Κώστας Καραγέλης

21 Φεβρουαρίου 2002

kostas-karaggelis-kallitexnis.bmpστην εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη. Αγαπητοί μου ακροατές και αναγνώστες σήμερα φιλοξενώ ένα νέο ανερχόμενο αστέρι της πόλης μας. Έναν καλλιτέχνη που κατόπιν σκληρής δουλειάς καταξιώθηκε στον χώρο. Είναι ένας νέος με ηθικές αρχές, πολύ αγαπητός στον κόσμο της Θεσ/νίκης. Ένας καλλιτέχνης που ξέρει να σέβεται τους συναδέλφους του, γι΄ αυτό όλες του οι συνεργασίες υπήρξαν άριστες.

Είναι φίλος μου και τον αγαπώ πολύ γι΄ αυτό που είναι. Αυτός είναι ο Κώστας Καραγέλης. Κώστα καλώς ήλθες.

Κ. Καραγέλης: Νίκο σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, είσαι φίλος μου, είσαι άνθρωπος που δεν κρύβεις τίποτα, τα λες στα ίσια, και ίσως γι΄ αυτό παρεξηγείται από πολλούς.

Ν. Βάνης: Εμφανίζεσαι στο νυχτερινό κέντρο “Μούσες” του φίλου μου Μάρκου Βεγίρη.

Κ. Καραγέλης: Είμαι στις “Μούσες” του Σάκη Καλή, του Μπάμπη Τσακουμή που μαζί με τον Μάρκο Βεγίρη είναι οι ιδιοκτήτες του κέντρου.

Ν. Βάνης: Τελευταία Κώστα λένε κάποιοι παραγωγοί Ραδιοφώνων ότι τα νυχτερινά κέντρα της Θεσ/νίκης δεν πάνε καλά.

Κ. Καραγέλης: Νίκο μου ξέρεις τι γίνεται, όλοι λένε ότι φέτος δεν δουλεύουν τα μαγαζιά, δεν πάνε καλά τα μπουζούκια. Εγώ δεν θα μιλήσω για τις “Μούσες” που σαφώς είναι κάθε βράδυ γεμάτο, αλλά απ΄ ότι ξέρω όλα τα Live μαγαζιά πάνε καλά.

Ν. Βάνης: Φέτος Κώστα βλέπω ότι κάτι έχεις κάνει για να είσαι τός ανεβασμένος.  

Κ. Καραγέλης: Κάνω αυτό που ξέρω όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στον χώρο, δηλαδή κάνω σοβαρά και συνετά την δουλειά μου, προσπαθώ να είμαι συνεπής με τον κόσμο. Να τιμώ τα χρήματα που παίρνω από την εργασία μου, να βγάζω την ψυχή μου στην πίστα, να είμαι αληθινός, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην καριέρα κάθε καλλιτέχνη.

Ν. Βάνης: Έχεις δείξει ότι επάνω στην πίστα γίνεσαι ένα με τον κόσμο κα αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν για έναν καλλιτέχνη.

Κ. Καραγέλης: Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να γίνεται ένα με τον κόσμο, γιατί αυτός είναι που τον καταξιώνει, άλλωστε γι΄ αυτό ο κόσμος πηγαίνει στα νυχτερινά κέντρα για να διασκεδάσει.

Ν. Βάνης: Με ποιους καλλιτέχνες συνεργάζεσαι στις “Μούσες”.

Κ. Καραγέλης: Θέλω να τους αναφέρω γιατί εκτός από εκλεκτοί συνάδελφοι είναι και καλά παιδιά. Εκτός απ΄ εμένα και τον Χρήστο Ανδρουλάκη είναι μαζί μας ο Παύλος Παούνης, η Αγγελική Ηλιάδη, ο Νίκος Χαλβατζής, ο Λάζαρος Βρετός, ο Πάνος Ανδρέου, η Φανή Δρακοπούλου, η Τατιάνα Σεργιάδη, ο Θόδωρος Πανάς, η Έλενα Πλιάτσικα, η Έλενα Παλάγκα, η Ντιάνα Ζαχαριάδου, και η Άντζελα. Εγώ όπως είπες είμαι απλός, γιατί η ομορφιά είναι στην απλότητα. Αν δεν δώσεις την αλήθεια στον κόσμο θα αποτύχεις και δεν θα έχεις διάρκεια σε καμιά περίπτωση.  Βέβαια όλο αυτό το τιμ που αναφέραμε το κουμαντάρει ο μαέστρος Μιχάλης Τουρατζίδης, ένας από τους καλύτερους μουσικούς. Ο Μιχάλης είναι ευρηματικός και ως μουσικός, αλλά και ως μαέστρος. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μιχάλη, γιατί μου έγραψε το καλύτερο ίσως τραγούδι του CD, το “Αυτή την ώρα”, το έγραψε με όλη την καρδιά του και αυτό το ξέρω. Στο CD υπάρχει και ένα πολύ ωραίο ζεϊμπέκικο του Θοδωρή Μακρίδη.

Ν. Βάνης: Πρόσφατα Κώστα ήμουν στην Αθήνα, επισκέφτηκα τις “Μούσες εν χορώ” όπου εμφανίζεται ο Χρήστος Πάζης μαζί με τον Γιάννη Τάσσιο. Ο Γιάννης μου είπε να σου δώσω πολλούς χαιρετισμούς.

Κ. Καραγέλης: Με τον Γιάννη δουλέψαμε πριν από τρία χρόνια στο σημερινό “Ποσειδώνιο”, που τότε ήταν “Γοργόνες και Μάγκες” και κατέβηκα εγώ ως νέος από Θεσ/νίκη. Ο Γιάννης ήταν ο επικεφαλής του μαγαζιού και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία.

Ν. Βάνης: Το πρώτο σου single που κυκλοφόρησε πόσα τραγούδια περιλαμβάνει;;

Κ. Καραγέλης: Περιέχει πέντε τραγούδια, έχει κυκλοφορήσει από την ΜΒΙ, εδώ και έξι μήνες περίπου. Τραγούδια που έχουν γράψει διάφοροι. Θα ξεκινήσω από τον Μιχάλη Τουρατζίδη οποίος και ενορχήστρωσε τα τραγούδια, ο Αλέξης Κωστόπουλος την μουσική στο χασάπικο, ο Ρούλης Μακρίδης στο ζεϊμπέκικο, ο Αργύρης Αράπης, που είναι και ο παραγωγός στο συγκεκριμένο CD είναι ο άνθρωπος που με στήριξε πάρα πολύ να φτάσω στο όποιο σημείο. Έχει γράψει τους στίχους στο “τι να πεις” και στο “Αυτή την ώρα”. O Άγγελος Δεβλέτογλου έχει γράψει τους στίχους στο “Όπου κι αν πας”, και η Νίκη Σπυροπούλου στο “Που να γυρνάς”. 

Ν. Βάνης: Στις παρουσιάσεις δίσκων διαπιστώνω με λύπη μου Κώστα ότι τους δημοσιογράφους που καλούν δεν τους αφήνουν όλους να υποβάλλουν ερωτήσεις στον καλλιτέχνη. Είναι λογικό αυτό;;

Κ. Καραγέλης:  Έτσι όπως το θέτεις δεν είναι λογικό. Εφόσον καλείται ο δημοσιογράφος σε μια παρουσίαση, θα πρέπει να μπορεί να απευθύνει κάποια ερώτηση προς τον καλλιτέχνη. Η παρουσίαση ενός δίσκου γίνεται κυρίως για τους δημοσιογράφους, για να γνωστοποιήσεις την καινούργια σου δουλειά, τους συντελεστές της, δηλαδή να παρουσιάσεις το καινούργιο σου πνευματικό τέκνο, που είναι το κάθε CD του τραγουδιστή. Γι΄ αυτό καλείς τους δημοσιογράφους, τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, όλους όσοι έχουν σχέση με το χώρο. Από εκεί και ύστερα αυτοί πρέπει να εντοπίσουν κάποια στραβά, έτσι ώστε να είναι λειτουργική η παρουσία τους. Συνήθως όμως δεν γίνεται αυτό.

Ν. Βάνης: Το τραγούδι “Αυτήν την ώρα” είναι ντουέτο με την Αλέκα Καμηλά, είναι πολύ ωραίο κορίτσι. Κ. Καραγέλης: Με την Αλέκα περάσαμε κάποιες πολύ όμορφες στιγμές. Κάναμε ένα φανταστικό video clip. Η Αλέκα είναι από τις καλύτερες κοπέλες που όταν αποφασίσουν να ασχοληθούν με κάτι σε οποιονδήποτε χώρο, θα το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλιώς δεν θα το ξεκινήσει καθόλου. Ο λόγος που δεν έχει ξεκινήσει επαγγελματικά το τραγούδι η Αλέκα είναι ότι θεωρεί ότι υπάρχουν καλύτερες απ΄ αυτήν στον χώρο του τραγουδιού. Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Εύη Χατζημιχαήλ που ήταν η χορηγός μας σ΄ αυτήν την προσπάθεια και σε όλο μου τοι CD ήταν χορηγός η Εύη, είναι πολύ καλή μου φίλη.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου την γνώμη σου για τον διευθυντή της ΜΒΙ, τον κύριο Κάπο.

Κ. Καραγέλης: Ο Κάπος είναι ένας επαγγελματίας που κοιτάει πρώτα απ΄ όλα να έχει κέρδη και απολαβές στο ταμείο του. Είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος, ξέρει να κινείται μέσα στο χώρο, είναι παλαίμαχος στην δισκογραφία και είναι τα πιο ταλαντούχα άτομα στον xώρο.

Ν. Βάνης: Βλέπω Κώστα ότι το καμαρίνι σου είναι ανοιχτό για όλον τον κόσμο.

Κ. Καραγέλης: Το καμαρίνι μου είναι πάντα ανοιχτό για όλο τον κόσμο. Ακόμα και όταν αλλάζω για την επόμενη εμφάνιση μου στην πίστα, στο καμαρίνι υπάρχει κόσμος. Θέλω όποιος θεωρεί να μου πει το καλύτερο ή το χειρότερο. Να χτυπήσει την πόρτα του καμαρινιού μου και να μου πει κύριε Καραγέλη, ή Κώστα μου εκεί ήσουν λάθος, εκεί μέτριος, ή πολύ καλός. Ακούγοντας όλα αυτά διορθώνεσαι από τα λάθη σου, γιατί στα λένε άνθρωποι που δεν έχουν κανένα όφελος, ή κέρδος απ΄ εσένα. Έτσι δε πιάνεις και τον παλμό του κόσμου. Αυτός είναι που σε διατηρεί σ΄ αυτό το επάγγελμα, αυτός είναι που σε πληρώνει κατ΄ επέκταση, αν το θέσουμε εντελώς επαγγελματικά.

Ν. Βάνης: Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια η δισκογραφία περνά κρίση. Ποιες είναι οι αιτίες;;

Κ. Καραγέλης: Συμφωνώ ότι η δισκογραφία περνά κρίση. Σαφώς οι πωλήσεις δεν κυμαίνονται στα πλαίσια όπως πριν από δέκα χρόνια. Τα κέρδη τους είναι κατά πολύ λιγότερα από τα παλιά. Οι παράγοντες είναι διάφοροι. Εκτός από την πειρατεία που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες , επίσης από τα υψηλά στάνταρ που θέλουν οι δισκογραφικές από μόνες τους. Ακόμα θα πρέπει να κατεβάσουν τις τιμές των CD για να μπορέσει ο κόσμος να τα αγοράσει.

Ν. Βάνης: Πως βλέπεις τις εκδηλώσεις που γίνονται για άτομα που έχουν προβλήματα υγείας και ειδικά παιδιά;; Δεν θα πρέπει η συμμετοχή των καλλιτεχνών να είναι μεγάλη;;

Κ. Καραγέλης: Σαφώς και η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Από εκεί ξεκινούν όλα. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμμετάσχω σε τέτοιες εκδηλώσεις, ή και να δώσω χρήματα, αν ξέρω ότι θα πάνε για τον συγκεκριμένο σκοπό. Όλοι οι καλλιτέχνες είναι ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα.

Ν. Βάνης: Πως είδες την δουλειά του Χρήστου Ανδρουλάκη;;

Κ. Καραγέλης: Ο Χρήστος έκανε καλή δουλειά, τα είπε καλά τα τραγούδια. Είναι από τα παιδιά που αγαπά πολύ η πόλη μας.

Ν. Βάνης: Έχεις ακούσει τον καινούργιο δίσκο του Δημήτρη Χρυσοχοΐδης;;

Κ. Καραγέλης: Έχει τέσσερα κομμάτια τα οποία έχει γράφει ο Αργύρης Αράπης. Ο Δημήτρης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και με καινούργια εταιρεία που θα τον στηρίξει απ΄ ότι ξέρω. Είναι πλέον καιρός ο Δημήτρης να κατέβει κάποια στιγμή στην Αθήνα. Είναι από τους πρώτους διδάξαντες του Live. Μεσουρανούσε στα τοπικά σχήματα, που ήταν ελάχιστα τότε. Έκανε τα προγράμματα διαφορετικά που όλοι εμείς εκ των υστέρων τα τοποθετήσαμε και τα συνεχίζουμε ακόμα. Όταν ο Δημήτρης τα έκανε όλα αυτά, εμείς ακόμα δεν τραγουδούσαμε, να λέμε την αλήθεια, είναι ο δάσκαλός μας.  

Ν. Βάνης: Η τιμή των λουλουδιών πόσο κυμαίνεται στις “Μούσες” ;;

Κ. Καραγέλης: Τα λουλούδια είναι φαινόμενο Ελληνικό. Τα λουλούδια είναι ένας ξεχωριστός τρόπος έκφρασης απέναντι στον τραγουδιστή. Είναι δύσκολο να σου πω το πως το λαμβάνουμε. Ο τραγουδιστής που βρίσκεται εκείνη την ώρα στην πίστα ενθουσιάζεται. Η τιμή των λουλουδιών στις Μούσες είναι πολύ λογική.

Ν. Βάνης: Κώστα σ΄ ευχαριστώ για όσα μας είπες. Σου εύχομαι πάντα επιτυχίες, όλα τα όνειρα σου να πραγματοποιηθούν, ξέρω ότι είσαι αγωνιστής και μπορείς να φτάσεις πολύ ψηλά.

.