Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΒουτιά με μια...

Βουτιά με μια πέτρα αγκαλιά

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=12384615&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=232&h=250Η κατάδυση με σκανταλόπετρα έχει φανατικούς οπαδούς«Κάναμε σπορ την παράδοσή μας. Οι σφουγγαράδες βουτούσαν με σκανταλόπετρα στο Αιγαίο για να ζήσουν κι εμείς συνεχίζουμε τις καταδύσεις στο γαλάζιο και τους τιμούμε», λέει στα «ΝΕΑ» ο βουτηχτής Δημήτρης Χατζημέντωρ από τη Θεσσαλονίκη.

Για πρώτη φορά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι «παλαβοί με τις πέτρες» θα συμμετάσχουν στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκανταλόπετρας που διοργανώνεται στο Πόρτο Κουφό της Χαλκιδικής, σ΄ ένα από τα βαθύτερα φυσικά λιμάνια της χώρας μας.

χωρίς εξοπλισμό, παρά μόνο το «μανταλάκι» με το οποίο κλείνουν τη μύτη τους για να κάνουν εξισώσεις πίεσεις, οι αθλητές θα κρατήσουν σκανταλόπετρες (από το ιταλικό «scandalio» που σημαίνει βυθόμετρο) πάνω στις οποίες έχουν χαράξει σταυρούς ή νησιά του Αιγαίου, και δεμένοι με σχοινί θα βουτήξουν στο απέραντο γαλάζιο, παρασυρόμενοι από το βάρος τους και παραβγαίνοντας σε τεχνική και «πνευμόνια».

«Κάθε ομάδα αποτελείται από δύο άτομα, τον βουτηχτή και τον κολαουζιέρη, αυτόν που κρατά το σχοινί στην επιφάνεια και μετρά το βάθος.

Οι αθλητές καταδύονται εναλλάξ, ενώ κερδίζει το ζευγάρι που θα φθάσει στο μεγαλύτερο βάθος στον μικρότερο χρόνο.

Υπάρχουν αθλητές από 6 έως 70 χρονών» εξηγεί ο Νικόλας Τρικοίλης, ο Καλύμνιος καταδυτικός γιατρός που διέδωσε τη σκανταλόπετρα και θεωρείται γκουρού του αθλήματος σε Ελλάδα και εξωτερικό. Βλέποντας από μικρός τους νησιώτες συντοπίτες του να σακατεύονται βουτώντας για σφουγγάρια, ο Νικόλας Τρικοίλης αποφάσισε να σπουδάσει καταδυτικός γιατρός στην Ιταλία για να επιστρέψει στο αγαπημένο του Αιγαίο.

«Οι σφουγγαράδες βουτούσαν χιλιάδες χρόνια με σκανταλόπετρα ή καμπανελόπετρα όπως αλλιώς λέγεται, πριν εφευρεθούν τα σκάφανδρα και τα τεχνικά μέσα κατάδυσης. Ήταν ασφαλής μέθοδος κατάδυσης σε μεγάλα βάθη. Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της νόσου των δυτών και είναι χαρακτηριστικό ότι ουδέποτε αναφέρθηκε κάποιο ατύχημα», εξηγεί ο γιατρός. «Απαιτείται τεχνική και συγκέντρωση.

Είναι εγκεφαλικό άθλημα, ασφαλές και ομαδικό. Είναι εθνική κληρονομιά η σκανταλόπετρα. Απολαμβάνουμε σήμερα τον βυθό χάρη στην παράδοση χιλιάδων προγόνων μας, οι οποίοι βουτούσαν σαν τα ψάρια στο Αιγαίο», λέει ο βουτηχτής κ. Χατζημέντωρ.

ΒΟΥΤΗΧΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΛΑΟΥΖΙΕΡΗΣ

Κάθε ομάδα αποτελείται από τον βουτηχτή και τον κολαουζιέρη, αυτόν που κρατά το σχοινί και μετρά το βάθος [ ΙΝFΟ ]

●25- 27 Σεπτεμβρίου, 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκανταλόπετρας, Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής, διοργάνωση Σύλλογος Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης (ΣΕΚΘ), τηλ. 2310-228.788

Το ρεκόρ του «Χατζηστάθη» από τη Σύμη

ΤΟ ΠΡΩΤΟ καταγεγραμμένο «ρεκόρ» σκανταλόπετρας ανήκει στον Στάθη Χατζή ή «Χατζηστάθη», με καταγωγή από τη Σύμη, ο οποίος το 1913 βούτηξε σε βάθος 83 μέτρων στην Κάρπαθο για να επισκευάσει την άγκυρα του ιταλικού θωρηκτού «Regina Μargarita».

Ο «Χατζηστάθης» βουτούσε επί μέρες με σκανταλόπετρα, παραμένοντας κάθε φορά 4- 5 λεπτά στον βυθό. «Δεν είναι κάτι φοβερό. Συνήθως βουτάω κάτω από τα 100 μέτρα» είπε στους έκπληκτους Ιταλούς αξιωματικούς.

Η σκανταλόπετρα εγκαταλείφθηκε από τους σφουγγαράδες σταδιακά στα 1870- 80 όταν ανακαλύφθηκαν τα σκάφανδρα και οριστικά τη δεκαετία του 1960 με την επανάσταση που έφεραν τα τεχνικά μέσα κατάδυσης (φιάλες ατμοσφαιρικού αέρα, κομπρεσέρ).

Παρά τη μακρόχρονη παράδοση, ωστόσο, η σύγχρονη διάδοσή της- ως αθλήματος πλέον- άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και μόλις πριν από δύο χρόνια αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων./Τα Νεα

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το ακραίο Κέντρο ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΙΚΟΥ της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία στήνει σενάρια φόβου για να τρομάξει τους ψηφοφόρους της συντηρητικής περιοχής, του ακραίου Κέντρου και τους ανασφαλείς μικροαστούς  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν για λίγο τις διαφωνίες τους, να φασκιώσουν...

Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

*Του Δημήτρη Βόγγολη Υποστρατήγου ε.α μέλους και Δασκάλου του ΙΗΑ Πολλά από τα στοιχεία παρακάτω, παρμένα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήκουν στην φίλη μου Φανούλα Αργυρού. Στο  μαρτυρικό νησί  στα  8.000 πχ έγινε ανακάλυψη και ανασκαφή του χαλκού, copper,...

Μητσοτάκης, ΗΠΑ… ‘Ασχημες εξελίξεις

''Ξαφνιάστηκαν'' στην Ελλάδα γιά την μη αποστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο ΗΠΑ, στον πρωθυπουργό, γιά να παραυρεθεί στην ετεροχρονισμένη εκδήλωση γιά 25 Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο, στις 4 Απριλίου '24. Την ''σίγουρη'' επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην...