Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔικαστικάΟ Χάρης Βεργούλης...

Ο Χάρης Βεργούλης στο ψηφιακό ραδιόφωνο

webradiofenomeno.jpgΟ εξαίρετος νομικός του εργατικού δικαίου Χάρης Βεργούλης ( Δευτέρα 3 Μαΐου 2010) μίλησε στο ψηφιακό ραδιόφωνο elliniko-fenomeno.com, για την τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr, και την εφημερίδα fenomeno News, που διανέμεται δωρεάν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην πρωϊνή εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα”, και στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, σχετικά με τα  νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Ο έγκριτος νομικός Χάρης Βεργούλης είπε μεταξύ άλλων: “..τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με εντολή του Νομισματικού ταμείο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,ουσιαστικά βάζουν στο κεφάλι του πολίτη το πιστόλι για να πληρώσει, και η κυβέρνηση τραβά την σκανδάλη..”.

Τόνισε πολύ χαρακτηριστικά ότι,“..είναι ντροπή από μια καθαυτού Σοσιαλιστική κυβέρνηση, να εφαρμόσει τέτοια αντιλαϊκά μέτρα, που εσείς τουλάχιστον κύριε Βάνη, γνωρίζεται που ανήκω, όχι στην δεξιά. Το 13ου και 14ου μισθού, όπως και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων δεν τόλμησαν, όχι μόνο ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς, αλλά ούτε και η δικτατορία των συνταγματαρχών να την  κατάργηση.

Άλλωστε το άρθρο 22 και άρθρο 23, παράγραφος 3, του συντάγματος αναφέρει ρητά και αμετάκλητα για την προστασία των κεκτημένων των εργαζομένων, και την αναγκαστική απόλυση και αποζημίωση.

Σχεδόν όλα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικά. Εάν οι πολίτες προσφύγουν στα δικαστήρια θα δικαιωθούν, και αυτό θα πρέπει να κάνουν..”.

Σχετικά με το ΔΝΤ ο κύριος Βεργούλης είπε: “τα μέτρα του ΔΝΤ είχαν εφαρμοστεί και στην Αργεντινή, ο κόσμος ξεσηκώθηκε, διαμαρτυρήθηκε διαδηλώνοντας με μια κατσαρόλα στο χέρι, χτυπώντας την δυνατά.

Λίγο καιρό αργότερα η κυβέρνηση πήρε την απόφαση και έδιωξε το ΔΝΤ. Έκανε υποτίμηση του νομίσματος της , και κατέβασε τους φόρους. Τα ίδια έγιναν και στην Τουρκία, έτσι άρχισε η οικονομία της να ανασταίνεται σιγά – σιγά..:”.

Ο κύριος Βεργούλης ανέφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας: “..Ο πρωθυπουργός μας δεν μελέτησε καλά την τακτική του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, σχετικά τότε με την ΕΟΚ, όταν ζήτησε η Ελλάδα να πάρει χρηματοδότηση για Μεσογειακά προγράμματα, και το συμβούλιο της ΕΟΚ είχε απορρίψει το αίτημα.

Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε στο συμβούλιο, ότι η Ελλάδα φεύγει από την ΕΟΚ. Η δήλωση αυτή έφερε τέτοια αναστάτωση, που τα μέλη του συμβουλίου της ΕΟΚ άρχισαν να  τον εκλιπαρούν, στο να μην πραγματοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδος από την ΕΟΚ, όπως είχε ανακοινώσεί.

Παρ΄ όλα αυτά ο Ανδρέας Παπανδρέου επέμενε στην απόφαση του, ήταν ανένδοτος.

 Μάλιστα είχε ειδοποιήσει και τον κυβερνήτη του αεροσκάφους  να έχει  αναμμένη την μηχανή,  για την επιστροφή του στην Ελλάδα. Τελικά όμως την τελευταία στιγμή ο κύριος Μιτεράν και ο τότε πρόεδρος της ΕΟΚ Ζακ Ντελόρ έπεισαν τον αείμνηστο Έλληνα πρωθυπουργό για τα κονδύλια που ζήτησε, και έγινε και η σχετική ανακοίνωση στο συμβούλιο, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΟΚ.

Μετά την ανακοίνωση δόθηκε αμέσως η εντολή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος λα λάβει την χρηματοδότηση των Μεσογειακών προγραμμάτων.Έτσι έκλεισε η σύνοδος..”.

Για τους καιροσκόπους, τοκογλύφους ο κύριος Βεργούλης είπε: “.αυτοί υπήρχαν και στα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, όμως τους έδιωξε όλους σε μια νύχτα. Ενώ ο γιός του ο σημερινός πρωθυπουργός μας υπέκυψε στις απαιτήσεις της τρόϊκας (ΔΝΤ – ΕΚΤ – Ε.Ε) με αποτέλεσμα τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση..”.

Και όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά,”.. είναι πολύ λυπηρό για ένα Σοσιαλιστικό κόμμα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί τέτοια ακροφιλέλευθερη πολιτική, παίρνοντας μέτρα τύπου Θάτσερ. Αυτά δεν ταιριάζουν για ένα Σοσιαλιστικό κόμμα.

Ο κύριος Βεργούλης πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, και επί πολλά χρόνια Γ. Γραμματέας μίλησε για την χαλαρή, έως και ανύπαρκτη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου, των Δημοσιογράφων, και των  Ακαδημαϊκών.

Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης είπε: “.. το Δ. Συμβούλιο δεν αντέδρασε απέναντι στα νέα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση και την τρόϊκα. Ενώ θα έπρεπε να πρωτοστατήσει υπέρ των πολιτών, για τα μέτρα που τους επιβάλλουν και που είναι αντισυνταγματικά”.

Συνεχίζοντας τόνισε πως, “.είναι λυπηρό από τους Νομικούς, Δημοσιογράφους και Ακαδημαϊκούς να σωπαίνουν, και να μην αντιδρούν  στα αντισυνταγματικά αυτά μέτρα.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μάυρη δικτατορία”.

Κλείνοντας, σημείωσε με έμφαση ότι ,“..ο κόσμος είναι παγωμένος, και όπου να ναι θα αντιδράσει. Η κυβέρνηση με τα αντισυνταγματικά μέτρα που πήρε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα..”

Αυτά και άλλα πολλά μας είπε ο έγκριτος νομικός Χάρης Βεργούλης, μια συνέντευξη φωτιά που μπορείτε να ακούσετε σε επανάληψη από το ψηφιακό ραδιόφωνο και από την τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr, να την διαβάσετε λεπτομερώς.

Το άρθρο 22 του συντάγματος αναφέρεται

1. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.

2. Με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.

3. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

4. Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών.

5.Το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει.

Ερμηνευτική δήλωση: Στους γενικούς όρους εργασίας περιλαμβάνεται και ο προσδιορισμός του τρόπου και του υπόχρεου είσπραξης και απόδοσης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της συνδρομής των μελών τους που προβλέπεται από τα καταστατικά τους.

Χάρης Βεργούλης, δικηγόρος

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr egerssi.gr Τις τελευταίες ημέρες η Πατρίδα και ο ελληνικός λαός βιώνει ακόμη μια μεγάλη Προδοσία! Στην οποία πρωταγωνιστεί για ακόμη μια φορά μέλος της Οικογένειας Μητσοτάκη! Μια Προδοσία που τείνει να έχει καταστροφικές συνέπειες...

Η αποχή των δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα και η αντίθεση τους για το νέο «δικαστικό χάρτη.

Η ενοποίηση των δικαστηρίων και η ταλαιπωρία των πολιτών. Σκληρή στάση που ουσιαστικά κλείνει τα δικαστήρια της χώρας έως και μετά το Πάσχα, κρατούν πλέον οι δικηγόροι για τον δικαστικό χάρτη. Με απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων τα δικαστήρια...

ΤΑ επιδόματα αναπηρίας Ο Παραλογισμός και η γραφειοκρατία του ΚΕΠΑ και στον ΕΦΚΑ καλά κρατεί

Η άνοια διαγιγνώσκεται συνήθως σε μεγάλη ηλικία και συχνά οι ασθενείς πάσχουν και από άλλα, συνοδά, όπως ονομάζονται, νοσήματα. Η δυσκολία τους να κάνουν ακόμη και το πιο απλό πράγμα, όπως, ας πούμε, το να κρατήσουν το ποτήρι και να...