Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚαταγγελίεςΠού πήγαν τα...

Πού πήγαν τα λεφτά μας;

Η Καμπέρα -Αυστραλίας ζητά εξηγήσεις από την Ελλάδα αφού τα $3 εκατ. που προσέφερε δεν πήγαν στους πυρόπληκτους .

mes1505.jpgΤο αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε, ότι ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να ζητήσει εξηγήσεις αναφορικά με την αυστραλιανή βοήθεια για τους πυρόπληκτους. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα “Herald Sun” της Μελβούρνης σε αναλυτικό ρεπορτάζ της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, γράφει ότι έχει ξεσπάσει σάλος στην Ελλάδα μετά την αποκάλυψη ότι εκατομμύρια δολάρια που πρόσφερε η αυστραλιανή κυβέρνηση για τα θύματα των περσινών πυρκαγιών χρησιμοποιούνται για να κτιστεί ένα δημαρχείο, αντί να πάνε σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση προσέφερε τρία εκατομμύρια δολάρια (Αυστραλίας) μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν τουλάχιστον 76 νεκρούς.

Ο σάλος ξεκίνησε μετά από ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου στην “Ελευθεροτυπία”, αλλά και μετά από δημοσιεύματα άλλων αθηναϊκών εφημερίδων. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την δωρεάν της αυστραλιανής κυβέρνησης, θα πρέπει να ερευνηθεί αν και τα υπόλοιπα χρήματα που πρόσφερε η ομογένεια (τουλάχιστον άλλα τρία εκατομμύρια συνολικά, όντως διατέθηκαν ή θα διατεθούν για τα θύματα).

Το ρεπορτάζ αφέρει: Βρώμικα παιχνίδια και “αρπαχτές” με την οικονομική βοήθεια που προορίζεται για τους συγγενείς των θυμάτων της φωτιάς παίζονται τους τελευταίους μήνες στην Ηλεία από πρόσωπα που συμπεριφέρονται και ενεργούν προκλητικά υπεράνω του νόμου, με την κάλυψη πολιτικών προσώπων και παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό αναδεικνύει η αποκάλυψη του σκανδάλου που αφορά την οικονομική βοήθεια της αυστραλιανής κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους κατοίκους της Ζαχάρως Ηλείας, που συνέπεσε με τη μαύρη επέτειο από το πέρασμα της φωτιάς στον νομό. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή-βόμβα των μελών της αντιπολίτευσης προς την αυστραλιανή πρεσβεία στην Αθήνα, ο Δήμος της Ζαχάρως, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, χτίζει τους τελευταίους μήνες, με συνοπτικές και παράνομες διαδικασίες, στο κέντρο της πόλης δημαρχείο, με τα χρήματα – ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ – που χορήγησε ως βοήθεια η αυστραλιανή κυβέρνηση στους πυρόπληκτους μετά τις φωτιές στην Ηλεία.

Τα χρήματα αυτά, με βάση το επίσημο “έγγραφο-απάντηση” της αυστραλιανής πρεσβείας που υπογράφει ο πρέσβης Τζέρεμι Νιούμαν, αποτελούν “κεφάλαιο βοήθειας που δόθηκε σε ειδικό λογαριασμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα θύματα της φωτιάς με σκοπό την ανακούφισή τους” και όχι για την κατασκευή κάποιου πολυώροφου κτιρίου.

ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΠΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟ-“ΦΑΝΤΑΣΜΑ” Το συγκεκριμένο οίκημα φέρεται μάλιστα να οικοδομείται σε χώρο οικιστικού πρασίνου, ο οποίος με βάση τα συμβόλαια αγοράς (είναι μη οικοδομήσιμος. Τις εργασίες εκτελεί εργολάβος-“φάντασμα” καθώς καμιά υπηρεσία, αλλά ούτε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης, ήταν σε θέση να δημοσιοποιήσουν το όνομά του επειδή δεν το… θυμόνταν.

Το θέμα αποκτά μεγάλη σοβαρότητα καθώς, με βάση τις καταγγελίες και τη μηνυτήρια αναφορά του πολιτικού μηχανικού και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζαχάρως, Γιώργου Μπούσμπουρα, για την παράνομη οικοδομή δεν έγινε από τον Δήμο ο σχετικός διαγωνισμός αλλά απευθείας ανάθεση σε εργολάβο. Κάποιες από τις εργασίες δε – όπως καταγγέλλει – εκτελούνται υπεργολαβικά και από συγγενικά πρόσωπα αιρετού εκπροσώπου του Δήμου Ζαχάρως που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος λόγω της πρόσφατης καταδίκης του για την κατάρτιση πλαστού εγγράφου.

“Μας έφεραν τρεις προσφορές εργολάβων και διαλέξαμε την καλύτερη. Δεν ξέρουμε αν έγινε σχετικός διαγωνισμός. Αν δεν έγινε είναι λάθος. Εμείς είχαμε δώσει σαφείς οδηγίες για το θέμα αυτό. Δεν θυμάμαι το όνομα του εργολάβου που εκτελεί το έργο” – λέει στην “Ε” ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΝΗ

Πώς όμως και γιατί δόθηκαν τα χρήματα που προορίζονταν για τα θύματα της φωτιάς σε εργολάβο για την κατασκευή δημαρχείου στη Ζαχάρω και όχι στις οικογένειες των θυμάτων της φωτιάς; Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος είναι και ο διαχειριστής της οικονομικής βοήθειας από την αυστραλιανή κυβέρνηση δίνει τη δική του εξήγηση:

“Αμέσως μετά τις φωτιές ο Δήμος μάς ζήτησε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά για την κατασκευή δημαρχείου επειδή ήταν απαίτηση όλων των εκπροσώπων των τοπικών διαμερισμάτων. Θυμάμαι όταν πήγα στη Ζαχάρω με υποδέχθηκαν όλοι εγκάρδια με έκαναν επίτιμο δημότη και μου ζήτησαν να πράξω αυτό πράγμα που αποδέχθηκα. Μου έδειξαν και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αν αυτές είναι νόμιμες ή όχι δεν είναι δική μου δουλειά να τις κρίνω”, λέει ο κ. Μαρτίνης και σημειώνει:

“Όταν μάθαμε από την αυστραλιανή κυβέρνηση ότι κάτι δεν πάει καλά με τις άδειες κ.λπ. ήταν αργά και τα έργα είχαν αρχίσει. Ομως ζήτησα στις 20 Ιουνίου 2008 από τον Δήμο της Ζαχάρως να διακοπούν οι εργασίες μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι πρόθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ήταν και είναι η ανακούφιση των πληγέντων από τη φωτιά κατοίκων και αν κάποιος παρανόμησε σε αυτή την περίπτωση επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας”.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζαχάρως Γιώργος Μπούσμπουρας και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Βασιλόπουλος, με επιστολή τους προς την αυστραλιανή κυβέρνηση καταγγέλλουν ότι τα χρήματα που προορίζονταν για τις οικογένειες των θυμάτων χρησιμοποιούνται σήμερα για την ανέγερση ενός κτιρίου, χωρίς απόφαση του Δ.Σ. για την επιλογή του χώρου, την ανάθεση της μελέτης, την έγκρισή της από το Δ.Σ. και χωρίς δημοπρασία για την ανάδειξη του μειοδότη αναδόχου…

Επίσης, καταγγέλλουν ότι ποτέ δεν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για την αποδοχή της δωρεάς, όπως προβλέπει ο δημοτικός και κοινοτικός κώδικας. “Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός που διαχειρίζεται την προσφορά της αυστραλιανής κυβέρνησης δεν εκτιμά, όπως όλοι εμείς, ούτε τη νομιμότητα ούτε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος… Αλλιώς δεν θα δαπανούσε τα χρήματα του αυστραλιανού λαού κατασκευάζοντας αυθαίρετα κτίσματα με συνοπτικές διαδικασίες και με χρήματα που προορίζονταν για τις οικογένειες των θυμάτων.

 Καλούμε άμεσα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την ελληνική κυβέρνηση και την αυστραλιανή πρεσβεία να παρέμβουν, να ψάξουν σε βάθος τη βρώμικη αυτή, υπόθεση να τιμωρήσουν εκείνους που έπαιξαν με τη βοήθεια των πυροπλήκτων συναθρώπων μας”, λένε” οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι κ. Μπούσμπουρας και Βασιλόπουλος αποκαλύπτουν επίσης ότι από τις 31.3.2008 έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας την παρέμβασή του και τη διερεύνηση των αποδεκτών της χρηματικής βοήθειας και άλλων φορέων προς τον Δήμο Ζαχάρως.

“Ζητήσαμε εγγράφως από τον δήμαρχο Πανταζή Χρονόπουλο να μας πει για τα χρήματα αυτά αλλά δεν μας έδωσε καμιά απάντηση. Υπάρχουν 300.000 ευρώ από ποδοσφαιρικό αγώνα που έδωσε ο Ολυμπιακός για τους πυρόπληκτους, μια επιταγή με άγνωστο ποσό τού τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και άλλα ποσά, την τύχη των οποίων κανείς δεν γνωρίζει. Ζητάμε να μάθουμε πού πήγαν τα χρήματα αυτά και κανείς δεν μας λέει”, καταγγέλλουν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι.

ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ ΜΕ ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ

“Το έργο εκτελεί ο εργολάβος και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και οι τεχνικές υπηρεσίες του απλώς επιβλέπουν. Ο Δήμος Ζαχάρως επέλεξε τις προσφορές τεσσάρων εργολάβων και εμείς διαλέξαμε τον μειοδότη, τον οποίο ούτε ξέρω ούτε θέλω να τον μάθω. Δεν μπορώ να ξέρω αν έκανε διαγωνισμό, όπως όφειλε, ή όχι. Εγώ έδωσα εντολή για διαγωνισμό. Αν εκτελούσαν τον σχετικό διαγωνισμό, θα είχα πρόβλημα, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μίσος μεταξύ κάποιων εκεί στη Ζαχάρω.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για την εκτέλεση ενός έργου μπορεί να κάνει διαγωνισμό μόνο σε πανελλήνια κλίμακα. Γι’ αυτό και ανατέθηκε ο διαγωνισμός της συλλογής προσφορών στον Δήμο Ζαχάρως”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης.

 Ο ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ . Στην ερώτηση πού είναι η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, δήλωσε άγνοια και πρόσθεσε ότι το έργο έχει σταματήσει μέχρι να διευκρινιστεί τι ακριβώς συμβαίνει. “Για οποιοδήποτε ζήτημα κακοδιαχείρισης που θα αποκαλυφθεί στη συνέχεια, θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη”, τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, σε γραπτή του ανακοίνωση, “αδειάζει” τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ισχυριζόμενος ότι η δημοπράτηση του έργου έγινε από τον Ερυθρό Σταυρό και όχι από τον Δήμο Ζαχάρως… “Ο Ερυθρός Σταυρός εκπόνησε τη μελέτη, δημοπράτησε το έργο και ξεκίνησε να κατασκευάζει το έργο”, αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Χρονόπουλος.

Ο δήμαρχος της Ζαχάρως κατηγορεί για τον σχετικό θόρυβο τους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ο ίδιος ότι ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και στρέφεται κατά του γραμματέα της Ν.Ε. του κόμματος. “Αποτελεί πρόκληση για την πυρόπληκτη Ζαχάρω και γενικότερα για την Ηλεία η σπατάλη χρημάτων που προορίζονταν για τις ανάγκες των συγγενών των θυμάτων της φωτιάς κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες.

 Η κυβέρνηση και οι δικαστικές Αρχές οφείλουν άμεσα να διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση και να αποδώσουν ευθύνες όπου πρέπει. Με τον πόνο και την αγωνία των συγγενών των τραγικών θυμάτων δεν μπορεί κανείς να παίζει πολιτικά παιχνίδια”, δήλωσε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αργυρόπουλος.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σύντομα και τη Βουλή, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να καταθέσουν σχετικές ερωτήσεις: “Οφείλει η Πολιτεία να διερευνήσει σε βάθος τις πολύ σοβαρές καταγγελίες και να αποδώσει ευθύνες. Διότι τα χρήματα που κατατέθηκαν για τον ιερό σκοπό της ενίσχυσης των πυρόπληκτων της Ηλείας δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

Καταθέτω ερώτηση στη Βουλή”, είπε ο βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. “Για την απίστευτη αυτή υπόθεση, θα καταθέσω άμεσα ερώτηση στη Βουλή”, ανέφερε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Πηγές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο κτίριο κακώς οικοδομείται διότι ο χώρος όπου βρίσκεται εντάσσεται σε περιοχή οικιστικού πρασίνου.

Ανέφεραν επίσης ότι η έκδοση της σχετικής άδειας από το πολεοδομικό γραφείο της Ζαχάρως “έχει σοβαρό πρόβλημα” και ότι γενικά η υπόθεση, σε ό,τι αφορά τον πολεοδομικό χαρακτήρα της, βρίσκεται υπό διερεύνηση σε βάθος.

πηγή;neoskosmos

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν....

The Parallel Visions of Alexander the Great and Kapodistrias for Greece.

The efforts of Alexander the Great and the first President of modern GREECE Ioannis Kapodistrias to employ Hellenic civilization for the good of humanity reflect the greatness of ancient GREECE/ Hellas. By Evaggelos Vallianatos Alexander accomplished so much so soon and so young...