Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚαλλιτεχνικάHaris Aleksiou Caddesi...

Haris Aleksiou Caddesi (λεωφόρος) Φιλίας

Στη Λεωφόρο της Χάρις Αλεξίου -Λεωφόρος Φιλίας

alexioy-odos.jpg

Μέσα σε μια πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα, το Σάββατο 15 Μαΐου, ο Δήμαρχος του Γκαζί-εμίρ (Σεβδίκιοϊ), Ιμπραήμ Χαλίλ Σενόλ, τιμώντας την καταγωγή και την προσφορά της Χάρις Αλεξίου στην τέχνη έκανε τα εγκαίνια της Λεωφόρου, που από εδώ και πέρα φέρει το όνομα της μεγάλης ελληνίδας ερμηνεύτριας: Haris Aleksiou Caddesi (λεωφόρος) Φιλίας.

Ο Δήμαρχος κ. Σενόλ είχε οργανώσει μία σειρά τιμητικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Χάρις Αλεξίου. 

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ο κ Σενόλ είπε «τα παιδιά μας δεν πρόκειται να κάνουν τα ίδια λάθη όπως οι πρόγονοί μας. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που υποδεχόμαστε την κ. Χάρις Αλεξίου της οποίας οι ρίζες βρίσκονται σε αυτόν εδώ τον τόπο και που δίδουμε το όνομά της σε ένα δρόμο.»

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν παράγοντες της πολιτικής ζωής της Σμύρνης, η Πρόξενος της Ελλάδας κα Χαρά Σκολαρίκου και πλήθος δημοσιογράφων και κόσμου.

Το γεγονός καλύφθηκε από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια αλλά και σύσσωμο τον Τουρκικό τύπο.

Ένα επιπλέον άρωμα Ελλάδας έδωσε η παρουσία των εκπροσώπων των δύο αδελφών Δήμων του Γκαζί Εμίρ, του Αγίου Αθανασίου και του Βαθύλακου που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις προσκεκλημένοι του Δημάρχου.

Λίγο πριν την τελετή των αποκαλυπτηρίων στο Δημαρχείο του Γκαζί Εμίρ σε μια ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα ο Δήμαρχος τίμησε την Χάρις Αλεξίου και αντάλλαξε μαζί της αναμνηστικά δώρα. Ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων και όταν πήρε τον λόγο η Χάρις Αλεξίου συγκινημένη είπε τα εξής:

Αγαπητοί μου φίλοι Αναρωτιέμαι αν η μοίρα τελικά χαράζει τους δρόμους των ταξιδιών μας. Σε αυτό τον τόπο γεννήθηκαν , ο παππούς Γιάννης Σαρρής από το Sevdikoy, η γιαγιά Κατίνα Κωσταντζόγλου από τον Άγιο Κωνσταντίνο στην Σμύρνη .

Από αυτόν τον τόπο ξεριζώθηκαν οι οικογένειες τους κοντά έναν αιώνα πριν. Αυτό που άκουγα σαν παιδί, ήταν το τραγούδι τους , γεμάτο πόνο για τον χαμό της ομορφιάς του τόπου που τους γέννησε. Της Σμύρνης. Κι όταν το δάκρυ τους έδινε το χέρι στο κέφι , σηκωνόντουσαν οι γυναίκες για χορό κι αναστέναζαν οι άντρες λέγοντας.

Αχ εσείς οι Σμυρνιές διαόλου κάλτσα είσαστε! Είμαστε από την Σμύρνη !!! λέμε ακόμη και σήμερα με καμάρι οι απόγονοι. Λες και στις φλέβες μας , κυλάει ακόμη το τραγούδι τους μερακλίδικα, κι ευτυχισμένα.

Δεν εξηγείται αλλιώς, γιατί όταν ακούω τον καρσιλαμά θέλω να σηκωθώ να τον χορέψω. Στον αμανέ γεμίζουν τα μάτια μου δάκρια και βγαίνει ένα «ούφου» από το στήθος μου.

Όταν πληροφορήθηκα την επιθυμία του Δήμου Sevdikoy είπα, «Γιατί, τι έκανα?» Από την μια η χαρά κι από την άλλη το Γιατί. Ησύχασα όταν σκέφτηκα… Το τραγούδι μου!. Το τραγούδι τους! Αυτό με έστειλε εδώ να δεχτώ αυτή την τιμή .

Η πόλη τους δεν τους ξέχασε και μέσα από μένα τους τιμά.

Αγαπητοί μου φίλοι Σήμερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι στην Αθήνα, σήμερα εμείς εδώ αφήνουμε ένα νέο ίχνος φιλίας στην ιστορία.

ΙΝΣΑΛΑΧ , να δένει η φιλία τους λαούς μας με αγάπη και δικαιοσύνη για πάντα.

Σας ευχαριστώ

Ενδεικτικά κομμάτια από τον Τουρκικό Τύπο:

Hürriyet -“Το όνομα της ντίβας χαραγμένο στην Σμύρνη”

Radikal-“Η Χάρις Αλεξίου που τα τραγούδια της είναι τρομερά δημοφιλή στην Τουρκία είπε επίσης κάποιες φράσεις στα τουρκικά κατά τη διάρκεια της τελετής. Το όνομα της Χάρις Αλεξίου δίδεται σε δρόμο του Γκαζίεμιρ στη Σμύρνη Σε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής, στη Χάρις Αλεξίου, δόθηκε ένας δρόμος στο Γκαζιεμίρ της Σμύρνης.

Κατά την τελετή, η Αλεξίου είπε «ο πατέρας και η μητέρα μου έζησαν σε αυτό τον τόπο. Είμαστε από τη Σμύρνη. Μεγαλώσαμε με τα τραγούδια της Σμύρνης.» Πολλά άτομα μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος του Γκαζιεμίρ, Χαλίλ Ιμπραχίμ Σενόλ, ο νομάρχης του Γκαζίεμιρ Σεραφετίμ Τουγ, ο αρθρογράφος της Χουριέτ Μεχμέτ Γιλμάζ παραβρέθηκαν στην τελετή.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ο κ Σενόλ είπε «τα παιδιά μας δεν πρόκειται να κάνουν τα ίδια λάθη όπως οι πρόγονοί μας. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που υποδεχόμαστε την κ. Χάρις Αλεξίου της οποίες οι ρίζες βρίσκονται σε αυτόν εδώ τον τόπο και που δίδουμε το όνομά της σε ένα δρόμο.»

Haberler-(περιλαμβάνει βίντεο με την άφιξη της Χαρούλας)” Η Ντίβα της Ελλάδας Χάρις Αλεξίου αποβιβάστηκε στη Σμύρνη Ο ενθουσιασμός για την Αλεξίου περικύκλωσε το Γκαζίεμιρ .Η παγκόσμια ντίβα Χάρις Αλεξίου έφτασε στη Σμύρνη με μια ομάδα 60 ατόμων όπου περιλαμβάνονταν 17 δημοσιογράφοι.

Την υποδέχτηκε ο Δήμαρχος του Γκαζίεμιρ Χαλίλ Ιμπραχίμ Σενόλ στο Αεροδρόμιο Αντνάν Μέντερες. Κατά την άφιξή της δήλωσε ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται στον τόπο όπου γεννήθηκε ο πατέρας της και όπου έζησε ως την ηλικία των 10 ετών. Η Αλεξίου είναι γνωστή ως «φίλη του τουρκικού λαού» στην πατρίδα της και τη δήλωσή της «κανένας δεν μπορεί να με κάνει να πω πράγματα εναντίον των Τούρκων» την θυμούνται ακόμη στην Τουρκία.

Σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε το θαυμασμό της για τη Σεζέν Ακσού λέγοντας «Θα ήθελα να μοιραστώ την ίδια σκηνή μαζί της πάλι. Και όχι μόνο με εκείνη αλλά θα ήθελα πολύ να τραγουδήσω με άλλους τούρκους καλλιτέχνες σε διάφορες συναυλίες.» Όλοι οι κάτοικοι του Γκαζίεμιρ περίμεναν την κ Αλεξίου με μεγάλο ενθουσιασμό.

getirdi -” Η Χάρις Αλεξίου της οποίας το όνομα δόθηκε σε δρόμο, συγκινήθηκε Μια παγκόσμια σταρ πέρασε από το Γκαζίεμιρ .Η παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα σταρ Χάρις Αλεξίου σκλάβωσε τις καρδιές όλων με την σεμνότητά της και την ταπεινοφροσύνη της. Η χειρονομία του να δοθεί το όνομα της σε ένα δρόμο και για το γεγονός ότι βρέθηκε στον τόπο του πατέρα της αυτό της προκάλεσε συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια Καθώς έφευγε από την πόλη, υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει το ταχύτερο

Vatar-” Η ντίβα στη Σμύρνη Είναι φίλη όλων των τούρκων, Είναι τώρα στον τόπο του πατέρα της…

gaziemirin-“Η ελληνίδα ντίβα Χάρις Αλεξίου έγινε επίτιμο μέλος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Τράπεζας Τροφίμων του Γκαζίεμιρ Έφυγε σαν τον άνεμο! Η ελληνίδα ντίβα έμεινε μόνο 3 ημέρες στη Σμύρνη…”

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Aπόδημων Eλλήνων emails, ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ… Το ερώτημα είναι ποιούς (και πόσα) πλήρωσε η Ασημακόπουλου γιά να τα αποκτήσει.

Ψευτιές... Τα emails που χρησιμοποίησε η ευρωβουλευτής Ασημακόπουλου, ήταν ''φρέσκα'', δηλ. τελευταίων μηνών και όχι παλαιότερα, όπως ψευδέστατα ισχυρίζονται, η κυβέρνηση και η υπουργός Εσωτερικών.. Δύο περιπτώσεις με Ομογενείς στις ΗΠΑ -που εγγράφηκαν γιά επιστολική ψήφο τελευταία- το πιστοποιούν. Οι εκτός συνόρων,...

Δημοτικές εκλογές… με νοθεία!

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης* Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Η νοθεία των εκλογών είναι δεδομένη πριν ακόμα διεξαχθούν, από την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας (έλεγχος ΜΜΕ κατά 95%, διώξεις πολιτικών αντιπάλων με στημένες...

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ -ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

Σύμφωνα με τις εντολές της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ… Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ή Ομάδα Μπίλντερμπεργκ, είναι μια ανεπίσημη ετήσια διάσκεψη 130 περίπου ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άτομα επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των...