Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑστυνομικάΜία εγκύκλιος διαταγή...

Μία εγκύκλιος διαταγή της 3ης Δεκεμβρίου 1883

ellas.jpgH κατωτέρω δημοσιευμένη εγκύκλιος διαταγή, υπάρχει στην βιβλιοθήκη Δημητσάνης. Έχει συνταχθεί την 3ην Δεκεμβρίου από τον τότε Αστυνόμο Α΄ Περιφέρειας Εμμανουήλ Λαγουδάκην Υπενωματάρχην. Απολαύστε την.

Εγκύκλιος Διαταγή. Προς απάσας τας Αρχάς του Κράτους, Νομάρχας και Δημάρχους της υπ΄ εμέ Αστυνομικής Περιφέρειας της πόλεως Δημητσάνης.

Άρθρον 1ον : Παρακαλούμεν πάντες και πάσαι όπως μεθαύριον Πέμπτην 6ην Δεκεμβρίου ε. ε κατά την πανηγυρικήν εορτήν του Αγίου Νικολάου και επί τη εσχάτη ευκαιρία της συγκεντρώσεως των ξένων, οι κάτοικοι της δικαιοδοσίας μου εκτελέσωσι γενικήν καθαριότητα των δρόμων της εγχωρίου ταύτης κωμοπόλεως.

Άρθρον 2ον : Να ενώσωσι δια στερεών αλύσων τους κύνας και τους σκύλους και άπαντα τα κακοποιά στοιχεία τυχόν δυνάμεων να προσβάλλωσι την εγχώριον αιδώ.

Άρθρον 3ον: Να θέσωσι φίμωτρα ανά τα στόματα των φωνασκούντων εμψύχων ζώων και κτηνών, διαφόρων καταγωγών γένους και φύσεως ή και ανθρωπογοναίων, ακαταλλήλων συμπεριφοράς εις ξένους κατά την υπερτελουμένην ενθάδε πανήγυριν.

Άρθρον 4ον : Να εμποδισθούν βία το γκάρισμα των όνων και μουλαριών το χλιμίτρισμα των ίππων και των γατών, δηλαδή κατσουλιών.

Άρθρον 5ον : Θα τους πεθάνω δι΄ άρθρων. Τι νομίζουν πως είναι οι αυγοπώλαι, φαρμακοπώλαι, οικοπώλαι, σιδηροπώλαι, λαχανοπωλεία, εστιάτορες, οπωροπώλαι, μηδ΄ εξαιρουμένων των γνωστών εν γένει εμπορευομένων. Να τηρήσουν άκραν κάθαρσιν, καλήν ζύγισην, άριστην ποιότητα και να σκευάσουν δικαιοστάσιον των ζυγαριών των, των σταθμών και μέτρων προς τα συμφέροντα της υπηρεσίας. Οι παραβάται της διατάξεως ταύτης θα τιμωρηθώσι κατά το άρθρον 272 του Ποινικού Νόμου περί βλάβης ηθών και τιμής.

Άρθρον 6ον : Απαγορεύεται το πλύσιμον εν τη θαλάσση άνευ αδείας. Επίσης η είσοδος αμφοτέρων των γενών και ουδετέρων εις θερμούς λουτήρας καθ΄ όλην την διάρκεια της εορτής. Ωσαύτως η διανυκτέρευσις και μετάβασις προς ρευματισμόν εις τους πρόποδας της θαλάσσης, και παρά τας θάλασσας, αμφοτέρων των γενών προς αποφυγήν εκουσίου απαγωγής μεταξύ των.

Άρθρον 7ον : Όσοι παρ΄ εμού ορθώσι και των οργάνων μου εργολαβούντες άρρενες μετά θηλέων θέλουσι ραβδισθή αξελλιπώς εν τω κρατηρίω.

Άρθρον 8ον : Απαγορεύεται η διέλευσις ανθρώπων επί κτηνών προς αποφυγήν καταπάτησιν παίδων ως και ρυτήρος ελαύνοντας πόδας των κτηνών και, ως λογοχάριν είδον άρρενα τινά σπεύδοντα ψιτ, ψιτ, ψιτ, όπισθεν θηλέου τινός ούτινος οι πόδες ηστόχησαν και κατεπάτησαν την αισθήτα του ποδός ταύτης και ας είναι, άλλην ημέραν θα εξετάσω και δια το σπουδαίον τούτο ζήτημα. Και δια να είμεθα εντάξει, οι παραβάται θα διώκονται βάσει το άρθρου 1072 του ποινικού Νόμου.

Άρθρον 9ον : Το κλείσιμον των καταστημάτων κανονίζω, πλην λεσχών την δύσιν του ηλίου, των οινοπωλείων την 11ην της νυχτός των δε θεαμάτων την 12ην μετά μεσονυκτίου, πλην του δημοσίου θεάματος της καραγκιοζαρίας, την πρωΐαν περί το λυκαυγές τουτέστιν άμα τη εμφανίσει του ηλίου εις την γην των αρδηρητών Κοινοτήτων, Και τούτο διότι θα παρίσταται ο υποφαινόμενος εν μεγάλη στολή και παρασημοφορία

Άρθρον 10ον : Απαγορεύονται αι σεισμικαί δονήσεις προς αποφυγήν καταπλήξεως του λαού και χάρις της τηρήσεως αναψυχής.

Άρθρον 11ον : Απαγορεύεται ενώπιον ξένων η μαγκουροφορία, ο πυροβολισμός δια δημούτσανης, το απότομον βήξιμον, η εκκαθάρισις ρινών (επιτρεπομένου τούτου εν απομεμακρυσμένη συνοικία και περί λύχνων αφάς, όπως λέγανε οι παπούδες μας).

Άρθρον 12ον : Απαγορεύεται το συνομιλείν εντός του λουτήρος με άτομα εις άλλους λουτήρας, ως και το τάραγμα του ύδατος δι αερίων (αφεδρονικρουσθών).

Άρθρον 13ον :Απαγορεύεται κατά το ουρείν το παίξιμον του κρέατος. Άρθρον τελευταίον : Περί μεσημβρίαν ψαλήσεται μεγάλη παράκλησις προς απομάκρυνσιν πάση ασθενείας ζώων, ανθρώπων, γυναικών περονοσπόρου, ποδάγρας κ.λ.π Η εκτέλεσις της παρούσης ανατίθεται εις τα υπ΄ εμέ όργανα.

Εν Δημητσάνη 3η Δεκεμβρίου 1883

Ο Αστυνομικός Διοικητής Εμμανουήλ Λαγουδάκης, Υπενωματάρχης

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

The Parallel Visions of Alexander the Great and Kapodistrias for Greece.

The efforts of Alexander the Great and the first President of modern GREECE Ioannis Kapodistrias to employ Hellenic civilization for the good of humanity reflect the greatness of ancient GREECE/ Hellas. By Evaggelos Vallianatos Alexander accomplished so much so soon and so young...

Έφυγε από τη ζωή,Ο ΦΙΛΟΣ Γιώργος Κασάμπαλης.

Ο πολυμήχανος στην διασκέδαση ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Γιώργος Κασάμπαλης ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ Του Νότη Σφακιανάκη Έφυγε από τη ζωή. Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Γιώργος Κασάμπαλης πάντα με χαιρετούσε με το χαμόγελο και να με βάλει να καθίσω μπροστά στον...

Η Μακεδονία γυρίζει την πλάτη στην Ν.Δ.

Καστόρια Κοζάνη Γρεβενά Φλώρινα γυρίζει την πλάτη στην Ν.Δ. Στη Βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα τραύματα που έχει δημιουργήσει για το κυβερνών κόμμα η Συμφωνία των Πρεσπών ΠΟΥ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ...