Ηρώ Τριγώνη

12 Φεβρουαρίου 2004

(στιχουργός και δημοσιογράφος ) στην εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη για να μας διαφωτίσει όσον αφορά την Eurovision. Γεια σου Ηρώ τι κάνεις;; Μια και ήσουν στην προκριματική επιτροπή για την Eurovision, έχουν επιλεγεί δέκα τραγούδια, έτσι δεν είναι;; Ηρώ Τριγώνη: Είμαι καλά Νίκο μου. Θα προσπαθήσω να θυμηθώ την σειρά επιλογής, και όχι την σειρά αξιολόγησης. Θα σου αναφέρω τα γνωστά ονόματα, γιατί υπάρχουν και κάποιοι καλλιτέχνες τους οποίους δεν γνωρίζω. Κατά σειρά επιλογής, αν θυμάμαι καλά, είναι η Σαμπρίνα, η Μαντώ, ο Αλέξανδρος Χατζής, ο Γιάννης Βαρδής, ο Χρήστος Γιαννόπουλος. Πιστεύω να μην ξέχασα κανέναν. Τα άλλα παιδιά, όπως σου είπα, δεν τα γνωρίζω, γιατί δεν έχουν κάνει ακόμα δισκογραφία.

Ν. Βάνης: Πως γίνεται η επιλογή των τραγουδιών;;

Η. Τριγώνη: Για να συμμετάσχει κάποιος υπάρχει κανονισμός, όπου φαντάζομαι ότι τον παίρνουν στα χέρια τους αυτοί που ενδιαφέρονται από πριν. Στέλνουν κάποια τραγούδια, μαζεύονται μέχρι κάποια ημερομηνία και στην συνέχεια εφόσον δημιουργηθεί η επιτροπή, συνεδριάζει δύο μέρες. Εμείς το κάναμε αυτό Τρίτη, Τετάρτη αρκετές ώρες μπορώ να πω, γιατί αυτή την φορά ο αριθμός των τραγουδιών ήταν αρκετά μεγάλος, 248 νομίζω, πολύ μεγαλύτερος από πέρυσι, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα περσινά τραγούδια ευνόησαν πάρα πολύ όλη αυτή την ιστορία.

Ν. Βάνης: Ηρώ νομίζω ότι και οι αρνητικές κριτικές βοηθούν ώστε να γίνει καλύτερος κάποιος θεσμός, μια και μιλάμε για την Eurovision, και ειδικά τους καλλιτέχνες που θέλουν να συμμετάσχουν σε τέτοιους διαγωνισμούς.

Η. Τριγώνη: Νομίζω ότι μια προβολή έξτρα ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί, και οι δημιουργοί, και οι ερμηνευτές. Έτσι λοιπόν είχαμε πολλά τραγούδια, στο σύνολο 248. Την μια μέρα τα ακούσαμε όλα, φυσικά ακούγοντας τα από τα CD που στέλνουν οι δημιουργοί. Δεν ανοίγουμε φακέλους, δεν ξέρουμε δηλαδή ποιος είναι αυτός που τραγουδά, αλλά ακούμε τα τραγούδια, την φωνή και την μουσική και βάση αυτών απορρίπτουμε κάποια με το πρώτο άκουσμα. Αφήνουμε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό για το δεύτερο άκουσμα, που θα γίνει η δεύτερη επιλογή, και μετά ξανά μια Τρίτη, ώσπου να φτάσουμε μέχρι την τελική επιλογή. Ήταν μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, σχετικά δύσκολη, γιατί το επίπεδο ήταν καλό, δηλαδή υπήρχαν πάρα πολλά ενδιαφέροντα τραγούδια.

Ν. Βάνης: Πότε θα γίνει η τελική αναμέτρηση για να αναδειχθεί το τραγούδι με το οποίο θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στην Eurovision;;

Η. Τριγώνη: Ακόμα αυτό δεν έχει καθοριστεί, αλλά πιστεύω ότι θα είναι τέλος Φλεβάρη με αρχές Μάρτη. Εκεί θα γίνει μια τελική βραδιά, αν και πριν από αυτήν, απ΄ ότι συζητήσαμε και απ΄ ότι είπε ο κ. Καλημέρης, θα προηγηθούν όλα τα βίντεο κλιπ των δέκα τραγουδιών που θα μεταδώσει η ΕΡΤ και η ΝΕΤ, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τα τραγούδια για να μπορεί να ψηφίσει στην τελική βραδιά πιο άνετα απ΄ ότι τις προηγούμενες χρονιές που η καλλιτέχνες ήταν στο έλεος του ήχου και του φωτισμού, και οποιωνδήποτε άλλων προβλημάτων. Τα βίντεο κλιπ αυτά θα παίζονται θα παίζονται ένα μήνα πριν, ο κόσμος θα ξέρει πολύ καλά τα τραγούδια, και την τελική βραδιά ο κόσμος θα ψηφίσει τηλεφωνικά για να αποφασίσει μαζί με την επιτροπή για την ανάδειξη του πρώτου.

Ν. Βάνης: Πέρυσι Ηρώ ειπώθηκε ότι εκτός όλων των άλλων ο πολύς κόσμος δεν μπόρεσε να πάρει τηλέφωνο. Ο χρόνος πρέπει να είναι περιορισμένος από τη στιγμή που η παρουσιάστρια λέει ότι τώρα ψηφίζουμε.

Η. Τριγώνη: Σαφώς υπάρχει περιορισμός χρόνου, και αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας απ΄ έμαθα και εγώ εκ των υστέρων. Δηλαδή όσο περισσότερος είναι ο χρόνος τόσο πιο διαβλητά είναι τα διάφορα όρια. Έτσι λοιπόν δίνεται ένας πολύ συγκεκριμένος χρόνος, δεν ξέρω πόσος είναι αυτός, πάντως είναι λίγος ο χρόνος όπου τηλεφωνούν για να συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα. Αλλά εν των μεταξύ όταν θα παίζονται τα βίντεο κλιπ, μπορεί να έχουμε και εκεί κάποια ψηφοφορία. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα για να μπορέσω να σας το πω. Απλά έγιναν αυτές οι συζητήσεις και σας τις μεταφέρω. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 

.