Σταύρος Φωτιάδης

25 Οκτωβρίου 2002

Melas-Fotiadisστην Ραδιοφωνική εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη. Αγαπητοί μου ακροατές έχω την τιμή να φιλοξενώ έναν μεγάλο καλλιτέχνη με όλην την σημασία της λέξης, έναν φίλο από τα παλιά. Νομίζω όμως ότι είναι αδικημένος σαν καλλιτέχνης όπως και πολλοί άλλοι από την παλιά γενιά.

Είναι άνθρωπος που έχει μεγάλη παρακαταθήκη στο βινίλιο. Αυτός λοιπόν φίλοι μου είναι ο Σταύρος Φωτιάδης.  

Σταύρος Φωτιάδης: Νίκο σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εγώ σαν καλλιτέχνης αλλά και σαν άνθρωπος έχω ένα πρόγραμμα και προσπαθώ να διατηρώ την όλη εμφάνιση μου, αλλά και την φωνή μου.

Ν. Βάνης: Έχω μάθει ότι ο άνθρωπος που με στηρίζει σε όλα είναι η γυναίκα σου.

Σ. Φωτιάδης: Όντως ο άνθρωπος που με στηρίζει είναι η γυναίκα μου, ζητώ την συμβουλή της για πολλά πράγματα. Ο σύντροφος της ζωής μου είναι ο καλύτερος σύμβουλος μου. Όταν με τον άνθρωπο που ζεις μέρα και νύχτα μαζί απ΄ αυτόν ζητάς συμβουλές και είναι ο μόνος που θα σου τις δώσει χωρίς καμιά σκοπιμότητα.

Ν. Βάνης: Τι έχεις να πεις στους νέους καλλιτέχνες για τις δυσκολίες, αλλά και τα ωραία χρόνια που περάσατε όλοι εσείς οι παλιοί στον χώρο.

Σ. Φωτιάδης: Αυτό που έχω να τους πω, είναι ότι δεν μπορεί να έχουν άποψη για τα πράγματα που εμείς αντιμετωπίσαμε στην όλη πορεία της καριέρας μας. Δηλαδή δεν μπορούν να κάνουν συγκρίσεις. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς τον Στράτο Διονυσίου, τον Πάνο Γαβαλά, τον Σ. Καζαντζίδη, τον Μ. Αγγελόπουλο, τους ογκόλιθους του Ελληνικού τραγουδιού για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Οπότε δημιουργούν πρότυπα μόνο από τους νέους της καινούργιας γενιάς. Σήμερα ο καλλιτέχνης γίνεται από το λεγόμενο star system.

Ν. Βάνης: Έκανες μια νέα δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε εδώ και λίγο καιρό. Είναι πολύ καλή και προσεγμένη.

Σ. Φωτιάδης: Μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας μου από την δισκογραφία κυκλοφόρησε ένα καινούργιο CD στην Central Music με τίτλο “Επιστρέφω”. Στο CD δεν υπάρχει τραγούδι επιστρέφω. Το επιστρέφω σαν τίτλος είναι για την επιστροφή μου στην δισκογραφία. Η γνώμη σου Νίκο μετράει πολύ όσον αφορά την καινούργια μου δουλειά.

Ν. Βάνης: θεωρείσαι από τα καλύτερα παιδιά της πόλης μας, αυτό το έχω ακούσει από πολλούς.

Σ. Φωτιάδης: Οπωσδήποτε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το να μην έχεις δώσει δικαιώματα αρνητικά σαν άνθρωπος πάνω απ΄ όλα. Το καλλιτέχνης το αφήνουμε, γιατί είναι δύο πράγματα διαφορετικά. Εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένος από τον εαυτό μου, γιατί βλέπω ότι έχω απήχηση και αγάπη από τον κόσμο, όχι μόνο σαν τραγουδιστής, αλλά και σαν άνθρωπος. Μου αρέσει και δεν σου κρύβω ότι κολακεύομαι, να λένε ότι ο Σταύρος είναι καλό παιδί.

Ν. Βάνης: Ορισμένοι νέοι καλλιτέχνες βλέπουν αφ΄ υψηλού όλους τους παλαιότερους, και αυτό με πικραίνει.

Σ. Φωτιάδης: Εγώ Νίκο όταν ξεκίνησα σαν καλλιτέχνης μετά από επτά χρόνια έκανα τον πρώτο μου δίσκο. Σήμερα όμως βλέπω ότι τα νέα παιδιά ακόμα προτού πιάσουν το μικρόφωνο κάνει πρώτα δισκογραφία. Είναι τυχερά τα νέα παιδιά, γιατί τα μέσα έχουν αλλάξει πολύ. Σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις CD. Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα μπορέσεις να κρατήσεις και να έχεις διαχρονικότητα στον χώρο. Εγώ έλειψα τέσσερα χρόνια από την δισκογραφία και αυτό είναι θετικό, γιατί ο καλλιτέχνης θα πρέπει πιο συχνά να κάνει δισκογραφία για να μπορέσει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Αλλιώς σε ξεχνούν όλοι εύκολα. Με την καινούργια μου δουλειά προσπαθώ να με μάθουν και τα νέα παιδιά που πιθανόν δεν με γνωρίζουν.

Ν. Βάνης: Σταύρο που θα εμφανίζεσαι φέτος τον χειμώνα;;

Σ. Φωτιάδης: Ξεκινάω στο “Ορόσημο” στην περιοχή Επταλόφου στους Αμπελοκήπους, απέναντι από το ΚΑΠΗ. Είναι ένας μικρός ζεστός χώρος, και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται κάθε βράδυ είναι παρεΐστικη. Γίνομαι ένα με τον κόσμο, έχει χαβαλέ, κάνουμε το κέφι μας. Στον χώρο αυτό ήμουν και πέρυσι το χειμώνα για ένα μήνα. Η ευχή μου είναι να περάσουμε καλά και φέτος, και ο κόσμος να είναι ευχαριστημένος.

Ν. Βάνης: Σταύρο έχω μάθει ότι έχεις πάει Γερμανία και πήγες πολύ καλά. Θέλω να μου πεις την γνώμη σου για τους Έλληνες της Γερμανίας.

Σ. Φωτιάδης: Πήγα στην Στουτγκάρδη για δέκα εμφανίσεις. Εκεί πηγαίνω κάθε χρόνο στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο σεζόν. Δισκογραφικά οι Έλληνες της Γερμανίας είναι πολύ ενημερωμένοι, γιατί πηγαίνουν γρήγορα τα CD.  

Από εκεί και πέρα το καλοκαίρι πολλούς από αυτούς τους βλέπουμε εδώ στην Ελλάδα. Είναι όμως στενοχωρημένοι γιατί και εκεί δεν πάει καλά η οικονομία. Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και μάλιστα μετά την νομισματική ένωση. Δεν πάνε καλά οι δουλειές, υπάρχει στεναχώρια. Είναι η νοσταλγία του ξενιτεμένου που περιμένει την ώρα να γυρίσει στην πατρίδα του. Τους καλλιτέχνες τους αγαπάνε όλους.

Ν. Βάνης: Να πούμε ξανά πότε κυκλοφόρησε το νέο σου CD.

Σ. Φωτιάδης: Το νέο μου CD κυκλοφορεί πριν λίγο καιρό. Υπάρχει σε όλα τα δισκοπωλεία και ο τίτλος του είναι “Επιστρέφω”. Περιέχει 14 τραγούδια, στα 12 του στίχους έχει γράψει ο Ηλίας Φιλίππου, την μουσική στα 11 ο Ευριπίδης Νικολίδης, το 1 είναι του Σταύρου Παζαρέτζη, το “Ax αγάπη μου” είναι του Νίκου Δουλάμη και το ντουέτο του Δημήτρη Λιόλιου, είναι μια ροκ μπαλάντα, κάτι διαφορετικό από το στιλ το δικό μου.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πεις την γνώμη σου για τον Δημήτρη Γεωργόπουλο.

Σ. Φωτιάδης: Με τον Δημήτρη δουλέψαμε μαζί αρκετό καιρό, είναι καλό παιδί, καλός συνεργάτης, και του εύχομαι να είναι πάντα καλά.

Ν. Βάνης: Σταύρο σ΄ ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα που είχαμε, σου εύχομαι να μας χαρίζεις πάντα επιτυχίες, και να είσαι πάντα καλά.

Σ. Φωτιάδης: Νίκο και εγώ θέλω να σ΄ ευχαριστήσω που τα είπαμε μετά από αρκετά χρόνια, και σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά. Να παραμείνεις έτσι δυνατός όπως είσαι. Επίσης εύχομαι καλό χειμώνα σε όλους.

.