Κ. Σταμπουλής για το IFPI,

19 Σεπτεμβρίου 2003

piratia.jpgπρόεδρος των δισκογραφικών εταιρειών(IFPI), στην εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον Νίκο Βάνη μας κατατοπίζει σε θέματα που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και την πειρατεία των CDs.

Νίκος Βάνης: Γεια σας κύριε Σταμπουλή. Θα ήθελα να μας πείτε και εσείς την άποψη σας για τα πνευματικά δικαιώματα, και στο εάν ένας καλλιτέχνης, ή μια εταιρεία χωρίς την άδεια του συνθέτη μπορεί να συμπεριλάβει στο CD του κάποιο τραγούδι του.

Κ. Σταμπουλής: Φαντάζομαι ο κύριος Γκιουλέκας ως εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ θα σας εξήγησε την διαδικασία λειτουργίας του συστήματος αυτού, όταν θέλει ένας καλλιτέχνης να πει σε δεύτερη εκτέλεση ένα τραγούδι. Ξέρουμε ότι η ΑΕΠΙ υπογράφει με τις εταιρείες ένα συμβόλαιο εκμετάλλευσης του ρεπερτορίου της. Μ΄ αυτό η ΑΕΠΙ έχει εκχωρήσει στις δισκογραφικές εταιρείες το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν όλο το ρεπερτόριο της.

Άρα λοιπόν θεωρεί η εταιρεία και ο καλλιτέχνης κατ΄ επέκταση ότι η άδεια είναι δεδομένη. Εφόσον λοιπόν ο συνθέτης έχει αντίρρηση απ΄ ότι κατάλαβα, διαβάζοντας χρησιμοποιεί ένα στοιχείο που είναι ηθικό δικαίωμα και αυτό απ΄ ότι ξέρω χρησιμοποίησε ο ίδιος ο κύριος Γλέζος.

Ν. Βάνης: Το χρησιμοποίησε και στα ασφαλιστικά μέτρα που έκανε και τον δικαίωσαν. Τώρα περιμένουμε την τακτική δικάσιμο και την απόφαση που θα βγάλει το Πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Κ. Σταμπουλής: Ασφαλώς και αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου

Ν. Βάνης: Και τώρα έρχομαι σε μια άλλη ερώτηση. Τι γίνεται με την πειρατεία των CDs;; Η συνομιλία μας κύριε Σταμπουλή είναι τηλεφωνική, γιατί βρίσκεστε σε ένα συνέδριο στην Πάτρα, που έχει ως κύριο θέμα την πάταξη της πειρατείας.

Κ. Σταμπουλής: Αυτό είναι αλήθεια κύριε Βάνη. Ειδικά με το θέμα της πειρατείας στην Ελλάδα νομίζω ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται, και τι γίνεται. Νομίζω ότι όλοι είμαστε κοινωνία ενός φαινομένου που αυτήν την στιγμή την Ελλάδα την έχει φέρει πρώτη στην Ευρώπη στο θέμα της πειρατείας.

Εμείς σαν ΑΕΠΙ ξοδεύουμε όχι μόνο τεράστια χρήματα, αλλά και όλες μας τις δυνάμεις για να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο. Αυτήν την στιγμή είμαστε στην Πάτρα. Σήμερα το πρωί είχαμε ένα σεμινάριο με όλους τους αστυνομικούς διευθυντές της Δυτικής Ελλάδος. Λέγοντας δε Δυτική Ελλάδα εννοούμαι από την Κέρκυρα μέχρι τον Πύργο, Λουτράκι, Κόρινθο, Αίγιο.

Η προσπάθεια η δική μας είναι να ενημερώσουμε τις αρχές για την έκταση αυτού του προβλήματος, που μέχρι σήμερα δεν το βλέπαμε ως τόσο σοβαρό. Ξέρετε πιο είναι το πρόβλημα, επειδή δεν είναι απειλή ως προς τον Έλληνα πολίτη, όπως είναι τα ναρκωτικά, τα λαθραία τσιγάρα, και τα κυκλώματα πορνείας, οι αρχές το αντιμετωπίζουν ως δευτερεύον.

Έχουμε ενημερώσει τις αρχές για την τεράστια φοροδιαφυγή από την πειρατεία των CDs. Μιλάμε ότι χάνονται τον χρόνο 20 δις. Όλες οι δισκογραφικές εταιρείες κάνουν τσίρο 20 δις τον χρόνο. Τα 20 δις τα κάνει η PANAFON σε τρεις εβδομάδες. Εμείς λοιπόν είμαστε μια σταγόνα στον ωκεανό. Όλοι αυτοί οι αλλοδαποί από την πειρατεία βγάζουν δις τον χρόνο, εννοώ το κύκλωμα.

Ξέρετε επίσης ότι στις αρχές αυτού του μήνα η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον πλανήτη η BMG έκλεισε στην Ελλάδα και δεν θα ξανακάνει Ελληνική παραγωγή. Οι 30, ή 40 παραγωγές που θα έκανε η BMG στην Ελλάδα δεν θα γίνουν, οι μουσικοί που θα έπαιζαν στους δίσκους αυτούς δεν θα παίξουν, το ίδιο ισχύει και για τους ηχολήπτες, τα στούντιο, τους φωτογράφους. Μιλάμε για ένα καταστροφικό φαινόμενο.

Εμείς δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να πείσουμε τις αρχές οι οποίες ευτυχώς ήδη έχουν καταλάβει το μέγεθος αυτής της παρανομίας, και μαζί με τις αρχές είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε μια βόλτα στην Πάτρα που είναι μια προβληματική πόλη στο θέμα αυτό, όπως και η Θεσ/νίκη, διότι έχουν πολλούς φοιτητές.

Οι πλανόδιοι λοιπόν βρίσκουν τρομερό έδαφος για να ξεπουλήσουν το δικό μας πολιτισμό. Ευτυχώς λοιπόν οι αρχές ήταν μαζί μας, είδαν την όλη κατάσταση, και είμαι σίγουρος ότι από την επόμενη ημέρα μετά την σημερινή ημερίδα η κατάσταση θα αλλάξει τόσο στην Πάτρα, όσο και σε όλη την Δυτική Ελλάδα.

Αυτό θα φανεί και από τα σεμινάρια που κάνουμε και στην Θεσ/νίκη απ΄ όπου ξεκινήσαμε πέρυσι τον Δεκέμβριο και στην Αθήνα φέτος στο τέλος Μαρτίου.

Ν. Βάνης: Θα πρέπει κύριε Σταμπουλή να συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την πάταξη της πειρατείας των CDs.  

Κ. Σταμπουλής: Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης εδώ και ένα εξάμηνο είναι πλέον στο πλευρό μας. Αυτό το δηλώνω κατηγορηματικά. Τώρα τελευταία απροκάλυπτα οι πλανόδιοι μπροστά στους αστυνομικούς, νομίζω ότι δεν πουλούν, τους φοβούνται, και αυτός ήταν ο αρχικός στόχος.

Επίσης εμείς στρεφόμαστε και προς τους πολίτες. Έχουμε κάνει την διαφημιστική καμπάνια στο κανάλι που έδειξε τα βραβεία “Αρίων”. Το διαφημιστικό σποτ δείχνει ότι το να πουλάς, ή να αγοράζεις ένα πειρατικό CD είναι κλοπή. Έχει δε φέρει καταπληκτικά αποτελέσματα στα κοινωνικά στρώματα, μέσου και υψηλού εισοδήματος. Έχει καταντήσει πλέον ξεφτίλα για έναν άνθρωπο να αγοράζει ένα πειρατικό CD.

Αυτό δε τι σημαίνει;; Ότι εάν σε μια αγορά δεν υπάρχει ζήτηση, δεν υπάρχει και προσφορά. Εάν εμείς καταφέρουμε να μην υπάρχει ζήτηση στα πειρατικά CD αυτοί οι άνθρωποι θα σηκωθούν, θα φύγουν, και θα μας αφήσουν ήσυχους να φτιάξουμε εμείς τον πολιτισμό μας.

Εν όψει δε και των Ολυμπιακών Αγώνων τρέμω στην ιδέα ότι όταν έλθουν τα εκατομμύρια ξένοι, για να παρακολουθήσουν την Ολυμπιάδα του 2004, αλλά και την πολιτιστική μας Ολυμπιάδα, για την οποία όλοι οι Έλληνες εύχονται να γίνει η καλύτερη, και να μείνει στην ιστορία. Εάν λοιπόν οι ξένοι κατά την παραμονή τους εδώ πάνε να φάνε σε κάποιο ταβερνάκι και περάσουν πέντε ξένοι για να τους πουλήσουν το ξένο ρεπερτόριο, η Μαντόνα και ο Μάϊκλ Τζάκσον θα είναι στην πρώτη γραμμή.

Μ΄ αυτά τα επιχειρήματα ζητάμε από τις αρχές να μας συνδράμουν στον αγώνα μας, για την πάταξη της πειρατείας.

Ν. Βάνης: Κύριε Σταμπουλή θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα όσα μας είπατε. Νομίζω ότι έχετε βάλει ένα λιθαράκι για την αντιμετώπιση αυτού το φαινομένου. Εμείς θα ασχοληθούμε και στο μέλλον για την πάταξη της πειρατείας των CDs.

Κ. Σταμπουλής: Εγώ θα πρέπει να σας ευχαριστήσω. Εσείς βάλετε όχι λιθαράκι, αλλά ακρογωνιαίο λίθο. Σας ευχαριστώ δε που είστε στο πλευρό μας, για να ενημερωθεί το κοινό, και να καταλάβει, να αποφεύγει, να αγοράζει αυτά τα κακογραμμένα CD.

Γιατί εάν το κράτος χάνει 60 δις, ο ίδιος ο πολίτης θα την πληρώσει, ο ίδιος θα επωμιστεί όλη την φορολογία. Δεν μιλάω ως πολιτικός με ξύλινη γλώσσα, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό το CD θα του κοστίσει περισσότερο.

Μ΄ αυτά τα χρήματα που χάνονται από την φοροδιαφυγή αυτή, δεν θα γίνει κάποιο έργο, ένα σχολείο, μια γέφυρα, ένα κέντρο υγείας. Στην ουσία αυτό θέλουμε από εσάς, να ενημερώσετε τον κόσμο γι΄ αυτό, και σας ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση σ΄ αυτό το μεγάλο θέμα του πολιτισμού μας.

.