Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον...

Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

IMG_3165webradiofenomeno.jpgΒασίλη Παπαγεωργόπουλο τηλεφωνικώς (01/03/2010) προσκεκλημένος στο ψηφιακό Ραδιόφωνο elliniko-fenomeno.com, στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεσε ο δημοσιογράφος και αφορούσαν τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Νίκος Βάνης: Όπως σας υποσχέθηκα αγαπητοί μου ακροατές σήμερα έχουμε τον εξαίρετο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Δήμαρχε μου, τι μου κάνεις;;

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: Καλημέρα , δόξα το θεό είμαι καλά.

Νίκος Βάνης: Χαίρομαι Δήμαρχε, γιατί μπαίνετε στην ψηφιακή τεχνολογία, είδα και το ωραίο σου blog που έχετε  κάνει.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Νάστε καλά.

Ν. Βάνης: Σας αξίζουν συγχαρητήρια.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, όσο μπορούμε περισσότερο.

Ν. Βάνης: Το περίμενα από καιρό να κάνετε ένα τέτοιο blog, και έλεγα,.. ο Δήμαρχος δεν θα κάνει δικό του blog;;;..,, Και βλέπω τώρα μάλιστα έχετε και πολύ επίκαιρα θέματα.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Όσο μπορούμε το παλεύουμε.

Ν. Βάνης: Για να μην σας καθυστερώ Δήμαρχε, ας ξεκινήσουμε.

Πότε θα μετακομίσουν οι υπηρεσίες στο καινούργιο Δημαρχιακό Μέγαρο;;

Β. Παπαγεωργόπουλος: Το καινούργιο Δημαρχιακό Μέγαρο το οποίο είναι το καμάρι μας, και ένα μεγάλο όνειρο 140 ετών. Γιατί όπως γνωρίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 1869 και μέχρι σήμερα δεν είχε Δημαρχείο. Έτσι λοιπόν βάλαμε στόχο την δημιουργία ενός Δημαρχείου πριν από 10 ολόκληρα χρόνια, και σήμερα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που τελείωσε.

Δυστυχώς όμως δεν έχουμε μπει ακόμα μέσα. Και ταλαιπωρείτε έτσι ο κόσμος ο οποίος έρχεται εδώ στην Βενιζέλου 5. Πηγαίνει σε άλλες υπηρεσίες που είναι διάσπαρτες σ΄ όλην την Θεσσαλονίκη, και δεν μπορεί να παρκάρει κ.τ.λ.π. Ιδίως όμως οι εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων μέσα στον Δήμο της Θεσσαλονίκης δεν είναι εκείνες που θα έχουν αύριο, μεθαύριο στο καινούργιο Δημαρχείο.

Και βεβαίως πληρώνουμε και χρήματα για ενοίκια και σ΄ άλλους χώρους που ενοικιάζουμε, και όλα αυτά , γιατί ενώ έχουν πληρωθεί οι 35 από τους 37 λογαριασμούς στον εργολάβο, δεν αποπληρώνονται οι τελευταίοι 2 από την κυβέρνηση, τα χρήματα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων για το Δημαρχιακό μέγαρο.

Ν. Βάνης: Πόσο είναι το ποσό Δήμαρχε;;

Β. Παπαγεωργόπουλος: Το ποσό είναι της τάξεως των 6,5 εκατομμυρίων Ευρώ, και νομίζω ότι τα χρήματα είναι ελάχιστα.

Ν. Βάνης: Πράγματι είναι πολύ λίγα.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Ελάχιστα σε σχέση μ΄ αυτά τα οποία ξοδεύονται στην Ελληνική επικράτεια. Και θα εξυπηρετήσουμε 1.000.000 Θεσσαλονικείς, και τους εκατοντάδες, χιλιάδες εργαζόμενους στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που ξέρετε τι πρόβλημα στάθμευσης υπάρχει.

Ν. Βάνης: Όντως, το πρόβλημα της στάθμευσης είναι πολύ σοβαρό.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Ωστόσο έχουμε ένα πάρκινγκ 1.000 θέσεων κλεισμένο, και κλειδωμένο. Εδώ και τρεις μήνες το μέγαρο είναι τελειωμένο πλήρως, είναι έτοιμο προς παράδοση. Αλλά για να μας δώσει τα κλειδιά ο εργολάβος θέλει τα χρήματα του.

Καλούμε για μια άλλη φορά, και μέσω εμού την κυβέρνηση, που σταμάτησε να επιχορηγεί τους τελευταίους 5 μήνες, για να ολοκληρωθεί η προσφορά της προς την Θεσσαλονίκη. Δεν έχει σημασία που αλλάζουν οι κυβερνήσεις, οι Θεσσαλονικείς είναι οι ίδιοι, και οι ανάγκες πολύ μεγάλες.

Ν. Βάνης: Πάντως προηγουμένως Δήμαρχε που σας έδωσα συγχαρητήρια, είναι για το γεγονός πως καταφέρατε με μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, να βγάλετε αυτά τα κονδύλια, που ήταν πολύ δύσκολο .Από την συνεργασία πολλές φορές των δύο κομμάρων για συντεχνιακούς λόγους καθυστερούν κάποια έργα.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Τώρα μου γυρίζετε πίσω πριν 9 χρόνια, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, είχαμε σύσκεψη στο Μακεδονία Παλλάς, και του έθεσε το θέμα για το καινούργιο Δημαρχείο. Συμφώνησε και μετά από δέκα ημέρες μου απέστειλε μια επιστολή που έλεγε ότι βάζει 10 δις δραχμές από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό έγινε πριν από 9 χρόνια, και ακόμα είχαμε τις δραχμές.

Ν. Βάνης: Ναι, καταλαβαίνω, άλλωστε το θυμάμαι.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Κινήσαμε τις διαδικασίες, ολοκληρώθηκε το Δημαρχείο μας, άλλα η Κυρία Κατσέλη δεν υπογράφει, για να δούμε τι θα γίνει.

Ν. Βάνης: Να πούμε ότι είναι στολίδι μόνο που το βλέπεις κανείς απ΄ έξω, και χωρίς να έχει μπει μέσα. Πολλοί φίλοι μου που έχουν έλθει από την Αθήνα, αλλά και συνάδελφοι δημοσιογράφοι μου είπαν ότι έγινε ένα από τα ωραιότερα κτίρια. 

Β. Παπαγεωργόπουλος: 150 αρχιτέκτονες της Πολυτεχνικής μας Σχολής το επισκέφθηκαν και το θαύμασαν. Και έχουμε γραπτώς τα εξαίρετα λόγια που άφησαν στην διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχουμε επισκέπτες από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από την Γερμανία οι οποίοι ήλθαν και σαν αρχιτέκτονες εδώ, και άνθρωποι της επιχειρηματικότητας, και θαύμασαν το καινούργιο μας Δημαρχείο.

Όποιος μπαίνει μέσα μένεις κατάπληκτος, διότι πέρα από την εξωτερική εμφάνιση, μέσα αν δείτε τους χώρους είναι κάτι το καταπληκτικό. Και έχουμε φιλοξενήσει και αρκετές εκδηλώσεις μέσα στο καινούργιο Δημαρχείο, και προγραμματίζονται και άλλες 2-3, διότι για τέτοιες εκδηλώσεις η κοινοπραξία μα το δίνει για να το χρησιμοποιήσουμε.

Ν. Βάνης: Πάντως θέλω να σας πω κάτι Δήμαρχε, ότι και την επόμενη 8ετία θα πρέπει να είστε Δήμαρχος. Δεν ξέρω τι θα κάνετε;;

Β. Παπαγεωργόπουλος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αγάπη σας.

Ν. Βάνης: Σοβαρά σας το λέω Δήμαρχε, γιατί το έργο σας το παρακολουθώ πολλά χρόνια, από το μετερίζι του δημοσιογράφου, και από τα ραδιόφωνα από τα οποία έχω περάσει, εδώ στην Θεσσαλονίκη. Και στην περιοχή της Τούμπας έχετε κάνει πολλά έργα.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Και στην Τούμπα τα έργα είναι πάρα πολύ ωραία, με το κολυμβητήριο, το πολιτιστικό κέντρο, τους χώρους πρασίνου, με το αμφιθέατρο κάτω στην παραλία μας, η καινούργια μας παραλία είναι καταπληκτική. Μεθαύριο Πέμπτη έρχεται στο γραφείο μου η γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η κύρια μ. Λιονή, και θέλω να πιστεύω ότι θα ανακοινώσει ότι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, επιτέλους και το δεύτερο κομμάτι της παραλίας, έτσι ώστε σε δύο χρόνια από σήμερα να έχουμε άλλα 5,50 χιλιόμετρα παραλία.

Είναι καταπληκτική δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο τέτοια παραλία. Κάνουμε αναπλάσεις, αναδεικνύουμε τα μνημεία της πόλης μας, γύρω από τον Λευκό Πύργο, γύρω από την Καμάρα, γύρω από την Ροτόντα. Τώρα προσπαθούμε να αναδείξουμε και τα τείχη της πόλεως, κάναμε πολλά έργα, και πάντα προσπαθούμε.  

Ν. Βάνης: Δήμαρχε μια άλλη ερώτηση που θέλω να σας κάνω, αφορά την πλατεία Αριστοτέλους, και θα σας πω τα εξής: Το θέμα με τα καταστήματα, καφετέριες και τις διάφορε ομπρέλες που έχουν. Όπως μου πληροφόρησε και ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας κύριος Θ. Αθανάσαρος όταν τον είχα στο ραδιόφωνο και στην εφημερίδα, παλαιότερα υπήρχε σχέδιο, είχατε βγάλει και τα κονδύλια για την ανάπλαση, κόλλησε στην αντιπολίτευση με την δικαιολογία ότι δεν θα φαίνεται ο Όλυμπος. Ισχύει κάτι τέτοιο;;

Β. Παπαγεωργόπουλος: Είναι απολύτως έτσι. Κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται. Οι άξιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης εκπόνησαν ένα πάρα πολύ όμορφο σχέδιο για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, πριν από 6-7 χρόνια, και περίπου πριν από 4 χρόνια το εντάξαμε στο 3ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, εγκρίθηκε από τις διαχειριστικές αρχές, και τους Ευρωπαίους η συγκεκριμένη ανάπλαση. Παρουσιάσαμε την μελέτη, και τότε άρχισαν οι αντιδράσεις, γιατί στο κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους θα βάζαμε και ένα μικρό συντριβάνι που θα είχε ύψος 2 μέτρα.

Ν. Βάνης: Καλά είναι για γέλια.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Ξεσηκώθηκε η αντιπολίτευση και άλλοι παράγοντες και είπαν ότι όταν σχεδίασε ο Ομπρά την πλατεία Αριστοτέλους, έτσι ώστε ο ταξιδιώτης που θα κάνει βόλτα να βλέπει τον Όλυμπο, ενώ με τα 2 μέτρα συντριβάνι δεν θα βλέπει τον Όλυμπο. Στο μεταξύ στο συντριβάνι μόλις πατούσες το κουμπί, θα εξαφανίζονταν το νερό, και θα περπατούσες πάνω από το συντριβάνι. Ήταν υπόγειο με τρύπες. Δηλαδή απλώς θα περπατούσες πάνω στις τρύπες και δεν θα εμπόδιζες κανέναν.

Εκτός αυτού ο Ομπρά δεν σχεδίασε την πλατεία Αριστοτέλους για να βλέπεις τον Όλυμπο. Γιατί όποιοι έχουν τα σχέδια του Ομπρά το 1917 που κάηκε η πόλη, το 1920 – 21 ο Ομπρά έκανε τις συγκεκριμένες μελέτες, , όπου είχε φτιάξει ένα τείχος προς την Θάλασσα, και είχε πύλες απ΄ όπου έμπαινες μέσα στην πλατεία Αριστοτέλους. Όχι δύο μέτρα ύψος όπως ήταν το συντριβάνι που είχαμε σχεδιάσει, αλλά 8-10 μέτρα ύψος που ήταν το συγκεκριμένο τείχος.

Εν πάσει περιπτώσει, δεν γυρίζουμε τώρα πίσω, απλώς να σας πω ότι εμείς έχουμε φτιάξει και πάλι καινούργια μελέτη, για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, έχει εγκριθεί και από το αρχαιολογικό συμβούλιο. Είμαστε πανέτοιμοι και περιμένουμε τώρα να ανοίξει η δράση από το ΕΣΠΑ, το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, και πιστεύω να μην χάσουμε, χωρίς βέβαια να ευθύνεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης τα χρήματα από τους Ευρωπαίους, που είναι ενταγμένα στο 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.  

Υπολογίζω ότι σε 1,5 χρόνο από σήμερα θα έχουμε μια καταπληκτική πλατεία Αριστοτέλους, με ομπρέλες, σκιάδια ομοιόμορφα, με καρέκλες ομοιόμορφες, με γρανίτη κάτω καταπληκτικό, χωρίς όμως αυτό το μικρό συντριβάνι, το οποίο το βγάλαμε.

Ν. Βάνης: Είναι λυπηρό που η αντιπολίτευση δεν συνεργάζεται με την συμπολίτευση, και να υπάρχουν σκοπιμότητες.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Και χάνουμε και Ευρωπαϊκά χρήματα, αν είναι δυνατόν.

Ν. Βάνης: Έτσι είναι ακριβώς.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Θα είχαν φτιάξει οι Ευρωπαίοι με τα χρήματα αυτά μια καταπληκτική πλατεία Αριστοτέλους με γρανίτη απ΄ άκρον εις άκρον, αλλά χάσαμε τα λεφτά, και από το ΕΣΠΑ.

Ν. Βάνης: Όσον αφορά την Μαρίνα του Ναυτικού ομίλου Θεσσαλονίκης, είναι στα σχέδια του Δήμου σε κάποια φάση να γίνει η αναβάθμιση της μαρίνας;;

Β. Παπαγεωργόπουλος: Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προεργασία και αγωνιζόμαστε παρ΄ ότι δεν έχουμε την αρμοδιότητα. Καθώς ο Θερμαϊκός κόλπος δεν ανήκει δυστυχώς στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ούτε στον οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ανήκε στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, που τώρα καταργήθηκε.

Ν. Βάνης: Κακώς έχω καταργηθεί.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Δεν ξέρω τώρα που υπάγεται ο Θερμαϊκός, πάντως όχι στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Περιμένω από την κυβέρνηση να μας πει ποιος έχει την ευθύνη. Γιατί εκκρεμεί το αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης για χωροθέτηση δύο μαρίνων στο Θερμαϊκό, παρ΄ όλο ότι επαναλαμβάνω δεν έχουμε αρμοδιότητα , κάναμε παρέμβαση προς του Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια.

Πρέπει η πολιτεία, το κράτος, η Αθήνα, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να χωροθετήσει χώρο μαρινών στον Θερμαϊκό, που δεν έχει χωροθετήσει. Η πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης ομιλεί για δύο μαρίνες. Η μία δίπλα ακριβώς από το Μέγαρο Μουσικής, και η άλλη στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού, μπροστά από το γνωστό καφέ – εστιατόριο. Είναι μια πολύ όμορφη πρόταση, που έχουμε υποβάλλει στο Υπουργείο εδώ και 8-10 μήνες περίπου για την χωροθέτηση, και ακόμα δεν έχουμε πάρει καμιά απάντηση, Πιέζουμε, θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα ενδώσει το Υπουργείο, και θα χωροθετήσει. 

Ν. Βάνης: Ένα άλλο θέμα κύριε Δήμαρχε που αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε εσάς και τους Δημοτικούς σας συμβούλους , είναι η κατασκευή των πρατηρίων των φτωχών. Μου ρώτησαν κάποιοι επιχειρηματίες, εάν μπορούν να συμβάλλουν και αυτοί προσφέροντας προϊόντα.

Β. Παπαγεωργόπουλος: βεβαίως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να αντιμετωπίσει όλο αυτό τον οποίο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική κοινωνία, κάθε χρόνο θα έλεγα γινόμαστε και πιο φτωχοί, και τώρα με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης θα γίνουμε πραγματικά φτωχοί.

Έχει λοιπόν δημιουργήσει ο Δήμος τον θεσμό του κοινωνικού παντοπωλείου. Σήμερα έχουμε δύο χώρους, όπου μοιράζουμε τρόφιμα, μοιράζουμε προϊόντα. Συνεργαζόμαστε με επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, αλλά και των Αθηνών, όσο μπορούμε. Έχουμε φτιάξει ένα κοινωνικό παντοπωλείο επί της οδού Μοναστηρίου 124, όπου εάν πάτε θα εντυπωσιαστείτε.

Ν. Βάνης: Το έχω δει μόνο απ΄ έξω, δεν μπήκα μέσα, είναι πολύ ωραίο.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Μέσα αν πάτε να δείτε, την καθαριότητα, τα προϊόντα, την ποιότητα, τον κόσμο ο οποίος επισκέπτεται τον συγκεκριμένο χώρο. Έχουμε μέσω της κοινωνική πολιτικής, επιλέξει σε πρώτη φάση 250 οικογένειες, και τους δίνουμε δωρεάν τρόφιμα ύψους 250 Ευρώ μηνιαίως. Αντιλαμβάνεστε 250 Ευρώ το μήνα για τρόφιμα είναι πολύ μεγάλο ποσό. Του εξασφαλίζουμε τα τρόφιμα του μηνός, και συνέχεια προσπαθούμε να επεκτείνουμε αυτές τις δραστηριότητες.

Έχουμε επίσης και επί της οδού Κρυστάλλη 10 άλλη μια μονάδα, όπου μοιράζουμε και εκεί τρόφιμα, συσσίτιο στους έχοντες ανάγκη, και βεβαίως κάθε προσφορά είναι δεκτή. Όποιος Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας έχει την διάθεση να στηρίξει τον Δήμο, μάλλον όχι τον Δήμο, αλλά την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, γιατί προβλέπουμε κοινωνικές εκρήξεις, μ΄ όλα αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες. Εδώ είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης να δεχθεί κάθε προσφορά.

Ν. Βάνης: Σήμερα μέσα στην οικοδομή μου κύριε Δήμαρχε συνάντησα έναν άστεγο, ο οποίος μου είπε ότι εδώ και τρεις μήνες που η τράπεζα κατέσχισε το σπίτι της μητέρας του, μένουν στον δρόμο.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Μια μεγάλη δραστηριότητα του Δήμου είναι το θέμα αυτών των πολιτών μας που δεν έχουν στέγη. Ο Δήμος και στο θέμα αυτό έχει στέγη αστέγων, και επίσης το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε νοικιάσει ορισμένα δωμάτια, σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, και φιλοξενούμε και εκεί αρκετούς συμπολίτες μας.

Ν. Βάνης: Μπράβο σας, δεν το γνώριζα αυτό, με πιάσατε αδιάβαστο.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Τους τελευταίους 2-3 μήνες πιάσαμε τα δωμάτια αυτά στα ξενοδοχεία.

Ν. Βάνης: Τώρα θέλω κύριε Δήμαρχε να αναφερθούμε στο θέμα του “Καλλικράτη”. Διάβασα τις απόψεις σας στο εμπεριστατωμένο blog σας για το θέμα αυτό, που είναι πολύ σωστές. Κατά πόσο είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ο Καλλικράτης;; Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα γίνει Μητροπολιτικός;; Γιατί βλέπω ότι υπάρχει ατολμία από την κυβέρνηση.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Να πούμε κατ΄ αρχάς “Καλλικράτης” είναι το καινούργιο διοικητικό μοντέλο με συνενώσεις Δήμων και Μητροπολιτικές διακυβερνήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επί της αρχής συμφωνούμε απολύτως, από εκεί και πέρα βεβαίως αρχίζουν οι δυσκολίες. Γιατί πραγματικά δεν υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος. Τώρα έχουμε την νέα κυβέρνηση από Οκτώβριο μέχρι της 1ης Μαρτίου διανύει τον 6 μήνα διακυβέρνησης.

Θα έχουμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Ραγκούση μεθαύριο, στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος). Θέλω να πιστεύω ότι θα ξεκινήσει ένας διάλογος, αλλά ο χρόνος είναι πάρα πολύ λίγος. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ 18-19-20 Ιανουαρίου, που έλεγε ότι δεν θα ξεκινήσουμε κανέναν διάλογο, εάν η κυβέρνηση, δεν μας εμφανίσει τα τελείως αυτονόητα.

Πρώτον τα σχέδια της για την καινούργια χωροθέτηση των Δήμων. Διότι η κυβέρνηση είπε ότι από τους 1034 Δήμους της χώρας, θα γίνουν μόνο 370. Ποιοι είναι αυτοί οι 370 Δήμοι;; Δεν είναι κρατικό μυστικό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε χωροθέτηση την παραμονή των Δημοτικών εκλογών.

Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μόλις 8 μήνες από σήμερα έχουμε Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Άρα το παιχνίδι πρέπει να είναι καθαρό, τίμιο, πρέπει να ξέρουμε τους καινούργιους Δήμους. Επίσης 5-6-7 μήνες πριν από τις εκλογές δεν μπορείς να αλλάξεις το εκλογικό σύστημα.

Τώρα σήμερα η κυβέρνηση λέει ότι θα αλλάξει το εκλογικό σώμα, θα ψηφίσουν 350.000 αλλοδαποί. Σήμερα διαβάζω στις εφημερίδες οι αλλοδαποί θα γίνουν 550.000, που είναι αυτοί;; Σε ποιους Δήμους θα ψηφίσουν;; Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε το εκλογικό σώμα;;

Επίσης λέει η κυβέρνηση ότι θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Μα δεν αλλάξουν τα εκλογικά συστήματα 5-6 μήνες πριν από τις εκλογές. Να αλλάξει το εκλογικό σώμα, αλλά να εφαρμοστούν αυτά από την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, και όχι σ΄ αυτήν που είναι μπροστά μας, την 14η Νοεμβρίου.

Έχουμε λοιπόν τις ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ. Μία είναι η χωροθέτηση που σας ανέλυσα, η δεύτερη είναι για τους νέους φόρους. Ξέρετε ότι ανέθεσε στο Ινστιτούτο της τοπικής αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ , το οποίο προεδρεύεται από τον συνταγματολόγο κύριο Δημήτριο Τσάτσο, την μελέτη για το πόσα χρήματα χρειάζεται η καινούργια αυτή διοικητική μεταρρύθμιση. 

Και η μελέτη απέδειξε ότι χρειάζονται 5-6 δις Ευρώ. Σήμερα υπάρχουν αυτά τα χρήματα;; Εάν δεν υπάρχουν τότε δεν είναι πιο σωστό να αναβάλλουμε όλην αυτήν την προσπάθεια για μετά από 2-3 χρόνια;; Όταν θα έχουμε την δυνατότητα, διότι άμα φτιάξουμε καινούργιους Δήμους και ανεβάσουμε την φτώχια, τότε δεν θα κάνουμε απόσβεση με τίποτα. Είναι και το μέγα θέμα των Μητροπολιτικών διακυβερνήσεων, και της Μητροπολιτικής διοίκησης Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κάτι που είναι τελείως απαραίτητο για την Θεσσαλονίκη μας.

Δεν τονίζω τόσο την Αθήνα, διότι η Αθήνα έχει εκεί όλα τα Υπουργεία, και επιλύει όλα τα προβλήματα αυτομάτως, διότι ο Υπουργός καθώς περπατά, βλέπει το πρόβλημα και το λύνει. Εδώ ένα Υπουργείο είχαμε, το χάσαμε και αυτό.

Ν. Βάνης: Πάει και αυτό κύριε Δήμαρχε.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Χρειάζεται Μητροπολιτική διοίκηση στην Θεσσαλονίκη, συντονισμός των δυνάμεων. Η δική μου πρόταση εδώ και 5-10 χρόνια που την παλεύω, είναι να υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο μεταξύ των 17 Δήμων του Πολεοδομικού συγκροτήματος από το Ωραιόκαστρο δηλαδή μέχρι την Πυλαία και το Πανόραμα, και ένα συντονιστικό όργανο από την αρχή να συμμετέχουν όλοι οι Δήμαρχοι.

Σ΄ αυτό το όργανο να συμμετέχει το Πανεπιστήμιο, οι Πρυτάνεις μας, ο επιχειρηματικός κόσμος, μέσα από προέδρους Επιμελητηρίων, και η δυνατή αυτή ομάδα να οδηγήσει την Θεσσαλονίκη μας προς το μέλλον. Είμαι πολύ επιφυλακτικός, διότι μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει εμφανίσει καμιά πρόταση γύρω από την Μητροπολιτική διοίκηση της Θεσσαλονίκης, και των Αθηνών. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εμφανιστούν όλες αυτές οι σκέψεις. Είναι όμως πολύ αργά για να εφαρμοστούν τώρα σε 3-5 μήνες.

Ν. Βάνης: Όσον αφορά τον “Καλλικράτη” Δήμαρχε η κυβέρνηση σας ενημέρωσε πόσα θα είναι τα κονδύλια που θα χρειαστούν για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Όχι, δεν μας έχει μιλήσει καθόλου για το οικονομικό, και ενώ η μελέτη υπό την κύριο Δ. Τάτσο αναφέρει ότι χρειάζονται για την προσπάθεια αυτή 5-6 δις Ευρώ, από την άλλη πλευρά αντιθέτως η κυβέρνηση κατέθεσε τον “Καλλικράτη” στο σχέδιο σταθερότητας της οικονομίας μας στην Ευρώπη, πριν από 20 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι αντί να βάλλει χρήματα για τον Καλλικράτη, περιμένει να βγάλει χρήματα.

Εάν ξοδεύει δηλαδή 100 Ευρώ για την τοπική αυτοδιοίκηση, λέει στους Ευρωπαΐους ότι εγώ θα κάνει οικονομία, και αντί για 100 Ευρώ από του χρόνου θα ξοδεύω 80 Ευρώ. Δηλαδή δεν μπορεί να προχωρήσει όπως αντιλαμβάνεσαι η υπόθεση Καλλικράτη χωρίς χρήματα. Και μάλιστα αντιθέτως να θέλει να εξοικονομήσει και χρήματα από την προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση.

Διότι στόχος της καινούργιας διοικητικής μεταρρύθμισης δεν είναι οι 1000 Δήμοι να γίνουν 400, είναι οι Δήμοι που υπήρχαν και θα υπάρξουν στην πατρίδα μας, να είναι δυνατοί, ισχυροί με επιστημονικό προσωπικό, με δυνατότητα εκπόνησης μελετών, και την άντληση Ευρωπαϊκών χρημάτων. Αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα της Ελλάδος, έχουμε Ευρωπαϊκά χρήματα και δεν μπορούμε, να τα απορροφήσουμε.

Μόνο αυτό να πω και να κλείσω. Το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, ξεκίνησε το 2007, και τελειώνει το 2013. Σήμερα είμαστε στο 2010 και ακόμα δεν έχουμε ουσιαστικά ξεκινήσει να απορροφούμε κονδύλια. Ευρωπαϊκά χρήματα τα οποία έχουμε μπροστά μας, μας λένε, ελάτε πάρτε τα, και δεν τα παίρνουμε, γιατί δεν είμαστε έτοιμοι. Εάν κάτι κάνουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι, να φτιάξουμε ισχυρούς Δήμους.

Και θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει από τον Σεπτέμβριο, μόλις άνοιξε το μέτρο, συγκεκριμένα προγράμματα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και ακόμα περιμένουμε την έγκριση για να αντλήσουμε τζάμπα Ευρωπαϊκά χρήματα, και να φτιάξουμε έργα στην Θεσσαλονίκη.

Ν. Βάνης: Δήμαρχε θα σας θέσω μια ερώτηση ενός ακροατή, και αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης. Τι γίνεται με τι Μετρό προχωρά;;

Β. Παπαγεωργόπουλος: Το Μετρό Θεσσαλονίκης προχωρά. Η μεγάλη δυσκολία είναι οι αρχαιολογικές υπηρεσίες. Εάν είχαμε το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη, θα προχωρούσαμε πολύ πιο γρήγορα. Αλλά εάν είχε ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού την βούληση να προχωρήσει πιο γρήγορα το Μετρό Θεσσαλονίκης, πάλι θα προχωρούσε πολύ γρήγορα. Το θέμα δεν είναι τόσο οικονομικό, αλλά διαδικαστικό.

Η Θεσσαλονίκη μας έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία, με το που σκάβουν στο ιστορικό κέντρο, αμέσως πέφτουν σε μια αρχαιότητα. Πρέπει το αρχαιολογικό συμβούλιο να αποφανθεί ταχύτατα. Τι θα πρέπει να γίνει αυτή η αρχαιότητα;; Πως θα μετακινηθεί;; Που θα μετακινηθεί;; Μήπως καταχωθεί;; Και πάνω από την αρχαιολογική υπηρεσία, εκείνος που παίρνει τις τελικές αποφάσεις είναι ο εκάστοτε Υπουργός Πολιτισμού. Όλες οι υπηρεσίες έχουν εισηγητικό χαρακτήρα, εισηγούνται προς τον Υπουργό. Το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο εισηγείται προς τον Υπουργό. Άρα λοιπόν εάν υπάρχει πολιτική βούληση θα προχωρήσει το Μετρό πιο γρήγορα.

Ν. Βάνης: Αυτήν την ερώτηση που θα σας απευθύνω κύριε Δήμαρχε δεν είναι στην ατζέντα μας. Τρεις άριστοι νομικοί της πόλης ο κύριος Τσομίδης, ο κύριος Διαλυνάς και ένας ακόμα ρωτούν τι θα γίνει με το κτίριο της οδού Γιαννιτσών, μάλλον την πρόταση σας έκανε ο κύριος Τσομίδης, για να γίνει νομική βιβλιοθήκη, και εσείς του απαντήσατε εγγράφως ότι τα χρήματα έχουν δοθεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Θα πας πείτε τι θα γίνει μ΄ αυτό το κτίριο που το θαυμάζει όλος ο κόσμος απ΄ έξω. Θα παραμείνει κλειστό;;. Τουλάχιστον να το δώσετε να στεγαστεί κάποια Αντιδημαρχία, όπως αυτή της Δημοτική Αστυνομίας. Εκεί ο στρατηγός παράγει έργο, βρίσκεται στο γραφείο του από τις 5 το πρωί.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Όλοι οι Αντιδήμαρχοι παλεύουν.

Ν. Βάνης: Βεβαίως, παλεύουν οι πάντες.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Εννοείς για το κτίριο επί της οδού Αναγεννήσεως, απέναντι ακριβώς από το λιμάνι. Είναι ένα καταπληκτικό κτίριο το οποίο περιήλθε στον Δήμο Θεσσαλονίκης πριν από 20-30 χρόνια, παραμένει αναξιοποίητο, είναι διατηρητέο, είναι έργο του 1900. Ξεκινήσαμε την αναπαλαίωση πριν από 2-3 χρόνια. Μπήκαμε σ΄ ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, και κάποια στιγμή μας εγκατέλειψε το Υπουργείο. Υπάρχει ένα υπόλοιπο για να τελειώσει της τάξεως των 600.000 Ευρώ. Έχω δώσει εδώ και 2-3 μήνες την εντολή από σήμερα να ολοκληρωθεί, με έξοδα του Δήμου, και θα είναι προς αξιοποίηση. 

Αυτό το οποίο έχουμε ονομάσει ως χρήση είναι Πολιτιστικό Κέντρο του Β΄ Διαμερίσματος της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Έτσι όπως έχουμε από την Ανατολική πλευρά την “Βίλα Μπιάνκα”, από την μία πλευρά, και την Δημοτική Πινακοθήκη από την άλλη πλευρά εκεί στην βασιλίσσης Όλγας. Τα παραδοσιακά αυτά είναι του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δυτικά δεν είχαμε κάποιο Παραδοσιακό κτίριο, το αξιοποιούμε, το έχουμε ονομάσει γενικώς και αορίστως Πολιτιστικό Κέντρο Β΄ Διαμερίσματος, διότι κάποτε το Β΄ Διαμέρισμα ήταν υποβαθμισμένο, και προσπαθούμε να το αναβαθμίσουμε . Το πως ακριβώς θα το αξιοποιήσουμε δεν θα σας το πω εγώ, αλλά θα το πει ο πολιτισμός, το Β΄ Διαμέρισμα, και όλες τις προτάσεις θα τις μελετήσουμε με ιδιαίτερη αγάπη.

Ν. Βάνης: Δήμαρχε θέλω να σας ρωτήσω για τον ρόλο των Αντιδημάρχων της κάθε Αντιδημαρχίας, και ας ξεκινήσουμε από την Δημοτική Αστυνομία, διότι τον Αντιδήμαρχο κύριο Θ. Αθανάσαρο, τον στρατηγό όπως τον λέω εγώ, τον έχω ιδιαίτερη αδυναμία, είναι φίλος μου, το παραδέχομαι, άλλωστε το έχω γράψει και στις εφημερίδες. Θέλω δε να πούμε και δυό λόγια για την εγκληματικότητα στην πόλη μας. Απ΄ ότι βλέπω στον τομέα αυτόν παράγεται έργο, υπάρχει και ένα συμβούλιο.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Το συμβούλιο αυτό λέγεται πρόληψης.

Ν. Βάνης: Διότι καθημερινά ακούμε ότι μπαίνουν στα σπίτια και κλέβουν, ακούμε για ληστείες με θανάτους. Φυσικά στην Θεσσαλονίκη δεν έχουμε το πρόβλημα της Αθήνας.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Αλλά σιγά – σιγά βαδίζουμε προς τα χνάρια της Αθήνας.

Ν. Βάνης: Εδώ θα πρέπει να πούμε κύριε Δήμαρχε ότι η Θεσσαλονίκη έχει πολύ λίγους Δημοτικούς Αστυνομικούς , ενώ στην Αθήνα ο λεγόμενος κύριος Κάλαχαν διαθέτει πολλούς Δημοτικούς Αστυνομικούς. Το θέμα το γνωρίζω καλά, ο αριθμός εδώ είναι πολύ μικρός.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Στο μυαλό μας να ξεκαθαρίσουμε ότι με το έγκλημα ασχολείται η Ελληνική Αστυνομία. Έχουμε 50-55 χιλιάδες αστυνομικούς. Ένα μεγάλο ποσοστό βρίσκεται εδώ στην Θεσσαλονίκη, και θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία να βγει έξω από τα γραφεία, και να αντιμετωπίσει πραγματικά την εγκληματικότητα στην καθημερινότητα πλέον του Έλληνα. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα της ευταξίας της πόλης, όπου εκεί επεμβαίνει η Δημοτική Αστυνομία η οποία πράγματι είναι ολιγομελής. Έχουμε μόλις 175 Δημοτικούς Αστυνομικούς.

Ν. Βάνης: Σε μια πόλη πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Και αντιλαμβάνεστε πόσοι μένουν με τις άδειες, τις εγκυμοσύνες, με το ένα, και με το άλλο.

Ν. Βάνης: Δεν μένουν ούτε 80 Δημοτικοί Αστυνομικοί.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Και γι΄ αυτό ακριβώς το έγγραφο αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης προς την πολιτεία, είναι να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού στην Δημοτική Αστυνομία, ύψους 150 στελεχών, αύριο κιόλας. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα κάνει μια εξαίρεση, και θα μας αφήσει να προχωρήσουμε στις προσλήψεις. Διότι με εγκύκλιο που μας έστειλε απαγορεύεται όλο το 2010 να γίνουν προσλήψεις.

Άρα λοιπόν μας απαγορεύει, να προσλάβουμε καινούργιους Δημοτικούς Αστυνομικούς. Στείλαμε όμως εμείς έγγραφως το αίτημα μας, και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει μια εξαίρεση, διότι το θέμα της εγκληματικότητας μας απασχολεί όλους. Η Ελληνική Αστυνομία κυριότερα, αλλά και δευτερευόντως η Δημοτική Αστυνομία, να βοηθήσει όσο μπορεί.

Ν. Βάνης: Και ένα άλλο Ελληνικό φαινόμενο που παρατηρείται κύριε Δήμαρχε, είναι ότι η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται περισσότερο από τα Δημοτικά όργανα, ενώ η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει λιγότερο, εν συγκρίσει με παλαιότερα που έβλεπα την τροχαία συνέχεια να βρίσκεται στους δρόμους.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Γι΄ αυτό είπα ότι έχουμε στην Θεσσαλονίκη πάνω από 4.000 αστυνομικούς, που πρέπει να τους δούμε έξω, να παίζουν ενεργό ρόλο. Είναι σημαντικός ο ρόλος τους, έχουν σημαντικές επιτυχίες, αλλά θέλουμε ακόμα περισσότερη δουλειά, να εμφανίζονται έξω, έτσι ώστε να περάσει ένα μήνυμα νομιμότητας και ευταξίας στην πόλη. Να προλάβουμε δηλαδή τώρα που θα έχουμε κοινωνικές εκρήξεις με τα οικονομικά μέτρα, την έκρηξη της εγκληματικότητας, είναι μέγα θέμα.

Ν. Βάνης: Μια άλλη Αντιδημαρχία η οποία παράγει έργο είναι αυτή της καθαριότητας, με Αντιδήμαρχο τον κύριο Καζαντζίδη, τον φίλο μου τον Κώστα.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Και αυτός από τις 5 το πρωί βρίσκεται στο γραφείο του.

Ν. Βάνης: Όχι μόνο αυτήν την τετραετία, αλλά και την προηγούμενη έχετε βάλλει Αντιδημάρχους που έχουν λάβει σοβαρά τον ρόλο τους, και αυτό το λέει ο κόσμος, και όχι εγώ. Είναι από το πρωί στα γραφεία τους, εξυπηρετούν τον πολίτη.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Καταβάλλεται απ΄ όλους τους Αντιδημάρχους, και από τον ίδιο τον Δήμαρχο μεγάλη προσπάθεια, να μην έχετε καμιά αμφιβολία. Λέτε για το θέμα της καθαριότητας. Καμιά φορά στο σπίτι μας που είναι 150 -180 τετραγωνικά μπορεί να αφήσουμε και καμιά γωνιά που να μην την καθαρίσουμε, και λέμε ότι θα το κάνουμε αύριο.

Ν. Βάνης: Τον Κώστα τον γνωρίζω καλά.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Σκέπτεσαι να έχεις να καθαρίσεις μια πόλη, όπου έχουμε και κακομαθημένους συμπολίτες μας, που όταν προχωρούν στον δρόμο, πετούν χαρτιά, τα πλαστικά μπουκάλια που πίνουν νερό, κ.τ.λ.π. Να έχεις μια πόλη, και να την καθαρίζεις 24 ώρες το 24ωρο. Να μαζεύεις τα σκουπίδια από 1.000.000 συμπολίτες μας. Είναι τιτάνιο έργο, το οποίο υπηρετούμε με ικανοποιητικό τρόπο, και είμαστε μια από τις καθαρότερες πόλεις του κόσμου. Όσοι γυρίζουμε στο εξωτερικό, βλέπουμε ότι οι μεγαλουπόλεις, έχουν προβλήματα καθαριότητας.

Ν. Βάνης: Και το θέμα της ανακύκλωσης βλέπω ότι προχωρά.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Στην ανακύκλωση είμαστε πρωταθλητές της Ελλάδος. Χθες μάλιστα έγινε συγκεκριμένη ανακοίνωση , για τα ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά προϊόντα, τα οποία ανακυκλώνουμε. Εμείς παραδώσαμε το 2009 επίσημα στοιχεία, όχι δικά μας, αλλά από την Αθήνα 251 τόνους, η Αθήνα 151 τόνος, η Πάτρα 12 τόνους, το Ηράκλειο 10 τόνους, ο Πειραιάς 12 τόνους.

Ν. Βάνης: Θέλω να αναφερθούμε και στον Αντιδήμαρχο δημοτικών έργων κύριο Δημητρίου.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Εξαιρετικός, με τα Δημοτικά έργα, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια, φωτισμό.

Ν. Βάνης: Σε κάποια σημεία τα πλακάκια δεν έχουν αλλαχθεί, ιδίως εδώ στην Παπαρηγοπούλου, υπάρχουν κάποια προβλήματα. Δεν πήγαμε να τα θέσουμε στον κύριο Δημητρίου, που είναι και αυτός χρόνια φίλος. Είναι μαχητής στην Αντιδημαρχία.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Θα τα προλάβουμε, η Θεσσαλονίκη είναι απέραντη, και αυτήν την στιγμή να μην έχετε καμιά αμφιβολία. Έχουμε πάνω από δέκα συνεργεία που ασχολούνται μ΄ αυτό το έργο. Τα μισά είναι υπάλληλοι του Δήμου, και τα μισά είναι εργολάβοι, διότι δεν προλαβαίνουμε όλη την πόλη με τα δικά μας συνεργεία, και έχουμε και εργολαβίες, που κάνουν ακριβώς αυτήν την δουλειά.

Ν. Βάνης: Πάντως Δήμαρχε θα πρέπει να μου υποσχεθείτε ότι θα είστε υποψήφιος και τις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Σας θέλω μπροστάρη, γιατί πάντα ήσασταν. Σας θυμάμαι από τότε που είχατε ανοίξει το οδοντιατρείο στο κέντρο της πόλης.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Με συγκινείς, μου γυρίζεις αρκετά χρόνια πίσω, επειδή έζησα την οδοντιατρική περίπου 4 χρόνια, και μετά έλειψα για την πολιτική και τον Δήμο μας.

Ν. Βάνης: Δήμαρχε θέλω να πω ότι δεν είστε ανεπάγγελτος, όπως συμβαίνει με πολλούς πολιτικούς. Υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ πολλοί ανεπάγγελτοι.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Με μεγάλη προσπάθεια και κούραση ήμουν αθλητής για 17 χρόνια, συγχρόνως φοιτητής, και στην συνέχεια οδοντίατρος. Και θυμάμαι μια χρονιά είχα πάρει το τρίτο Πανευρωπαϊκό μετάλλιο, και υπηρετούσα στον στρατό ως οδοντίατρος στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, βγάζοντας δόντια από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Είχα δικό μου οδοντιατρείο και ήμουνα και παντρεμένος.

Ν. Βάνης: Μα αυτό θέλω να σας πω, είστε αγωνιστής, και δεν τα βρήκατε έτοιμα, όπως ορισμένοι στην πολιτική, να το πούμε και αυτό.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Έκανα μεγάλη προσπάθεια, και μεγάλο αγώνα

Ν. Βάνης: Μπήκατε και στον στίβο της πολιτικής, περνώντας δε τα χρόνια, κάνατε μεγάλο έργο.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Και να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή τους Θεσσαλονικείς που μου εμπιστεύθηκαν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη αγάπη με ψηφίζουν, με στηρίζουν, αλλά και εγώ από την δική μου πλευρά δεν κάνω τίποτε άλλο 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο από το να εργάζομαι για την Θεσσαλονίκη.

Ν. Βάνης: Το Υπουργείο Πολιτισμού κύριε Δήμαρχε δεν βλέπουμε να προβάλλει τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την αρχαιολογική υποδομή της πόλης.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Τα μνημεία μας, ανοίγουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Στην Αθήνα έχουν φτιάξει ανεξάρτητο οργανισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτός ο ανεξάρτητος οργανισμός με πολλά χρήματα αναλαμβάνει την αναβάθμιση των μνημείων της Αθήνας. Εδώ στην Θεσσαλονίκη το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει φτιάξει έναν τέτοιον οργανισμό. Το ίδιο το Υπουργείο έχει μειωμένο ενδιαφέρον για τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, και έτσι έρχεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης να κάνει την δουλειά του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Δήμος αναβάθμισε τον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου, τον περιβάλλοντα χώρο της Ροτόντας, τον περιβάλλοντα χώρο της Καμάρας, και τώρα παλεύει ο Δήμος να αναδείξει τα Βυζαντινά τείχη της πόλης, που όλα αυτά είναι δουλειά του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ν. Βάνης: Δήμαρχε πως βλέπετε το θέμα με τους φίλους μας του Γερμανούς, τώρα τελευταία μας χτυπούν αλύπητα, στο θέμα της οικονομίας, μας αποκαλούν κλέφτες, και απατεώνες.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Έχουν λεχθεί μεγάλες υπερβολές ένθεν και κακείθεν τις τελευταίες ημέρες. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, Πρωτίστως οι Γερμανοί πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, διότι από τότε έχουν περάσει 70 χρόνια, αλλά οι μνήμες είναι νωπές. Από την άλλη πλευρά και εμείς να είμαστε προσεκτικοί, να κοιτάμε τον στόχο. Πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η σωτηρία της πατρίδας μας. Μέσα στις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες, να δώσουμε πραγματικά το χαμόγελο σ΄ όλους τους Έλληνες, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ν. Βάνης: Και η τελευταία ερώτηση κύριε Δήμαρχε, θέλω να μου πείτε την γνώμη σας για τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, είναι αυτός που αντέδρασε για τα Εθνικά μας θέματα, ειδικά για το Μακεδονικό. Είναι φίλος μου και χάρηκα πολύ που ανέλαβε την προεδρεία του κόμματος.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας επιτυχημένος και δοκιμασμένος πολιτικός. Είναι πάρα πολύ προσεκτικός, είναι μεγάλος πατριώτης. Γνωρίζει πολύ καλά τα οικονομικά, την γενική πολιτική. Νομίζω ότι είναι άξιος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, και θα βοηθήσει πάρα πολύ απ΄ όποια θέση κι αν βρίσκεται, τώρα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, και αύριο, μεθαύριο ως πρωθυπουργός της χώρας. Εάν αποφασίσει έτσι ο λαός. Νομίζω ότι θα υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον κατά τον καλύτερο τρόπο.

Ν. Βάνης: Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστώ παρά πολύ για την τιμή που μου κάνατε, να είστε σήμερα μαζί μας, στο ψηφιακό ραδιόφωνο elliniko-fenomeno.com, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις μου.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Και εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας μέρα.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

 «Γενοκτονία των Αρμενίων»

24 Απριλίου: Μια πολύ σημαντική ημέρα μνήμης του Λεωνίδα Κουμάκη* Η εικοστή τετάρτη Απριλίου σηματοδοτεί δύο ιστορικά γεγονότα τεράστιας σημασίας που αφορούν όχι μόνο τους Αρμενίους, τους Κυπρίους ή τους Έλληνες, αλλά ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Το πρώτο αφορά την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας...

Ο ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr egerssi.gr Τις τελευταίες ημέρες η Πατρίδα και ο ελληνικός λαός βιώνει ακόμη μια μεγάλη Προδοσία! Στην οποία πρωταγωνιστεί για ακόμη μια φορά μέλος της Οικογένειας Μητσοτάκη! Μια Προδοσία που τείνει να έχει καταστροφικές συνέπειες...