“ Επιτέλους τους ξεριζώσαμε”

15 Μαΐου 2003

Χάρης Τσιρκινίδης συγγραφέας του βιβλίου “ Επιτέλους τους ξεριζώσαμε”, εμπνευσμένο από τα Γαλλικά αρχεία, στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα” (15/5/2003) με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη,.

Ο κ. Τσιρκινίδης διετέλεσε για χρόνια ακόλουθος της Ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.

Ν.Βάνης: Σήμερα είναι μεγάλη τιμή για μένα να φιλοξενώ τον κ. Χάρη Τσιρκινίδη, ο οποίος γεννήθηκε το 1938 στην Λεκάνη της Καβάλας από γονείς πρόσφυγες, το επαναλαμβάνω αυτό πολλές φορές γιατί εμείς οι Έλληνες ξεχνάμε τις ρίζες μας, ιδιώς τους Ποντίους οι οποίοι έδωσαν πολλά στο Ελληνικό κράτος, που ως συνήθως τους ξεχνά.

Κύριε Χάρη, καλωσορίσατε στην εκπομπή μου.

Χάρης Τσιρκινίδης: Καλώς σας βρήκα, συγχαρητήρια για την εκπομπή σας.

 Ν. Βάνης:Ο κύριος Τσιρκινίδης έχει γράψει ένα ιιστορικό  βιβλίο με τίτλο “Επιτέλους τους ξεριζώσαμε”, που αναφέρεται στην γενοκτονία των Ποντίων.

 Μάλλον το αποφεύγουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις  τις ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν έτσι, ώστε, να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων παγκοσμίως, όπως έγινε με την γενοκτονία των Αρμενίων.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε δώσει πολλά για την πατρίδα μας.

Χ. Τσιρκινίδης: Είναι μια θλιβερή ιστορία, ένα δράμα. Είχαμε το δράμα των Ελλήνων της Ανατολής και εν συνεχέια είχαμε και όσων επέζησαν στον Ελλαδικό χώρο. Δυστυχώς τώρα τελευταία διάβασα σε μια Γαλλική εφημερίδα ότι οι Αρμένιοι κατάφεραν και έφτιαξαν ένα μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας τους στην Πλατεία Καναδά στο κέντρο του Παρισιού, στην πιο αριστοκρατική συνοικία. Η πλατεία Καναδά είναι πολύ κοντά στην Ελληνική Πρεσβεία μας στο Παρίσι,και πολύ κοντά στην αψίδα του θριάμβου.

 Βλέπετε κλοιπόν σε ένα κεντρικότατο σημείο όπου παρέστησαν όλες οι αρχές, οι Αρμένιοι κατάφεραν και έφτιαξαν ένα μνημείο γενοκτονίας.

 Εμείς δυστυχώς δεν φτιάξαμε ούτε στην Θεσ/νίκη ένα τέτοιο μνημείο. Ύστερα από 81 χρόνια από την μεγάλη εκείνη καταστροφή, δυστυχώς όχι μόνο μνημείο δεν κάναμε, αλλά ούτε καταφέραμε να αναδείξουμε την ιστορία αυτού του μεγάλου δράματος.

 smirnisep22.jpgΕάν μου επιτρέπετε για να καταλάβει ο κόσμος τι δράμα παίχτηκε εις την Ανατολή, θα σας διαβάσω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Μόργκεν Ντάουν με τίτλο, “Τα μυστικά του Βοσπόρου”, που ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη από το 1913 -1916. Σκεφτείτε ότι η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής έλαβε χώρα από το 1909 -1923, επομένως αυτός γνωρίζει μόνο την μια περίδο από το 1913 – 1916, και ολοκληρώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Σε ένα σημείο του βιλίου του γράφει τα εξής:

“Οι Αρμένιοι δεν ήταν ο μόνος λαός που επλήγει από το δόγμα, “Η Τουρκία στους Τούρκους”, τα όσα διηγήθηκα γαι τους Αρμενίους θα μπορούσαν να ειπωθούν με μερικές τροποποιήσεις για τους Έλληνες και τους Σύρους, εννοεί τους χριστιανούς.”

 Απ΄ αυτό λοιπόν φαίνεται ότι ήταν συνειδητή η πολιτική των Οθωμανών, να εξαφανίσουν κάθε μη μουσουλμανικό στοιχείο από την περιοχή τους. Διότι οι Σύριοι ήταν Αραβικής καταγωγής, αλλά ένα μέρος απ΄ αυτούς ήταν χριστιανοί. Εναντίον αυτών λοιπόν εστρέφοντο.

Στην Πραγματικότητα λοιπόν λέει ο Μόργκεν Ντάουν, οι Έλληνες υπήρξαν τα πρώτα pontos1.jpgθύματα του σχεδίου εκτουρκισμού. Και συνεχίζει παρακάτω ότι ήδη έχω περιγράψει πως από την αρχή του Α΄ παγκοσμίου πολέμου εξορίστηκαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης περίπου 400.000 άνθρωποι, εκ των οποίων ελάχιστοι επέστρεψαν στις εστίες τους, ακόμα και μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Βέβαια ο ευγενής αυτός κα πραγματικά θα έλεγα φιλάνθρωπος Μόργκεν Ντάουν, ο οποίος προσπάθησε πάρα πολύ κα έσωσε πάρα πολλούς Αρμενίους και Έλληνες , δεν ήταν όμως να δει και την συνέχεια του δράματος, και την καταστροφή.

Όμως αυτά που δεν κατέγραψε ο Μόργκεν Ντάουν τα βρήκαμε εμείς εις τα ξένα διπλωματικά αρχεία. Το δράμα αυτό δυστυχώς είναι τόσο μεγάλο και η Ελληνική παράληψη είναι στο ότι δεν το ανέδειξε, αυτό είναι ασυγχώρητο.

Πάνω από 1.500.000 Ελλήνων της Ανατολής έχουν εξοντωθεί από την περίοδο αυτή και λέω κα κυρίως πριν από την έναρξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, δηλαδή από την άνοιξη του 1914 και ολοκληρώθηκε μέχρι το 1923.

 Ν. Βάνης: Μια και έχουμε σε Αμερική και Καναδά μια ομογένεια δραστήρια στα Αμερικανικά δρώμενα που επηρεάζουν και τον Αμερικανό πολίτη. Ενώ το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τώρα δεν έχει πάρει μια απόφαση για τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής, και σε συνεργασία με την Ελληνική ομογένεια να πιέσουν ακόμα και την Αμερικανική κυβέρνηση.

 Πρόσφατα μιλούσα με τον Πωλ Νάνο τον πρόεδρο των Πανμακεδονικών σωματείων, μου είπε ότι ήδη έχουν γίνει προσπάθειες, και με την Νομαρχία της Νέας Υόρκης που είναι Ελληνικής καταγωγής, να περάσουν μια διάταξη στο κογκρέσο που θα αφορά τους Έλληνες Ποντίους που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Ενώ λοιπόν οι ομογενείς μας προσπαθούν ακόμα και εδώ στην Θεσ/νίκη δεν έχει γίνει ένα μνημείο. Κάποια στιγμή αγαπητέ κύριε Χάρη πρέπει να τα λέμε έξω από τα δόντια.

Χ. Τσιρκινίδης: Κατ΄ αρχήν ήθελα να σας τονίσω ότι όταν μιλάμε για γενοκτονία των Ελλήνων θα αναφερόμαστε στην γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής. Ευτυχώς για τους Ποντίους τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί πρώτοι κατάφεραν να προωθήσουν, και να προβάλλουν το θέμα της γενοκτονίας που υπέστησαν οι πατεράδες τους εις τον Πόντο, όμως ταυτόχρονα υπέστησαν το ίδιο και στην Μικρά Ασία, την Καππαδοκεία, και την Ανατολική Θράκη.

Επομένως εμείς τώρα επιστημονικά πρέπει να μιλάμε για την γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής. Να πω ότι θα ήταν έγκλημα να λέγαμε μόνο για την γενοκτονία των Ποντίων, πρώτον διότι δεν ευσταθεί ιστορικά με όλα τα ντοκουμέντα που έχουμε στα χέρια μας, και δεύτερον θα δίναμε στους Τούρκους το δικαίωμα να πουν ότι εμείς δεν είχαμε σκοπό να εξοντώσουμε τους χριστιανούς, τους Έλληνες, αλλά κάποιους Ποντίους για κάποια έκτροπα, ή εγκληματικές παραβάσεις.

 Αυτό οφειλόταν στο ότι οι Πόντιοι ήταν ζωηροί, έκαναν αντάρτικο.Δεν είχαμε σκοπό να εξοντώσουμε τους Έλληνες σαν σύμβολο, αλλά μόνο ορισμένους Ποντίους οι οποίοι είχαν υπερβεί κάποια όρια. Αυτό επομένως είναι και ιστορικά λανθασμένο, αλλά δίνουμε στην Τουρκία επιχειρήματα . Για σκεφτείτε να αναγνώριζαν οι Αρμένιοι ξεχωριστά την γενοκτονία της περιοχής Ερζερούμ, την περιοχή του Βαν, ή του Ερεβάν;;

Αυτά είναι πραγματικά ευτράπελα και δυστυχώς δεν το χειριστήκαμε σωστά το θέμα, διότι δεν ακούστηκαν οι γνώμες των επιστημόνων, ή έστω κα μερικών επιστημόνων που θέλησαν να μονοπωλήσουν κάποιο χώρο. Ίσως για πολιτική, ή άλλου είδους εκμετάλλευση πρόβαλαν μόνο το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων.

Αργότερα μετά το βιβλίο μου “ Επιτέλους τους ξεριζώσαμε” δεν θα πρέπει η Ελληνική βουλή εδώ να παρασυρθεί και να αναγνωρίσει μόνο την γενοκτονία των Ποντίων. Τι λέει παρακάτω, διαβάστε κύριε Βάνη.

Ν. Βάνης: Η γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων, της Θράκης, και της Μ. Ασίας, μέσα από τα Γαλλικά αρχεία.

 Χ. Τσιρκινίδης: Ήθελα επίτηδες να τους τονίσω, προσέξτε η γενοκτονία είναι συνολική, αφορά όλους τους Έλληνες της Ανατολής, και πρέπει να αναγνωριστούν ενιαία. Κάναμε λοιπόν αυτό το σφάλμα με αποτέλεσμα μετά οι Έλληνες της Μ. Ασίας να ζητήσουν και αυτή αναγνώριση.

Ξέρετε ότι έγινε μια προσπάθεια εν συνεχεία να αναγνωριστεί, ψηφίστηκε μέσα στην βουλή, πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήθελαν να βγάλουν την λέξη γενοκτονία, μέσα από το Προεδρικό διάταγμα. Νομίζω ότι όλα αυτά αποτελούν ένα παράδειγμα το πόσο αφελώς και επιπόλαια σκεφτόμαστε για τόσο σοβαρά θέματα.

Ν. Βάνης: Είναι πολύ σοβαρά αυτά τα θέματα κύριε Χάρη. Να πούμε ότι στο βιβλίο σας αναφέρεστε για το κοινοβούλιο, την μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας που απαιτούν αναγνώριση και καταδίκη αυτών των εγκλημάτων από την βουλή των Ελλήνων, και τους διεθνείς οργανισμούς για το απάνθρωπο φαινόμενο της γενοκτονίας.

 Εμείς σαν Έλληνες πολίτες μέχρι τώρα τι κάνουμε;;; Εκτός από την αναγνώριση που πέρασε από την βουλή.

Χ. Τσιρκινίδης: Και αυτό δεν έγινε σωστά. Δηλαδή τώρα κατά την άποψη μου έχω στείλει επανειλλημένα επιστολές στους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρόεδρο της βουλής για να προβάλλω με το βιβλίο μου τον κώδωνα του κινδύνου μην τυχόν και πάρουμε εσφαλμένους δρόμους. Το μόνο που μπορεί να κάνουμε τώρα να συνέλθει ξανά η βουλή, να καθιερώσει μια ημέρα μνήμης και να αναγνωρίσει επίσημα ότι έγινε η γενοκτονία είς βάρος των Ελλήνων της Ανατολής, και να καθορίσει η Ελληνική βουλή μια επιτροπή επιστημόνων.

Αυτά τα στοιχεία που συλλέξαμε όλοι να συγκεντρωθούν τελικά για να απτελέσουν ένα ντοκουμέντο γραμμένο απ΄ την επιτροπή που να έχει και το βάρος ακριβώς ότι έγινε υπεύθυνα από επιστήμονες, και τα ντοκουμέντα αργότερα θα πρέπει να τα προωθήσουμε σε όλα τα κοινοβούλια όλων των χωρών. Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε, δυστυχώς όμως και οι ομοσπονδίες των Ποντίων, τνω Θρακιωτών, δεν μπορούν να ταιριάξουν.

Η ηγεσία περιέργως φαίνεται διστακτική. Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το κοινοβούλιο να πάρουν μια εννιαία στάση, διότι αυτό δεν αφορά μόνο τις ομοσπονδίες, τους Έλληνες πρόσφυγες, αλλά όλον τον Ελληνισμό. Είναι η τραγικότερη ιστορία του Ελληνισμού.

Ν. Βάνης: Γραμμένη με μελανά γράμματα.

Χ. Τσιρκινίδης: Δεν είνα η πιο μελανή από την στιγμή που ξεριζωθήκαν οι Έλληνες στην Ανατολή, ο Ελληνικός παράγοντας έπαψε να μετρά στην διεθνή σκακέρα. Διότι όσο υπήρχαν Έλληνες στην Ανατολή υπήρχε η πιθανότητα να ξαναγίνει η περιοχή αυτή Εληνική και αντιλαμβάνεστε εάν τώρα είχαμε ένα μέρος της Μ. Ασίας που στο κάτω – κάτω όλη θα έπρεπε να είναι, διότι ο Ελληνισμός ήταν εκεί. Αλλά σας λέω έστω και ένα μέρος της να ήταν, μαζί με τον Ελλαδικό χώρο, αντιλαμβάνεστε για ποιά χώρα θα μιλούσαμε και με τι σημασία εις τα διεθνή δρώμενα.

Δυστυχώς χάθηκε αυτός ο Ελληνισμός, κανένας δεν μέτρησε το μέγεθος αυτής της καταστροφής. Ακόμα και τώρα γίνονται αυτά τα φοβερά, τρέχουμε στις γενοκτονίες και πολύ καλά κάνουμε, των Αρμενίων και των Εβραίων, διότι όλες οι γενοκτονίες είναι καταδικαστέες, αλλά δεν θα πρέπει να καταργήσουμε τα ντοκουμέντα που σας είπα, που πρέπει να προωθήσουμε στα κοινοβούλια. Να έχουμε στήσει τα απαραίτητα μνημεία και να επιδιώξουμε την αναγνώριση και από τους Τούρκους.

Ν. Βάνης: Βλέπουμε τους Αρμενίους που πάτησαν πόδι στην Αμερική και έβαλαν και αίτημα στον Πρόεδρο, κατάφεραν δε να ψηφιστεί και από το κονγκρέσο η γενοκτονία. Εμείς που έχουμε ισχυρό λόμπι στην Αμερική, με μεγάλη δύναμη που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, τι κάνουμε;;;

Είδαμε τον κύριο Δουκάκη που έχασε για λίγους ψήφους στο να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ. Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε να συννενοηθούμε μεταξύ μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

 Χ. Τσιρκινίδης: Θα σας έλεγα μεμονωμένα ορισμένοι που προσπαθήσαμε, έχουμε επιτύχει κάποια πράγματα. Π.χ το βιβλίο μου “Επιτέλους σας ξεριζώσαμε” έχει μεταφραστεί με πολύ κόπο στα Αγγλικά.

Ν. Βάνης: Να πούμε ότι είναι η τέταρτη έκδοση του βιβλίου.

Χ. Τσιρκινίδης: Όχι είναι η έβδομη έκδοση. Διδάσκεται σε ένα πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, χάρη στην προσπάθεια αυτή που κάναμε και χάρη στην προσπάθεια κάποιων εκεί Ελλήνων και επιστημόνων.

Ν. Βάνης: Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε εσάς και στους ομογενείς της Αυστραλίας. Εδώ στα Ελληνικά πανεπιστήμια θα έπρεπε να διδάσκονται αυτά. Αντιθέτως το Υπουργείο παιδείας κόβει την Ελληνική ιστορία που πρέπει να μάθουν τα Ελληνόπουλα, και μας φέρνει ξενόφερτα πράγματα. Εάν πάρετε την Ελληνική ιστορία θα δείτε τι ακριβώς διδάσκονται τα παιδιά μας. Αυτοί οι τεχνοκράτες του Υπουργείου τα σχεδιάζουν όλα στο γόνατο.

Χ. Τσιρκινίδης: Αυτοί που λέτε του Υπουργείου παιδείας δεν σχεδιάζουν στο γόνατο, το κάνουν πολύ ευσυνείδητα και πληρώνονται αδρά για να παραποιούν την Ελληνική ιστορία από κονδύλια της Ευρώπης. Δεν μπορώ περισσότερο να επεκταθώ σ΄ αυτό το θέμα. Λέω λοιπόν ότι αυτές οι μεμονωμένες προσπάθειες βρήκαν κάποια απήχηση. Π.χ ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης που αναφέρατε, αναγνώρισε την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ το ίδιο. Στον Καναδά κάνουμε κάποιες προσπάθειες. Ήδη με δύο ταξίδια που έκανα εκεί καταφέραμε να φτιάξουμε μνημείο σε κεντρική πλατεία του Τορόντο. Το κακό ξέρετε ποιο είναι κύριε Βάνη, έχουμε εσφαλμένη αντίληψη πως έτσι εξυπηρετείτε το Εθνικό συμφέρον. Έχουμε μια αντίληψη και μια Εθνική υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκικής αδιαλλαξίας και των Τουρκικών απαιτήσεων. Νομίζουμε ότι έαν προτείνουμε την ιστορία μας, θα στενοχωρηθούν οι Τούρκοι. Εδώ εμείς επιδιώκουμε να τους βάλουμε στην Ευρώπη.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουν οι Τούρκοι που έκαναν όλα αυτά τα εγκλήματα;; Θέλουμε επίσης Τούρκους που κάνουν ακόμα και τώρα εγκλήματα;; Επειδή τώρα δεν έχουν χριστιανούς κάνουν εγκλήματα εναντίον των Κούρδων. Ή θέλουμε Τούρκους οι οποίοι σκέπτονται Ευρωπαϊκά και φιλειρηνικά, μη γενοκτόνα;; Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος της νοοτροπίας που συνδέει τους Τούρκους με τους προγόνους τους. Δηλαδή με την παλιά Ασιατική ορδή που το μεγαλύτερο κατόρθωμα και έπαινος ήταν να κατακτά, να σκοτώνει, να λεηλατεί.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι σημερινοί Τούρκοι και όχι οι Νεότουρκοι που μας έσφαζαν, να αναγνωρίσουν αυτές τις γενοκτονίες, διότι με αυτό θα δείξουν ότι έχουν αποφασίσει πλέον να μην κάνουν άλλες γενοκτονίες, και θα σκέπτονται φιλειρηνικά με το πνεύμα που απαιτεί η ενωμένη Ευρώπη.

Έτσι λοιπόν νομίζω ότι θα εξυπηρετήσουμε τους Τούρκους, διότι χωρίς την αναγνώριση αυτών των εγκλημάτων τους πάντοτε θα μείνουν ένας λαός που θα τον βλέπουμε με δυσπιστία, και αυτοί θα βλέπουν το ίδιο τους χριστιανούς.

Ν. Βάνης: Το βιβλίο σας παρακάτω αναφέρει: “Σε μια μυστική σύσκεψη ο δόκτωρ Ναζίρ είχε πει, θέλω μόνο να ζήσει ο Τούρκος, εκτός από τον Τούρκο όλα τα άλλα στοιχεία να εξοντωθούν”.

Χ. Τσιρκινίδης: Δεν το βλέπετε αυτό και τώρα στην Κύπρο;;; Δεν μπορεί ο κύριος Ντενκτάς που είναι όργανο της στρατοκρατίας της Τουρκίας να λέει ότι σ΄ αυτόν τον χώρο όχι μόνο υπάρχουν ξεχωριστά κράτη, αλλά δεν θα πρέπει να ζήσουμε μαζί. Είναι αυτά ακριβώς που έλεγε ο δόκτωρ Ναζίρ στο συνέδριο που έγινε εδώ στην Θες/νίκη το 1911 και που απετέλεσε βεβαίως την αρχή για να καταστρωθεί εν συνεχεία το σχέδιο της εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών, το οποίο συνέταξαν οι Νεότουρκοι.

 Ν. Βάνης: Λέει επίσης “ ότι η εποχή μας έχει μια πικρή εμπειρία και οι Ελληνοκύπριοι, οι Κούρδοι, οι Ίμβριοι, οι Τένεδοι, οι Κωνσταντινοπολίτες θα πρέπει όλοι αυτοί να φύγουν από την μέση”.

Χ. Τσιρκινίδης: Ακριβώς διότι δεν προβάλλαμε από το 1922 και μετά επίμονα κα με καταγγελίες συνέχεια στους διεθνείς οργανισμούς, στις διάφορες κυβερνήσεις, να πιέσουμε την Τουρκία να παραδεχθεί τα εγκλήματα που είχε κάνει τότε. Το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Εν συνεχεία να πει ότι ατιμώρητα έκανα το ένα, τώρα θα κάνω ατιμώρητα και το άλλο. Δηλαδή θα διώξω τους Έλληνες της Ίμβρου, της Τενέδου, θα σφάξω τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και εν συνεχεία ήλθε η σειρά της Κύπρου. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής έχει μεγάλη διαχρονικότητα, και είναι ένα συνεχές έγκλημα, το οποίο ξεκίνησε από το 1909 και συνεχίζετε μέχρι τις μέρες μας. Υπ΄ αυτήν την έννοια όταν το παρουσιάζουμε έχουμε την μεγαλύτερη πιθανότητα να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.

Διότι ο ΟΗΕ αποφεύγει να αναγνωρίσει γενοκτονίες εν εξελίξει, ή ένα έγκλημα συνεχές. Εμείς λοιπόν έχουμε αυτό το θλιβερό προνόμιο, ξεκινήσαμε με γενοκτονία το 1909 και ακόμα και σήμερα στις μέρες μας στην Κύπρο, και στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζεται. Είπατε για Έλληνες πολιτικούς, για το Υπουργείο Παιδείας, και το Υπουργείο Εξωτερικών. Μεταφράσαμε αυτό το βιβλίο με πολλούς κόπους και θυσίες.

Ν. Βάνης: Θέλω να σας ρωτήσω εάν είχατε κάποια βοήθεια από το Ελληνικό κράτος.

Χ. Τσιρκινίδης: Σας πληροφορώ ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν πήρε ούτε ένα αντίτυπο, να στείλει στους Έλληνες του εξωτερικού, για να αποκτήσουν κα εκείνοι την απαραίτητη γνώση και παιδεία, για να μπορούν να το προβάλλουν.

Ν. Βάνης: Λυπάμαι κύριε Χάρη που στο Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν άνθρωποι Αμερικανοτραφείς, οι λεγόμενοι τεχνοκράτες. Ό ένας έχει μεγαλώσει στην Ν. Αφρική, και δεν ξέρει από την Ελληνική κουλτούρα, ο άλλος έχει γεννηθεί στο Κεμπέκ του Καναδά.

Ο ρόλος του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σήμερα θα ήταν να βάλλει στο Υπουργείο Ελληνοτραφείς ανθρώπους, το αντίθετο όμως συμβαίνει. Απ΄ ότι δε μαθαίνω δεν μιλούν και Ελληνικά, αλλά Αγγλικά, άλλωστε το είπε και ο Θ. Πάγκαλος, και πολλοί άλλοι. Πρέπει να αλλάξουν όλα κα απευθύνομαι στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Χ. Τσιρκινίδης: Θα επανέλθω στον Μόργκεν Ντάουν, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη. Αυτός μιλώντας με τον Βάγκεν Χάιν πρέσβη της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη, του έλεγε ότι θα πρέπει να πιέσουμε μαζί και εσείς οι Γερμανοί κα εμείς οι Αμερικανοί τους Τούρκους να σταματήσουν τις γενοκτονίες που κάνουν εις βάρος των Ελλήνων και των Αρμενίων, Βέβαια ο Βάγκεν Χάιν όχι μόνο αδιαφορούσε, αλλά χαιρόταν, διότι το σχέδιο αυτό το έκαναν από κοινού οι Νεότουρκοι με το Γερμανικό Επιτελείο που ήταν εκεί. Ο Βάγκεν Χάιν λοιπόν ο Γερμανός πρέσβης όχι μόνο ήταν γνώστης, αλλά και έσπρωξε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Του είπε λοιπόν ο Μόργκεν Ντάουν ότι έτσι που κάνετε κάποτε θα αναγκαστεί η Αμερική να επέμβει στον πόλεμο. Ρωτά ο Βάγκεν Χάιν, θα τολμήσει να επέμβει η Αμερική;; Δεν σκέπτεται ότι μέσα στον πληθυσμό της έχει μια μεγάλη μειονότητα Γερμανικής καταγωγής;; Ακόμη και οι γονείς σας κύριε Μόργκεν Ντάουν δεν είναι από την Γερμανία;; Εβραϊκής καταγωγής, αλλά Γερμανοί. Μιλάμε τώρα για τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο που τα πράγματα δεν είχαν αλλάξει. Λέει λοιπόν θα στρέψετε τα όπλα εναντίον των Γερμανών;;

Και απαντά ο Μόργκεν Ντάουν. Έχετε κάνει ένα μεγάλο λάθος κύριε Βάγκεν Χάιν, εγώ έχω δύο γιους εάν νομίζετε ότι όταν γίνει πόλεμος θα σκεφτούν σαν Γερμανοί, είστε πολύ γελασμένος. Αμερικανοί υπήκοοι είναι και θα πολεμήσουν σαν Αμερικάνοι. Εγώ σας λέω κύριε Βάνη ότι από τους Έλληνες της διασποράς, κυρίως αυτοί που είναι στην Αμερική, εάν θα γίνει πόλεμος εναντίον των Ελληνικών συμφερόντων, πολλοί απ΄ αυτούς θα υπηρετήσουν στον Αμερικανικό στρατό, και θα πολεμήσουν εις βάρος των Ελλήνων. Αυτοί που σκέφτονται Ελληνικά και θέλουν να προβάλλουν την ιστορία μας είναι λίγοι. Δυστυχώς δεν αξιοποιούμε αυτούς που είπατε εσείς και που είναι εις τα Υπουργεία.

Ν. Βάνης: Το βιβλίο σας επίσης αναφέρει: “Η γενοκτονία του 1915 μετά την αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στην Σαμψούντα τις 19/5/1919, λέει εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού, εξόντωση των νέων, τάγματα εργασίας, τάγματα θανάτου, στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, δουλεία 18αρηδων κάτω από άθλιες συνθήκες, οι στρατευμένοι συλληφθέντες ήταν υποχρεωμένοι να σπάζουν πέτρες, να κόβουν ξύλα, να καθαρίζουν χιόνια, να ισοπεδώνουν δρόμους.

 Γράφει εδώ λοιπόν ότι χειρότερα πέρασαν οι Πόντιοι, οι Έλληνες της Ανατολής από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Χ. Τσιρκινίδης: Η διαφορά είναι ότι οι Ανατολίτες πάντα είναι πιο ύπουλοι και πιο θα έλεγα ευρηματικοί εις τους τρόπους εξόντωσης. Οι Γερμανοί ήταν όπως πάντα ένας λαός πρακτικός, με λιγότερη φαντασία και απεφάσιζαν με έναν τρόπο πολύ πιο ωμό στους θαλάμους αερίων, στα κρεματόρια κ.λ.π. Οι Τούρκοι τους εξόντωσαν κατά τρόπο πολύ πιο ύπουλο.

Ν. Βάνης: Τους υποχρέωναν να πεζοπορούν γυμνοί μέσα σε πυκνές χιονοπτώσεις, και πολύ ψύχος. Οι θάνατοι ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Χ. Τσιρκινίδης: Ακριβώς. Στον δρόμο σχεδίαζαν επιθέσεις δήθεν ατάκτων τους οποίους είχαν ειδοποιήσει πολύ πιο μπροστά, από ποιο σημείο θα περάσουν, τι ακριβώς θα κάνουν. Ενώ οδηγούσαν τα καραβάνια αυτά των ανθρώπων σε εξορία που οι περισσότεροι πέθαιναν κατά μήκος της διαδρομής. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που αναφέρουν για τα πτώματα που ήταν αφημένα στην άκρη του δρόμου, και όταν έφταναν σε κάποιο σημείο τους επιτίθεντο Τσέτες Τούρκοι, οι οποίοι εξόντωναν και τους υπολοίπους.

 Τους περισσοτέρους νέους τους έβαζαν σε ειδικά τάγματα που από την πείνα, την σκληρή δουλειά, την κακομεταχείριση, τα στρατόπεδα με το παραμικρό, σχεδόν δεν γλίτωσε κανένας απ΄ αυτά τα ειδικά τάγματα εργασίας στα οποία όσοι διασώθηκαν ήταν εκείνοι που δραπέτευσαν, μεταξύ δε αυτών ήταν και ο πατέρας μου. Εάν δεν δραπέτευε σήμερα εγώ δεν θα υπήρχα.

 Ν. Βάνης: Το βιβλίο αναφέρει παρακάτω: Έγκυες γυναίκες βασανίζονταν και όλοι αυτοί που πέθαιναν ήταν βορά στα σκυλιά.

Χ. Τσιρκινίδης: Μην πάτε πολύ μακριά, γιατί μπορεί να πουν ότι μιλάμε για Τούρκους του 1914 -1915- 1916 – 1919 – 1920 – 1922. Εγώ θα πω σ΄ αυτούς να διαβάσουν λίγο την Κυπριακή ιστορία, γιατί κα αυτήν δεν την διδασκόμεθα. Να πω για το 1974 σε μια περίπτωση πυροβολήθηκαν γυναίκες που κρατούσαν τα νήπια στην αγκαλιά τους. Οι μητέρες και τα παιδάκια σκοτώθηκαν, ένα παιδάκι βρέφος 6 μηνών είχε την μεγάλη τύχη να μην τον πιάσουν οι σφαίρες, αλλά και την ατυχία να χάσει την μητέρα του. Το βρήκαν οι άνδρες του ΟΗΕ μετά από ένα 24ωρο κολλημένο στο στήθος της μικρής μάνας. Αυτό το παιδί τώρα ζει στην Λευκωσία.

Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται, διότι καθόμαστε αγαπητέ Νίκο κα συζητάμε σήμερα με ένα γενοκτόνο, με τον Ντενκτάς.

 Ν. Βάνης: Με ένα σφαγέα ο οποίος δεν έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα που διέπραξε, ενώ όλοι οι άλλοι ακολούθησαν τον δρόμο του δικαστηρίου.

Χ. Τσιρκινίδης: Όχι μόνο αυτό, αλλά συζητάμε και μ΄ αυτόν. Ξέρετε για όλο το Κυπριακό δράμα από το 1965 που άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ ότι προβοκάτσιες έγιναν οι οποίες φανάτιζαν του Τουρκοκυπρίους τελικά έχουν αποδειχθεί πλέον με τα διπλωματικά έγγραφα. Εξάλλου ο Ντενκτάς έγινε κυνικός τα περισσότερα τα παραδέχθηκε ο ίδιος. Η κυνικότητα του δε έφτασε σε τέτοιο σημείο, θυμάστε με τον Σολωμό και τον Ισαάκ ότι παρακολουθούσε με τα κιάλια και κατεύθυνε ο ίδιος τις δολοφονίες. Συζητούμε λοιπόν σήμερα μ΄ αυτόν τον δολοφόνο, για να επιτύχουμε μια λύση ειρηνική στο πνεύμα της αλληλεγγύης.

Αυτά είναι τα σφάλματα μας. Αυτή είναι η παρανόηση και η κακή αντίληψη που έχουμε , ότι δεν πρέπει να ερεθίζουμε τους Τούρκους ανακατεύοντας και ανασκαλίζοντας αυτά τα πράγματα. Λάθος μεγάλο, πρέπει να τους τα πούμε, πρέπει να απαιτήσουμε, και οι Τούρκοι έχουν την υποχρέωση να τα αναγνωρίσουν, διότι αυτό θα τους ωφελήσει . Θα δεχθούμε πλέον ότι είναι άνθρωποι με τους οποίους μπορούμε από εδώ και πέρα να συνεργαστούμε και να φτάσουμε δε μια αρμονική συνεργασία.

 Ν. Βάνης: Η Τουρκία είνα διαλυμένη, χρωστά πάρα πολλά στην παγκόσμια τράπεζα, και μέχρι τώρα οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι την χαϊδεύουν. Εάν τυχόν σταματήσουν να την χρηματοδοτούν θα διαλυθεί και θα γίνει χίλια κομμάτια.

Χ. Τσιρκινίδης: Το τραγικό ξέρετε ποιό είναι κύριε Βάνη, ότι εάν επισκεφθείτε την Τουρκία θα διαπιστώσεται μια Τουρκία η οποία θα μπορούσε σήμερα να είναι το πλουσιότερο κράτος του κόσμου. Έχει έκταση 250.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει πληθυσμό 67.000.000, είναι σε μια περιοχή που περιβάλλεται από πολλές θάλασσες, είναι σε μια από τις κρισιμότερες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου γεωστρατηγικά, έχει ένα έδαφος κατάλληλο για τουρισμό,και για γεωργικές καλλιέργιες, έχει μεταλλεύματα.

Η Τουρκία είναι γη της επαγγελίας, και επιπλέον οι Έλληνες επί χιλιάδες χρόνια άφησαν εκεί μνημεία, που μόνο αυτά να αξιοποιήσει και να προβάλλει τουριστικά, σε συνδιασμό με το γεγονός ότι οι τουρίστες θα ξέρουν, ότι πάνε σε ένα κράτος με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με Ευρωπαϊκή αντίληψη και όχι πάνε σε ένα πολιτισμένο κράτος.

Σήμερα είναι φτωχή η Τουρκία, διότι παραμένει με την νοοτροπία εκείνη. Όταν οι Τούρκοι ήλθαν από την Ανατολία το 1974 στην Κύπρο, ξέρετε τι κατέκτησαν;; Το 70% της βιομηχανικής παραγωγής, σχεδόν το σύνολο του ορυκτού πλούτου. Η Κύπρος φημιζόταν για τον χαλκό που έβγαζε, τώρα η παραγωγή χαλκού είναι υπό την διοίκηση των Τουρκοκυπρίων.

Το 80% της γεωργικής καλλιέργιας τους ανήκει, άρπαξαν τις πιο σπουδαίες και τις πιο πλούσιες από κάθε πλευράς πόλεις, όπως είναι η Κυρήνεια, η περιοχή του Καραβά, η Αμμόχωστος, η περιοχή της Καρπασίας. Άρπαξαν περιουσίες, οι άνθρωποι δεν πρόλλαβαν να πάρουν τα έπιπλα, ούτε καν τις φωτογραφίες των δικών τους.

Άρπαξαν αυτήν την πλούσια γη, την βιομηχανική παραγωγή, τον ορυκτό πλούτο. Και τι συνέβη πήγαν στην ορεινή και νότια περιοχή, μεταξύ 400.000 Ελλήνων ήλθαν και 200.000 πρόσφυγες. Έχετε φανταστεί στην Ελλάδα των 10.000.000 να έλθουν 3.500.000 πρόσφυγες, να τους απορροφήσουμε, τι θα συμβεί;; Και όμως όχι μόνο τους απορρόφησαν, αλλά θα αναφερθώ κσι σε ένα γεγονός όταν έγινε η εισβολή το 1974, υπήρχαν στα ξενοδοχεία περίπου 400-500 κλίνες στο ελεύθερο μέρος της Κύπρου. Τώρα ξέρετε πόσες είναι;; Υπερβαίνουν τις 5.000. Σ’ αυτό το άγονο μέρος αυτή η Ελληνική φαντασία αναπτύχθηκε.

Το ειδόδημα των Ελληνοκυπρίων υπερβαίνει τα 17.000 δολάρια ετησίως κατά άτομο. Ξέρετε πόσο είναι αντίστοιχα των Τουρκοκυπρίων που πήραν όλα αυτά, και που μένουν εκεί σ΄αυτήν την πλούσια περιοχή;;

Ν. Βάνης: Στο βόρειο τμήμα της Κύπρου διαμένουν πλεόν και ξένοι, κυρίως Άγγλοι και Γερμανοί.

Χ. Τσιρκινίδης: Μα δεν ακούσατε ένα βουλευτή Άγγλο ο οποίος μιλούσε για Έλληνες σφαγείς και απεδέχθει ότι τον έδωσε δύο βίλες εις την περιοχή της Κυρήνειας ο κύριος Ντενκτάς. Το εισόδημα όπως σας είπα των Τουρκοκυπρίων δεν υπερβαίνει τα 2.500 δολάρια, δηλαδή 17.000 οι Ελληνοκύπριοι και 2.500 οι Τουρκοκύπριοι. Οι πρόσφυγες Ελληνοκύπριοι στο άγονο νότιο μέρος κατάφεραν να ανέλθουν στο πλούσιο βιωτικό επίπεδο, και οι άλλοι στο πλούσιο μέρος κατέβηκαν στα 2.500 δολάρια. Άρα είναι θέμα νοοτροπίας.

Αυτό λοιπόν για μένα είναι υποχρέωση του πολιτισμένου κόσμου να απαιτήσει από την Τουρκία, όχι μόνο να της δίνει βοήθεια, την οποία κατασταταλά σε σκάνδαλα, και σε πολεμικές προετοιμασίες. Έχει σήμερα ένα στρατό που υπερβαίνει όλο το σύνολο του στρατού της Ευρώπης. Αλλά να την εντάξουν πραγματικά στις πολιτισμένες χώρες, απαιτώντας ότι θα σεβαστεί τις μειονότητες, να σταματήσει και να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που έκαναν, αλλιώς ας διαλέξουν το δρόμο τους.

 Ν. Βάνης: Να έλθουμε λίγο στον Κεμάλ Ατατούρκ τον σφαγέα των Ελλήνων της Ανατολής, των Αρμενίων και των Κούρδων. Ο Κεμάλ Ατατούρκ έχει γεννηθεί στην Θεσ/νίκη;;

 Χ. Τσιρκινίδης: Όχι, έχει γεννηθεί σε ένα χωριό του Λαγκαδά. Παρά ταύτα λέμε ότι γεννήθηκε εδώ κα ότι ζούσε στο σπίτι που είναι σήμερα το Τουρκικό Προξενείο. Αυτό είναι ψευδές. Οι ίδιοι έβαλαν το 1955 μια βόμβα, έσπασαν τα τζάμια και εν συνεχεία φανάτισαν τον κόσμο ένα χρόνο νωρίτερα.

 Εάν διαβάσετε το βιβλίο μου “Αγώνες χωρίς δικαίωση” που μιλά για το Κυπριακό και τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης μέσα από τα Γαλλικά αρχεία, θα δείτε πόσο προσχεδιασμένα ήταν τα επεισόδια που έγιναν εις βάρος του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, με το πρόσχημα δήθεν ότι εξερράγη αυτή η βόμβα.

Ν. Βάνης: Όλο το σχέδιο ήταν των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Χ. Τσιρκινίδης: Ακριβώς, φανάτισαν και άρχισαν οι σφαγές, οι διωγμοί και τελικά ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Αν εξακολουθούμε να κρύβουμε την ιστορία μας, προσπαθώντας να πνίξουμε την φωνή του κυρίου Τσιρκινίδη, ή κάποιου άλλου, δεν τον αφήνουμε να μιλήσει σε μια τηλεόραση, δεν παίρνουμε τα βιβλία να τα βάλουμε στο Υπουργείο Παιδείας, δεν τα παίρνει το Υπουργείο Εξωτερικών, για να τα στείλει έστω στις Ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού που ξέρουν πώς να τα εκμεταλλευτούν.

Ν. Βάνης: Και εδώ μας στέλνουν ανθελληνικά βιβλία. Οι Έλληνες του εξωτερικού, όλες οι Πανμακεδονικές ενώσεις διαμαρτύρονται για τα βιβλία, διότι δεν αρμόζουν στους Έλληνες.

Χ. Τσιρκινίδης: Μα ήδη πριν από λίγες ημέρες ο σύμβουλος του κυρίου Σημίτη ο συγγραφέας κύριος Θέμελης του οποίου τα βιβλία κατά περίεργο τρόπο κυκλοφορούν κατά χιλιάδες, εγώ δεν κατάφερα να διαβάσω κανένα βιβλίο του, διότι ενώ τα άρχισα, τα εγκατέλειψα διότι δεν τα βρήκα καθόλου ενδιαφέροντα. Παρά ταύτα βγαίνουν πολλές χιλιάδες.

Το τελευταίο βιβλίο του να σκεφτείτε ότι έχει βγει στις 14 Απριλίου και μέχρι της 24 Απριλίου έκανε δέκα εκδόσεις. Πότε ο λαός το διάβασε, το κατάλαβε, και το διαφήμισε;;;. Ξέρετε τι είπε ο κύριος Θέμελης τελευταία , ότι θα πρέπει επιτέλους να απαλλαγούμε εμείς οι Νεοέλληνες από το σύνδρομο ότι αποτελούμε συνέχεια των αρχαίων Ελλήνων. Αυτήν την ιστορία θέλουν να περάσουν.

Ν. Βάνης: Και αυτός είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Λυπάμαι πάρα πολύ για την κατάντια των πολιτικών μας. Όποιος ξεχνά την ιστορία του καταλήγει στις καλένδες. Εάν ζούμε εμείς σήμερα το οφείλουμε στους προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν, πολέμησαν, εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους.

Χ. Τσιρκινίδης: Είναι τρομερό οι Έλληνες σήμερα να μην γνωρίζουν την ιστορία. Εγώ ήθελα να ρωτήσω αυτόν τον κύριο, δηλαδή εμείς που λεγόμαστε Έλληνες, ήμασταν Αλβανοί, Σλάβοι, και καυχηθήκαμε απότομα ότι είμαστε Έλληνες;;; Εγώ δεν είδα κανένα Σλάβο να λέει ότι είμαι Έλληνας. Εγώ δεν είδα κανένα Αλβανό να θέλει να λέγεται Έλληνας. Εγώ δεν είδα κανένα Τούρκο να θέλει να λέγεται Έλληνας. Και αυτοί που έχουν κακή ιστορία, ή έχουν λίγη ιστορία, ή βαρύνεται η ιστορία τους με εγκλήματα, παρά ταύτα λένε την καταγωγή τους. Εδώ δεν βλέπουμε τι γίνεται δίπλα μας με τους Σκοπιανούς;;

Τους προσφέρουμε εάν θέλετε να λέτε ότι είστε απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, πείτε ότι είστε Έλληνες. Όχι απαντούν, είμαστε Σλάβοι, αλλά είμαστε απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Επομένως αυτοί οι Έλληνες που καυχόνται ότι είναι η συνέχει των Αρχαίων Ελλήνων τι είναι;; Όλοι οι Αρχαίοι Έλληνες με όποιους διωγμούς κι αν υπέστησαν χάθηκαν τελείως, ή απότομα ήλθαν κάποιοι άλλοι και είπαν ότι εμείς είμαστε Έλληνες;;;

Να μας πει και να μας εξηγήσει το DNA ο κύριος Θέμελης, να μην το πετά έτσι, διότι αυτά επιβάλλονται στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Εξωτερικών, να διδάσκεται αυτή η ιστορία, καταπνίγοντας τις φωνές που θέλουν να μιλήσουν.

Ν. Βάνης: Να έλθουμε λίγο στο βιβλίο που αναφέρετε στους διωγμούς, επίσης το ότι ο Κανάρης πήγε στην Κύπρο το 1821 ξεσήκωσε τους Έλληνες και οι Τούρκοι κατέπνιξαν με αίμα τις προσπάθειες.

Χ. Τσιρκινίδης: Εδώ θέλω να τονίσω το εξής: Κατ΄ αρχήν οι καθηγητές πανεπιστημίου, οι καθηγητές των σχολείων, αλλά και εμείς οι ίδιοι διδαχθήκαμε την μισή, ή πολλές φορές εσφαλμένη ιστορία, Αυτοί δε διδάσκουν στα παιδιά μας, τα οποία αργότερα γίνονται καθηγητές, και ανακυκλώνεται αυτός ο φαύλος κύκλος. Όταν μιλάμε για την Ελληνική Επανάσταση αναφερόμαστε στην Πελλοπόνησο, για τους Έλληνες εκεί που ξεσηκώθηκαν και αδιαφορούμε το τι συνέπειες είχε αυτή η Επανάσταση για άλλες περιοχές. Γιατί ξεκινώντας από την Πελλοπόνησο έγιναν ομαδικές σφαγές εις την Κωνσταντινούπολη, εις τον Πόντο, εις την Κύπρο.

 Εδώ λοιπόν αυτά τα πράγματα δεν τα λέμε, και όχι μόνο αυτό. Χθες μιλούσα εδώ στην ομοσπονδία των Δυτικομακεδονικών σωματείων σε μια εκδήλωση που οργάνωσε ο σύλλογος “Ελλάς – Κύπρος”, και μιλούσα για το Κυπριακό μέσα από τα ξένα διπλωματικά αρχεία και εξηγούσα ακριβώς ότι σας λέω δεν θα πρέπει να τα δεχθείτε ως απόψεις του Χ. Τσιρκινίδη, αλλά σαν απόψεις διπλωματών. Εσείς θα κρίνετε εάν είναι αλήθεια, ή όχι.

 Εκεί λοιπόν στην Κύπρο το 1802 πήγε Γάλλος κατάσκοπος κα γράφει ότι το νησί κατοικείτε καθ΄ ολοκληρίαν από Έλληνες και οι Τούρκοι απλώς έχουν την διοικητικό μηχανισμό και τίποτα άλλο. Μετά όμως από 25 χρόνια επειδή εξερράγη η Ελληνική Επανάσταση ένα άλλο έγγραφο του 1832 λέει ότι το 43% είναι Μουσουλμάνοι, γιατί κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης οι περισσότεροι Κύπριοι έφυγαν, και ένα άλλο μέρος από τους Κυπρίους αναγκάστηκαν να γίνουν Μουσουλμάνοι για να αποφύγουν τις σφαγές.

 Αλλά το έγγραφο εκείνο λέει ότι αυτοί οι δήθεν Μουσουλμάνοι μιλάνε μόνο Ελληνικά και πηγαίνουν κρυφά σε Ελληνικές εκκλησίες. Ακόμα και σήμερα ο πληθυσμός των Τουρκοκυπρίων στην συντριπτική πλειοψηφία έχει Ελληνικό αίμα.

 Ν. Βάνης: Στην βόρεια Κύπρο μετά την εισβολή όλες οι εκκλησίες έγιναν στάβλοι. Απ΄ αυτό διαπιστώνουμε το πόσο πολιτισμένοι είναι οι Τούρκοι, και εμείς οι Έλληνες πασχίζουμε να τους εντάξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Κύριε Χάρη μια και έχουμε διαβάσει το βιβλίο σας “Επιτέλους τους ξεριζώσαμε”, θεωρήσαμε σωστό να σας καλέσουμε εδώ στον Ράδιο Σπορ και στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα” με τον ομιλών, για να μας πείτε ότι έχετε μελετήσει από τα Γαλλικά αρχεία, μια και σ΄ αυτά στηρίζεται το βιβλίο, το τόσο σημαντικό, και θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να το πάρουν, για να το διαβάσουν.

Χ. Τσιρκινίδης: Να ξέρετε ότι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε, αποσκοπεί στο να αναδειχθούν αυτά τα εγκλήματα που έγιναν στην Ανατολή. Επίσης να βοηθήσουμε προς την σωστή κατεύθυνση του Τούρκους, μέσω της αναγνώρισης αυτής, για να αποφασίσουν να μπουν στα πολιτισμένα κράτη. Μεμονωμένα κάνουμε πολλά. Αύριο θα πάω στο Μεσολόγγι στην ιερή αυτή πόλη.

Έκανα αγώνα για να το επιτύχω αυτό, διότι δυστυχώς θεωρούμε ότι η ιστορία αφορά μόνο τους Ποντίους, ή τους Μικρασιάτες, ή μόνο τους Κρήτες. Μα η ιστορία είναι διαχρονική, ανάλογα δε άλλωστε επηρέαζε περισσότερους Κρητικούς και λιγότερους Πελοποννήσιους, άλλωστε περισσότερους Πελοποννήσιους και λιγότερους Μακεδόνες και ούτω καθ΄ εξής.

Αλλά δεν έπαυε συνεχώς να είναι η ιστορία των Ελλήνων. Πρέπει λοιπόν να διδάσκεται ενιαία. Εγώ προσπαθώ πάντα να πηγαίνω είτε στο εξωτερικό, όπως στις 25 του μηνός θα πάω στο Βερολίνο, είτε στο εσωτερικό όπως πήγα στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις που δεν γνωρίζουν αυτές τις λεπτομέρειες. Στεναχωριέμαι δε όταν μιλώ στην Θεσ/νίκη, ή σε άλλες πόλεις διότι το ακροατήριο είναι ελάχιστο. Τώρα που θα πάω στο Μεσολόγγι πιστεύω ότι θα υπάρχει πολύς κόσμος, το ίδιο συνάντησα και στην Πελοπόννησο. Όταν τους λέω για την γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής μένουν με ανοιχτό το στόμα, διότι φαίνεται ότι μιλάμε περισσότερο για παραμύθι, παρά για γεγονός.

 Είναι δυνατόν άνθρωποι του πανεπιστημίου, καθηγητές που διδάσκουν στην νεολαία μας να μην γνωρίζουν την ιστορία μας;;;

Ν. Βάνης: Κύριε Τσιρκινίδη δεν την έχουν διδαχθεί οι ίδιοι, αλλά και ούτε ενδιαφέρθηκαν ποτέ να την μάθουν, με αποτέλεσμα αυτό να έχει επίπτωση εις τους νέους μας.

Χ. Τσιρκινίδης: Ο νέος και ο Έλληνας ενδιαφέρεται για όλα. Είμαστε από τους λαούς που έχουμε μυαλό σφουγγάρι, είμαστε περίεργοι, θέλουμε γνώση, αλλά δεν μας δίνουν την σωστή γνώση. Εδώ είναι λοιπόν το μεγάλο σφάλμα, γιατί ο λαός μας έδωσε την γνώση σ΄ όλον τον κόσμο.

Ν. Βάνης: Τώρα ακούμε Ποντιακά και Βυζαντινά τραγούδια.

 Χ. Τσιρκινίδης: Τα Ποντιακά είναι πιο παλιά από τα Βυζαντινά. Εάν θα πάτε να επισκεφθείτε τον Πόντο σας συνιστώ να πάτε σε όλες τις πόλεις Αμάσεια, Τραπεζούντα, Σαμψούντα, να επισκεφθείτε αρχαιολογικά μουσεία, και να αρχίσετε από την πρώτη αποικία των Μιλησίων που ήταν η Σινώπη του Πόντου.

 Εκεί στο μουσείο θα δείτε αγάλματα, ευρήματα που αναλογούν στον 7ο – 8ο αιώνα Π.χ. Δηλαδή μιλάμε για πολύ πιο παλιά από την Βυζαντινή εποχή. Η παράδοση, τα τραγούδια και η γλώσσα είναι καθαρή Ομηρική, επομένως όταν ακούτε Ποντιακά να ξέρετε ότι πάτε πολύ πιο πέρα από το Βυζάντιο.

 Ν. Βάνης: Θα ήθελα να μας πείτε πιο είναι το τελευταίο συγγραφικό σας έργο που ετοιμάζεται.

Χ. Τσιρκινίδης: Τα βιβλία μου που αφορούν το δράμα των Ελλήνων της Ανατολής είναι δύο, το ένα λέγεται “Επιτέλους τους ξεριζώσαμε”, και το άλλο “Αγώνες χωρίς δικαίωση”, και επίσης το ιστορικό μυθιστόρημα με πραγματική ιστορία “Το κόκκινο ποτάμι”. Το τελευταίο βιβλίο που έγραψα λέγεται “Γέλενα Απολλώνια, το κορίτσι των Βαλκανίων”, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα των εκδόσεων Κέδρος από την Αθήνα. Όλα τα βιβλία μου κυκλοφορούν στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Θεσ/νίκης, και νομίζω ότι το τελευταίο μου βιβλίο θα πρέπει να το βρει ο κόσμος στα βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας.

Το τελευταίο μου βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα που παρουσιάζει το μεγάλο δράμα των Βαλκανίων. Διότι δυστυχώς κύριε Βάνη οι Βαλκάνιοι βαρύνονται με ποταμούς αίματος, και με συρράξεις για τις οποίες πρέπει να ντρέπονται, αλλά δεν έβαλαν μυαλό. Ένα πράγμα θα σας πω, το 1935 ο συνολικός πληθυσμός των Βαλκανίων ήταν 3,5 φορές περισσότερους από την πληθυσμό της Τουρκίας. Σήμερα ο συνολικός πληθυσμός των Βαλκανίων είναι λιγότερος από τον πληθυσμό της Τουρκίας.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν που υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος. Θα πρέπει οι Βαλκάνιοι να βάλουμε μυαλό για να αποτελέσουμε ένα ενιαίο μέτωπο, για να ζήσουμε καλά σ΄ αυτήν την περιοχή, ειρηνικά, ή ενδεχομένως εάν η Τουρκία δεν περάσει μέσα από το καμίνι των αναγνωρίσεων, να αλλάξει ο εγκέφαλος της και να μπει στους πολιτισμένους λαούς, τότε θα μπορεί να συνεργαστεί, να θεωρείται στον ίδιο χώρο και εν συνεχεία στον Ευρωπαϊκό. Ή θα πρέπει εμείς οι Βαλκάνιοι να βάλουμε φραγμό και να πούμε εδώ είναι ο κίνδυνος και θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Μέσα από το βιβλίο μου “Γέλενα η Απολλωνία, το κορίτσι των Βαλκανίων” μέσα από πραγματικές οικογένειες και με λογοτεχνικό τρόπο περνώ αυτό το δράμα των Βαλκανίων.

Νίκος Βάνης: Κύριε Τσιρκινίδη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που δεχθήκατε να είστε σήμερα μαζί μας στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα και θα χαρώ να τα ξαναπούμε μια άλλη φορά. Εδώ απευθύνομαι στους ακροατές μου να προμηθευτούν το βιβλίο σας “Κόκκινο ποτάμι 1908 -1923”, το οποίο μπορούν να το βρουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Χαίρομαι που οι περισσότεροι Έλληνες αγοράζουν αυτά τα θαυμάσια βιβλία.

 Χ. Τσιρκινίδης: Αυτό θα ήθελα να το τονίσω και εγώ.

Οι Έλληνες είναι ένας λαός περίεργος όπως είπαμε, διψάνε για γνώση. Το κακό είναι ότι δεν είμαστε στα κυκλώματα, γιατί το βιβλίο εάν είχε εκδοθεί από την Αθήνα , αυτήν την στιγμή θα έπρεπε να ήταν στην 50η έκδοση, και όχι στην 5η.

Και εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με καλέσατε.

.