Χρήστος Αντωνιάδης

14 Μαΐου 2003

στην τηλεφημερίδα και Ραδιοφωνική εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη. Ο Χρήστος είναι ένας πολύ καλός μου φίλος από τα παλιά. Ένας καλλιτέχνης με γνήσια λαϊκή φωνή, με ήθος και με σταθερή πορεία. Σέβεται το κοινό και τους συναδέλφους του.

ρήστο έχεις πολύ καιρό να έλθεις στην πόλη μας.

Χρήστος Αντωνιάδης: Σ΄ ευχαριστώ Νίκο για τα καλά σου λόγια. Τι εννοείς έχω καιρό να έλθω;; Σας επισκέπτομαι σχεδόν κάθε εβδομάδα. Γνώρισα καλούς φίλους γι΄ αυτό και είμαι εδώ κάθε εβδομάδα. Η Θεσ/νίκη δεν έχει καμιά σχέση με την Αθήνα.

Ν. Βάνης: Το καινούργιο σου CD έχει πολύ καλά τραγούδια, εμένα μου αρέσει το “Με έχεις τελειώσει”, γενικά το CD είναι προσεγμένο.

Χ. Αντωνιάδης: Κάθε φορά βελτιωνόμαστε, προσπαθούμε για το καλύτερο.

Ν. Βάνης: Να πούμε ότι έχεις πολλά χρόνια στο τραγούδι και έχεις γράψει την δική σου ιστορία στον καλλιτεχνικό χώρο.

Χ. Αντωνιάδης: Έχω δεκαέξι χρόνια από το 1987 και στην δισκογραφία είμαι από το 1996.

Ν. Βάνης: Το τελευταίο σου CD από την Alpha Records, μια εταιρεία που προσέχει τους καλλιτέχνες και τους κάνει να αισθάνονται όλοι μια οικογένεια. Σ΄ αυτήν είναι φίλος μου ο Γιώργος Οικονόμου, από τα πολύ καλά παιδιά στον χώρο της δισκογραφίας.

Χ. Αντωνιάδης: Ο Γιώργος είναι πάρα πολύ καλός συνεργάτης. Έχει μεγάλη σημασία οι συνεργάτες να έχουν καλό χαρακτήρα, γιατί αν δεν υπάρχει καλή διάθεση δεν μπορείς να δουλέψεις. Η δουλειά μας είναι πολύ δύσκολη όταν έχεις να κάνεις με τα Μ.Μ.Ε, είναι άγριο πράγμα. Πρέπει να είσαι σε συνεχές τρέξιμο. Υπάρχουν στιγμές που τρως και απόρριψη σε κάποια θέματα, και πρέπει να είσαι έτοιμος να τα αντιμετωπίσεις. Σ΄ αυτό λοιπόν βοηθούν πάρα πολύ οι συνεργάτες σου, και με τον κύριο Οικονόμου έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία.

Ν. Βάνης: Το τμήμα δημοσίων σχέσεων της Alpha έχει πολύ ικανά στελέχη και συγκεκριμένα η Έλενα είναι πολύ καλό κορίτσι.

Χ. Αντωνιάδης: Εγώ της είπα της Έλενας σε περίπτωση που δεν καταλαβαίνω, τι μου λέει να μου το μεταφράζει.

Ν. Βάνης: Κατά πόσο τα Μ.Μ.Ε βοηθούν τον καλλιτέχνη, ή ο ίδιος τα χρειάζεται για την προβολή του.

Χ. Αντωνιάδης: Υπάρχει συνεργασία του καλλιτέχνη με τα Μ.Μ.Ε, δηλαδή κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Εμένα η προβολή που μου κάνεις με ωφελεί αν θέλεις για να πουλήσω δίσκους, και να είμαι στην επικαιρότητα. Από την άλλη μεριά και εσύ κάνεις την δουλειά σου γεμίζοντας την σελίδα , η τον χρόνο της εκπομπής σου με κάτι ενδιαφέρον που θα προσελκύσει τους αναγνώστες και τους ακροατές, δίνεις, παίρνεις.

Ν. Βάνης: Ποια είναι τα σχέδια σου για την Θεσ/νίκη, γιατί μαθαίνω ότι βρίσκεσαι σε συζητήσεις με κάποιους επιχειρηματίες. 

Χ. Αντωνιάδης: Ναι, συζητώ κάποια πράγματα , η διάθεση μου είναι να έλθω στην Θεσ/νίκη, έχω καιρό να το κάνω, αλλά θέλω να το κάνω σωστά. Δηλαδή δεν με ενδιαφέρει ούτε να κάνω αρπαχτή, ούτε να έλθω και να φάω τα μούτρα μου. Θα έλθω εφόσον υπάρχει ένα καλό μαγαζί, ένα καλό σχήμα, κάτι που να εγγυάται ότι θα υπάρχει επιτυχία.  

Ν. Βάνης: Τα κοινό για έναν καλλιτέχνη είναι το παν, γι΄ αυτό όταν γίνονται φιλανθρωπικές εκδηλώσεις θα πρέπει όλοι οι καλλιτέχνες να δίνουν το παρών.

Χ. Αντωνιάδης: Ο κόσμος σου δίνει δόξα, σου δίνει λεφτά, σου δίνει την αγάπη του , κάτι λοιπόν πρέπει να του δώσεις και εσύ για να τον ανταμείψεις. Σε καλούν σε κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό, θα πρέπει να πας, να δώσεις το παρών , να συμμετέχεις, με κάποιον τρόπο να βοηθήσεις και εσύ. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν μόνο να παίρνεις, εγώ νοιώθω υπέροχα όταν μπορώ να κάνω κάτι καλό σε κάποιους συνανθρώπους μας.

Ν. Βάνης: Σε ποια περιοχή των Αθηνών μένεις;;

Χ. Αντωνιάδης: Μένω εδώ και ένα χρόνο στην Γλυφάδα. Είναι ωραία περιοχή γιατί έχει μεγάλους δρόμους, από καταστήματα υπάρχουν τα πάντα. Η αγορά γενικώς είναι πρώτης κατηγορίας, είσαι δίπλα στη θάλασσα και όσον αφορά την δουλειά μας είσαι δίπλα στα νυχτερινά κέντρα, γιατί τα περισσότερα κέντρα είναι το καλοκαίρι στην παραλιακή, και τον χειμώνα Συγγρού και Ιερά οδό που είναι εύκολο να πας προς τα εκεί από την παραλιακή.

Ν. Βάνης: Απ΄ ότι έμαθα στην Αθήνα πήγες καλά.

Χ. Αντωνιάδης: Δουλεύουμε από τον Οκτώβριο και μάλλον θα σταματήσουμε σε κανένα μήνα. Μαζί μου είναι ο Πρόδρομος, η Δέσποινα Καμηλά και άλλα παιδιά. Είμαστε από τα πρώτα σχήματα που ξεκινήσαμε και πίστεψε με ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αντέξαμε. 

Ν. Βάνης: Να πούμε Χρήστο ότι στην Αθήνα τα νυχτερινά μαγαζιά περνούν κρίση, στην Θεσ/νίκη νομίζεις ότι τα πράγματα είναι καλύτερα;;

Χ. Αντωνιάδης: Όντως στην Θεσ/νίκη είναι καλύτερα τα πράγματα. “Μην το πεις στον παπά”, όπως λέει μια παροιμία μας. Εδώ είναι καταπληκτικά, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη τα μαγαζιά είναι γεμάτα, είναι φοβερό. Τέτοια ρέντα στην νυχτερινή διασκέδαση έχει να δει η Αθήνα μια δεκαετία τουλάχιστον.

Ν. Βάνης: Έχεις συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες. Ποια συνεργασία θα σου μείνει αξέχαστη;;

Χ. Αντωνιάδης: Με τον Τόλη Βοσκόπουλο τον γνώρισα προσωπικά γιατί δουλέψαμε μαζί δύο σεζόν, μια εδώ στο “FIX”, και μια στην Αθήνα στο “Απόλλων” και πραγματικά έχω τις καλύτερες εντυπώσεις. Ξέρεις κάτι, συνήθως όταν γνωρίζεις κάποιους παλαιότερους καλλιτέχνες απομυθοποιούνται στα μάτια σου. Ο συγκεκριμένος όχι μόνο δεν απομυθοποιήθηκε, αλλά σε μένα βρίσκεται πιο ψηλά, είναι σωστός συνεργάτης, δεν σε υποτιμά επειδή είσαι νεότερος. Σε υπολογίζει, μέχρι και την γνώμη σου ρωτά, ποιος ο Τόλης Βοσκόπουλος!!!!!! Και βλέπεις παιδιά που μόλις ξεκίνησαν και τα ξέρουν όλα.

Ν. Βάνης: Τα νέα παιδιά όντως τα περισσότερα κοιτάζουν το σήμερα και όχι το αύριο. Είναι σαν τους διάττοντες αστέρες που πέρασαν κα έφυγαν, φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Χ. Αντωνιάδης: Για μένα το πρώτο είναι η διάρκεια στον καλλιτέχνη. Σίγουρα στην διάρκεια επάνω θα έχεις κα την κάμψη σου και την άνοδο, δεν μπορεί πάντα να είσαι στην πρώτη θέση, όλα παίζουν, η διάρκεια μετρά.

Ν. Βάνης: Πιστεύεις σήμερα ότι τα νέα παιδιά έχουν ήθος, σέβονται τους παλαιότερους, γιατί εσύ έχεις συνεργαστεί και με νέα παιδιά;;;

Χ. Αντωνιάδης: Δεν μπορώ να πω κάτι που ισχύει για όλα τα νέα παιδιά, είναι θέμα χαρακτήρα. Υπάρχουν άνθρωποι με το που ξεκινούν έχουν έναν εγωισμό και συμπεριφέρονται σαν να έχουν ανακαλύψει αυτοί το τραγούδι, τα ξέρουν όλα, είναι μοναδικοί και δεν τολμάς να τους πεις κουβέντα, και υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν την γνώμη σου σχετικά.

Σέβομαι τους ιεραρχικά πιο πάνω και αυτούς που είναι πιο κάτω. Σήμερα αυτός που ξεκινά και ανοίγει το πρόγραμμα του χρόνου μπορεί να κάνει μια επιτυχία και να σου κάνει πρόταση να δουλέψετε μαζί. Όλοι έχουν την αξία τους και δεν πρέπει να υποτιμάς κανέναν, συνεργάτες είμαστε όλοι. 

Ν. Βάνης: Αναφέρθηκες στον Τόλη βοσκόπουλο, έναν ογκόλιθο του Ελληνικού τραγουδιού. Χ. Αντωνιάδης: Ο Τόλης Βοσκόπουλος ξέρει την δουλειά του πάρα πολύ καλά. Είναι από τους πρώτους διδάξαντες στην πίστα, είναι δάσκαλος. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος κάθεται και σε ρωτά, ζητά την γνώμη σου.

Ν. Βάνης: Υπάρχουν σήμερα καλοί στίχοι στο Ελληνικό τραγούδι;;

Χ. Αντωνιάδης: Βεβαίως και υπάρχουν. Για να γράψεις ένα καλό στίχο θα πρέπει να έχεις ωριμάσει και να διαβάζεις πολύ, γι΄ αυτό λέω ότι δεν είναι εύκολος ο καλός στίχος. Ένα θέλεις ο εμπορικός στίχος είναι εύκολος. Είναι θέμα κάποιας εξυπνάδας, κάποιας ιδέας, αλλά ο καλός στίχος ο διαχρονικός δεν είναι εύκολος, και εδώ στην Ελλάδα ο κόσμος ακούει τι λέει το τραγούδι.

Ο καλός στίχος είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί. Το τραγούδι που έχει καλό στίχο είναι αυτό που μένει διαχρονικό. Από εκεί και πέρα όχι ότι δεν γράφονται καλά τραγούδια, αλλά θα πρέπει να τα ξεχωρίζεις, γιατί βγαίνουν σήμερα πάρα πολλά, κάποτε έβγαιναν δέκα δίσκοι τον χρόνο, τώρα είναι πολλοί.  

Ν. Βάνης: Υπάρχουν σήμερα καλοί μουσικοί;;

Χ. Αντωνιάδης: Εμένα η συμβουλή μου είτε είναι τραγουδιστής, είτε μουσικός να μελετά και να σπουδάζει αυτό που κάνει. Ερασιτεχνισμοί δεν χωρούν. Πρέπει ο μουσικός να γίνεται ένα με τον τραγουδιστή, πρέπει να μιλά ένας, μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει μια ομάδα.

Ν. Βάνης: Τι ρόλο παίζει το καλό ντύσιμο για έναν καλλιτέχνη;;

Χ. Αντωνιάδης: Εγώ γενικά δεν είμαι του κραυγαλέου, μου αρέσει να ντύνομαι διακριτικά και καλά. Είμαι λίγο κλασσικός στο ντύσιμο. Τα πολύ εξτρεμιστικά πράγματα δεν τα μπορώ, ίσως δεν μου πηγαίνουν κιόλας. Σημασία έχει να σου πηγαίνει αυτό που θα φορέσεις.

Ν. Βάνης: Τι γνώμη έχεις για τους καλλιτέχνες που βγήκαν από ριάλιτι;;;

Χ. Αντωνιάδης: Μακάρι να είχα και εγώ την ευκαιρία πριν από 16 χρόνια που ξεκίνησα να γινόμουν γρήγορα γνωστός. Τώρα το τι θα γίνει μετά, έχει να κάνει με το συγκεκριμένο άτομο. Αν μπορεί να παρουσιάσει κάτι, και το να μείνει είναι δικό του θέμα, τον παιχνίδι τον βοήθησε στο να τον μάθει ο κόσμος. Αν δεν έχει να πει τίποτα, να πάει σπίτι του. Ξέρεις πόσοι απ΄ αυτούς είναι ήδη δυστυχισμένοι, γιατί ξαφνικά σταμάτησε να χτυπά το τηλέφωνο και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τους πάρει συνέντευξη, ήδη κάποιοι απ΄ αυτούς εξαφανίστηκαν.

Ν. Βάνης: Θα μου υποσχεθείς Χρήστο πως την επόμενη φορά θα τα πούμε εκτενέστερα.

Χ. Αντωνιάδης: Την επόμενη φορά θα έχω κα ένα άλλο λόγο για να τα πούμε. Θα έχω κλείσει δουλειά καλή και θα έχουμε άλλη όρεξη.

Ν. Βάνης: Χρήστο σ΄ ευχαριστώ που τα είπαμε από κοντά. Θέλουμε να σε βλέπουμε τακτικά στην πόλη μας, γιατί σε εκτιμούμε και σε αγαπάμε, είσαι καλλιτέχνης με πολύ καλή φωνή και παρουσία.

.