Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚαταγγελίεςΠόλεμος κρεβατιών στο...

Πόλεμος κρεβατιών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, και την Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου αποστέλλει ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης, έπειτα από καταγγελίες γονέων και φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας.

Προ ημερών αναρτήθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα η “ Λήστα της ντροπής”, όπως την χαρακτήρισαν οι φοιτητές με τα ελάχιστα ονόματα, που θα δικαιούνται δωρεάν στέγαση για το ακαδημαϊκό  έτος 2010-2011, όλοι οι άλλοι φοιτητές που τηρούν τα κριτήρια για δωρεάν στέγαση, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, ξαφνικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση, μένουν χωρίς στέγαση.

Mε αποτέλεσμα οι οικογένειες αυτών των φοιτητών να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, που δεν τα είχαν υπολογίσει, διότι όλα τα δικαιολογητικά τα είχαν προσκομίσει εγκαίρως.

Οι φοιτητές που έμειναν χωρίς στέγαση, βρίσκονται στα τελευταία έτη σπουδών, με τους περισσοτέρους στο έτος του πτυχίου.

Μετά την ανάρτηση της “Λίστας της ντροπής” με τα επιλεγμένα ονόματα, μια ομάδα φοιτητών πάνω από 300-400 άτομα κινήθηκαν εναντίον του Πρύτανη Δημήτριο Τσουγκαράκη, και κατέλαβαν το γραφείο της Πρυτανείας, απαιτώντας να κατεβεί η ανακοίνωση του Ιονίου Πανεπιστημίου, η “λίστα της ντροπής “ που άφησε χωρίς στέγη το 80% των δικαιούχων βάσει νόμου.

Ωστόσο, οι πληροφορίες του δημοσιογράφου Νίκου Βάνη και του Ελληνικού Φαινομένου αναφέρουν ότι στην τελευταία συζήτηση που έγινε για την Παιδεία, και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα με την Υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου στους Δελφούς, αναφέρθηκε στο νέο τρόπο λειτουργίας της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, όπου θα γίνουν μεταξύ άλλων γενναίες περικοπές στις δαπάνες των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όλα αυτά όμως  θα συζητούντο εις βάθος χρόνου, με προτάσεις που θα κατεβάσουν οι Πρυτανικές αρχές, έτσι ώστε, να υπάρξει μια εικόνα για το τελικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2011.

Εντούτοις, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει άλλες απόψεις και αποφασίζει μόνος του, κατά το δοκούν , επικαλούμενος το Υπουργείο Παιδείας.

Τα σχέδια για την νέα μορφή εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και στις τρεις βαθμίδες, που θα ισχύσουν (αν θα ισχύσουν) από το 2011, εφόσον πρώτα ψηφιστεί ο νόμος από την βουλή, εν συνεχεία δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ), και βέβαια αναρτηθεί σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, ώστε η κάθε Πρυτανεία, αλλά οι φοιτητές και οι γονείς να κάνουν το δικό τους κουμάντο.

Έτσι, αυθέρετα,στην αρχή της φετινής χρονιάς χωρίς καμιά προειδοποίηση, ενώ έχει δρομολογηθεί η διαδικασία των δικαιολογητικών και έχει εγκριθεί η δωρεάν στέγαση, να διακόπτεται ξαφνικά, όπως έγινε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν γίνεται. Αυτή η πράξη αν μη τι άλλο ακυρώνει κάθε δημοκρατική διαδικασία, αφαιρόντας το δικαίωμα στην δωρεάν παιδεία, κάθε Έλληνα πολίτη .

Ακόμα και ο νόμος να ψηφιστεί για την νέα μορφή εκπαίδευσης,  θα θεωρηθεί αντισυνταγματικός, καθώς το “σύνταγμα, εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος “, στο Άρθρο 16/παράγραφο 4 /ορίζει πώς:

“Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους”

Αυτό είναι και το αναυθαίρετο δικαίωμα του Ελληνικού λαού, βάσει του άρθρου 1

παράγραφος 2./-Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.

παράγραφος 3./-Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα, και όχι στην εκάστοτε κυβέρνηση, ή Πρυτανεία Πανεπιστημίου.

Εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση καταλύει το σύνταγμα σ΄ αυτό αναφέρεται το άρθρο 120 , καθώς και τα δις Ευρώ που πληρώνει ο Ελληνικός λαός σε φόρους, μέρος των οποίων απαιτεί να πηγαίνει και στην δωρεάν παιδεία, και όχι στις τράπεζες που χρηματοδοτούνται από τις πλάτες του λαού με 50 δις Ευρώ.

Απευθύνουμε ερώτημα προς τον αξιότιμο Πρύτανη του ιδρύματος Ιονίου Πανεπιστημίου, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (με πλήρη αυτοδιοίκηση τα οποία τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους) με ποιο δικαίωμα δημοσίευσε την επιλεκτική “λίστα της ντροπής” που αφορά στην στέγαση των φοιτητών, ελάχιστων ονομάτων να έχουν το δικαίωμα στην δωρεάν στέγαση, εξαιρώντας όλους τους άλλους φοιτητές, νόμιμους δικαιούχους;;

Το Ελληνικό κράτος έχει ιερή υποχρέωση να καλύψει όλες τις ανάγκες, στέγαση, και σίτιση των φοιτητών που δικαιούνται βάσει του συντάγματος.

 Άρθρο 1/παράγραφο 2.

Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και την Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

 3.Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4.Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

Απαντήσεις περιμένουν:

οι γονείς,

 οι φοιτητές και

ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης.

ΥΓ. Για τις παραπάνω καταγγελίες ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης προσπάθησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει με τον Πρύτανη του Ιόνιου Πανεπιστημίου Κέρκυρας κύριο Τσουγκαράκη, εντούτοις δεν θεώρησε σκόπιμο να ακουστεί και η δική του άποψη για παραπάνω σοβαρό θέμα, όπως άλλωστε έγινε και στο παρελθόν για άλλα σοβαρά θέματα του ιδίου Πανεπιστημίου. 

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν....

The Parallel Visions of Alexander the Great and Kapodistrias for Greece.

The efforts of Alexander the Great and the first President of modern GREECE Ioannis Kapodistrias to employ Hellenic civilization for the good of humanity reflect the greatness of ancient GREECE/ Hellas. By Evaggelos Vallianatos Alexander accomplished so much so soon and so young...