Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚαλλιτεχνικάΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ "...

ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ ” Όταν ο Αέτος πετά..”

stayros.jpg … Ο ίσκιος του πλανάται,Άρχοντας πάνω από τα βουνά, Όμως τη γη φοβάτε .Όταν ο αετός πετά,  Να μην ζηλέψεις την θωριά του,Στο πέταγμα του αποζητά  Χαμένο έρωτα του.

Σαν σημαδέψεις αετό..,Μην του λαβώσεις τα φτερά του, Σημάδεψε τον στην καρδιά,  Πάρε μαζί τα όνειρα του.  Στην γη σαν πέσει ο αετός, Πέφτει κ ο ουρανός μαζί του, Τον στέλνει δώρο ο θεός Για να σκεπάσει το κορμί του.

Όταν ο αετός πονά. Και τα φτερά χτυπάει, Μια αγάπη θα τον τυραννά Που έφυγε και πάει. Μέσα στα σύννεφα πετά, Ψάχνει να βρει εκείνη ,Όμως στην γη παραπατά, Και την ψυχή του αφήνει…” 

Απο την τελευταία δισκογραφία του αύμνηστου Κύπριο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα με τίτλο “Σε πρώτο πλάνο” και με ερμηνευτή τον Θέμη Αδαμαντίδη

 

Ό Μάριος Τόκας κηδεύεται σήμερα (Τετάρτη 30 Απριλίου) με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 3 το απόγευμα, στο πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας. Στην κηδεία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Τον επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, γενέτειρας του συνθέτη Μάριου Τόκα αποφάσισε να τον τιμήσει δίδοντας το όνομα του σε δρόμο ή πλατεία της πόλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία,υπό τους ήχους του έργου του Μάριου Τόκα «Θεογενήτωρ Μαρία» και αποφάσισε,επίσης,να εκπροσωπηθεί στην κηδεία του συνθέτη, στην Αθήνα,από το Δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου και τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λόλλο Γιωργαλλέτο.

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επισκέφθηκαν το πατρικό σπίτι του Μάριου Τόκα και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένειά του και ιδιαίτερα τον ηλικιωμένο πατέρα του,δημοσιογράφο και συγγραφέα Κύπρο Τόκα.

 Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της Λεμεσού μέχρι την ημέρα της κηδείας.

 Με το θάνατό του εξέρετου Άνθρωπο και συνθέτη Μάριου Τόκα, αποκαλύφθηκε μια άγνωστη λεπτομέρεια από τη ζωή του,την οποία ο ίδιος θέλησε να κρατήσει μυστική,έδινε τα έσοδα όλων των συναυλιών του στην Κύπρο σε αναξιοπαθούσες,πολύτεκνες οικογένειες.

ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ

Γεννήθηκε το 1954 στη Λεμεσό. Πήγε στην Ελλάδα το 1975 και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα φιλολογίας και παράλληλα να συνθέτει. Το 1978 κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Τα τραγούδια της παρέας” με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά.

Ο δίσκος γνωρίζει αμέσως επιτυχία και ανοίγεται ο δρόμος για τις κατοπινές του επιτυχίες, οι οποίες δεν διέψευσαν την πρώτη του δουλειά,όπως ο δίσκος με τίτλο τα “Μικρά ερωτικά” και ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη.

Ακολουθεί η “Λεωφόρος της αγάπης “με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο, τη Χάρις Αλεξίου, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Διονύση Θεοδόση.

 Ο επόμενός του δίσκος, “Σαν τρελό φορτηγό”, με τον Γιάννη Πάριο γνωρίζει τεράστια επιτυχία για να ακολουθήσει ένας ακόμη δίσκος” Η εθνική μας μοναξιά” με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ακολουθούν  και άλες δίσκογραφίες  με ερμηνευτές την Κατερίνα Κούκα, τον Γιάννη Πάριο, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Πασχάλη Τερζή,τον Γιώργο Νταλάρα , Θέμη Αδαμαντίδη,Γιώργο Φανάρα 

Ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. 

 Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι “..η Κύπρος έχασε ένα μεγάλο σύγχρονο δημιουργό,τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση συμμετέχουν στο βαρύ πένθος από το θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη.

 Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ εξέφρασε βαθιά θλίψη για το θάνατο του συνθέτη  και έπλεξε το εγκώμιο του Μάριου Τόκα, σημειώνοντας τη μεγάλη του προσφορά προς την πατρίδα.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Επίτροπος Παιδείας του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης σε γραπτή δήλωσή του, για το θάνατο του Μάριου Τόκα ανέφερε ότι «η πατρίδα μας έχασε ένα από τα καλύτερα παιδιά της».

«Ο Μάριος Τόκας υπήρξε σπουδαίος τραγουδοποιός της Κύπρου και της αγάπης», πρόσθεσε ο κ. Τορναρίτης, συμπληρώνοντας ότι σήμερα «τιμούμε την ωραία ψυχή».

 πληρ; kathimerini.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ/cosmo/greekcypriotsintheuk/youtube 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

*Του Δημήτρη Βόγγολη Υποστρατήγου ε.α μέλους και Δασκάλου του ΙΗΑ Πολλά από τα στοιχεία παρακάτω, παρμένα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήκουν στην φίλη μου Φανούλα Αργυρού. Στο  μαρτυρικό νησί  στα  8.000 πχ έγινε ανακάλυψη και ανασκαφή του χαλκού, copper,...

Μητσοτάκης, ΗΠΑ… ‘Ασχημες εξελίξεις

''Ξαφνιάστηκαν'' στην Ελλάδα γιά την μη αποστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο ΗΠΑ, στον πρωθυπουργό, γιά να παραυρεθεί στην ετεροχρονισμένη εκδήλωση γιά 25 Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο, στις 4 Απριλίου '24. Την ''σίγουρη'' επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην...

Επισκέψεις -γιά πρώτη φορά-πρόεδρου Δημοκρατίας Ελλάδας (Κατερίνας Σακελλαρόπουλου), σε Ουρουγουάη και Χιλή .

Ιστορικές επισκέψεις -γιά πρώτη φορά- πρόεδρου Δημοκρατίας Ελλάδας (Κατερίνας Σακελλαρόπουλου), σε Ουρουγουάη και Χιλή (22-25 Απρ. '24), αλλά τα κατηγορία 107 (πάτος) ΜΜΕ Αθήνας, ούτε λέξη... Η τελετή υποδοχής της, στο Σαντιάγκο (Χιλή), από τον πρόεδρο Γκαμπριέλ Μπόριτς (η σύζυγός του Ιρίνα Καραμάνος, είναι...