Γιάννης Ρίζος

30 Σεπτεμβρίου 2002

Rizou-adelfiaστην εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη. Σήμερα αγαπητοί μου ακροατές έχουμε μαζί μας έναν πολύ καλό μου φίλο, έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη της παλιάς φουρνιάς, μια μεγάλη φωνή, έναν άνθρωπο με πολλές ευαισθησίες στα κοινωνικά προβλήματα.

 

Γιάννης Ρίζος: Νίκο σ΄ ευχαριστώ που με κάλεσες. Να πούμε δε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ακροατές σου. Είσαι χρόνια φίλος μου, και για το άτομο σου είναι απεριόριστη.

Ν. Βάνης: Που εμφανίζεσαι αυτόν τον καιρό Γιάννη;;

Γ. Ρίζος: Εδώ και 15 ημέρες εμφανίζομαι στο νυχτερινό κέντρο “Πιατάδικο” που βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, με επιχειρηματία τον Δ. Καλαϊτζίδη, πολύ επιτυχημένο στον χώρο του.

Ν. Βάνης: Πριν από 15 ημέρες μέσω του Ραδιοφώνου είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία, χωρίς βέβαια να γνωρίζω που εμφανίζεσαι.

Γ. Ρίζος: Με πέτυχες Νίκο την ημέρα που έκανα πρεμιέρα και έδωσες εσύ πρώτος το έναυσμα σε κάποια μουσικά και τηλεοπτικά κανάλια όπως το “Σταρ” και συγκεκριμένα η εκπομπή Super Star αναφέρθηκε στο κέντρο “Πιατάδικο” σαν μια πρωτοτυπία στον χώρο της διασκέδασης.

Ν. Βάνης: Το νυχτερινό κέντρο Γιάννη μου, όπου εμφανίζεσαι, έχει όντως μια πρωτοτυπία , τα λεγόμενα πιάτα που υπήρχαν παλιά σε όλα τα πολιτιστικά κέντρα.

Γ. Ρίζος: Το κέντρο μας διαθέτει και πιάτα που είναι γύψινα, αλλά και σαμπάνιες και λουλούδια, ότι αρέσκεται ο καθένας.

Ν. Βάνης: Έχεις κάνει ένα single που πάει πάρα πολύ καλά, τραγούδια που τραγουδάς στο μαγαζί;; Από τα τέσσερα που περιέχει, λέω τα τρία.

Γ. Ρίζος: Δόξα το θεό Νίκο μου το single πάει πάρα πολύ καλά, και παίζεται από τα ραδιόφωνα. Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι η καθυστέρηση της κυκλοφορίας του single οφείλεται σε σχετικές γραφειοκρατικές επιθέσεις των δισκογραφικών εταιριών.

Ν. Βάνης: Τα έσοδα που single που θα διατεθούν;;

Γ. Ρίζος: Θα διατεθούν σε ένα ίδρυμα αναπήρων παιδιών στο Πανόραμα. Αυτό φαίνεται ότι δεν συμφέρει κάποιες εταιρείες. Μακάρι όλοι οι καλλιτέχνες να μπορούσαν να το κάνουν. Και εδώ θέλω να πω ότι δεν είναι στο χέρι τους, μετά λοιπόν από τόσα χρόνια η παραγωγή αυτή είναι δική μου. Όταν ελέγχεις την παραγωγή,  κάνεις εσύ ότι θέλεις.Την κυκλοφορείς και την διαπραγματεύεσαι όποτε θέλεις, χωρίς να έχεις καμιά δέσμευση από κάποια εταιρεία. Επίσης αν οι όροι δεν είναι ευνοϊκοί, δεν θα το κυκλοφορήσω. Αυτό θα γίνει στην ώρα του.

Ν. Βάνης: Πόσες δισκογραφικές δουλειές έχεις κάνει;;

Γ. Ρίζος: Έχω κάνει 14 δισκογραφικές δουλειές σε βινύλιο, εκ των οποίων οι δύο έγιναν χρυσοί. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνον τον καιρό οι χρυσοί ήταν original και όχι πλασματικοί, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ν. Βάνης: Γιάννη θα σου μεταφέρω τα λόγια ενός νεαρού παραπληγικού ατόμου. Απευθύνεται σ΄ όλους εμάς και ειδικά στους καλλιτέχνες που γνωρίζει ότι έχουν ευαισθησίες επίσης απευθύνεται ονομαστικά σε σένα που σε θαυμάζει σαν καλλιτέχνη. Λέει λοιπόν: “Κύριε Ρίζο, είμαι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Η σύνταξη μου είναι πολύ χαμηλή, έχω φτάσει σε απελπιστική κατάσταση, δεν μου φτάνουν τα χρήματα. Έχω πάρει κάποια χρήματα από την τράπεζα για να φτιάξω το αυτοκίνητο μου, που είναι πάρα πολύ παλιό, αδυνατώ όμως να τα πληρώσω. Επίσης έχω ένα κινητό που επειδή καθυστέρησα να πληρώσω τα χρήματα, με πήρε τηλέφωνο κάποια δικηγόρος της εταιρείας από την Αθήνα, της εξήγησα την κατάσταση μου. Η απάντηση της ήταν επί λέξει να κόψεις το λαιμό σου. Αρκεί να σου πω ότι τα βράδια δεν κοιμάμαι απ΄ αυτήν την κατάσταση.

Γ. Ρίζος: Στην περίπτωση του φίλου μας Νίκο, το μόνο που μπορώ να πω εγώ είναι να δεσμευτώ σε οποιοδήποτε κάλεσμα, θα το κάνω με όλη μου την ψυχή. Επίσης θα καλέσω και άλλους καλλιτέχνες και με την δική σου συμμετοχή Νίκο, ως υπεύθυνος να κάνεις εσύ μια βραδιά και να παραβρεθούμε όσοι περισσότεροι μπορούμε, παρουσία του νεαρού και όλα τα έσοδα να δοθούν απευθείας στον ίδιο. Θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις όλοι οι υπεύθυνοι να ευαισθητοποιηθούν για να μπορέσει το παιδί αυτό να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα του.

Ν. Βάνης: Θέλω να σου πω Γιάννη ένα μεγάλο μπράβο για την ευαισθησία που δείχνεις για τέτοια θέματα, γνωρίζω δε ότι συμμετέχεις σε πολλές τέτοιες εκδηλώσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. Είσαι από τους λίγους καλλιτέχνες τολμώ να πω που έκανες πάρα πολλά για τέτοια θέματα. 

Γ. Ρίζος: Εγώ Νίκο δεν θέλω μπράβο για τέτοιες πράξεις. Αφού το κράτος δεν μεριμνά για τέτοια θέματα, πρέπει να το κάνουμε όλοι εμείς οι άνθρωποι και ειδικά οι καλλιτέχνες, γιατί η οικονομική τους ευμάρεια είναι μεγαλύτερη από οποιωνδήποτε άλλων.

Ν. Βάνης: Ξέρω Γιάννη ότι επιτυχίες σου έχει τραγουδήσει η μεγάλη κυρία του τραγουδιού Μαρινέλλα, κατά την διάρκεια των εμφανίσεων της παλαιότερα στο ΖΟΟΜ της Θεσ/νίκης. 

Γ. Ρίζος: Για μένα ήταν η μεγαλύτερη χαρά και τιμή ότι η Μαρινέλλα συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα της δικές μου επιτυχίες. Τι μπορούμε να πούμε όλοι εμείς γαι την μεγάλη κυρία του τραγουδιού;; Όλοι οι νέοι καλλιτέχνες θα πρέπει να την έχουν ως πρότυπο.

Ν. Βάνης: Το καλοκαίρι που εμφανιζόσουν;; Πόσες ώρες δουλεύετε Γιάννη στο “Πιατάδικο”;;

Γ. Ρίζος: Όλο το καλοκαίρι εμφανιζόμουν στην φούρκα της Χαλκιδικής στα “13 Φεγγάρια” όπου πήγα πάρα πολύ καλά, το μαγαζί κάθε βράδυ ήταν γεμάτο, πέρασα ένα φαντασταστικό καλοκαίρι. Όταν δε σταμάτησα από την Χαλκιδική, δέχθηκα πρόταση από τον επιχειρηματία και εμφανίζομαι στο Πιατάδικο. Θέλω δε εδώ να κάνω μια παρένθεση, από το Πιατάδικο έχουν περάσει όλοι οι καλλιτέχνες της Θεσ/νίκης. Είναι ένα καθώς πρέπει κέντρο με φανταστικό πρόγραμμα. Το ωράριο είναι δύσκολο, αλλά το συνηθίσαμε, δουλεύουμε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Το μαγαζί είναι κάθε βράδυ γεμάτο, πάει πολύ καλά.

Ν. Βάνης: Ποιό είναι το σχήμα του κέντρου Γιάννη;;

Γ. Ρίζος: Εκτός από μένα είναι ο Σπύρος Σαραμάντης, η Καίτη Μαζόχα, μια φανταστική  τοπική φωνή, επίσης άλλες 13 νέες τραγουδίστριες κια πέντε αγόρια νέα αστέρια που θα ανατείλουν. Θεώρησα σωστό να δουλέψω εκτός Θεσ/νίκης, γιατί η εποχή είναι στο κλείσιμο του καλοκαιρινών και στο άνοιγαμα των χειμερινών μαγαζιών. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και ίσως θα είμαι εκεί ολόκληρο τον χειμώνα. Επίσης έχω μια έξτρα εμφάνιση στην Ξάνθη στο “Ρόδον” γαι δύο ημέρες στο τέλος του μηνός. Έχω δε το ελεύθερο από τον επιχειρηματία να κάνω κάποιες έξτρα εμφανίσεις, εφόσον είναι προγραμματισμένες.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πεις την γνώμη σου για την έπαρση που διακρίνει τους νέους καλλιτέχνες.

Γ. Ρίζος: Έχω να πω πως όλα είναι εποχιακά, κάποια στιγμή κουράζονται. Οι εταιρείες και όλοι οι άλλοι ψάχνουν αυτούς που έχουν όρεξη στην αρχή. Μετά όμως από λίγο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Λίγοι είναι αυτοί που είναι διαχρονικοί στον χώρο τους. Εγώ ποτέ δεν ήμουν της λογικής ότι είμαι Σταρ και τίποτα δεν μπορεί να με εκθρονίσει, ακόμα και την εποχή που είχα τεράστια επιτυχία. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσγειωμένοι και να ξέρουμε ποιοι είμαστε.

Ν. Βάνης: Υπάρχουν Γιάννη σήμερα καλές φωνές;;;

Γ. Ρίζος: Και αυτό είναι σχετικό, ο κάθε άνθρωπος έχει την προτίμηση του σε κάποιους καλλιτέχνες. Σίγουρα όμως υπάρχουν καλές φωνές. Για να επιβιώσεις όμως θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά, και να προσπαθείς να κάνεις καλές δισκογραφικές δουλειές, με καλά λαϊκά τραγούδια που να έχουν απήχηση στον κόσμο. Όλοι οι νεότεροι να έχουν ως παράδειγμα τους παλαιότερους που τους διέκρινε το ήθος, η συνέπεια ως προς την δουλειά τους, και η αγάπη τους στον κόσμο.

Ν. Βάνης: Γιάννη σ΄ ευχαριστώ, σου εύχομαι υγεία και να μας χαρίζεις πάντα επιτυχίες.                                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

.