Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓνώμεςΗ Πόλη αντιστέκεται...

Η Πόλη αντιστέκεται ακόμα

Άρθρο του Κείμη Κρυωνά

Λένε πως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ο πολιτισμός συγκαταλέγεται στους πρώτους τομείς που πτωχεύουν.

Όπως η κρίση έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας έτσι δεν άφησε αλώβητους μεγάλους πολιτισμικούς φορείς της πόλης που υφίστανται αδίκως περικοπές όπως το Κ.Θ.Β.Ε., το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και μεγάλα μουσεία, φορείς της πόλης.

Aρκετές θεατρικές σκηνές αλλά και συναυλιακοί χώροι, βλέπουν πτώση στην προσέλευση των θεατών, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τις ημέρες των παραστάσεων

Aν εξετάσει κανείς τη Θεσσαλονίκη αναλογικά με τον πληθυσμό της θα δεί πως της αντιστοιχούν μέγαρο μουσικής, κρατικό θέατρο, φεστιβάλ κινηματογράφου, και πάμπολλες αίθουσες τέχνης, εργαστήρια τέχνης, στέκια πολιτισμού που θα περίμενε κανείς να υπολειτουργούν, ή να έχουν βάλει λουκέτο πρό πολλού.

Όμως Οi πολίτες παρόλες τις δυσκολίες αγκαλιάζουν τους θεσμούς αυτούς Παρόλη τη διαφαινόμενη δυστοκία, παρατηρείται το φαινόμενο της άνθισης θεατρικών σχημάτων, εικαστικών συλλόγων, φωτογραφικών εργαστηρίων, τοπικών πρωτοβουλιών και κάθε λογής ομάδων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, των τεχνών αλλά και της κοινωνίας των πολιτών.

Χαρακτηριστικά η επερχόμενη θεατρική σαιζόν χαρακτηρίζεται από πολλές παραγωγές, με το ισοζύγιο παραστάσεων να κλείνει υπέρ των τοπικών παραγωγών, χωρίς να επαφίεται το κοινό σε εισαγωγή θεατρικών σχημάτων από άλλες πόλεις.

Πολλοί θα απορήσουν με αυτή την άνθιση, όμως το μεράκι, η προσωπική ενασχόληση, η ανάγκη για κοινωνικοποίηση φαίνονται να αντιπαρέρχονται προσωρινά των δυσκολιών που προκαλεί η κρίση στους πολίτες.

 Σε παλαιότερες εποχές θα θεωρείτο αδιανόητη ακόμα και η δημιουργία νέων χώρων πολιτισμού, χωρίς την κρατική επιχορήγηση.

 Αλλά παρ’όλες τις δυσκολίες της εποχής νέοι άνθρωποι προχωρούν με ρίσκο στη δημιουργία τέτοιων φορέων ή επιχειρήσεων, και περιοχές που μέχρι πρότινος είχαν εμπορικό χαρακτήρα, μεταμορφώνονται σε στέκια πολιτισμού.

Επίσης η γεωγραφική κατανομή της Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει πως τόποι πολιτισμού αλλά και πρωτοβουλίες πολιτών, αναπτύσσονται και σε άλλα μέρη της πόλης, χωρίς αναγκαστικά να περιορίζονται στο κέντρο

Δε θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς πως η Θεσσαλονίκη αντιστέκεται ακόμα στην κρίση, και οι κάτοικοι παρόλη την μακροχρόνια επέλαση της υποκουλτούρας σε πάμπολλες εκφάνσεις της τοπικής ζωής, φαίνεται να στρέφεται σταδιακά σε νέες αναζητήσεις.

 Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί και η προσέλευση των νέων ανθρώπων, όπως και η έντονη δραστηριοποίηση τους με ασχολίες που κατά πρώτο λόγο δε τους αποφέρει κανένα οικονομικό όφελος.

Ίσως να αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα το οποίο θα πρέπει να αφουγκρασθούν και οι φορείς(κρατικοί και ιδιωτικοί) της πόλης, ότι εντέλει θα πρέπει να αλλάξουν τις προτεραιότητες τους, και να επενδύσουν στον πολιτισμό και προπάντων στο ανθρώπινο δυναμικό.

Κείμης Κρυωνάς

δημιουργός σελίδας πολιτιστικής ενημέρωσης

 Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Θεσσαλονίκης

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

 Ε.Ε. 400 δισ. ευρώ για όπλα και άμυνα; Πού βρήκε!!! 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαράξει εδώ και καιρό πορεία προς περαιτέρω στρατιωτικοποίηση καθώς οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν κάνει τις εταιρείες κατασκευής όπλων και τα απανταχού «γεράκια» να τρίβουν τα χέρια τους. Μέσα σε αυτό...

Ένα χρόνο μετά την άδεια λειτουργίας του ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.

Ένα χρόνο μετά την άδεια λειτουργίας του ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, και δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ και των Ενώσεων Συντακτών όλης της χώρας, ο ΞΕΝΟΦΩΝ οργανώνει διανομή αμοιβών...

Η νέα πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία.

Σε μία πρωτοφανή ωμή πρόκληση προχώρησε η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα. Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα κατά την ορκωμοσία της για την Προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας αποκάλεσε τη χώρα της σκέτο «Μακεδονία», παραβιάζοντας έτσι τη Συνθήκη...

ΕΡΤ Eurovision ΚΑΙ ελληνική συμμετοχή και το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι ΠΟΥ πάτωσε με τα λεφτά τον Ελλήνων φορολογουμένων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΗΣ Ένα τραγούδι που γράφτηκε στο «πόδι», που εμπνεύστηκε μουσικά και στιχουργικά ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ  όπου μέσα από τους στίχους του περιέγραφε ΤΑ ΤΑ ΤΑ ΤΑ ΤΑ, με το κοινό να παρακολουθεί αμήχανο τη σκηνή Μαρίνας Σάττι ΣΤΗΝ Eurovision...