Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέα της πόληςΕυρωπαϊκή κουλτούρα χτυπά...

Ευρωπαϊκή κουλτούρα χτυπά φέτος την Θεσ/νίκη

σε λίγες μέρες στο πλαισίο  «Ευρωπαϊκό βραβείο θεάτρου 2007». όπου μεταξύ άλλων θα βραβευθούν δύο προσωπικότητες από τα Ευρωπαϊκά θεατρικά δρώμενα. Όμως πόσοι γνωρίζουν γι΄αυτό το γεγονός στην πόλη μας, όταν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) όπου θα λάβει χώρα η όλη διοργάνωση είναι κλειστό, σίγουρα ελάχιστοι.

Το μόνο που γνωρίζει ο κόσμος κυρίως οι Θεατρόφιλοι είναι ότι εδώ και καιρό το ΚΘΒΕ είναι κλειστό, χωρίς παραστάσεις, χωρίς να παράγει πολιτισμό, λόγω του ότι εργαζόμενοι και ηθοποιοί απεργούν για τα εργασιακά τους δικαιώματα τα οποία δεν λέει να λύσει κανείς.

Απορίας άξιον είναι  με τέτοια σοβαρά προβλήματα  ενός κρατικού φορέα όπως είναι το ΚΘΒΕ πως θα διοργανώσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς τα γνωστά ρεζιλίκια, αυτό το διεθνές βραβείο θεάτρου, όταν μάλιστα θα χρειαστεί να φιλοξενήσει Ευρωπαϊκές προσωπικότητες, όπως σκηνοθέτες, συγγραφείς, δημοσιογράφους, κριτικούς, φωτογράφους, ηθοποιούς και πολλούς άλλους. Τι διοργάνωση μπορεί να γίνει μέσα σε ένα μήνα για τις 26 – 29 Απριλίου με όλα αυτά τα ευτράπελα.

Μάλλον θα γίνει μια διοργάνωση στο γόνατο και της τελευταίας στιγμής (ο θεός να βάλει το χέρι του),απειλείται δε με ματαίωση,αφού δεν βλέπει κανείς τίποτα,καμία προετοιμασία,καμία ατμόσφαιρα στη πόλη της Θεσ/νίκης.για μια τέτοια εκδήλωση

Το βαρύ φορτίο πέφτει στους ώμους του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Χ. Ζαχόπουλου για την ομαλή διοργάνωση, καθώς και ο ίδιος έχει αγωνία, όπως και για τον τερματισμό της απεργίας στο ΚΘΒΕ,μάλιστα για το θέμα αυτό  προ ημερών ο γ,γ του Υπουργείου έκανε δηλώσεις στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ3

Ας ευχηθούμε η διοργάνωση και η φιλοξενία για τα “Ευρωπαϊκά βραβεία θεάτρου 2007” να είναι αξιοπρεπής και να αποφύγουμε τα όποια ρεζιλίκια ενδεχομένως παρουσιαστούν. Κυρίως να εισακουστούν οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ,  και εμείς οι θεατρόφιλοι να δούμε κανένα μεγαλειώδες θέατρο.

Αλλιώς τα κάθε λογής βραβεία μας μάραναν. Χορτάσαμε από κάθε φιλόδοξους που μοιράζουν σαν τις καραμέλες με ψύλλου πήδημα βραβεία – βραβεία – βραβεία.

Εμείς οι ανώνυμοι πολίτες αυτής της πόλης θέλουμε ανοιχτά θέατρα και όχι να βλέπουμε, να μεγαλώνει η λίστα των ανέργων. Μπουκώσαμε πια, από κάθε λογής ανέργους !!!!!

Αυτό το βραβείο της” ..πρωταθλήτριας της πόλης  ανέργους σε όλα τα επαγγέλματα ” …πότε θα μας το δώσουν;;;

Όχι για τίποτα άλλο,αλλά για  να είμαστε παρόντες στο επιτεταμένο χειροκρότημα, διότι αυτή η πόλη θα γεράσει μέχρη  να ξαναδεί  πραγματικό πολιτισμό !!!!!

θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Θεσ/νίκη όλοι οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι.

 

Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστου Ζαχόπουλου:
Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου  για τα έτη 2007 και 2008 στην Ελλάδα φορέας υλοποίησης είναι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα φιλοξενηθούν όλες οι εκδηλώσεις.

Η διοργάνωση χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός». Οι εκδηλώσεις αυτές δεν είναι απλώς τιμητικές, αλλά οφείλουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους σε ένα άρρηκτο πλέγμα παραγόντων, όπως τη συμβολική τελετή απονομής του Βραβείου, τις διασκέψεις για την έρευνα και την αποτίμηση της δουλειάς και της προσφοράς των βραβευμένων καλλιτεχνών, τις παραστάσεις, τις προβολές video, τις δημόσιες συνεντεύξεις και τις εκθέσεις, τα σεμινάρια κτλ.

Η διοργάνωση αυτή συγκεντρώνει πάντα μεγάλο αριθμό προσωπικοτήτων του θεάτρου και του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου, καθώς και εκπροσώπους όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, από όλον τον κόσμο.

Στη Θεσσαλονίκη θα παρευρεθούν: 30 διευθυντές της Γενικής Ένωσης Θεάτρων Ευρώπης, 50 διευθυντές Γενικής Ένωσης Ευρωπαϊκής Σύμβασης Θεάτρου, 15 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, 15 εκπρόσωποι του Μεσογειακού Ινστιτούτου Θεατρικών Σπουδών και πολλοί άλλοι.

Στη φετινή διοργάνωση οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2007. Στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων (το οποίο θα ανακοινωθεί αναλυτικά το προσεχές διάστημα), έχει συμπεριληφθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου.

 Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα απονεμηθεί το Ευρωπαϊκό Θεατρικό Βραβείο στους Peter Zadek, σκηνοθέτη (Γερμανία) και Robert Lepage, σκηνοθέτη – σεναριογράφο (Καναδάς).

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» στους A. Hermanis, σκηνοθέτη-συγγραφέα (Λετονία) και B. Srbljanova, συγγραφέα – σκηνοθέτη (Σερβία).

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου έχει ως στόχο να προωθήσει τη γνώση για το θέατρο και να διευκολύνει τη διακίνηση της θεατρικής τέχνης σε όλη την Ευρώπη, καλλιεργώντας τις πολιτισμικές ανταλλαγές και ισχυροποιώντας τη συνείδηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου απονέμεται από τη διεθνή Κριτική Επιτροπή, σε προσωπικότητες ή θεατρικούς θεσμούς, των οποίων το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό έργο έχει συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των λαών.

Ο βραβευμένος καλλιτέχνης (που μπορεί να είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας κτλ.) επιλέγεται χωρίς διαδικασία διαγωνισμού, ανάμεσα σε προσωπικότητες του διεθνούς θεάτρου με αναγνωρισμένο κύρος παγκοσμίως, για το σύνολο της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» απονέμεται ταυτόχρονα με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου. Το Βραβείο αυτό έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις καινούριες καλλιτεχνικές τάσεις και τις πρωτοπορίες στο χώρο του ευρωπαϊκού θεάτρου.

Για την τελική επιλογή λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του έργου των υποψηφίων, τα καινοτόμα στοιχεία της δουλειάς τους και η πρωτοτυπία της πρότασης που κομίζουν στη θεατρική τέχνη.

Το Βραβείο μπορεί να απονεμηθεί σε θέατρο, σε θεατρική ομάδα, αλλά και σε μεμονωμένους καλλιτέχνες.

Για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες», η Κριτική Επιτροπή επεξεργάζεται τις υποψηφιότητες που της υποβάλλονται από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Βραβείου, το οποίο αποτελείται από περίπου 100 άτομα, διοικητικά όργανα των συνεργαζόμενων διεθνών οργανισμών, παλαιότερους βραβευθέντες με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών φεστιβάλ, κριτικοί από μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες κτλ.

Την Ελλάδα στην Κριτική Επιτροπή εκπροσωπεί η Λυδία Κονιόρδου, ενώ μέλη του Συμβουλίου ορίστηκαν ο Σωτήρης Χατζάκης, ο Δήμος Αβδελιώδης και ο Σπύρος Παγιατάκης.

Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου  

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

 «Γενοκτονία των Αρμενίων»

24 Απριλίου: Μια πολύ σημαντική ημέρα μνήμης του Λεωνίδα Κουμάκη* Η εικοστή τετάρτη Απριλίου σηματοδοτεί δύο ιστορικά γεγονότα τεράστιας σημασίας που αφορούν όχι μόνο τους Αρμενίους, τους Κυπρίους ή τους Έλληνες, αλλά ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Το πρώτο αφορά την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας...

Ο ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr egerssi.gr Τις τελευταίες ημέρες η Πατρίδα και ο ελληνικός λαός βιώνει ακόμη μια μεγάλη Προδοσία! Στην οποία πρωταγωνιστεί για ακόμη μια φορά μέλος της Οικογένειας Μητσοτάκη! Μια Προδοσία που τείνει να έχει καταστροφικές συνέπειες...