Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Σάκης Κούκος

Φιλοξενούμενος στην Ραδιοφωνική εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα” (2 8/ 11/ 2006) με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, στο Ράδιο Σπορ 98,7 FM. Ένας εκ των καλλιτεχνών που χτίζει την καριέρα του με σταθερά βήματα. Άνθρωπος χαμηλών τόνων και όχι της υπερβολής, εργατικός, οφείλει τα πάντα στον κόσμο που τον πιστεύει και τον ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια, γι΄ αυτό και αυτός σε κάθε ευκαιρία δεν σταματά να τον ευχαριστεί. Σάκη καλώς μας ήλθες. …Θέλω να αρχίσουμε με ένα τραγούδι σου που αρέσει πολύ σ΄ εμένα “Μάτια μου μαρτυριάρικα” σε μουσική του Χρήστου Κεμανετζίδη, στο οποίο υπάρχουν και Ποντιακοί δρόμοι.

Σ. Κούκος: Σ΄ ευχαριστώ Νίκο που με κάλεσες. Ο Χρήστος Κεμανετζίδης εκτός του ότι έγραψε την μουσική, παίζει και στα πλήκτρα. Το “Μάτια μου μαρτυριάρικα” δεν έχει μόνο Ποντιακούς, αλλά και Βαλκανικούς ρυθμούς.

Ν. Βάνης: Τι πρωτεύουσα των Βαλκανίων είμαστε εάν δεν έχουμε Βαλκανικούς ρυθμούς !!!!!

Σ. Κούκος: Τώρα που τους βάλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρουμανία, Βουλγαρία, έμειναν μόνο η Σερβία και τα Σκόπια, και θα είμαστε κομπλέ

Ν. Βάνης: Την Αλβανία ξέχασες.

Σ. Κούκος: Η Αλβανία θα αργήσει να μπει.

Ν. Βάνης: Βλέπω Σάκη ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο, και αυτό είναι θετικό για έναν καλλιτέχνη. Πρέπει λοιπόν να μας έρχεσαι πιο συχνά, και κανένα βράδυ να κάνουμε καμιά περατζάδα στα πολιτιστικά μας κέντρα.

Σ. Κούκος: Τώρα που θα έλθω να δουλέψω εδώ θα βλεπόμαστε πιο τακτικά.

Ν. Βάνης: Ο δίσκος σου στην Βουλγαρία Σάκη βλέπουμε μέσω Ίντερνετ ότι κοστίζει 9,40 Λέβα.

Σ. Κούκος: Δεν ξέρω ακριβώς την τιμή, ίσως να είναι όλο το μπάτσετ για να το κατεβάσεις από το ίντερνετ. Στην Βουλγαρία κάνει 12 Λέβα, ή 6 Ευρώ εάν το πάρεις από τα δισκοπωλεία. Πρέπει όμως να λάβεις Νίκο μου υπόψιν ότι εκεί ο μισθός είναι 100 Ευρώ το μήνα.

Ν. Βάνης: Η τηλεφημερίδα “Ελληνικό Φαινόμενο”, αλλά και εγώ ο ίδιος ενημερωνόμαστε για την κυκλοφορίες των καλλιτεχνών από το ίντερνετ σε μερικά δευτερόλεπτα.

Σ. Κούκος: Γενικά τα CD στην Ελλάδα είναι ακριβά σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Η εταιρεία μου Vasipap το έχει σε καλή τιμή γύρω στα 14-15 Ευρώ.

Ν. Βάνης: Θα πρέπει οι δισκογραφικές να ρίξουν τις τιμές των CD, για να μπορεί ο μέσος Έλληνας να τα αγοράσει. Είναι δε μια από τις αιτίες που θα μπορέσει έτσι να παταχθεί η πειρατεία.

Σ. Κούκος: Θα πρέπει να το σκεφτούν αυτό πολύ σοβαρά.

Ν. Βάνης: Σάκη και το “θέλω να σε ξαναδώ” είναι ωραίο τραγούδι.

Σ. Κούκος: Την μουσική και σ΄ αυτό το τραγούδι έχει γράψει ο Χρήστος Κεμανετζίδης.

Ν. Βάνης: Νομίζω ότι και ο Χρήστος Παπαδόπουλος γράφει στίχο, ή μουσική;;

Σ. Κούκος: Γράφει μουσική και στίχους.

Ν. Βάνης: Ο συνθέτης Κυριάκος Παπαδόπουλος έχει κάνει ένα video clip του Κ. Σερέτη στην Βουλγαρία.

Σ. Κούκος: Στο συγκεκριμένο clip που αναφέρεσαι εγώ τους είχα πάει στην εταιρεία που είμαι και το έκαναν. Είχαν έλθει με τον Κ. Σερέτη, εγώ είχα οργανώσει τα γυρίσματα.

Ν. Βάνης: Θέλω να πω ότι καλλιτεχνικά ανοίξαμε δρόμους προς την Βουλγαρία.

Σ. Κούκος: Καλλιτεχνικά επεκταθήκαμε όχι μόνο στην Βουλγαρία, αλλά και την Σερβία. Παλιά οι χώρες αυτές έπαιρναν τα τραγούδι χωρίς να αποδίδουν πνευματικά δικαιώματα, τα τελευταία όμως χρόνια τα πνευματικά δικαιώματα αποδίδονται. Παλιά έγραφαν παραδοσιακό τραγούδι και το έκλεβαν, εδώ και 2- 3 χρόνια δεν υπάρχει αυτό.

Ν. Βάνης: Τώρα ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να γίνονται όλα νόμιμα.

Σ. Κούκος: Είναι ήδη νόμιμα εδώ και 2-3 χρόνια που εγώ ασχολούμαι με τα πράγματα.

Ν. Βάνης: Η Βουλγαρία για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να πληρεί κάποιους κανόνες.

Σ. Κούκος: Σίγουρα αφού μπήκαν, τηρούν τους νόμους.

Ν. Βάνης: Σάκη είμαστε σε καλό δρόμο.

Σ. Κούκος: Μπορώ να πω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμοι.

Ν. Βάνης: Σε καλύτερο είσαι εσύ.

Σ. Κούκος: Εσένα για να σε φτάσω, θέλω να φάω πολλά καρβέλια.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πεις πως περνάς, και μετά να πιάσουμε τα επαγγελματικά. Ο δίσκος σου πάει καλά;;

Σ. Κούκος: Δόξα το θεό πάει πολύ καλά.

Ν. Βάνης: Ξέρεις τι μου έκανε εντύπωση ότι το περιοδικό πίστα συμπεριέλαβε μεταξύ των 17 σουξέ και ένα δικό σου.

Σ. Κούκος: Έχει μπει και αλλού, στην συλλογή του Βαλεντίνου, είναι ο DJ που συνεργάζεται και με την Ε. Μενεγάκη, επίσης και σε κάποιες συλλογές Αθηναϊκών Ραδιοφώνων.

Ν. Βάνης: Το περιοδικό πίστα κυκλοφορεί και στην Κύπρο.

Σ. Κούκος: Έχω κάνει εμφανίσεις και στην Κύπρο, έχω πάει στην Κυπριακή τηλεόραση και σε Ραδιόφωνο.

Ν. Βάνης: Επιτέλους έκανες Πανελλαδικά ένα σουξέ. Αυτό δεν είναι δικαίωση για έναν καλλιτέχνη;;

Σ. Κούκος: Σίγουρα, τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε.

Ν. Βάνης: Έχεις κάνει αρκετές δουλειές. Η δισκογραφική σου δουλειά κυκλοφορεί από την Vasipap.

Σ. Κούκος: Ναι, επίσης κυκλοφορεί και στην Βουλγαρία από την Πάινερ.

Ν. Βάνης: Αυτό το πάντρεμα των δύο εταιρειών πως έγινε;;

Σ. Κούκος: Η Vasipap έκανε συνεργασία με την Βουλγαρική εταιρεία η οποία είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων.

Ν. Βάνης: Τώρα όπως προαναφέραμε είναι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σ. Κούκος: Ήδη εδώ και ένα μήνα μπαίνεις με ταυτότητα στην Βουλγαρία, δεν χρειάζεται να έχεις διαβατήριο.

Ν. Βάνης: Το “Μάτια μου μαρτυριάρικα” έχει γίνει σουξέ.

Σ. Κούκος: Και εγώ σ΄ αυτό το τραγούδι ποντάριζα, για να πω την αλήθεια.

Ν. Βάνης: Η Αθήνα παίζει άλλο τραγούδι.

Σ. Κούκος: Το άλλο το είχα πιο πολύ για τα μαγαζιά.

Ν. Βάνης: Είναι και αυτό πολύ καλό τραγούδι, κλαπάτο, παίζεται και στα μπουζούκια. Σάκη πόσα τραγούδια περιλαμβάνει το CD;;;

Σ. Κούκος: Έχει 11 τραγούδια το 12ο είναι ένα remix, επίσης το CD έχει και ένα bonus track, video clip το “I want you baby”. Τελευταία γύρισα σε video clip και το Red Bull, το οποίο θα το δούμε σύντομα σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ν. Βάνης: Εμείς Σάκη πάντα βοηθάμε τους νέους καλλιτέχνες, αλλά στο τέλος γίνονται χαμαιλέοντες, λαμόγια, αυτό φυσικά δεν ισχύει για σένα, γιατί σε γνωρίζω πολλά χρόνια, υπηρετείς το τραγούδι με αξιοπρέπεια, και έχεις βρει τον δρόμο της επιτυχίας. Στο ενεργητικό σου έχεις αρκετές δισκογραφικές δουλειές, έτσι δεν είναι;;

Σ. Κούκος: Εγώ δεν έχω να πω τίποτα, τα είπες όλα εσύ.

Ν. Βάνης: Ποιοι είναι οι συντελεστές του CD σου;;

Σ. Κούκος: Όλες τις ενορχηστρώσεις τις έκανε ο Χρήστος Κεμανετζίδης, όπως και την μουσική των 9 τραγουδιών, ένα τραγούδι είναι του Άγγελου Σαρόγλου, και 2 των φίλων μου συνθετών από την Βουλγαρία. 

Ν. Βάνης: Ποιοι είναι του συντελεστές του τραγουδιού “Δεν θέλω να σε ξαναδώ”;;;

Σ. Κούκος: Η μουσική είναι του Χρήστου Κεμανετζίδη και οι στίχοι δικοί μου.

Ν. Βάνης: Σάκη έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά, εμένα μου αρέσει πολύ, όχι ότι οι προηγούμενες δεν ήταν καλές.

Σ. Κούκος: Η δουλειά αυτή Νίκο άργησε να γίνει. Τη δουλεύουμε ένα χρόνο με τον Χρήστο, την κάναμε σιγά – σιγά, γι΄ αυτό νομίζω ότι έχει πετύχει.

Ν. Βάνης: Μ΄ άρεσε επίσης το εξώφυλλο, έχω όμως μια ένσταση κατά την γνώμη μου φυσικά η φωτογραφία σου που υπάρχει στο οπισθόφυλλο έπρεπε να είναι μπροστά.

Σ. Κούκος: Και εμένα η φωτογραφία αυτή μου άρεσε, αλλά η εταιρεία και το μάρκετινγκ είχαν άλλη άποψη, γιατί το όλο θέμα το έκανε η Βουλγάρικη εταιρεία δηλαδή το εξώφυλλο, μάλλον πουλά καλύτερα.

Ν. Βάνης: Δηλαδή λες ότι είναι πιο νεανικό το εξώφυλλο και γι΄αυτό πουλά. 

Ν. Βάνης: Στο CD η επιλογή των τραγουδιών είναι δική σου;;

Σ. Κούκος: Εγώ και ο Χρήστος επιλέξαμε τα κομμάτια.

Ν. Βάνης: Σε είδαμε και στην τηλεόραση, πήγες στην Μενεγάκη.

Σ. Κούκος: Πήγα στην Μενεγάκη, πήγα Κύπρο, στην Λαμπίρη ήμουν πριν από ένα μήνα.

Ν. Βάνης: Το CD σου ξεκίνησε πολύ καλά, τα τραγούδια έχουν μεγάλη απήχηση στην Βουλγαρία.

Σ. Κούκος: Ξεκινήσαμε πολύ καλά, και μάλιστα πανελλαδικά.

Ν. Βάνης: Σάκη είσαι από τους μόνους καλλιτέχνες σήμερα που κάνουν επιτυχία σε ξένη χώρα, γιατί ακούω πολλούς να λένε ότι έχουν κάνει καριέρα στο εξωτερικό, λίγοι όμως είναι αυτοί που έκαναν, οι υπόλοιποι μόνο στα λόγια. Εσύ σήμερα ζεις και εργάζεσαι σε ξένη χώρα, κάνεις επιτυχία, και τα CD σου γίνονται ανάρπαστα στην Βουλγαρία.

Σ. Κούκος: Οπωσδήποτε αυτό είναι δύσκολο, γιατί τραγουδώ στην γλώσσα μας. Οι πιο πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι λέω, αλλά φαίνεται ότι τους αρέσει η φωνή μου, τα τραγούδια, η μελωδία.

Ν. Βάνης: Και το άλλο τραγούδι που είχες κάνει ντουέτο με την Καμέλια είχε γίνει επιτυχία.

Σ. Κούκος: Μ΄ εκείνο το κομμάτι ξεκίνησα, έγινα γνωστός. Στην Βουλγαρία μου έχουν κάνει 12-13 video clip που παίζονται όλη την ημέρα στα κανάλια και αυτό βοηθάει πολύ.

Ν. Βάνης: Όλα τα μέσα βοηθούν στην προώθηση ενός καλλιτέχνη. Αρκεί να χρησιμοποιείς σωστά το μέσο, Ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδα, γιατί εάν δεν ξέρεις να το χρησιμοποιείς μπορεί να σε κάψει. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο, οι οποίοι δεν ξέρουν από θέματα προμόσιον των καλλιτεχνών, γι΄ αυτό και πολλοί δίσκοι νέων καλλιτεχνών αποτυγχάνουν. Σάκη πως βλέπεις τους νέους που βγαίνουν από τα τηλεπαιχνίδια;;

Σ. Κούκος: Η τηλεόραση οπωσδήποτε χρειάζεται καλλιτέχνες, Σταρ, για να γεμίζει το χρόνο τους. Τα νέα παιδιά που βγαίνουν από τα παιχνίδια σε 2-3 χρόνια θα έχουν μείνει το πολύ τρία.

Ν. Βάνης: Αυτοί που βγήκαν από τα τελευταία παιχνίδια  το πολύ δύο να έχουν καλή φωνή.

Σ. Κούκος: Και αυτοί έχουν μπει στο κύκλωμα, δηλαδή κάποιοι παλιοί καλλιτέχνες θέλουν και τους κρατούν. Όχι ότι όλα δεν αξίζουν, έχει και παιδιά που έχουν καλές φωνές.

Ν. Βάνης: Στο “I want you baby” ποια σε κάνει ντουέτο;;

Σ, Κούκος: Αυτή είναι η διάσημη Βουλγάρα τραγουδίστρια Sonia Nenska. Το ντουέτο αυτό το κάναμε πριν από 12 μήνες περίπου, αλλά τώρα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα.

Ν. Βάνης: Έχει πολύ ωραία φωνή.

Σ. Κούκος: Ναι, είναι καλή φωνή. Ήδη στην Βουλγαρία κυκλοφορεί άλλο ντουέτο το οποίο εδώ θα βγει του χρόνου, είναι δηλαδή ένα χρόνο μπροστά.  

Ν. Βάνης: Πως βλέπεις την εμμονή των νέων παιδιών να γίνουν όλοι τραγουδιστές. Δεν είναι δύσκολο να βρουν δουλειά όλα αυτά τα παιδιά;;

Σ. Κούκος: Στον χώρο μας μπήκαν πολλά νέα παιδιά, και για να βρουν δουλειά είναι πολύ δύσκολο, γιατί η Ελλάδα είναι 10 εκατομμύρια. Δεν υπάρχει λοιπόν τόσος χώρος για να φιλοξενήσει όλα αυτά τα παιδιά, διότι υπάρχουν και οι φτασμένοι καλλιτέχνες. Τελευταία λίγο την έχουν ψωνίσει, γιατί πολλοί που δεν έχουν φωνή γίνονται τραγουδιστές.

Ν. Βάνης: Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς είναι άφωνοι.

Σ. Κούκος: Είναι παράφωνοι, στο στούντιο με κάποια μηχανήματα μπορεί να κρύψουν το φάλτσο, αλλά στο Live πώς να τραγουδήσεις, δεν γίνεται!!!!  

Ν. Βάνης: Εσύ με την εμπειρία που έχεις, διότι είσαι αρκετά χρόνια στο τραγούδι, τι θα πρότεινες στα νέα παιδιά που αρχίζουν τώρα την καριέρα τους, δεν θα πρέπει πρώτα να μάθουν να τραγουδούν;;

Σ. Κούκος: Θα πρέπει να έχεις ταλέντο, μουσική παιδεία, για να μπορέσεις να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα.

Ν. Βάνης: Τα νέα παιδιά κοιτάζουν το εύκολο χρήμα, και την αρπαχτή. Το μεγαλύτερο κακό όμως το κάνουν οι επιχειρηματίες, γιατί βάζουν ότι νάναι στα μαγαζιά τους κατά κόρον το τελευταίο διάστημα.

Σ. Κούκος: Όλα σήμερα είναι καινούργια μόδα.

Ν. Βάνης: Σάκη στο CD σου υπάρχει και ένθετο.

Σ. Κούκος: Ναι, είναι γραμμένοι οι συντελεστές, οι στίχοι, υπάρχει δε και φωτογραφικό υλικό.

Ν. Βάνης: Πως βλέπεις την πορεία του Ελληνικού τραγουδιού;;

Σ. Κούκος: Το Ελληνικό τραγούδι άρχισε και επηρεάζεται πάρα πολύ από το Αμερικάνικο. Όπως αυτό που βλέπαμε πριν από 10-15 χρόνια την Γερμανία να επηρεάζεται από Αμερικανικό, το ίδιο συμβαίνει και εδώ, κυκλοφορούν πολλά τραγούδια Rap – Hip – Hop, βγαίνουν πολλά συγκροτήματα.

Ν. Βάνης: Ο Έλληνας δεν μπορεί να γίνει Αμερικάνος με το ζόρι. Εγώ που ήμουν 15 χρόνια στην Αμερική δεν μπόρεσα να γίνω Αμερικανός. Δνε ξέρω ενά γνωρίζεις ότι οι Αμερικανοί Rapers έχουν μελετήσει Έλληνες καλλιτέχνες όπως τον Γ. Ζαμπέτα, Τ. Μπίνη.

Σ. Κούκος: Όπως επίσης μεγάλοι Αμερικανοί καλλιτέχνες άκουγαν και τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Ν. Βάνης: Ο Στέλιος έχει σπάσει το φράγμα του ήχου στο καλλιτεχνικό στερέωμα, και όσοι δεν τον μελετούν, δεν τον τραγουδούν , δεν θα μάθουν ποτέ να τραγουδούν.  

Ν. Βάνης: Σήμερα Σάκη βλέπουμε τον κάθε άσχετο με την μουσική, να κάνει δισκογραφική εταιρεία, άσχετα εάν μετά από λίγο καιρό την κλείσει.

Σ. Κούκος: Ξέρεις γιατί την κάνει την εταιρεία, γιατί υπάρχει πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παίρνει χρήματα, για να οικονομήσει. Εδώ παγκοσμίως βλέπεις οι μεγάλες εταιρείες SONY – EΜΙ κάνουν συγχωνεύσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Πόσο μάλλον μια Ελληνική εταιρεία πως θα μπορέσει να επιβιώσει;; Γι΄ αυτό και εγώ επιμένω στην Vasipap, γιατί εδώ και 35 χρόνια είναι μια οικογενειακή εταιρεία, και μπράβο τους που κατορθώνουν και την κρατούν μέχρι και σήμερα.

Ν. Βάνης: Η συγκεκριμένη εταιρεία γνωρίζω ότι πολεμήθηκε από τις μεγάλες πολυεθνικές, κάποιοι μάλιστα προσπάθησαν ακόμα και να την κλείσουν.

Σ. Κούκος: Σίγουρα την πολέμησαν, ίσως προσπάθησαν να την εξαγοράσουν κιόλας.

Ν. Βάνης: Σάκη Κούκο θέλω να σ΄ ευχαριστήσω που μας κράτησες συντροφιά σήμερα το πρωί, και σου εύχομαι πάντα επιτυχίες στην καριέρα σου.

Σ. Κούκος: Εγώ Νίκο σ΄ ευχαριστώ που με κάλεσες και έμαθαν έτσι οι ακροατές την καινούργια μου δουλειά. Σου υπόσχομαι ότι θα τα ξαναπούμε σύντομα.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...