Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΒιογραφικάΛευτέρης Χαψιάδης “Η...

Λευτέρης Χαψιάδης “Η ζωή μου τραγούδι, το τραγούδι, ζωή”

dsc_1214.jpgαυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε και καταγράφει τους τόπους που έζησε, και για τους ανθρώπους που τον σημάδεψαν από τους απλούς, μέχρι τις κορυφαίες προσωπικότητες. Μέσα στις 336 σελίδες και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό γίνεται μεγάλη αναφορά στα ιστορικά πρόσωπα του Ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, αρχικά ως ερευνητής της Ρεμπέτικης μουσικής, τραγουδιών, και στην πορεία ως στιχουργός και παραγωγός της λαϊκής μουσικής.

Μεταξύ άλλων την Ρόζα Εσκενάζυ, Μιχάλη Γενίτσαρη, Στέλιο Καζαντζίδη, Χρήστο Νικολόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Χάρις Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Άννα Βίσση, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Βασίλη Βασιλικό, Μίνο Μάτσα.

Μεγάλη αναφορά γίνεται στον αείμνηστο Μανώλη Αγγελόπουλο που τον έζησε ως στιχουργός, παραγωγός, και κουμπάρος.

Το βιβλίο χαιρετίζουν μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι “…. ο Λευτέρης μπόρεσε να ξεχωρίσει, αλλά και να παραμείνει ζωντανός μέσα στην ζούγκλα των συμφερόντων και των συγκρούσεων που χαρακτηρίζουν τον τραγουδιστικό χώρο….”.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης Ποντιακής καταγωγής και ψυχής έγραψε στίχους διαχρονικούς, που άφησαν εποχή, έκανε πολλές επιτυχημένες παραγωγές που επίσης άφησαν εποχή για κορυφαία πρόσωπα του λαϊκού πενταγράμμου.

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του μπόρεσε να χαλαρώσει, τόσο που κλονίστηκε η υγεία του.

Αυτόν τον καιρό βρίσκεται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό κέντρο Θεσ/νίκης, για μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Στο κρεβάτι του πόνου με εκμυστηρεύτηκε το παράπονο του

“…όλοι οι παλιοί συνεργάτες και φίλοι μου είναι κοντά μου, δεν έχω κανένα παράπονο, αλλά… ρε καρντάση ,από τους νεότερους καλλιτέχνες που τους έγραψα διαχρονικούς στίχους και έκαναν μεγάλα σουξέ, όχι  μόνο δεν πέρασαν να μου ευχηθούν περαστικά, αλλά ούτε επικοινωνούν από τα 2-3 πανάκριβα τηλέφωνα  που έχει ο καθένας…….Πάντα γνωρίζω ότι στον καλλιτεχνικό χώρο η αχαριστία παίζει σε πρώτο πλάνο, όμως δεν περίμενα ποτέ ότι θα έχει και τόσο βάθος….”.

Έπειτα με απήγγειλε και με προσγείωσε με τον στίχο που έγραψε για την Χάρις Αλεξίου “…

Μία είναι η ουσία,

δεν υπάρχει αθανασία,

αχ και του παράδεισου η κοιλάδα,

δεν χωράει στη Ελλάδα

Μία είναι η ουσία,

δεν υπάρχει αθανασία,

άϊντε ν΄αρρωστήσει ο Άγιος Πέτρος,

να την βγάλουμε και φέτος.

Το Ελληνικό Φαινόμενο και ειδικότερα ο Νίκος Βάνης του εύχεται ολόψυχα περαστικά και σύντομα να τον δούμε και πάλι να γράφει μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες.

Για το βιβλίο «Η ζωή μου τραγούδι, το τραγούδι ζωή»  Συνέυτεξή του συγγραφέα,στοιχουργό και παραγωγο Λ .Χαψιάδη,στην καθημερινή εφημερίδα της Θράκης ” Η ΓΝΩΜΗ” στίς 09/02/2007 

 …Αν και ο Έβρος είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος νομός της Ελλάδος, ανάλογα με το πώς βλέπει κανείς το χάρτη, ωστόσο καταφέρνει πάντα να αναδεικνύει προσωπικότητες και ταλέντα, κορυφαία στον τομέα τους.

Πόσοι από εσάς δεν έχετε τραγουδήσει μόνοι σας ή με παρέα, τους στίχους γνωστών τραγουδιών όπως: «Φαντασία μου πλανεύτρα», «Μία είναι η ουσία δεν υπάρχει αθανασία», «Ευτυχώς στη ζωή μου υπάρχεις κι εσύ», «Πήγα σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες», «Εγώ κι εσύ πάμε μαζί και μη φοβάσαι» κ.α. που φέρνουν αμέσως στο νου σας τους ταλαντούχους Έλληνες τραγουδιστές που τα ερμήνευσαν.

 Όμως αυτός που πάντα μένει, εν μέρη στο περιθώριο, είναι ο εμπνευστής των στίχων. Ο άνθρωπος που καταφέρνει με λίγες λέξεις να βγάλει από τα βάθη της ψυχής του καθενός τους κρυφούς πόθους και τα μεράκια.

Τα παραπάνω χιλιοειπωμένα τραγούδια που συνόδεψαν και συνοδεύουν γενιές σε κάθε στιγμή τους, τα εμπνεύστηκε ένας εβρίτης στιχουργός ο κ. Λευτέρης Χαψιάδης, ο οποίος αποφάσισε να συγκεντρώσει όλες τις αναμνήσεις του και τις εμπειρίες τους από τον κόσμο του λαϊκού τραγουδιού σε ένα βιβλίο με τίτλο: «Η ζωή μου τραγούδι, το τραγούδι ζωή».

 Η μεγάλη του αγάπη για τον Έβρο, τον έφερε εδώ όπου τύπωσε το βιβλίο του, ενώ δεν θα μπορούσε να κάνει αλλού την παρουσίασή του, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 20.30 στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» της Αλεξανδρούπολης, παρουσία μεγάλων προσωπικοτήτων του χώρου.

 Για το βιβλίο του, την καλλιτεχνική του διαδρομή αλλά και για την αγάπη του για την πατρίδα του ο κ. Χαψιάδης μίλησε στη «Γ» χωρίς να διστάσει να σχολιάσει και την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο λαϊκό τραγούδι. Κύριε Χαψιάδη η καταγωγή σας είναι από τον Έβρο και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή των Φερών.

 Γεννήθηκα στις Φέρες στις 23 Οκτωβρίου 1953, την ίδια ημέρα που γεννήθηκε ο Χατζηδάκης και ο Πελέ, αλλά βέβαια σε διαφορετική χρονολογία. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια στα Κοίλα, ένα χωριό που σήμερα είναι ακατοίκητο αλλά είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου, στη συνέχεια έμεινα κάποια χρόνια στις Φέρες και ήρθα στην Αλεξανδρούπολη στην ΣΤ δημοτικού το 1963. Κάθισα τα γυμνασιακά μου χρόνια στην πρωτεύουσα του Έβρου και μετά πέρασα στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα Βιολογίας.

Στη συνέχεια πήγα στην Αθήνα όπου άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά και με το στίχο αν και ταυτόχρονα ήμουνα δημόσιος υπάλληλος στη Γραμματεία Νέας Γενιάς απ’ όπου παραιτήθηκα το 1989 για ιδεολογικούς λόγους, μιας και δεν ήθελα να είμαι δημόσιος υπάλληλος κάτω από μία συγκεκριμένη κατάσταση. Από κει και πέρα ασχολούμαι επαγγελματικά με το τραγούδι.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ποίηση;

Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτό το μεγαλόστομο όρο, ποίηση γιατί, πίσω από αυτόν τον όρο κρύφτηκαν κατά καιρούς πολλοί ατάλαντοι άνθρωποι που είχαν το ψώνιο να πιστεύουν ότι είναι ποιητές, επειδή γράφουν ρίμα και ομοιοκαταληξία. Αυτοί θεωρούσανε το τραγούδι κάτι πολύ παρακατιανό, αλλά οι ίδιοι ονομάζουν τον εαυτό τους ποιητή.

Εγώ ασχολήθηκα με το στίχο για το τραγούδι. Ασχοληθήκατε τυχαία; Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, έχω και σχετική φωτογραφία στο βιβλίο, είμαι μέσα στη μουσική. Ήμουνα τριών χρονών και έχω βγει φωτογραφία σε μια παρέα με ένα γραμμόφωνο και δίσκους που ακούμε τραγούδια.

Αγάπησα πολύ το τραγούδι από τα παιδικά μου χρόνια. Θυμάμαι τον εαυτό μου να μαζεύει τους στίχους των τραγουδιών του Λευτέρη Παπαδόπουλου, τα ρεμπέτικα της Ευτυχίας Παπαγιανοπούλου και η ζωή μου όντως ήτανε τραγούδι και το τραγούδι ζωή. Το πως ασχολήθηκα είναι εντελώς τυχαίο.

Γνωρίστηκα με το Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Χρήστο Νικολόπουλο όταν ήμουνα φοιτητής και είχα την τρέλα να μαζεύω δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια. Έγινα φίλος τους και στη συνέχεια ο Νταλαρας μου έδωσε το έναυσμα να γράψω κάποιους στίχους γιατί πίστευε ότι γράφω καλά, ενώ δεν είχε δει κανένα στίχο μου.

Τα πάντα τα οφείλω στον Νταλάρα, στο Νικολόπουλο και στον Παπαδόπουλο.

 Έχετε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες του λαϊκού τραγουδιού.

Ευτύχησα να συνεργαστώ σχεδόν με όλους τους τραγουδιστές. Όμως βασικός μου συνεργάτης ήταν ο Χρήστος Νικολόπουλος. Έγραψα τραγούδια για τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γιώργο Νταλαρα, τη Χάρις Αλεξίου, τη Γλυκερία, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιάννη Πάριο, τον Πασχάλη Τερζή, την Κατερίνα Στανίση, τη Ρίτα Σακελαρίου, τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Μανόλη Μητσιά, τον Μανόλη Αγγελόπουλο, τον Αντώνη Ρέμο και για πάρα πολλούς ακόμη.

 Είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν τους έχω γράψει τραγούδια. Πείτε μου μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες σας. Πάρα πολλά τραγούδια μου έχουν γίνει επιτυχίες. Το «Μία είναι η ουσία», «Φαντασία μου πλανεύτρα», «Πήγα σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες», «Ο δρόμος της επιστροφής», «το Μπολσόοι», «Ακροβατώ», «Χαθήκαμε»…..

Είχατε δώσει πολλά τραγούδια σας και στον αείμνηστο Στέλιο Καζαντίδη.

Στον Καζαντζίδη είχα δώσει: «Το δρόμο της επιστροφής», «πρόσφυγες κυνηγημένοι» και άλλα πολλά, αλλά πέρα από αυτό ήμουνα ο παραγωγός των δίσκων του τα τελευταία 20 χρόνια.

 Σήμερα συνεχίζετε να γράφετε τραγούδια;

 Και βέβαια συνεχίζω να ασχολούμαι. Όταν γράφεις τραγούδια δεν μπορείς να σταματήσεις. Δεν ισχύει αυτό που λέμε: «στέρεψε». Εγώ δεν πιστεύω ότι κάποιος που γράφει τραγούδια μπορεί να σταματήσει, απλώς δεν βοηθάει η εποχή.

 Πως αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο;

Το βιβλίο ξεκίνησε από μία πλάκα. Ήθελα να γράψω κάτι, το είπα σε κάποιους φίλους μου που με παρακίνησαν να τα κάνω. Στην αρχή το έκανα σαν πείραμα. Το βιβλίο «Η ζωή μου τραγούδι το τραγούδι ζωή» αποτελεί μια αυτοβιογραφία;

Αποτελείται από τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα λέγεται: «Μικρές πατρίδες», όπως τις ονόμασε ο συμμαθητής μου Δημοσθένης Δούκας, όπου μιλά για τις Φέρες, για τα Κοίλα, για την Αλεξανδρούπολη, για την Πάτρα, την Αθήνα και για κάποια αλλά μέρη που έχω πάει.

Το επόμενο κεφάλαιο λέγεται: «Μεγάλα πρόσωπα» και είναι οι αναμνήσεις μου από κάποια άτομα από το χώρο του τραγουδιού, όπως είναι ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Νίκος Ξανθόπουλος ο Μανόλης Αγγελόπουλος. Υπάρχει και μία ακόμη ενότητα,

το τρίτο μέρος, που λέγεται: «Τα τραγούδια της ψυχής μου» όπου έχω κάνει μια επιλογή από τα 400 τραγούδια που έχω γράψει και έχω βάλει τα 150, καθώς και μία ακόμη ενότητα με το σχετικό φωτογραφικό υλικό που λέγεται: «Ταξίδι στο χρόνο» και περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα.

Συμμετείχαν κι άλλοι στη συγγραφή του βιβλίου; Το βιβλίο το έγραψα σιγά σιγά από μόνος μου. Φιλολογική επιμέλεια έκανε η Αγγελική Κουγιουρούκη και την ευχαριστώ πολύ. Πρόλογους έγραψαν ο Δημοσθένης Δούκας, ο Αντώνης Τελόπουλος, ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου και εγώ.

Χορηγός ήτανε η ΑΕΠΙ και τρεις φίλοι μου. Το εκδώσατε σε τυπογραφείο της Αλεξανδρούπολης. Προτίμησα να το τυπώσω στη «ΓΡΑΦΙΣ» στην Αλεξανδρούπολη για να δείξω ότι ακόμη και εδώ υπάρχουν εκδόσεις τέλειες.

Έκανα επίσης και μια πρωτοτυπία. Δεν το έδωσα στα βιβλιοπωλεία αλλά το διακινώ χέρι με χέρι για να έρχομαι και σε επαφή με τον κόσμο που το αγοράζει.

Πότε θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου; Θα κάνω την πρώτη παρουσίαση το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2007 στις 20.30 στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ». Θα με τιμήσουν με την παρουσία τους ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Αχιλλέας Ασλανίδης και ο Νίκος Αναγνωστάκης.

Θα συμμετέχουν επίσης η Σύνη Αναστασιάδη και ο Αντώνης Τελόπουλος. Είναι η πρώτη παρουσίαση όπου και αυτή ακόμη ήθελα να την κάνω στην Αλεξανδρούπολη. Δεν ξέρω κατά πόσο θα το εκτιμήσει ο κόσμος αυτό.

Σκοπεύετε αργότερα να κάνετε κι άλλες παρουσιάσεις;

Σκοπεύω να κάνω και αλλού. Ήδη υπάρχει πρόταση από την Κομοτηνή.

 Αν θέλει κάποιος να αγοράσει το βιβλίο σας που θα μπορεί να το βρει αφού δεν κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία;

 Θα πουλιέται το βιβλίο την ημέρα της παρουσίασης στο Ξενοδοχείο. Στη συνέχεια θα γνωστοποιήσω μέσω της «Γ», που είναι πλέον και το σπίτι μου, που θα το βρει.

ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΗΜΕΡΑ

Πιστεύετε ότι σήμερα το λαϊκό τραγούδι βρίσκετε σε ύφεση;

Σήμερα το τραγούδι κινείται σε ένα ξεφτιλισμένο επίπεδο που εμείς δεν το είχαμε συνηθίσει. Τώρα τα τραγούδια μου τα δίνω σε πολλούς αλλά κυρίως συνεργάζομαι με το Χρήστο Νικολόπουλο. Όμως δεν βοηθάνε οι καταστάσεις και οι εποχές το καλό τραγούδι.

Πως καταλήγετε σε αυτό το συμπέρασμα;

 Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Κάναμε ένα δίσκο με το Χρήστο Νικολόπουλο με τη συμμετοχή 11 κορυφαίων τραγουδιστών όπως ο Πασχάλης Τερζή, ο Αντώνης Ρέμος, ο Δημήτρης Μητροπάνος κ.λπ. και δεν πήγε καλά γιατί τα τραγούδια ήταν λαϊκά.

Κλασικό παράδειγμα είναι ότι έγραψα ένα τραγούδι για την Αλεξανδρούπολη με το Χρήστο Νικολόπουλο που το τραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος και δεν το γνωρίζει κανένας, γιατί δεν το παίξανε ούτε τα ραδιόφωνα της Αλεξανδρούπολης. Προτιμούν να βάζουνε Βανδή και κ.λ.π.

Ποιο είναι αυτό το τραγούδι;

Είναι αυτό που λέει: «Αλεξανδρούπολη μεριά βαρύς χειμώνας, μέσα στο χιόνι βουτηγμένος ο στρατώνας….» κανένα τοπικό ραδιόφωνο δεν το έπαιξε.

Είστε απογοητευμένος με την πορεία του λαϊκού τραγουδιού.

 Σήμερα το λαϊκό τραγούδι βρίσκεται στο πουθενά. Όχι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν λαϊκά τραγούδια, αλλά δεν τα προωθούνε οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα. Τους ενδιαφέρει μόνο ότι πουλάει όχι το καλό τραγούδι, γιατί δεν πουλάει και δεν το βοηθάνε να πουλήσει.

Βλέπετε κάποιο «φως στο βάθος του τούνελ»;

 Δεν βλέπω κάτι παρήγορο για το μέλλον. Όσο το ραδιόφωνο και η τηλεόραση είναι στα χέρια αυτών που θέλουνε την καταστροφή του καλού τραγουδιού και καλά τραγούδια να γράψεις, αν δεν τα παίξει το ραδιόφωνο και η τηλεόραση δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν στα αυτιά του κόσμου.

Ακόμα και αν τραγουδηθούν από μεγάλα ονόματα;

Τι σχέση έχει αυτό. Αν δεν τα ακούσει ο κόσμος στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο πως θα το μάθει;

Βιογραφικό

 Γεννήθηκα στις Φέρες του νομού Έβρου τον Οκτώβρη του 1953. Οι γονείς μου ποντιακής καταγωγής και οι δύο. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στα Σούρμενα του Πόντου το 1912 και ήρθε στην Ελλάδα το 1924. Η μητέρα μου γεννήθηκε το 1925 στα Κοίλα του νομού Έβρου και οι γονείς της κατάγονταν από τη Σαμψούντα. Μεγάλωσα στα Κοίλα, μέσα σε μία ευτυχισμένη οικογένεια και ήμουν το μικρότερο παιδί μετά τις δύο αδερφές μου που με λάτρευαν.

Στα δώδεκά μου ήρθαμε στην Αλεξανδρούπολη, όπου και τελείωσα το Γυμνάσιο. Η αγάπη μου για το τραγούδι ξεκίνησε από τα Κοίλα και τις Φέρες, αλλά στην Αλεξανδρούπολη ανακάλυψα το πικ-απ και τους δίσκους βινυλίου. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι ο άνθρωπος που με μάγεψε.

Η ζωή μου καθορίστηκε κυριολεκτικά από τους στίχους του και η αγάπη μου γι’ αυτόν με τράβηξε προς την Αθήνα. Μπήκα στη Βιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, αλλά δεν πήρα ποτέ το πτυχίο. Ασχολήθηκα με τη μελέτη του ρεμπέτικου τραγουδιού και ευτύχησα να γνωρίσω τους περισσότερους εκπροσώπους του. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που βρέθηκα σε μια γενιά, που συνάντησε τόσους σημαντικούς ανθρώπους.

 Πρόλαβα και είδα τον Τσιτσάνη ζωντανό και τον Μίκη Θεοδωράκη με τον Μάνο Χατζηδάκι να οδηγούν το τραγούδι στον ουρανό. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος όμως, ήταν για μένα ο δημιουργός του Σύμπαντος. Με δική μου προσπάθεια συγκεντρώθηκαν όλοι οι στίχοι του και κυκλοφόρησαν σε βιβλίο από τις εκδόσεις «ΚΑΚΤΟΣ».

Σαν στιχουργός στο τραγούδι μπήκα εντελώς τυχαία το 1983. Δράστες, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Χρήστος Νικολόπουλος. Μέχρι τότε ενδιαφερόμουν να μάθω τί έχουν γράψει οι άλλοι. Μπήκα να κάνω μια βόλτα στο μακρύ δρόμο του λαϊκού τραγουδιού και ήρθε η στιγμή που θεωρήθηκα και επαγγελματίας στιχουργός. Τραγούδια μου, τραγούδησαν οι πιο πολλοί Έλληνες τραγουδιστές.

 Από τον κορυφαίο Στέλιο Καζαντζίδη μέχρι και τους τραγουδιστές που έκαναν τότε τα πρώτα τους βήματα.

Ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον Γιώργο Νταλάρα, που με έριξε κατευθείαν στα βαθιά και στον Χρήστο Νικολόπουλο που μου εμπιστεύθηκε τις «ΘΕΙΕΣ» μελωδίες του.

Συντάκτης: Χαριτίνη Λέτσα εφημερίδα της Θράκης ” Η ΓΝΩΜΗ”

Λευτέρης Χαψιάδης (στιχουργός) 19 Σεπτεμβρίου 2006

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Της Δρ. Μάγδας Τσολάκη* Με την ιδιότητα της πολύτεκνης μητέρας θα ήθελα να αναφέρω βιωματικά ψήγματα από την παγκόσμια λογοτεχνία που αφορούν τη Μητέρα. Για όλους η Μητέρα, νεαρή ή ηλικιωμένη, πλούσια ή φτωχή, μορφωμένη ή ολιγογράμματη, είναι πρόσωπο ιερό,...

Aπόδημων Eλλήνων emails, ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ… Το ερώτημα είναι ποιούς (και πόσα) πλήρωσε η Ασημακόπουλου γιά να τα αποκτήσει.

Ψευτιές... Τα emails που χρησιμοποίησε η ευρωβουλευτής Ασημακόπουλου, ήταν ''φρέσκα'', δηλ. τελευταίων μηνών και όχι παλαιότερα, όπως ψευδέστατα ισχυρίζονται, η κυβέρνηση και η υπουργός Εσωτερικών.. Δύο περιπτώσεις με Ομογενείς στις ΗΠΑ -που εγγράφηκαν γιά επιστολική ψήφο τελευταία- το πιστοποιούν. Οι εκτός συνόρων,...

Δημοτικές εκλογές… με νοθεία!

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης* Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Η νοθεία των εκλογών είναι δεδομένη πριν ακόμα διεξαχθούν, από την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας (έλεγχος ΜΜΕ κατά 95%, διώξεις πολιτικών αντιπάλων με στημένες...