Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚαταγγελίεςΕπίσκεψη του Δημάρχου...

Επίσκεψη του Δημάρχου στο ” Αλκαζάρ”

Ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου , την προϊσταμένη της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευτέρπη Μαρκή και τον πρόεδρο του Αττικό Μετρό Θεσσαλονίκης Ν. Σιδέρη, θα επισκεφθεί αύριο (Πέμπτη), στις 10.00, το έργο αποκατάστασης του αρχαιολογικού μνημείου Χαμζά Μπέη τζαμί γνωστό ως Αλκαζάρ (περιοχή Δημαρχείου). Πρόκειται για μουσουλμανικό τέμενος που κτίσθηκε το 1468 και διεσώθη από την πυρκαγιά του 1917.

Το Χαμζά Μπέη τζαμί βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Ε. Βενιζέλου. Ήταν ένα τέμενος με μια τετράγωνη, θολοσκέπαστη αίθουσα προσευχής.

 Ο θόλος στηρίζεται σε οκταγωνικό τύμπανο. Στο αρχικό τετράγωνο κτίριο προστέθηκαν δύο, ορθογώνιοι στην κάτοψή τους, χώροι, ένας στο βόρειο κι ένας στο νότιο τοίχο.

Στο χώρο μπροστά από την είσοδο του κτιρίου προστέθηκε μια περιμετρική στοά η οποία στηρίζεται σε δέκα οκτώ κίονες. Η στοά καλύπτεται με ακανόνιστους σκαφοειδείς θόλους εκτός από τα σημεία εισόδου στο τζαμί και στην αυλή, που καλύπτονται με τρούλους.

 Οι τρούλοι αυτοί είναι πιο υπερυψωμένοι από τους υπόλοιπους σκαφοειδείς θόλους. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε στα δυτικά του κτιρίου μια αυλή, ακανόνιστου τετραπλεύρου σχήματος με εισόδους στα βόρεια και στα νότια.

Ο κεντρικός τρούλος του κτιρίου είναι σκεπασμένος με φύλλα μολύβδου και στην κορυφή του φέρει τμήμα του άλεμ ενώ οι υπόλοιποι θόλοι, όπως επίσης και η αυλή που πλέον έχει σκεπαστεί και αυτή με κεραμίδια.

 Ο μιναρές του τζαμιού δεν σώζεται. Οι στεγασμένοι χώροι του τζαμιού και της αυλής για πολλά χρόνια στέγασαν τον κινηματογράφο Αλκαζάρ.

Το μνημείο, που επλήγη σοβαρά από το σεισμό του 1978, βρέθηκε στη ιδιοκτησία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στη συνέχεια πέρασε στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού .

Σήμερα οι εσωτερικοί στεγασμένοι χώροι παραμένουν κλειστοί για το κοινό ενώ τα καταστήματα έχουν ήδη απομακρυνθεί και το κτίριο αποκαθίσταται με την επίβλεψη της αρμόδιας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το ακραίο Κέντρο ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΙΚΟΥ της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία στήνει σενάρια φόβου για να τρομάξει τους ψηφοφόρους της συντηρητικής περιοχής, του ακραίου Κέντρου και τους ανασφαλείς μικροαστούς  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν για λίγο τις διαφωνίες τους, να φασκιώσουν...

Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

*Του Δημήτρη Βόγγολη Υποστρατήγου ε.α μέλους και Δασκάλου του ΙΗΑ Πολλά από τα στοιχεία παρακάτω, παρμένα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήκουν στην φίλη μου Φανούλα Αργυρού. Στο  μαρτυρικό νησί  στα  8.000 πχ έγινε ανακάλυψη και ανασκαφή του χαλκού, copper,...

Μητσοτάκης, ΗΠΑ… ‘Ασχημες εξελίξεις

''Ξαφνιάστηκαν'' στην Ελλάδα γιά την μη αποστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο ΗΠΑ, στον πρωθυπουργό, γιά να παραυρεθεί στην ετεροχρονισμένη εκδήλωση γιά 25 Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο, στις 4 Απριλίου '24. Την ''σίγουρη'' επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην...