Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΡεπορτάζΣτέλιος Καζαντζίδης, ένας...

Στέλιος Καζαντζίδης, ένας ζωντανός Θρύλος!!!!!

kazantzidis.jpgΌσα χρόνια κι αν περάσουν πάντα θα είναι επίκαιρος ο “βασιλιάς του λαϊκού τραγουδιού” που γεννήθηκε σαν σήμερα 29 Αυγούστου το 1931, για μας και για πολλούς άλλους λαούς, γι΄ αυτό και  τα τραγούδια του τον κρατούν ζωντανό. Σε λίγες μέρες συπληρώνονται  7 χρόνια από την επέτειο του θανάτου του Στελάρα, και προς τιμήν του επανακυκλοφόρησε στην Τουρκία  ένας από τους καλύτερους δίσκους του, με τίτλο “Τραγούδια της ανατολής” που είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά  το 1960 από την ΜΙΝΟΣ – ΕΜΙ ταυτόχρονα και στην Τουρκία, περιλαμβάνει 14 τραγούδια εκ των οποίων τα 9 είναι γραμμένα μουσική και στίχο από τον ίδιο τον Στέλιο.

Τα υπόλοιπα   τραγούδια έγραψαν σε  μουσική οι Θ. Ντερμιτζόγλου, Λ. Σταμπουλής,  σε στίχους  οι Μ. Κοϊνόγλου Ν. Γιαννακού, Β. Καραπατάκη, και δύο κομμάτια σόλο μπουζούκι Αϊβαλιώτικο του Γ. Μητσάκη.

Στην Τουρκία ο δίσκος “Τραγούδια της Ανατολής” κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουλίου  2008 από την δισκογραφική εταιρεία A.J.S θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη από τα 7 χρόνια του θανάτου του. Ο ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Μουράτ Χορλούκ τόνισε πως “…πως ένας λόγος παραπάνω που κυκλοφόρησε ο εν λόγω δίσκος είναι γιατί οι Τούρκοι αγάπησαν τον Στέλιο μέσα από τα τραγούδια του οι Μεχμέτηδες, Ρουστέμηδες, Γιουσούφηδες, Κωνσταντήδες, Γιώργηδες και οι Δημητράδες όσο κανέναν άλλο λαϊκό καλλιτέχνη…”

Επίσης μια Τούρκικη εφημερίδα αφιέρωσε ολόκληρη σελίδα για τον Στέλιο Καζαντζίδη, και τον κρυφό έρωτα του με την Τουρκάλα ηθοποιό Τουρκάν Σοράϊα, για την οποία αν και ήταν παντρεμένη, ενώ ο ίδιος τότε ήταν ελεύθερο πουλί ο Στέλιος της αφιέρωσε το τραγούδι Νο4 με τίτλο “μπεκλεντίμ ντε γκελμεντίν” που σημαίνει στα Ελληνικά “Σε περιμένω μα δεν ήλθες”, που την μουσική και τον στίχο έγραψε ο ίδιος.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης το 1960 στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε 48 συναυλίες με τεράστια απήχηση στον Τουρκικό λαό. Σε μια συναυλία του μάλιστα παραβρέθηκε και ο Εθνικός Σταρ της Τουρκίας, ο μεγάλος τραγουδιστής Ζεκί Μουρέν. Ο οποίος ακούγοντας το τραγούδι του που σημάνει στα Ελληνικά “τάφος”, να το  τραγουδά ζωντανά μπροστά του έκλαψε σαν μωρό παιδί. Στο τέλος της συναυλίας τον αγκάλιασε θερμά ψιθυρίζοντας του “…είσαι ο αδελφός μου…σε μελετώ καθημερινά…”.

Και βέβαια δεν ήταν ο μόνος κρυφός και φανερός θαυμαστής του Στελάρα μας. Ο καταξιωμένος κουρδικής καταγωγής καλλιτέχνης και επιτυχημένος επιχειρηματίας με ξενοδοχεία , Μ.Μ.Ε και όχι μόνο στην Τουρκία Ιμπραήμ Τατλές είναι επίσης ο μεγάλος θαυμαστής του Στέλιου. Διαθέτει μια ολόκληρη δισκοθήκη μόνο με δίσκους του Στέλιου Καζαντζίδη, οι περισσότεροι αγορασμένοι από την Ελλάδα για να μπορεί να τον μελετά. Στο γραφείο του μάλιστα όπου κλείνει τις μεγάλες μπίζνες, έχει μια γιγάντια φωτογραφία, όπως και στο πολυτελές οίκημα του.

Στο πίσω φύλλο του δίσκου “Τραγούδια της Ανατολής” που επανακυκλοφόρησε στην Τουρκία γράφει το εξής: “…κανένας λαϊκός τραγουδιστής δεν αγαπήθηκε τόσο, όσο ο Στέλιος Καζαντζίδης , και δεν θα υπάρχει άλλος λαϊκός τραγουδιστής, όπως ο Στέλιος, ο οποίος εξέφραζε με τα τραγούδια του την ξενιτιά, τα προβλήματα, τα όνειρα, τις ελπίδες, τους έρωτες , τα σύμβολα ακόμα και του Τούρκικου λαού…”

Ο Στέλιος Καζαντζίδης παραμένει ζωντανός θρύλος όπως και οι δίσκοι του που κυκλοφόρησαν ανά τον κόσμο, και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να κάνουν τρελές πωλήσεις σε καθημερινή βάση. Αν ζούσε ο Στέλιος σήμερα και έβλεπε όλα αυτά που γίνονται με τους νέους φιλόδοξους καλλιτέχνες, δημιουργούς της Ελληνικής δισκογραφίας, οι οποίοι έχουν μπερδέψει το λαϊκό ήχο με Αγγλοσαξονικό ρυθμό, θα ήταν πολύ λυπημένος ,θα τους αφειέρωνε δε, το τραγούδι..

“Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΑΛΑΣΕ ” (Θ.ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗ -Χ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ)

Άλλωστε στον Στέλιο χρωστούν πολλά οι σύγχρονοι τραγουδιστές, αφού είναι ο πρώτος που διεκδίκησε για τον κλάδο τους τα ποσοστά, με θετικά αποτελέσματα, καθώς οι τραγουδιστές μέχρι πριν τον αγώνα του, πληρώνονταν με ένα εφάπαξ ποσό για κάθε δίσκο και δεν ελάμβαναν ποσοστά από τις πωλήσεις, όπως γίνεται σήμερα.
Τα 14 τραγούδια του δίσκου “Τραγούδια της Ανατολής” είναι:

1. ΤΣΑΝΤΙΡΙΜΙΝ ΟΥΣΤΟΥΝΕ
2. ΟΓΛΑΝ ΟΓΛΑΝ ΚΑΛΚ ΓΚΙΝΤΕΛΙΜ
3. ΧΑΝΙ ΜΠΕΝΙΜ ΕΛΙ ΝΤΙΡΕΜ ΠΑΣΤΙΡΜΑ
4. ΜΠΕΚΛΕΝΤΙΜ ΝΤΕ ΓΚΕΛΜΕΝΤΙΝ
5. ΕΡ ΓΕΡ ΚΑΡΑΝΛΙΚ
6. ΤΖΑΝΙΜΙ ΓΙΑΚΤΙΝ ΑΛΙΜ
7. ΑΠΤΑΛΙΚΟ
8. ΧΑΜΣΙ ΚΟΙΝΤΟΥΜ ΤΑΒΑΓΙΑ
9. ΠΙΝΑΡΝΤΑ ΜΠΟΥΛΝΤΟΥΜ ΣΕΝΙ
10. ΚΑΣΑΠ ΝΙΣΑΚ
11. ΑΣΜΑΛΑΡΙΝ ΜΠΑΛΛΕΡΕ
12. ΙΜΙΤΛΕΡΙΜ
13. ΑΤΣ ΚΟΛΑΡΙΜ
14. ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΟ

Ένας καταπληκτικός δίσκος που δυστυχώς ελάχιστα ραδιόφωνα της χώρας, όχι μόνο τον εν λόγω δίσκο, αλλά κανένα τραγούδι του Στελάρα δεν παίζουν , δεν ακούγονται από τις μπάντες των FM. Είναι κομμένα κομψά – κομψά δια παντός.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης εκοιμήθει στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001.

Αιωνία η μνήμη του !!!!!!!!!

video;youtoube, studio 52 (εξώφυλλο  cd)

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το ακραίο Κέντρο ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΙΚΟΥ της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία στήνει σενάρια φόβου για να τρομάξει τους ψηφοφόρους της συντηρητικής περιοχής, του ακραίου Κέντρου και τους ανασφαλείς μικροαστούς  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν για λίγο τις διαφωνίες τους, να φασκιώσουν...

Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

*Του Δημήτρη Βόγγολη Υποστρατήγου ε.α μέλους και Δασκάλου του ΙΗΑ Πολλά από τα στοιχεία παρακάτω, παρμένα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήκουν στην φίλη μου Φανούλα Αργυρού. Στο  μαρτυρικό νησί  στα  8.000 πχ έγινε ανακάλυψη και ανασκαφή του χαλκού, copper,...

Μητσοτάκης, ΗΠΑ… ‘Ασχημες εξελίξεις

''Ξαφνιάστηκαν'' στην Ελλάδα γιά την μη αποστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο ΗΠΑ, στον πρωθυπουργό, γιά να παραυρεθεί στην ετεροχρονισμένη εκδήλωση γιά 25 Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο, στις 4 Απριλίου '24. Την ''σίγουρη'' επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην...