Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒιογραφικάΗ ιστορία του...

Η ιστορία του “FIX”

 Στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης δεσπόζει το ΦΙΞ. Ένα οίκημα περίπου 30 στρεμμάτων το οποίο…. Καλωσορίζει ή αποχαιρετά όσους έρχονται ή φεύγουν οδικώς από την πόλη, καθώς βρίσκεται στην αρχή της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Η επιβλητική είσοδος που τραβάει τα βλέμματα των περαστικών. Και επειδή δεν είναι λίγοι αυτοί που ρωτούν «Τι ήταν το ΦΙΞ», ας ξεφυλλίσουμε τις σελίδες ανάποδα.

Το 1892 οι Μισραχή και Φερνάντε Αλλατίνι δημιουργούν στο χώρο αυτό οινοπνευματοποιείο το οποίο από το 1893 άρχισε να λειτουργεί ως ζυθοποιείο. Από τότε η κατανάλωση ζύθου στη Μακεδονία σχεδόν τριπλασιάσθηκε. Το εργοστάσιο, τα σχέδια του οποίου έγιναν στο Μόναχο, ανήκε στην εταιρία «Μισραχή – Φερνάντεζ» έως το 1912, οπότε μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία («Ζυθοποιείον Όλυμπος»).

Το 1920 δύο από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης το ΄Ολυμπος » και το «Νάουσα» συνενώθηκαν κάτω από την επωνυμία ¨Ηνωμένα Ζυθοποιεία Όλυμπος-Νάουσα». Η εταιρία διέθετε εκτός του τμήματος ζυθοποιίας το μοναδικό στην Ελλάδα βυνοποιείο, καθώς και ιδιαίτερο τμήμα παγοποιίας και ψυχραποθηκών.

Ο εξοπλισμός των δύο εργοστασίων εκσυγχρονίζονταν συνεχώς με αγορές νέων μηχανημάτων και οι εγκαταστάσεις τους επεκτείνονταν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες κατανάλωσης.

Το 1925 η ετήσια παραγωγή της εταιρίας σε ζύθο έφτανε τους 6.000 τόνους και σε πάγο τις 350.000 πλάκες. Το 1926 η πλειοψηφία των μετοχών περιέχεται στην αθηναϊκή εταιρία «Κάρολος ΦΙΞ Α.Ε.».

Το 1927 η εταιρία προχωρά στην ανέργεση εντός του συγκροτήματος «Όλυμπος» νέου εργοστασίου παραγωγής πάγου. Ο εξοπλισμός του είχε παραγγελθεί στο ελβετικό οίκο Sulzer και η δυνατότητα παραγωγής πάγου έφτανε τους 100 τόνους την ημέρα.

Στη δεκαετία του ’80 το εργοστάσιο κήρυξε πτώχευση και το 1988 βγήκε στον πλειστηριασμό, με αποτέλεσμα να περάσει στα χέρια ιδιώτη. Την ίδια εποχή όμως στην Ελλάδα άρχισε δειλά δειλά να ξεπροβάλλει μία νέα κουλτούρα στα ήθη και τα έθιμα της διασκέδασης, που ήθελε τις ευγενέστερες και καλύτερες των τεχνών, να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για αναπτυχθούν σε μεγάλους βιομηχανικούς χώρους.

fix.jpgΣτη δεκαετία του ’90 η τάση αυτή έγινε status και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στο ΦΙΞ στον παρόντα χρόνο. Από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, την Δήμητρα Γαλάνη, την «Κυριακή Των Παπουτσιών» Του Λάκη Λαζόπουλου και την αποψινή νύχτα, το μέρος εξακολουθεί ακόμα να διατηρεί ατόφια την μαγεία του και να «ταξιδεύει» την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Ακούστε το τραγούδι του και συντονιστείτε στο ρυθμό του.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

The Parallel Visions of Alexander the Great and Kapodistrias for Greece.

The efforts of Alexander the Great and the first President of modern GREECE Ioannis Kapodistrias to employ Hellenic civilization for the good of humanity reflect the greatness of ancient GREECE/ Hellas. By Evaggelos Vallianatos Alexander accomplished so much so soon and so young...

Έφυγε από τη ζωή,Ο ΦΙΛΟΣ Γιώργος Κασάμπαλης.

Ο πολυμήχανος στην διασκέδαση ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Γιώργος Κασάμπαλης ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ Του Νότη Σφακιανάκη Έφυγε από τη ζωή. Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Γιώργος Κασάμπαλης πάντα με χαιρετούσε με το χαμόγελο και να με βάλει να καθίσω μπροστά στον...

Η Μακεδονία γυρίζει την πλάτη στην Ν.Δ.

Καστόρια Κοζάνη Γρεβενά Φλώρινα γυρίζει την πλάτη στην Ν.Δ. Στη Βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα τραύματα που έχει δημιουργήσει για το κυβερνών κόμμα η Συμφωνία των Πρεσπών ΠΟΥ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ...