Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΜας δάνεισαν πανάκριβα,...

Μας δάνεισαν πανάκριβα, τους πληρώνουμε ως συμβούλους και εκείνοι μας «γδέρνουν»

Κέρδισαν 2 δισ. ευρώ σε 40 μέρες!

ganti.gifΕΝΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ όσο και άκρως επικίνδυνο παιχνίδι, που οδηγεί την Ελλάδα να δανείζεται με τα υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και μέχρι στιγμής τους έχει αποφέρει κέρδη πάνω από 2 δισ. ευρώ, παίζουν αυτή την ώρα περίπου 10 μεγάλες τράπεζες και άλλα τόσα μεγάλα hedge funds του πλανήτη. Ποιοι είναι αυτοί που κερδοσκοπούν υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας μας;

 Πρόκειται για τις κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, J.P. Morgan και τις ευρωπαϊκές Deutsche Bank (γερμανική), HSBC (βρετανική), IMI και UniCredito (ιταλικές) και την BBVA (ισπανική). 

Στο παιχνίδι έχει μπει ακόμα και ο «πολύς» κ. Τζορτζ Σόρος και παρά το γεγονός ότι επίσημα έχει δηλώσει δύο φορές (η τελευταία προ τριών ημερών στο Nταβός της Ελβετίας) ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κηρύξει παύση πληρωμών, εντούτοις ένα από τα fund που είναι μέτοχος ποντάρει κι αυτό στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Στην πρώτη γραμμή πυρός βρίσκονται ακόμα μεγάλα hedge funds όπως το Barclays Global Investors, το Bluebay Asset Management, το Moore Capital Management, το Αvenue Capital Group, το King Street Capital Management, το Blue Crest Capital Management, το Winton Capital Management, το Landsowne Partners και το GLG Partners. Ολα αυτά τα μεγάλα «σπίτια» εκτιμάται ότι μέχρι τώρα έχουν αποκομίσει από το σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων εξωπραγματικά κέρδη, τα οποία, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» Ελληνας τραπεζίτης του Λονδίνου, φτάνουν τουλάχιστον τα 2 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο παιχνίδι από όλους φημολογείται ότι παίζει η μεγάλη αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs (GS). Παρά το γεγονός ότι ήταν ανάδοχος για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου της προηγούμενης Δευτέρας και εισέπραξε γενναία προμήθεια, εντούτοις φημολογείται στην αγορά ότι έχει σορτάρει τα ελληνικά ομόλογα και μέχρι τώρα εικάζεται ότι έχει αποκομίσει υψηλά κέρδη της τάξεως των 100-200 εκατ. ευρώ.

Τα δείπνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ακόμα ότι η Goldman Sachs έχει αναλάβει άτυπος σύμβουλος της κυβέρνησης στο θέμα του δημοσίου χρέους, αλλά και ότι είχε αναλάβει το εγχείρημα να μας βρει χρήματα από τις αγορές της Απω Ανατολής μεταξύ αυτών και η Κίνα. Μάλιστα ένα από τα κορυφαία στελέχη του ομίλου σε παγκόσμιο επίπεδο, ο διευθύνων σύμβουλος Γκάρι Κον, έχει ήδη έχει δειπνήσει δύο φορές με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο και ανέπτυξε το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Η Goldman έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο ως σύμβουλος της κυβέρνησης, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί ακόμα σε τι ακριβώς τη συμβουλεύει», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίος τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία ορθή κίνηση, με δεδομένο ότι τα στελέχη της έχουν άριστες γνώσεις και καλές ιδέες. Ομως ο ίδιος αναρωτιέται εάν «ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί ότι από τη μία αυτός ο επενδυτικός οίκος μας συμβουλεύει και από την άλλη, όπως φημολογείται, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος των ελληνικών ομολόγων».

 Οι αναλύσεις της Deutsche Bank «τυχαία» προεξοφλούσαν τη χρεοκοπία μας

Η δεύτερη τράπεζα που «παίζει» με την Ελλάδα εκτιμάται από τραπεζίτες ότι είναι η Deutsche Bank, η οποία σε δύο αναλύσεις της τον τελευταίο μήνα έχει προεξοφλήσει τη χρεοκοπία της χώρας μας και την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να της πληρώσει μεγάλη προμήθεια, καθώς η ίδια τράπεζα ως ανάδοχος της έκδοσης του 5ετούς ελληνικού ομόλογου την προηγούμενη Δευτέρα αγόρασε 500 εκατομμύρια ευρώ για την ίδια αλλά και για πελάτες της.

Σημειώνεται ακόμα ότι η GS μαζί με την Deutsche Bank είναι οι δύο όμιλοι που διοργάνωσαν το road show του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο και στη Φρανκφούρτη στα τέλη του 2009.

 Επιπρόσθετα, στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας φαίνεται ότι συμμετέχει και η J.P. Morgan .

Ο λόγος, όπως λέγεται στην αγορά, είναι ότι έχει χάσει την παλαιά αίγλη της και έχει αποκλειστεί από οποιαδήποτε μελλοντική δουλειά με το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς ήταν από τους βασικότερους παίκτες της αγοράς των δομημένων ομολόγων στα ασφαλιστικά ταμεία επί Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν έντονα, καθώς, μεταξύ άλλων, στην έκδοση των 5ετών ομολόγων υπάρχουν 5 κωδικοί «account X » που αγόρασαν ομόλογα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ αλλά κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ταυτότητά τους. bonus 16,7 δισ. δολαρίων

TΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ GOLDMAN θα μοιραστούν φέτος 16,7 δισ. δολάρια σε bonus και έξτρα αμοιβές. Αν μοιράζονταν αναλογικά τα πριμ, τότε έκαστος εργαζόμενος στην εταιρεία θα είχε λαμβάνειν περί τα 700.000 δολάρια! Πολλά λεφτά για να μην «αφοσιωθεί» κανείς στην εταιρική φιλοσοφία έτσι όπως διαμορφώνεται στην πάροδο των ετών και αναλόγως των περιστάσεων.

 Για παράδειγμα, ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά από πού βγάζει τα κέρδη της η εταιρεία. Ο ίδιος ο επικεφαλής της δεν θέλει να μας διαφωτίσει περισσότερο. Λέει απλώς ότι το 10% των κερδών προέρχεται από «πρωτογενείς πηγές». Δηλαδή; Δεν λέει.

Από την άλλη, ο μίστερ Μπλάνκφεϊν δεν δίστασε να αλλάξει άρδην την «καρδιά» των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Οταν συνειδητοποίησε πως η φούσκα της αγοράς ακινήτων ήταν προ των πυλών -και το «είδε» πρώτος, τον Δεκέμβριο του 2006-, άρχισε να πουλάει σταδιακά το σύνολο των θέσεων της εταιρείας στην αγορά των subprime δανείων ακόμα και με τεράστιες -τότεζημίες. Εκείνη την εποχή όλοι διερωτώντο τι συμβαίνει.

Την απάντηση τη δίνουν οι αριθμοί: το 2007 τα κέρδη της Goldman ήταν τετραπλάσια αυτώντου 2000. Εκ των υστέρων, όμως, απεδείχθη πως εκείνη την εποχή οι traders της εταιρείας πουλούσαν θέσεις στην αγορά των subprime δανείων και σε πελάτες της εταιρείας, ακόμα και σε hedge funds με τα οποία συνεργάζονταν.

 Η απάντηση που δόθηκε στις αιτιάσεις αυτές από την ηγεσία της Goldman Sachs είναι ότι οι πελάτες της είναι υπεύθυνοι, έμπειροι επενδυτές, οι οποίοι αναλαμβάνουν το ρίσκο των επιλογών τους! Επίσης, το φθινόπωρο του 2008, όταν η κρίση είχε χτυπήσει για τα καλά την αμερικανική αγορά, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Morgan Stanley κ. Τζον Μακ και της Merrill Lynch κ. Τζον Θέιν έσπευσαν να ζητήσουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Wall Street την προσωρινή απαγόρευση του short selling για να προστατεύσουν τις μετοχές τους, αλλά και το σύνολο της αγοράς από τη διαφαινόμενη κατάρρευση.

Τότε κλήθηκε να συμφωνήσει και ο μίστερ Μπλάνκφεϊν της Goldman. Δεν το έκανε. Δύο ημέρες μετά, στις 14 Σεπτεμβρίου, χρεοκόπησε η Lehman Brothers και μαζί της κατέρρευσε ουσιαστικά το ίδιο το σύστημα. Το επόμενο Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της Goldman Sachs δήλωσε ότι τελικά έπρεπε να υιοθετηθεί η απαγόρευση. Ηταν αργά. Για όλους τους άλλους.

 Τότε όμως η εταιρεία του είχε ήδη ξεκαθαρίσει τις θέσεις της στην αγορά των δανείων, ενώ είχε και 114 δισ. δολάρια πλεόνασμα με μηδενικές σχεδόν δανειακές υποχρεώσεις. Ουσιαστικά κατάφερε όχι μόνο να μην πληγεί από την κρίση, αλλά αντιθέτως να βγει ενισχυμένη, αφού οι βασικές ανταγωνίστριές της είχαν μεγαλύτερη έκθεση στα τοξικά προϊόντα και φυσικά μεγαλύτερη ανάγκη κρατικής αρωγής!

 Η ουσία είναι ότι σήμερα η Goldman Sachs είναι εξίσου μια επενδυτική τράπεζα και ένας οίκος παροχής συμβουλευτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Eχει πελάτες των οποίων γνωρίζει τα «μυστικά» και παράλληλα δραστηριοποιείται σε έναν χώρο όπου τέτοιου είδους «μυστικά» είναι πανάκριβα. Είναι όμως και τόσο μεγάλη, που και να θέλεις να μην κάνεις δουλειές μαζί της απλώς δεν μπορείς. Τόσο μεγάλη που μπορεί κάλλιστα να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες. Σε σημείο που να κάθεται ο επικεφαλής της στο ίδιο τραπέζι με πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών, γνωρίζοντας ότι τους κανόνες του παιχνιδιού τους βάζει εκείνος!

Στη Wall Street οι «κακές γλώσσες» λένε πως το πρόβλημα δεν είναι ότι οι ιθύνοντες της Goldman Sachs θεωρούν εαυτούς τους εξυπνότερους της αγοράς, αλλά το ότι η αγορά τούς θεωρεί τους πιο έξυπνους, αλλά και πιο άπληστους, συνεπώς πιο επικίνδυνους!

Ως τους μοναδικούς που κατάφεραν να πείσουν έναν μεγαλοεπενδυτή όπως ο κ. Γουόρεν Μπάφετ να επενδύσει σε αυτούς 5 δισ. δολάρια μεσούσης της κρίσης. Και οι οποίοι στη συνέχεια είχαν τον τρόπο να «πουλήσουν» την επένδυση αυτή στους υπόλοιπους πελάτες τους και να αποκομίσουν άλλα τόσα (συν 5,7 δισ. δολάρια για την ακρίβεια).

 Ως τους μοναδικούς που θα κατάφερναν να παρουσιάσουν κέρδη 8,4 δισ. δολαρίων (όπως έπραξαν πριν από λίγες ημέρες), έχοντας προηγουμένως αποπληρώσει σχεδόν το ήμισυ των κρατικών κεφαλαίων ενίσχυσης που έλαβαν και χρησιμοποιώντας στην ουσία κεφάλαια του ίδιου του κράτους.

 Πώς; Μα με τη διασφάλιση σχεδόν του συνόλου των κεφαλαίων που είχαν επενδύσει στην καταρρέουσα ασφαλιστική AIG με εγγύηση του Αμερικανικού Δημοσίου!/ Πηγή: Πρώτο Θέμα, Κυριακή 31/1/2010

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

*Του Δημήτρη Βόγγολη Υποστρατήγου ε.α μέλους και Δασκάλου του ΙΗΑ Πολλά από τα στοιχεία παρακάτω, παρμένα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήκουν στην φίλη μου Φανούλα Αργυρού. Στο  μαρτυρικό νησί  στα  8.000 πχ έγινε ανακάλυψη και ανασκαφή του χαλκού, copper,...

Μητσοτάκης, ΗΠΑ… ‘Ασχημες εξελίξεις

''Ξαφνιάστηκαν'' στην Ελλάδα γιά την μη αποστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο ΗΠΑ, στον πρωθυπουργό, γιά να παραυρεθεί στην ετεροχρονισμένη εκδήλωση γιά 25 Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο, στις 4 Απριλίου '24. Την ''σίγουρη'' επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην...

Επισκέψεις -γιά πρώτη φορά-πρόεδρου Δημοκρατίας Ελλάδας (Κατερίνας Σακελλαρόπουλου), σε Ουρουγουάη και Χιλή .

Ιστορικές επισκέψεις -γιά πρώτη φορά- πρόεδρου Δημοκρατίας Ελλάδας (Κατερίνας Σακελλαρόπουλου), σε Ουρουγουάη και Χιλή (22-25 Απρ. '24), αλλά τα κατηγορία 107 (πάτος) ΜΜΕ Αθήνας, ούτε λέξη... Η τελετή υποδοχής της, στο Σαντιάγκο (Χιλή), από τον πρόεδρο Γκαμπριέλ Μπόριτς (η σύζυγός του Ιρίνα Καραμάνος, είναι...