Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΜίμης Πλέσσας και...

Μίμης Πλέσσας και Βασίλης Σαλέας μια συνέντευξη δυο μεγάλων καλλιτεχνών

 Αγαπητοί μου φίλοι, η εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο”(14/6/2004) με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, φιλοξενεί δύο μεγάλους δημιουργούς οι οποίοι έγραψαν ιστορία στο Ελληνικό πεντάγραμμο, τον Μίμη Πλέσσα και τον Βασίλη Σαλέα. Οι δύο δημιουργοί συναντιούνται για πρώτη φορά δισκογραφικά, κυκλοφορόντας το CD με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μίμη, παντρεύοντας το πιάνο με το κλαρίνο με τίτλο “CHRYSALIS “

Τι να πούμε για τον Μίμη Πλέσσα έγραψε αριστουργήματα, διαχρονικά, αλλά και πολλές επιτυχίες για τον κινηματογράφο.

Για τον Βασίλη Σαλέα τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου “τα λόγια είναι περιττά” όπως λέει και το τραγούδι της μεγάλης μας Μαρινέλλας, μιλούν τα έργα του. Κατάφερε να κάνει γνωστό το εθνικό μας όργανο, το κλαρίνο παγκοσμίως.

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς, όπως Μ. Θεοδωράκη, Σ. Σπανουδάκη, Β. Παπαθανασίου κ.α. Το νέο τους CD είναι μια δουλειά ξεχωριστή, διαφορετική από τις άλλες. Γεια σου Βασίλη, τι μου κάνετε κύριε Πλέσσα;;

Β. Σαλέας: Είμαι καλά, εσείς τι κάνετε;;

Μ. Πλέσσας: Είμαι πάρα πολύ καλά, και χαίρομαι που ακούω το αδελφάκι μου τον Βασίλη από τον Γερμανία.

Β. Σαλέας: Και εγώ είμαι πολύ χαρούμενος.

Ν. Βάνης: Είστε ένα δίδυμο φοβερό, έχω πάρει την δισκογραφική σας δουλειά που κυκλοφόρησε από την Alpha Records, και θέλω να σας ευχαριστήσω όλους σας, κα εσάς, αλλά και τους αδελφούς Μαρκόβιαννη.


Μ. Πλέσσας:
Πάρα πολλές φορές συναντιούνται μουσικοί, σολίστες. Εμείς στην περίπτωση μας με τον Βασίλη συναντηθήκαμε δύο άνθρωποι. Βέβαια πολύ πιο νέος αυτός, αλλά με μια καρδιά που είχε την ωριμότητα, και εάν θέλεις την μεγαλοσύνη να βάζει πάνω απ΄ όλα την αγάπη του στην μουσική, και να έχει ένα δικό του τρόπο να την υπηρετεί. Αυτό που εγώ όλα μου τα χρόνια έκανα, και όταν σμίξαμε πρώτα νοιώθουμε την σπουδαιότητα αυτών που θα παίξουμε και μετά από την συγκίνηση κλαίγαμε, μετά μπαίνουμε στο στούντιο και τα γράφουμε. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ . Είναι μια από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου και χάρηκα που έμαθα, και το λέω αυτό να το ακούσει και ο Βασίλης μου, ο δίσκος βρίσκεται στην έβδομη θέση την πρώτη εβδομάδα που κυκλοφόρησε.

Ν. Βάνης: Αυτό δεν είναι τυχαίο, μια τόσο καλή δουλειά.

Β Σαλέας: Εγώ θα ήθελα να πω Νίκο μου και στον αδελφό μου κύριο Μ. Πλέσσα ότι αυτήν την στιγμή δεν θα την ξεχάσω ποτέ, όσο ζω, τουλάχιστον γιατί εκτός από πολύ μεγάλος συνθέτης, μόνο που ακουμπά τα χέρια του στο πιάνο δεν υπάρχει ωραιότερη στιγμή απ΄ αυτήν. Αυτό μέτρησε και έτσι παντρεύτηκε αυτό που έγινε. Τον κύριο Πλέσσα τον είχα μέσα μου πάρα πολλά χρόνια, γιατί τον αγαπώ πάρα πολύ, όσο δεν φαντάζεστε, και ήθελα κάποια στιγμή να γίνει αυτή η δουλειά, και τον ευχαριστώ για πολλαπλή φορά.

Ν. Βάνης: Βασίλη θέλω να σε ρωτήσω μια και έχουμε μαζί μας και τον κύριο Πλέσσα, πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;;

Β. Σαλέας: Αυτό το πάντρεμα ήταν δική μου ιδέα, το ήθελα πάρα πολύ, όπως σας είπα, και παρακάλεσα τον κύριο Μίμη να γίνει αυτή η δουλειά.

Μ. Πλέσσας: Δεν χρειάστηκε να παρακαλέσει Νίκο μου. Εγώ βέβαια ήξερα κα την μουσική λαλιά του και την ευαισθησία του. Και όταν μου είπε ο Βασίλης ότι θα ήθελα να κάνω όσο πιο πολλά κομμάτια σας μπορώ, του απάντησα , θέλω να τα κάνεις όλα αγόρι μου. Ναι αλλά θα ήθελα να μου τα φτιάξετε εσείς μου απαντά, λέω βεβαίως να τα φτιάξω εγώ. Αλλά εγώ είμαι και λίγο τρελός, ξέροντας τις πολλές δυνατότητες που έχεις του είπα, θα σου τα κάνω με συμφωνική ορχήστρα, άλλα με μοντέρνα, και άλλα με λαϊκή. Γιατί η μουσική δεν τελειώνει, και εσύ μπορείς να τα κάνεις όλα.

Λέει λοιπόν μα αυτό περιμένουμε από εμένα. Αλλά και από εσάς οι φίλοι μας που ξέρουν όσο πολύ εκτιμά ο ένας την δουλειά του άλλου. Και πραγματικά χωρίς να καταλάβουμε τελειώνει η δουλειά, και βρέθηκε με την βοήθεια και της εταιρείας η οποία φαίνεται ότι το έχει πάρει στα σοβαρά, εμφανίστηκε στον κόσμο εκεί που και εμείς δεν το περιμέναμε. Τα αποτελέσματα είναι πάνω από καλά, γιατί μέχρι τώρα περιμένω να δω τις κριτικές και το μόνο που έχουμε ακούσει είναι συγκινητικά λόγια.

Ν. Βάνης: Κύριε Πλέσσα σαν καλός ερευνητής στα καλλιτεχνικά δρώμενα κάθισα και άκουσα ένα – ένα τα κομμάτια, θεωρώ ότι είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά, που έχει πολύ καιρό να βγει στην δισκογραφία.

Μ. Πλέσσας: Δεν έχεις και άδικο, παρ΄ όλο που γίνονται πολλές προσπάθειες από νέους ανθρώπους, μια τέτοιας ωριμότητας δουλειά έχει καιρό να βγει.

Ν. Βάνης: Να ρωτήσω τον Βασίλη η δουλειά περιλαμβάνει 17 κομμάτια;;

Β. Σαλέας: Περιλαμβάνει όπως είπες 17 κομμάτια.

Ν. Βάνης: Που τα περισσότερα είναι γνωστές επιτυχίες “Σταμάτησε το ρολογιού τους δείκτες”, “Έκλαψα χθες”, “Όλα δικά σου”, και πολλά άλλα, δηλαδή τραγούδια μέσα από την ζωή που χρόνια τα ακούμε, μια και είμαστε συνδεδεμένοι με τα “Ραδιοκύματα” της Βοστώνης και τους Έλληνες της Αμερικής.

Β. Σαλέας: Να πω ότι βρισκόμαστε στην Γερμανία μαζί με τον αδελφό μου Σαράντη ο οποίος έχει κυκλοφορήσει καινούργια δουλειά.

Μ. Πλέσσας: Η δουλειά του Σαράντη είναι πάρα πολύ ωραία, και χάρηκα που έχει και δικά μου κομμάτια μέσα.

Β. Σαλέας: Μετά την Γερμανία θα πάμε Αμερική, θα εμφανιστούμε στην Νέα Υόρκη.

Ν. Βάνης: Βασίλη θα πάτε και Βοστόνη, μια και μας ακούμε αυτήν την στιγμή.

Β. Σαλέας: Πιθανό Νίκο μου να πάμε.

Μ. Πλέσσας: Βασίλη μην μου σε ξελογιάσουν και δεν γυρίσεις πίσω. Να χαρούμε λιγάκι το καλοκαίρι με μια συμφωνική ορχήστρα.

Β. Σαλέας: Βεβαίως να την χαρούμε.

Ν. Βάνης: Κύριε Πλέσσα υπάρχει κάποια δουλειά στα σκαριά μαζί με τον Βασίλη μια και αυτός ο δίσκος έχει τρομερά συμφωνικά κομμάτια.

Μ. Πλέσσα: Υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις. Περιμένουμε τώρα μια και ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί δήλωσαν ότι πρώτο τους μέλημα είναι ο πολιτισμός και η παιδεία.

Ν. Βάνης: Το ακούσαμε αυτό και μακάρι να γίνει κάτι.

Μ. Πλέσσας: Το ακούσαμε και μακάρι να γίνει γιατί πραγματικά έχει ανάγκη από την προκοπή της παιδείας η χώρα μας, γιατί το μόνο που μπορούμε να εξαγάγουμε είναι ο πολιτισμός μας. Εάν για οποιονδήποτε λόγο άνθρωποι σαν τον Βασίλη που μπορούν και πηγαίνουν από την Γερμανία στην Αμερική, και ταπεινοί συνθέτες σαν και εμένα που δεν χρειάζεται να πάνε πουθενά, γιατί τα έργα τους έχουν κυριεύσει τον κόσμο, ένωσαν τις δυνάμεις , και την αγάπη που τους έχει το κοινό, μόνο καλά πράγματα μπορεί να προκύψουν.

Εσύ θα φροντίσεις να μας οργανώσεις στην Θεσ/νίκη μια συναυλία.

Ν. Βάνης: Με μεγάλη μου χαρά, μια και αγαπητέ κύριε Πλέσσα η πόλη μας θα ήθελα να σας έχει εδώ, μα σας έχει κλέψει η Αθήνα.

Μ. Πλέσσας: Δεν με έχει κλέψει η Αθήνα, γιατί μόλις σήμερα έδωσα ένα τίτλο στην εμφάνιση που θα έχω στις 3 Νοεμβρίου στην Θεσ/νίκη. Θα με τιμήσουν μετά από τα Δημήτρια. Και ξέρεις πως την ονομάζω αυτήν την συναυλία “Μίμη Πλέσσα η δικιά μου Θεσ/νίκη”. Γιατί θα παίξω όλα τα κομμάτια που με βράβευσαν σε εκδηλώσεις στην Θεσ/νίκη. Για το φεστιβάλ τραγουδιού, τον κινηματογράφο, κάτι ετοιμάζουν η Δημαρχία το Πανεπιστήμιο, το μέγαρο μουσικής. Ας είμαστε καλά κα μην μας ξελογιάσουν τον Βασίλη στην Αμερική και την Ευρώπη, να τον έχουμε κοντά μας, για να μπορούμε να κάνουμε και άλλα ωραία πράγματα. Εύχομαι δε με όλη μου την καρδιά σ΄ αυτόν και τον αδελφό του που είναι πολύ ευαίσθητος να είναι πάντα καλά.

B. Σαλέας: Και εγώ σ΄ ευχαριστώ πάρα πολύ Μίμη μου και θα σε δω σύντομα.

Ν. Βάνης: Με μεγάλη χαρά κύριε Πλέσσα εγώ και το Ράδιο Σπορ να οργανώσουμε μια συναυλία με εσάς τον Βασίλη και τον φίλο μου τον Σαράντη.

Μ. Πλέσσας: Όποτε θέλετε φτιάξτε το και εμείς θα φροντίσουμε με τους μουσικούς μας να έλθουμε να παίξουμε.

Ν. Βάνης: Να ρωτήσω και κάτι άλλο, μια και σας έχω και τους δύο, πως είδατε φέτος την Eurovision;;;

Μ. Πλέσσας: Να μην μας ρωτήσεις και το λέω αυτό γιατί είναι σπουδαίο κάποια στιγμή να ξεχωρίζουμε το στάρι από τα ζουζούνια του.

Ν. Βάνης: Είναι πολύ σωστό αυτό που λέτε.

Μ. Πλέσσας: Η Eurovision με εκατομμύρια θεατές είναι φεστιβάλ που αφορά θέαμα. Είμαστε εάν θέλεις υπηρέτες του ακροάματος. Δεν χρειαζόμαστε ούτε φώτα, ούτε κίνηση, ούτε μπαλέτο. Μπορεί θαυμάσια με την ανάσα του ο Βασίλης και με το όργανο του, με τα χέρια εγώ, και με την φωνή του ο Σαράντης, αλλά και με άλλους σπουδαίους συνεργάτες να πάρουμε τις καρδιές αυτών που μας ακούν χωρίς την βοήθεια αυτού που λόγω τηλεόρασης λέγεται σήμερα show.

Ν. Βάνης: Σέβομαι την άποψη σας.

Μ. Πλέσσας: Μπράβο στα παιδιά που πήγαν και έφεραν την Ελλάδα σε μια τόσο καλή θέση, γι΄ αυτό που είναι αυτό το φεστιβάλ, με τα φώτα και τα φτιασίδια.

Ν. Βάνης: Κύριε Πλέσσα θα ρωτήσω πρώτα εσάς και μετά τον Βασίλη, σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το Ελληνικό τραγούδι, γιατί καιρό έχουμε να δούμε νέα σας δισκογραφική δουλειά;;

Μ. Πλέσσας: Δεν φταίνε οι δισκογραφικές, φταίνε οι παραγωγοί οι οποίοι για να προωθήσουν τα καινούργια αστέρια διαλέγουν τραγούδια που τελειώνουν γρήγορα. Να κάνουν ένα σουξέ και να τελειώσουν. Αυτά τα οποία ακούμε κάθε μέρα θυμίζουν τα σπουδαία τραγούδια που έγραψαν ο Γ. Ζαμπέτας, ο Γ. Σπανός, η αφεντιά μου, ο Σ. Ξαρχάκος, ο Μ. Θεοδωράκης, ο Μ. Χατζιδάκις, ο Μ. Λοΐζος;; Αλλά είναι σαν και αυτά που πάμε να αποφύγουμε στο φαγητό μας, είναι σαν τα ψεύτικα καλαμπόκια, τις ψεύτικες ντομάτες, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Δεν φτάνει να μην είσαι κάτι, άμα δεν υπάρχει από μέσα η αληθινή κορμοστασιά, δυστυχώς προκοπή δεν θα υπάρξει. Ταλέντα υπάρχουν, υπάρχουν νέες φωνές, ας ευχηθούμε όμως να βρουν τον δρόμο τους.

Ν. Βάνης: Βασίλη ισχύει και για σένα αυτό;

Β. Σαλέας: Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Μίμη, δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα σήμερα.

Ν. Βάνης : Ακούγεται, αλλά γράφεται και στα έντυπα ότι κάτι ετοιμάζουν οι μεγάλοι συνθέτες και στιχουργοί. Διότι οι δισκογραφικές ορισμένους από τους παλιούς όπως τον Λ. Παπαδόπουλο και πολλούς άλλους τους έχουν εκτός.

Μ. Πλέσσας: Ο Λευτέρης αυτήν την στιγμή γράφει με τον Μ. Θεοδωράκη για τον Α. Ρέμο. Και σε μας έχουν γίνει προτάσεις για να γράψουμε, αλλά πότε;; Ύστερα από τις επιτυχίες που είδαν να έχουν τα παλιά τραγούδια από το στόμα νέων καλλιτεχνών. Μέχρι τώρα δεν μας πλησίαζαν, γιατί άλλο να έχεις ένα νέο συνθέτη του χεριού σου, λίγο από δω, λίγο από εκεί να μοιραζόμαστε τα λεφτά. Εμείς όταν συναντηθήκαμε με τον Βασίλη δεν μιλήσαμε ποια θα είναι τα ποσοστά μας. Δεν ρωτήσαμε για το τι θα στοιχίσει αυτό το πράγμα. Πήραμε τους μουσικούς που έπρεπε, σε άλλα παίξαμε μόνοι μας, και δεν μας στοίχησαν τίποτα, και σε άλλα είχαμε μια μεγάλη ορχήστρα που στοίχησε κάτι παραπάνω. Εκείνο όμως που μετά είναι το αποτέλεσμα, το ότι εσύ αυτήν την στιγμή έχεις τον έναν από την Γερμανία και τον άλλον από τον Καλλιτεχνούπολη της Αθήνας, να μιλούν μαζί και να έχουν κοινά όνειρα, για καλύτερη Ελληνική μουσική.

Ν. Βάνης: Εδώ θέλω να πω το εξής, η Θεσσαλονίκη κύριε Πλέσσα και κύριε Σαλέα σας τιμά ιδιαίτερα . Αρκετά ραδιόφωνα κάνουν αναφορά και παίζουν λαϊκό τραγούδι, ενώ των Αθηνών διαφέρουν, δεν είναι στο κλίμα της Θεσσαλονίκης. Εγώ παίζω συνήθως παλιές επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου, του Στέλιου Καζαντζίδη και το ακροατήριο μένει σ΄ αυτές τις συχνότητες. Αποφεύγει τις συχνότητες που δεν παίζουν καλό τραγούδι. Επίσης έχω κάνει μια έρευνα στα δισκοπωλεία της Θεσσαλονίκης και έχω δει όλους τους δίσκους σας, αναφέρομαι και στους δυό σας. Η γνώμη μου είναι ότι οι εταιρείες σήμερα ζουν από σας τους παλιούς.

Μ. Πλέσσας: Δεν έχει σημασία ότι ζουν από μας, αλλά όχι από την καινούργια μας δουλειά, διότι την φοβούνται. Ύστερα κυκλοφορεί πάρα πολύ φακελάκι. Και τι εννοώ φακελάκι;; Ένας νέος καλλιτέχνης στο κέντρο παίρνει καλά λεφτά, ενώ εμείς παίρνουμε μόνο τα ποσοστά μας. Πρέπει να πάει ο Βασίλης στην Γερμανία να παίξει, πρέπει εγώ να πάω να κάνω συναυλίες για να πληρωθούμε. Οι άλλοι από τα πολλά λεφτά που παίρνουν από τα κέντρα, δεν τους πειράζει να δώσουν λίγα για να τους παίξει ο ραδιοφωνικός σταθμός. Μπορεί ποτέ να φανταστείς τον Βασίλη ή εμένα να πάμε σε μια εταιρεία, και να πούμε σε έναν παραγωγό, ξέρεις πάρε αυτό το κάτι και παίξε μας, δεν γίνεται. Είναι κάποια πράγματα που θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση, θα πληρώσουν για να παιχθούν και ο χρόνος θα δείξει εάν κάνουν καλά, και έδωσαν τα λεφτά τους, ή εάν τα έχασαν.

Ν. Βάνης: Και εάν θα μείνουν στο χώρο κύριε Πλέσσα και κύριε Σαλέα.

Μ. Πλέσσας: Αυτό μόνο ο χρόνος θα το κρίνει. Να σ΄ ευχαριστήσουμε Νίκο και παίξε από την “Χρυσαλίδα”, έτσι λέγεται ο δίσκος μας, όποιο τραγούδι θέλεις, ο Βασίλης τα αγαπάει όλα.

Ν. Βάνης: Νομίζω Μίμη Πλέσσα και Βασίλη Σαλέα ότι τα τραγούδια είναι όλα παιδιά σας. Β. Σαλέας: Έτσι είναι όπως ακριβώς τα λες.

Μ. Πλέσσας: Γι΄ αυτό λοιπόν στα δίνουμε και κάνε την καλή νταντά.

Ν. Βάνης: Εγώ σ΄ αυτήν την εκπομπή που ασχολείται με τα καλλιτεχνικά δρώμενα, καλλιτέχνες συνθέτες , στιχουργούς, προσπαθώ να αναδείξω τις δουλειές όλων και λέω τα πράγματα όπως είναι. Και η πρωϊνή μου εκπομπή ασχολείται με το καλό τραγούδι, εγώ αυτό θα συνεχίσω να το κάνω και θα το κάνω.

Μ. Πλέσσας: Σου εύχομαι καλές εκπομπές με όλη μου την καρδιά.

Ν. Βάνης: Και σένα Βασίλη σου εύχομαι καλή δύναμη στην Γερμανία.

Β. Σαλέας: Να είσαι καλά, γερός, και δυνατός και να παίζεις το καινούργιο μας CD.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν....

The Parallel Visions of Alexander the Great and Kapodistrias for Greece.

The efforts of Alexander the Great and the first President of modern GREECE Ioannis Kapodistrias to employ Hellenic civilization for the good of humanity reflect the greatness of ancient GREECE/ Hellas. By Evaggelos Vallianatos Alexander accomplished so much so soon and so young...