Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΔημήτρης Τσάτσος :"Η...

Δημήτρης Τσάτσος :”Η πολιτεία πραγματώνεται με την πολιτική..

τελετή αναγόρευσής  του Δημήτρη Τσάτσο σε επίτιμο Διδάκτορα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη από το Δήμο Ρεθύμνου.

“..Πολιτική είναι (και) η επικοινωνία των μελών μιας πολιτείας με τον πολιτικό λόγο που αρθρώνεται μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες και στο πλαίσιο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Αν και αυτό είναι μια μορφή πολιτικής, αν και αυτό είναι τμήμα του νοήματος της πολιτικής, τότε προκύπτουν και κάποιοι βασικοί κανόνες επικοινωνίας.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικούς:

– Οι πολίτες διαφέρουν ριζικά από τους ιθαγενείς της παλαιάς εποχής. Πολιτικά δεν τρώνε ό,τι τους πετούν, και κυρίως δεν σκύβουν να το μαζέψουν από χάμω, όταν μάλιστα είναι πεσμένο επίτηδες μέσα στη λάσπη.

 – Οι πολίτες δεν έχουν αμνησία. Η ευρύτατα αυτή διαδεδομένη αντίληψη αποτελεί δραματική παρεξήγηση.

– Οι πολίτες, πάντως πάρα πολλοί, θέλουν να βλέπουν ζωντανές, απτές τις διαφορές μεταξύ πολιτικής και αθλητικής σκέψης.

– Οι πολίτες, ξέρουν να ξεχωρίσουν το παραμύθι από την ενημέρωση. Στην πολιτεία μας πέθανε η επικοινωνία, δηλαδή ο διάλογος για τα καίρια. Οι λίγοι με την πολλή δύναμη δεν τον χρειάζονται πια. Και οι περιθωριακοί συζητούν μη ακουόμενοι.

Το “πέθανε ο διάλογος” διατυπώνεται αναλυτικότερα και ως εξής: κυριαρχία αναξιοπιστίας λόγου, ανατολή του αστερισμού της θεσμικά πια κατοχυρωμένης αγραμματοσύνης, και βέβαια:

 η εντύπωση δίνει τη θέση της στον εντυπωσιασμό, η σκέψη στο σόφισμα, η σαφήνεια (που σημαίνει γενναιότητα) στον ακαταλαβισμό (που σημαίνει πνευματική δειλία) των γνωστών και όχι λίγων σαλταδόρων του δημοσίου λόγου και της “ακαδημαϊκής”, δηλαδή της “πανεπιστημιακής”, ζωής.

Τέλος η αντιπαράθεση έδωσε τη θέση της στη λάσπη (ή στον εκβιασμό) και η πολιτική στο φόνο. Αυτό το τελευταίο προϋποθέτει ιδίας υφής ανθρώπους με εκείνους του προτελευταίου. Μόνο που οι τελευταίοι “τολμούν” περισσότερα…”

Απόσπασμα απο το βιβλίο με τίτλο “Αμφισβήτηση” του Δημήτρη Τσάτσο  συνταγματολόγο. Υπήρξε επί σειρά ετών άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου(1993-94)και υφυπουργός Εθνικής Παιδείας το 1974

Τον ακαδημαϊκό, πανεπιστημιακό, κυβερνητικό σύμβουλο  Δημήτρη Tσάτσο, γιος του Θεμιστοκλή Τσάτσου, δικηγόρου, βουλευτή και αδερφού του Κωνσταντίνου Τσάτσου, και της Αννίτας Αλευρά ,το Σάββατο 7 Ιουνίου 2008 στις 7.30 το απόγευμα θα γίνει η τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ μισή ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη από το Δήμο Ρεθύμνου.

 Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα

«Σύνταγμα & Πολιτική: Σύγχρονη Συζήτηση και Συμβολή του Δημήτρη Θ. Τσάτσου» (6-7 Ιουνίου, Ξενοδοχείο «Θεάρτεμις Palace»).

Δεν είναι τυχαία η επιλογή αυτή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από μια πολύπλευρη χαλάρωση των νόμων και των κανόνων που πρέπει να διέπουν το σύγχρονο κράτος δικαίου.

Η σημαντική συμβολή του τιμώμενου στη δημιουργία και τη θέσπιση των αξιών και των αρχών της νόμω κρατούσης πολιτείας στην Ελλάδα και την Ε.Ε. δημιουργεί τη δικαιολογημένη προσδοκία για ένα βαθύτερο προβληματισμό στο παραπάνω Συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν έλληνες και γερμανοί επιστήμονες.

 Η αναγόρευση του τιμώμενου θα γίνει από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

The Parallel Visions of Alexander the Great and Kapodistrias for Greece.

The efforts of Alexander the Great and the first President of modern GREECE Ioannis Kapodistrias to employ Hellenic civilization for the good of humanity reflect the greatness of ancient GREECE/ Hellas. By Evaggelos Vallianatos Alexander accomplished so much so soon and so young...

Έφυγε από τη ζωή,Ο ΦΙΛΟΣ Γιώργος Κασάμπαλης.

Ο πολυμήχανος στην διασκέδαση ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Γιώργος Κασάμπαλης ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ Του Νότη Σφακιανάκη Έφυγε από τη ζωή. Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Γιώργος Κασάμπαλης πάντα με χαιρετούσε με το χαμόγελο και να με βάλει να καθίσω μπροστά στον...

Η Μακεδονία γυρίζει την πλάτη στην Ν.Δ.

Καστόρια Κοζάνη Γρεβενά Φλώρινα γυρίζει την πλάτη στην Ν.Δ. Στη Βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα τραύματα που έχει δημιουργήσει για το κυβερνών κόμμα η Συμφωνία των Πρεσπών ΠΟΥ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ...