Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟμογενειακάΟ Πρόεδρος της...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ουγγαρία

greece.gifΠρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί από χθές τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία και ήδη είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Λάζλο Σόλιομ, την Πρόεδρο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου κα Καταλίν Ζίλι και τον πρωθυπουργό Φέρεντς Γκιουρτσάνι, με τους οποίους συζήτησε για διμερή ζητήματα (ιδιαίτερα στον οικονομικό και τον επιχειρηματικό τομέα) για θέματα της Ευρώπης ιδιαίτερα μετά την υιοθέτηση της “Διακήρυξης του Βερολίνου” και φυσικά για την κατάσταση στα Βαλκάνια, με έμφαση στο θέμα του Κοσόβου.

Ο Κάρολος Παπούλιας ο οποίος συνοδεύεται από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον υφυπουργό των Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, καθώς και κλιμάκιο Ελλήνων επιχειρηματιών – ανακοίνωσε- ότι “προσχωρεί” στη “Διεθνή” του περιβάλλοντος (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πράσινων Προέδρων) στην οποία πρωτοστατεί ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Λάζλο Σόλιομ.

Ο κ. Παπούλιας απηύθυνε έκκληση να μην επιδειχθεί σπουδή στο θέμα της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μίας “δραματικής έκρηξης”. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας Λάζλο Σόλιομ ότι πρέπει να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός και η σταθεροποίηση στα Δυτικά Βαλκάνια, στο δε θέμα του Κοσόβου να βρεθεί μια λύση για το κοινό συμφέρον, αποδεκτή από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Λάζλο Σόλιομ πρόσθεσε ότι αυτή η λύση δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην ενδυνάμωση του εθνικισμού στη Σερβίας και ο Πρόεδρος κ. Παπούλιας επεσήμανε ότι “δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί”, πρόσθεσε δε ότι “πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η λύση να είναι κοινά αποδεκτή από τα δυο μέρη, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος δραματικής έκρηξης στο πρόβλημα του Κοσόβου”. Έσπευσε δε να υπενθυμίσει “πως η περιοχή γνώρισε αρκετούς πολέμους και πλήρωσε με φόρο αίματος και τραγωδίες και, ως εκ τούτου”, τόνισε πως “η ιστορική εμπειρία επιβάλλει να είμαστε προσεκτικοί σ’ ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα, όπως του Κοσόβου”.

Οι κ.κ. Παπούλιας και Σόλιομ τόνισαν το άριστο επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων και επεσήμαναν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων αυτών, στον οικονομικό και τον επιχειρηματικό τομέα:” Ελπίζω,” είπε ο κ. Σόλιομ,” οι κυβερνήσεις των χωρών μας να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι σχέσεις μας στον οικονομικό τομέα να βρεθούν στο ίδιο επίπεδο με τις πολιτικές”. Οι δύο Πρόεδροι εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι από την έκβαση των συνομιλιών που είχαν, σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα – βρήκαμε κοινή γλώσσα συνεννόησης, είπε ο κ. Σόλιομ, ενώ ο Κάρολος Παπούλιας έκανε λόγο για παραγωγικές συνομιλίες – και στάθηκαν ιδιαίτερα στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Ουγγαρία.

Δεσμοί που τους τελευταίους αιώνες ξεκινούν από τους Έλληνες, όπως ο εξ Ηπείρου Σίνας, του 18ου και του 19ου αιώνα που έζησαν στην Ουγγαρία, αλλά και τους πολιτικούς πρόσφυγες που βρήκαν, μετά τον ελληνικό εμφύλιο, φιλοξενία στην χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης και φυσικά τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε ουγγαρέζικα πανεπιστήμια. Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε την Ουγγρική πλευρά για τα όσα προσέφερε στους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, για “τη δυνατότητα παιδείας, εργασίας και καλύτερου μέλλοντος” που τους δόθηκε και μνημόνευσε το συγγραφέα Δημήτρη Χατζή και το γλύπτη Μέμο Μακρή που έζησαν ως πρόσφυγες στην Ουγγαρία.

Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας τόνισε πως πρέπει να μείνει ανοιχτή η προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ, “υπό την προϋπόθεση ότι θα πληροί επακριβώς όλα τα κριτήρια και άρα προϋπόθεση είναι η μη δυσμενής διάκριση της Κύπρου”. Ο Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για την Ευρώπη τη “Διακήρυξη του Βερολίνου”, αλλά, παράλληλα, τόνισε ότι “υπολείπονται και άλλα βήματα για να ξεπεράσει η ΕΕ τα προβλήματά της και να δώσει εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι το αύριο θα είναι καλύτερο”. Ακόμη επεσήμανε πως οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να ενταχθούν το γρηγορότερο στην ΕΕ για να δημιουργηθεί “ένας ευρωπαϊκός χώρος ειρήνης στην περιοχή”, σημείωσε πως η Κροατία είναι ώριμη να ενταχθεί στην Ένωση και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ πρέπει να ενθαρρυνθούν Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθησε σε επίσημο δείπνο που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας.

 Ο κ. Παπούλιας σε ομιλία του επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη η γείτων να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και να σταματήσει την κατοχή στην Κύπρο.

Σήμερα Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  θα επισκεφθεί το χωριό “Νίκος Μπελογιάννης” και θα  έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των ουγγρικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν....

The Parallel Visions of Alexander the Great and Kapodistrias for Greece.

The efforts of Alexander the Great and the first President of modern GREECE Ioannis Kapodistrias to employ Hellenic civilization for the good of humanity reflect the greatness of ancient GREECE/ Hellas. By Evaggelos Vallianatos Alexander accomplished so much so soon and so young...