Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βογατσικό

Το Βογατσικό είναι μιά πανέμορφη, νοικοκυρεμένη κωμόπολη της Καστοριάς, με τις παινεμένες γειτονιές, τα γύρω βουνά , τις εκκλησίες, και το μεγάλο στο βάθος του ορίζοντα ποτάμι, τον Αλιάκνομα, που με ορμή πάντα γονιμοποιούσε και εξακουλουθεί να γονιμοποιεί την πλούσια γη της περιοχής του.

Το Βογατσικό βρίσκεται στην πλούσια ιστορική κα αιματοβαμμένη γη της Ελληνικής Μακεδονίας, που συντελέστηκαν κοσμοϊστορικά γεγονότα και ανέδειξε το μεγαλύτερο στρατηλάτη των αιώνων και πρώτο Ευρωπαίο (παγκόσμιο) πολίτη, το Βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο, αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας τον γίγαντα της σκέψης Αριστοτέλη.

Στα χώματα της περιοχής όπου αγωνίστηκαν με ηρωϊσμό και αυτοθυσία πλήθος γενναίων παλικαριών της Βόρειας και Νότιας Ελλάδας για να ελευθερώσουν από τον τυραννικό ζυγό των ξένων κατακτητών και επιβουλέων.

Το πανέμορφο, ηρωικό, τρισένδοξο και εύανδρο Βογατσικό (κοινώς Μπογατσικό), γνωστό κεφαλοχώρι της περιοχής, ύψους 770-780 μ, υπάγεται διοικητικώς μεν στο νομό Καστοριάς, εκκλησιαστικώς δε στην Μητρόπολη “Σισανίου και Σιατίστης”.

Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νομού, κοντά στα όρια με τον νομό Κοζάνης, και πάνω στην εθνική οδό Κοζάνης – Καστοριάς, που οδηγεί προς την Βόρειο Ήπειρο, στα σύνορα με την Αλβανία. Από τις τρεις πλευρές του υψώνεται η ομώνυμη ορροσειρά (υψ 1.361 μ) και νότια προς την πλευρά του Αλιάκμονα έχει ανοιχτό ορίζοντα, όπου και εκτείνεται η γνωστή κοιλάδα το Αλιάκμονα.

Απετέλεσε κέντρο εθνικών ανταρτικών ομάδων κατά τον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) και είναι γνωστό θέρετρο της περιοχής.

Είναι έδρα της ομώνυμης Κοινότητας του Ν. Καστοριάς και περιλαμβάνει και τον οικισμό του Αγίου Νικολάου. Προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1913 (28/7), με την συνθήκη του Βουκουρεστίου. Τότε υπαγόταν στον Ν. Φλώρινας, στην υποδιοίκηση, επαρχία, Καστοριάς. Με το από 19-12-1918 β.δ (ΦΕΚ τ. Α΄1259/1918) αναγνωρίσθηκε κοινότητα.

Το παραπάνω είναι απόσασμα από το βιβλίο του συγγραφέα και Αρεοπαγίτη Παρμενίωνα Ν. Τσίφρα με τίτλο “Σύντομη Ιστορία του Βογατσικού (Ν. Καστοριάς – Δ. Μακεδονία) Αθήνα 1992, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Βογατσικό.

Σήμερα το Βογατσικό είναι έδρα του Δήμου “Ίωνος Δραγούμη” του Νομού Καστοριάς, και σ΄αυτόν υπάγονται 5 χωριά. 

Για τον Ίωνα Δραγούμη, τον Παύλο Μελά, και για πολλούς άλλους Μακεδονομάχους η σημερινή γενιά δεν διδάσκεται το παραμικρό για τον αγώνα αυτών των ηρώων του Ελληνικού έθνους και ειδικά της Μακεδονίας.

 Είναι λυπηρό, μεγάλη ντροπή στο να μην έχουν μνήμη, φιλοδοξίες και οράματα  τα Ελληνόπουλα μας.    

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν....

The Parallel Visions of Alexander the Great and Kapodistrias for Greece.

The efforts of Alexander the Great and the first President of modern GREECE Ioannis Kapodistrias to employ Hellenic civilization for the good of humanity reflect the greatness of ancient GREECE/ Hellas. By Evaggelos Vallianatos Alexander accomplished so much so soon and so young...