Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΥπερμαραθώνιο Παρθένο Δάσος...

Υπερμαραθώνιο Παρθένο Δάσος Παρανεστίου

Τρεις αγώνες ορεινών διαδρομών, με την επωνυμία

logo-vft.jpg«Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου» (Virgin Forest Trail ή VFT).

Εκκίνηση  Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

 Οι αγώνες αυτοί είναι: Υπερμαραθώνιος Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (Virgin Forest Ultra Trail – V.F.U.T.)

Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path – P.P.) και  Άλκιμοι Πέδες (Alkimi Pedes – A.P.) Α.

Σκοπός των αγώνων η ευαισθητοποίηση αθλητών, συνοδών, θεατών, εθελοντών, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο καθένας από το πόστο του, συμμετέχοντας βιωματικά, να συναισθανθεί την αξία του σπάνιου και μοναδικού οικοσυστήματος της περιοχής μας, ώστε να αναλάβει ενεργό δράση για την προστασία του.  Η “ανακάλυψη” των ορίων των αθλητών/τριών, η καλλιέργεια του ψυχικού σθένους και η ενίσχυση της θέλησης για την υπέρβαση εμποδίων και αντιμετώπιση δυσκολιών.

Ο φετινός Υπερμαραθώνιος γίνεται για τρίτη χρονιά και είναι μήκους 104.810 μέτρων (μετρημένα ολόκληρα με οδόμετρο) με υψομετρική διαφορά 3.575.

Η εκκίνηση θα γίνει στις 8:00 το πρωί του Σαββάτου από τη θέση Ζαρκαδιά, ώστε να τον παρακολουθήσουν περισσότεροι θεατές, αλλά και να τρέξουν όλοι οι αθλητές ένα κομμάτι της διαδρομής νύχτα, εξασφαλίζοντας κατά το δυνατόν ίσες συνθήκες για όλους.

Θα ακολουθήσει η εκκίνηση του «μικρού» Μαραθωνίου στις 12:00 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, απόστασης 32 χιλιομέτρων και θετικής υψομετρικής διαφοράς 750 μέτρων. Ο αγώνας αυτός διεξάγεται για δεύτερη φορά και έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων αθλητών απ’ όλη τη χώρα. Διεξάγεται σε μονοπάτια ιδιαίτερης αισθητικής και μέσω γραφικών εγκαταλελειμμένων οικισμών του ήμου Παρανεστίου και απευθύνεται σε δρομείς που έχουν μικρή εμπειρία αγώνων βουνού.

Επίσης οι «Αγώνες Αλκίμων Παίδων» που για πρώτη φορά γίνεται φέτος είναι αγώνας δρόμου 1.200 μέτρων και απευθύνεται σε παιδιά, ηλικίας 10 έως 13 ετών, αγόρια και κορίτσια. Η εκκίνηση θα δοθεί από το Παρανέστι την Κυριακή 18 Οκτωβρίου και ώρα 9:00 το πρωί.

Η κ. Σωτηριάδου, Δήμαρχος  του Δήμου Παρανεστίου Νομού Δράμας στις δήλωσεις της αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των αγώνων για την προβολή της περιοχής και του Νομού γενικότερα, δίνοντας έμφαση στο σκοπό ανάδειξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Παρανέστιας Γης, με επίκεντρο την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού στη χώρα μας και αναγνωρισμένου ως του σπουδαιότερου στην Ευρώπη στο είδος του Παρθένου Δάσους.

Επίσεις για την αμέριστη συμπαράσταση των εκατοντάδων ένθερμων εθελοντών, η ουσιώδη συνεισφορά τον τοπικών επιχειρήσεων που έχουν αγκαλιάσει με θέρμη το θεσμό του Αγώνα Παρθένου Δάσους Παρανεστίου, από το Νομό Δράμας, αλλά και τους όμορους Νομούς, Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path) και Άλκιμοι Παίδες (Alkimi Pedes) στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2009, στην περιοχή του Παρανεστίου.

Ο αγώνας, όπως είναι γνωστό, συνδιοργανώνεται από το Δήμο Παρανεστίου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας.

Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα έχουν προβλεφθεί 12 Σταθμοί Ανεφοδιασμού σε κομβικά σημεία της διαδρομής. Τα τμήματα που θα λειτουργούν είναι:

Γραμματεία, Τροφοδοσία, Σταθμοί Ανεφοδιασμού, Σημεία Ελέγχου, Ασφάλεια Διαδρομής, Τηλεπικοινωνίες, Περίθαλψη, Φιλοξενία, Μεταφορές.

Η στελέχωση των τμημάτων αυτών θα γίνει με εθελοντική προσφορά εργασίας .

Απογόρευση κάθε δραστηριότητα θήρας.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης (ΦΕΚ 1909/7-9-09) απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα θήρας για τη διεξαγωγή τού 3ου Υπερμαραθωνίου Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (Virgin Forest Trail) στην ορεινή περιοχή τού Δήμου Παρανεστίου από το πρωί τής Παρασκευής 16 Οκτωβρίου 2009 έως και το βράδυ της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2009.

Η περιοχή απαγόρευσης περικλείεται από τη διαδρομή τού Υπερμαραθωνίου, η οποία εμφανίζεται στο χάρτη και οριοθετείται από το ίχνος Κάτω Θόλος – Θόλος – Βουνοπλαγιά – Πρασινάδα – Στάμνα – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα – Στραβόρεμα – Μέγα Ρέμα – Λίμνη Πλατανόβρυση – Νέστος Ποταμός – Παρανέστι.

Η ηθική των αγώνων

Οι αθλητές/τριες, οι συνοδοί τους, οι εθελοντές, οι διοργανωτές σ’ αυτήν την αθλητική περιπέτεια, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μοιράζονται τις ίδιες αξίες:

1. την ηθική Οι κανονισμοί του αγώνα ισχύουν για όλους ανεξαρτήτως

2. το σεβασμό των προσώπων Σεβασμό του εαυτού μας και των άλλων αποτρέποντας κάθε είδους δόλια συμπεριφορά. Σεβασμό των εθελοντών για την ανιδιοτελή προσφορά τους. Σεβασμό του ντόπιου πληθυσμού για τη φιλοξενία που προσφέρει.

Σεβασμό στους διοργανωτές. Σεβασμό στους αθλητές και ανάλογη της υπερπροσπάθειας τους κατανόηση και φροντίδα. Βοήθεια σ’ όποιον έχει ανάγκη, ή βρίσκεται σε κίνδυνο

3. το σεβασμό της φύσης Φροντίδα για την αποφυγή και της παραμικρής ρύπανσης. Σεβασμό στην χλωρίδα και πανίδα. Αποφυγή πρόκλησης θορύβων, ειδικά από συνοδούς, εθελοντές και θεατές κατά τη μετακίνησή τους από σταθμό σε σταθμό.

Η διοργάνωση

1. Αγωνίσματα

logo-vft.jpgV.F.U.T.: αγώνισμα διάσχισης ορεινών μονοπατιών έως 111 χιλιομέτρων, με θετική υψομετρική διαφορά περίπου 3.800 μέτρων.

Απευθύνεται σε αθλητές/τριες με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, με άριστη υγεία, πολύ καλή φυσική κατάσταση και ψυχικό σθένος. Ο αγώνας αποτελεί πρόκριμα με 3 πόντους για τους αγώνες στο Mont-Blanc Αγώνισμα διάσχισης μέρους της ορεινής διαδρομής του V.F.U.T. έως 30 χιλιομέτρων και μικρής υψομετρικής διαφοράς που απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους δρομείς ή αρχάριους/ες.. A.P. αγώνισμα δρόμου περίπου 1000 μέτρων που απευθύνεται σε παιδιά του δημοτικού (αγόρια και κορίτσια).

2. Όροι συμμετοχής

Για την συμμετοχή στον V.F.U.T. οι ενδιαφερόμενοι είναι απαραίτητο να γνωρίζουν: Το μήκος, τη διάρκεια, το ανάγλυφο του τοπίου, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αγωνίσματος. Την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας για τις απαιτήσεις του αγώνα. Να διαθέτουν προηγούμενη εμπειρία σε παρόμοιο αγώνα και πραγματική ικανότητα προσωπικής αυτονομίας στη διαχείριση προβλημάτων που προκύπτουν σ’ αυτούς τους αγώνες.

Να αντιμετωπίζουν, χωρίς εξωτερική βοήθεια τις κλιματικές συνθήκες που μπορεί να προκύψουν. (βροχή, χαλάζι, ομίχλη, πάγο, ή χιόνι). Τη διαχείριση φυσικών και διανοητικών προβλημάτων που απορρέουν από τη μεγάλη κούραση (πεπτικά προβλήματα, αντιμετώπιση πόνων των μυών ή των αρθρώσεων, ανακούφιση μικρών τραυμάτων κλπ). Ότι δεν είναι ευθύνη της διοργάνωσης η βοήθεια ενός αθλητή στη διαχείριση αυτών των προβλημάτων.

Ότι σ’ έναν τέτοιου είδους αγώνα μέσα στην παρθένα φύση η ασφάλεια εξαρτάται από την ικανότητα του αθλητή ν’ αντεπεξέρχεται στα υπαρκτά, προβλεπόμενα ή πιθανά προβλήματα. Ότι όλοι οι αθλητές/τριες μεγάλο μέρος της διαδρομής θα χρειαστεί να το διασχίσουν νύχτα.

ΑΓΩΝΩΝ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ 2009 (VIRGIN FOREST TRAIL 2009

O Υπερμαραθώνιος – με την έννοια της απόστασης – Αγώνας Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (Virgin Forest Ultra Trail), διεξάγεται στην Οροσειρά της Ροδόπης και ειδικότερα στο κεντρικό τμήμα της, στη μοναδικής βιοποικιλότητας ορεινή περιοχή του Παρανεστίου του Νομού Δράμας, όπου βρίσκεται και το μοναδικό στην Ευρώπη Παρθένο Δάσος, για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η Νομαρχία Δράμας και ο Δήμος Παρανεστίου, έχουν καθιερώσει τη διοργάνωση του αθλητικού γεγονότος, με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της μοναδικότητας του Παρθένου Δάσους, το οποίο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης και της ανάγκης προστασίας του οικοσυστήματός του. Συνώνυμοι όροι διεθνώς που χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους αγώνες αναφέρονται ως: epreuve de montagne, trail running, mountain running.

H Διοργάνωση έχοντας λάβει υπόψη της τις παρατηρήσεις αθλητών και συντελεστών της από τις προηγούμενες διοργανώσεις, λαμβάνει διαρκώς μέριμνα για την αντιμετώπιση των κινδύνων και την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας στην πραγματοποίηση του αγώνα.

Υποστηρίζει τους αθλητές όπως αναλυτικά περιγράφεται στα επιμέρους κεφάλαια που ακολουθούν, οι οποίοι όμως είναι υποχρεωμένοι να μπορούν αυτόνομα να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες του αγώνα και τις ανάγκες τους. Ο αγώνας διεξάγεται κάθε χρόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και η διάρκειά του εκτείνεται μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, με μέγιστη διάρκεια τερματισμού τις 24 ώρες.

Τόπος τερματισμού είναι το Παρανέστι.

Ο ΑΓΩΝΑΣ – Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ypermarathonio2.jpgΤο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής του αγώνα αποτελεί η διαδρομή των μονοπατιών του VFT της περυσινής διοργάνωσης, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σήμανσης της διοργάνωσης και αποτελείται από μονοπάτια, έπονται οι δασικοί δρόμοι και μικρό μόνο μέρος της αποτελείται από ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Το μήκος του φετινού αγώνα είναι 104.810 μέτρα και η θετική υψομετρική διαφορά 3.575 μέτρα. .

ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Στους αθλητές/τριες παρέχεται δυνατότητα ιατρικής υποστήριξης με ευθύνη της διοργάνωσης, από την ώρα παραλαβής του φακέλου συμμετοχής τους έως το τέλος της διοργάνωσης. Οι γιατροί της διοργάνωσης θα βρίσκονται στα οριζόμενα από τη διοργάνωση σημεία. Σε κάθε σταθμό θα υπάρχει κουτί πρώτων βοηθειών και οι εθελοντές που θα παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Φυσιοθεραπευτές θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους οριζόμενους ως βασικούς σταθμούς και στον τερματισμό του αγώνα.

Ασθενοφόρο θα βρίσκεται στη διάθεση της διοργάνωσης σε όλη τη διάρκειά της. Το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου θα παρέχει επίσης τις υπηρεσίας του εφόσον χρειαστεί. Επισημαίνεται ότι οι γιατροί της διοργάνωσης θα επιφορτιστούν με τη φροντίδα και περίθαλψη αθλητών που παρουσιάζουν τυχόν σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι αθλητές/τριες γνωρίζουν τις δυσκολίες του αγώνα και είναι σε θέση να διαχειριστούν μυϊκούς πόνους ή άλλους πόνους που προκαλούνται από την προσπάθειά τους.

Αθλητής που θα ζητήσει ιατρική βοήθεια τόσο κατά τη διαδρομή όσο και στους σταθμούς τροφοδοσίας σημαίνει ότι αποδέχεται τη γνώμη του γιατρού, σχετικά με τη συνέχιση ή τη διακοπή της προσπάθειας του.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

asfaleia-ypermarathonioy.jpgΚατά τη διάρκεια του αγώνα θα λειτουργούν ομάδες ασφάλειας («Σκούπα») για τους αθλητές, οι οποίες ακολουθώντας το τέλος της κούρσας θα προσφέρουν βοήθεια στους αθλητές που εγκαταλείπουν μεταξύ των σταθμών. Ειδικό προσωπικό ασφάλειας θα μετακινείται με οχήματα της διοργάνωσης στα τμήματα της διαδρομής που βρίσκονται σε αγροτικούς ή δασικούς δρόμους, για να προσφέρουν βοήθεια σε αθλητές που χρήζουν τέτοιας ή προκειμένου να τους μεταφέρουν σε περίπτωση που εγκατέλειψαν τον αγώνα.

Οι ομάδες ασφάλειας θα φέρουν την ενδυμασία της διοργάνωσης και τα οχήματα ασφάλειας θα φέρουν διακριτικά σήματα. Την διοργάνωση θα υποστηρίζει ασθενοφόρο ένα ή περισσότερα.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

Η μετακίνηση των αθλητών/τριων από το χώρο της υποδοχής τους στη γραμματεία του αγώνα για την παραλαβή του φακέλου συμμετοχής τους προς τους χώρους φιλοξενίας τους και από αυτούς στο χώρο της εκκίνησης στον οριζόμενο χρόνο γίνεται με μέριμνα και μέσα της διοργάνωσης. Αθλητές/τριες που θα εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους σε οποιοδήποτε σημείο, μεταφέρονται με μέριμνα της διοργάνωσης στο Παρανέστι.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΟΔΩΝ – ΘΕΑΤΩΝ

Τους/τις αθλητές/τριες επιτρέπεται να υποστηρίζουν ομάδες υποστήριξης μόνο στους σταθμούς που θα οριστούν από τη διοργάνωση, όπου θα επιτρέπεται και η παρουσία θεατών. Οι οδηγοί, συνοδοί των αθλητών ή θεατές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και φειδωλοί στις μετακινήσεις τους με οχήματα, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των αθλητών/τριων στα σημεία που η πορεία τους συμπίπτει (προσεχώς οριζόμενα) και η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να προσφέρουν στους/στις αθλητές/τριες τις υπηρεσίες τους χωρίς να παρεμποδίζουν το έργο των Σταθμών και πάντοτε κατόπιν αδείας του επικεφαλούς του Σταθμού, ο οποίος θα υποδεικνύει και τη θέση τους στο χώρο ώστε να μην παρεμποδίζεται το έργο του. Θεατές θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται για την πορεία στον αγώνα των αθλητών/τριών από οθόνη στο χώρο της γραμματείας.

 ΕΠΑΘΛΑ

Έπαθλα και αναμνηστικά δώρα θα απονεμηθούν:

Στους τρεις (3) πρώτους άνδρες Στις τρεις (3) πρώτες γυναίκες

Στον πρώτο (1) αθλητή ή αθλήτρια κάθε ηλικιακής κατηγορίας

Στις τρεις (3) πρώτες ομάδες

Επίσης θα δοθούν συμβολικά χρηματικά έπαθλά στους έξι (6) πρώτους άνδρες και έξι (6) πρώτες γυναίκες του αγώνα ως εξής:

1η-Θέση Άνδρες, Γυναίκες 400 €

2 η-Θέση Άνδρες, Γυναίκες από 200 €

3η -Θέση Άνδρες ,Γυναίκες150 €

4η-Θέση Άνδρες ,Γυναίκες 100 €

5η-Θέση Άνδρες,Γυναίκες 80 €

6η-Θέση Άνδρες ,Γυναίκες 70 €

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Μαρίνα Αλεξάνδρα Σωτηριάδου Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής

Μιχάλη Παπαδόπουλο, Τεχνικό Διευθυντή του Αγώνα

Στυλιανό Μελισσινό, Υπεύθυνο Ασφάλειας του Αγώνα

Υπεύθυνη Γραμματείας Μουστακίδου Μαγδαληνή

Παρθένο Δάσος Παρανεστίου

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας εντός των διοικητικών του ορίων του Δήμου μας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης στα 1953μ. Χαρακτηριστικό του αποτελεί η ύπαρξη του Παρθένου Δάσους που είναι το μοναδικό της χώρας και θεωρείται το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη.

Καταγράφηκε ως Παρθένο (έκταση 11.000 στρέμ.) το 1979 και αμέσως το 1980 κηρύχθηκε ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής οικολογικής και ιστορικής αξίας. Από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, αφού δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα παρά μόνο η επιστημονική έρευνα.

Είναι παρθένο, γιατί η εξέλιξή του ακολούθησε τους κανόνες της φύσης και δε διαταράχθηκε από τον άνθρωπο εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια. Βέβαια με την λέξη παρθένο δεν εννοούμε ότι δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα, αλλά ότι οι μέχρι τώρα ήπιες ανθρώπινες επιδράσεις δεν επηρέασαν το χαρακτήρα του αδιατάρακτου δασικού οικοσυστήματος.

Η μορφή του παρθένου διαφέρει από τα κοινά δάση, επειδή σε αυτό συνυπάρχουν διάφορα είδη πλατύφυλλων και κωνοφόρων από μικρές ηλικίες και ύψη μέχρι και γηρασμένα ή ξερά δένδρα μεγάλου ύψους. Η ορατότητα είναι μικρή εξ αιτίας της πυκνής βλάστησης, ενώ είναι αδιάβατο λόγω και των κατακείμενων δένδρων.

Στο παρθένο η πιθανότητα συνάντησης με κάποιο άγριο ζώο είναι μεγάλη, γιατί βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς και δε φοβούνται την παρουσία μας, αφού δεν έχουν συνηθίσει σε ανθρώπινες οχλήσεις.

Περιφερειακά του Παρθένου υπάρχει μια ευρύτερη προστατευτική ζώνη που μαζί με αυτό ονομάζεται δάσος Φρακτού. Στην περιφερειακή ζώνη το δάσος προσομοιάζει με τα δάση της Κεντρικής Ροδόπης και βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας, καθώς απαγορεύονται η βοσκή και η θήρα, ενώ επιτρέπονται η ξυλοπαραγωγή και η δασική αναψυχή. Λειτουργικό κέντρο του δάσους είναι το δασικό εργοτάξιο Φρακτού που βρίσκεται 8,5 χλμ. πριν από το παρθένο.

Η πανίδα που εμφανίζεται στο Παρθένο Δάσος είναι πλούσια σε είδη και σε αριθμούς. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ορεινά οικοσυστήματα, με την εμφάνιση όλων σχεδόν των ειδών που ζουν στα ελληνικά βουνά. Είναι προφανές ότι η πανίδα αυτή ζει και μετακινείται σε ολόκληρο το δάσος του Φρακτού.

Το μεγάλο υψομετρικό εύρος του δάσους, που από τα 780μ. διαμέσου πυκνοδασωμένων πλαγιών καταλήγει στο Παρθένο Δάσος στα 1953μ, σε συνδυασμό με την εμφάνιση χαραδρών, ορθοπλαγιών και λιβαδικών εκτάσεων (ανώτερη υψομετρική ζώνη), δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την συνύπαρξη πολυάριθμων ειδών.

Στο σύμπλεγμα Φρακτού αναπαράγονται περισσότερα από 100 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία αρκετά περιλαμβάνονται σε κοινοτική οδηγία για τα είδη που χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας. Παράλληλα, το ίδιο πλούσια εμφανίζονται και τα θηλαστικά. Στην ευρύτερη περιοχή του συμπλέγματος ζουν τουλάχιστον 32 είδη θηλαστικών, ανάμεσα τους όλα τα σπάνια είδη της Ελλάδας και Ευρώπης. Η έκταση του Παρθένου Δάσους είναι πολύ σημαντική για την ύπαρξη των περισσότερων από τα παραπάνω είδη.

Από αισθητική άποψη το δάσος του Φρακτού διακρίνεται για τη χαρακτηριστική και μοναδική ομορφιά του. Οι έντονοι γεωλογικοί σχηματισμοί στο κεντρικό τμήμα της περιοχής μαζί με τις πολλές σάρες δίνουν ταχύτητα και αγριάδα στο χώρο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα δασικά τοπία.

Το Αχλαδόρεμα, που μαζί με τα ρέματά του διασχίζει το Φρακτό, σχηματίζει έξι εντυπωσιακούς καταρράκτες και προσθέτει το απαραίτητο αισθητικό στοιχείο, το νερό. Το τοπίο της περιοχής αγκαλιάζει η πλούσια βλάστηση που με την μεγάλη ποικιλία αείφυλλων και φυλλοβόλων, κωνοφόρων και πλατύφυλλων προσφέρει πολλές αποχρώσεις του πράσινου, ενώ το φθινόπωρο σχηματίζονται εντυπωσιακοί χρωματισμοί.

Επίσης η ύπαρξη αγρίων καρποφόρων δένδρων και θάμνων, καθώς και το πλήθος των αγριολούλουδων συμπληρώνουν το τοπίο με την ανάλογη αισθητική. Στο Παρθένο Δάσος, βέβαια, το τοπίο χαρακτηρίζεται από την παρθένα βλάστηση. Το ύψος των δένδρων, η δομή του δάσους και η πυκνότητα της βλάστησης παρουσιάζουν στον επισκέπτη ένα πρωτόγνωρο τοπίο.

Γενικά το δάσος Φρακτού και από αισθητική άποψη αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, τουλάχιστον για την οροσειρά της Ροδόπης. Η ύπαρξη του Παρθένου Δάσους, ο συνδυασμός των γεωλογικών και υδατίνων σχηματισμών με την πλούσια βλάστηση και πανίδα αποτελούν ένα πλήρες δασικό τοπίο που θεωρείται από τα ομορφότερα της χώρας μας.

Για τους Εθελοντές

Ο Δήμος Παρανεστίου ευχαριστεί  όλους τους Εθελοντές που με μεγάλη προθυμία και χωρίς φειδώ κόπου και χρόνου εργάζονται  ακούραστα για την επιτυχία του VFT..!

Εθελοντές

165 ΜΒΠ-ΠΕΠ Αθανασιάδης Γεώργιος – Μουσικός

Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Γυμνάσιο – Λύκειο Παρανεστίου

Γυμναστικός Σύλλογος Παρανεστίου

Δασαρχείο  Δράμας

Διασωστική Ομάδα Καβάλας

Διεύθυνση Δασών Δράμας

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κομοτηνής

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κιλκής

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ξάνθης

Εδώ να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι για τις παραπάνω Εθελοντικές Ελληνικές Ομάδες Διάσωσης που παίρνουν μέρους κάθε χρόνο στο “Υπερμαραθώνιο Παρθένο Δάσος Παρανεστίου”, στην φετινή οργάνωση, για τον τομέα της ασφάλειας, δόθηκε χορηγία για την μετακίνηση της Ομάδας στο να προσεγγίζουν τις δύσβατες περιοχές, ένα τσιπ βαρέου τύπου, από τον νεοεκλεγέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ της Θεσσαλονίκης Θωμά Ρομπόπουλο (απο τις επιχειρήσεις “ROBORENT”)

Ε’ Μοίρα Καταδρομών

Κυνηγετικός Σύλλογος Δοξάτου

Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας

Κυνηγετικός Σύλλογος Ελευθερούπολης

Κυνηγετικός Σύλλογος Καβάλας

Κυνηγετικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου

Κυνηγετικός Σύλλογος Προσοτσάνης

Κυνηγετικός Σύλλογος Χρυσούπολης

Κωνσταντινίδης Ηλίας – D.J.

Λ.Α.Φ.Παρανεστίου Λέσχη Καταδρομών Δράμας

Μουσικό Σχολείο Δράμας

Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονοκάστρου

Πολιτιστικός Σύλλογος Ξαγναντίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Παρανεστίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβλέπτου

Πολιτιστικός Σύλλογος Στέρνας

Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α.

Σύλλογος Καταδρομέων & Ειδικών Δυνάμεων Καβάλας

Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Δράμας

Σύλλογος Αεροπτεριστών “Αίολος” Δράμας

Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών Δράμας

Σχολές Χορού Ιωαννίδου Κυριακή

Σώμα Προσκόπων Δράμας

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης, ΗΠΑ… ‘Ασχημες εξελίξεις

''Ξαφνιάστηκαν'' στην Ελλάδα γιά την μη αποστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο ΗΠΑ, στον πρωθυπουργό, γιά να παραυρεθεί στην ετεροχρονισμένη εκδήλωση γιά 25 Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο, στις 4 Απριλίου '24. Την ''σίγουρη'' επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην...

Επισκέψεις -γιά πρώτη φορά-πρόεδρου Δημοκρατίας Ελλάδας (Κατερίνας Σακελλαρόπουλου), σε Ουρουγουάη και Χιλή .

Ιστορικές επισκέψεις -γιά πρώτη φορά- πρόεδρου Δημοκρατίας Ελλάδας (Κατερίνας Σακελλαρόπουλου), σε Ουρουγουάη και Χιλή (22-25 Απρ. '24), αλλά τα κατηγορία 107 (πάτος) ΜΜΕ Αθήνας, ούτε λέξη... Η τελετή υποδοχής της, στο Σαντιάγκο (Χιλή), από τον πρόεδρο Γκαμπριέλ Μπόριτς (η σύζυγός του Ιρίνα Καραμάνος, είναι...