Κώστας Τσάκαλος

24 Ιουνίου 2005

tsakalos2 Ένας νέος ανερχόμενος καλλιτέχνης με λαϊκές καταβολές, και με κρυστάλλινη χροιά, στην Ραδιοφωνική εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο”, με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη. Απλός, αγαπητός στο ευρύ κοινό. Η μετέπειτα πορεία του στο λαϊκό τραγούδι διαγράφεται λαμπρή. Καλλιτέχνες σήμερα που ασχολούνται με το λαϊκό τραγούδι είναι πολύ λίγοι. Κώστα σε καλωσορίζω στο “Ελληνικό Φαινόμενο”.
Αυτήν την εποχή εμφανίζεσαι σε κέντρο των Αθηνών. Εάν και είσαι λίγα χρόνια στο χώρο θέλω να που πεις, πως βλέπεις σήμερα τα πράγματα στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Μήπως  με τη πάροδο του χρόνου και εσύ, εάν κάποια στιγμή συναντηθούμε κάπου δεν πιστεύω, να μην γυρίσεις να με κοιτάξεις. Νομίζεις ότι αυτά δεν γίνονται;;

Κώστας Τσάκαλος: Θέλω Νίκο να σ΄ ευχαριστήσω που με κάλεσες. Όλα μπορούν να συμβούν, ο χρόνος θα δείξει. Ακόμα είμαι σχετικά καινούργιος στην νύχτα , δεν μπορώ να πω πολλά λόγια, όπως λένε πολλοί.

Ν. Βάνης: Τα ίδια μου έλεγαν πολλοί καλλιτέχνες, αλλά αργότερα άλλαξαν, γι΄ αυτό όλοι τους θα πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους.

Κ. Τσάκαλος: Τώρα αυτό που λες δεν θέλει και ιδιαίτερη κρίση. Ο καλλιτέχνης πρέπει να κάνει αυτό που ξέρει καλά, και τίποτα άλλο, δεν πρέπει να μπαίνει στα χωράφια των άλλων, το μόνο μέλημα του θα πρέπει να είναι το τραγούδι.

Ν. Βάνης: Θα πρέπει οι καλλιτέχνες να σέβονται τους δημιουργούς, συνθέτες και στιχουργούς, γιατί σ΄ αυτούς οφείλουν την καριέρα τους. Επίσης να δώσουν μεγάλη έμφαση στο τι τραγούδια θα πουν, για να προχωρήσει και να μπορέσει να αναδειχθεί. Όπως επίσης σ΄ αυτούς τους ανθρώπους οφείλουν το μεροκάματο τους, αλλά απ΄ ότι βλέπω δυστυχώς πολλοί δεν το εκτιμούν αυτό.

Κ. Τσάκαλος: Είναι όπως το ποδόσφαιρο που κανείς πλέον δεν ιδρώνει για την φανέλα. Όλα γίνονται για τα χρήματα.

Ν. Βάνης: Ένα άλλο που παρατηρούμαι σήμερα είναι ότι οι περισσότεροι εμφανίζονται και τραγουδούν play back, αυτό είναι ξεφτίλα για έναν καλλιτέχνη.

Κ. Τσάκαλος: Δυστυχώς είναι σήμερα μια θλιβερή διαπίστωση.

Ν. Βάνης: Όταν ένας καλλιτέχνης φτάσει στο ζενίθ στης καριέρας του και το μεροκάματο είναι υψηλό, αυτούς που τον έχουν βοηθήσει τους λιθοβολεί.

Κ. Τσάκαλος: Πετά στα σύννεφα, έτσι όπως το λες γίνεται.

Ν. Βάνης: Αυτό φίλε μου Κώστα δεν προάγει την διασκέδαση, θα το έχεις παρατηρήσει και εσύ.

Κ. Τσάκαλος: Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν μου έχει τύχει.

Ν. Βάνης: Πως νοιώθει ένας καλλιτέχνης που εμφανίζεται σε ένα μεγάλο μαγαζί και δεν γεμίζει από κόσμο.

Κ. Τσάκαλος: Όταν παύεις να υπηρετείς αυτό που κάνεις, παύει να σε ακολουθεί και το κοινό.

Ν. Βάνης: Ένα άλλο που διαπίστωσα είναι ότι πλέον οι πελάτες που πηγαίνουν στα δισκοπωλεία, δεν αγοράσουν το καινούργιο ρεπερτόριο, αλλά προτιμούν το παλιό.

Κ. Τσάκαλος: Οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα ασχολούνται μόνο με το image, όπως έλεγε ένας μεγάλος, τις εξετάσεις τις δίνεις επάνω στο σανίδι, μόνο εκεί. Ο καλλιτέχνης εκεί δίνε τη παράσταση, και όλα τα υπόλοιπα.

Ν. Βάνης: Δεν θα πρέπει ο καλλιτέχνης να μπερδεύει τους ρόλους.

Κ. Τσάκαλος: Ο μοναδικός ρόλος του είναι το τραγούδι.

Ν. Βάνης: Θυμάσαι όταν ήλθα για πρώτη φορά στην Αθήνα στο μαγαζί που τραγουδούσες, ύστερα από παρότρυνση ενός φίλου, ο οποίος μου είπε πάνε να ακούσουμε μια λαϊκή φωνή, γιατί έως τότε δεν σε ήξερα. Όταν σε άκουσα μου έκανε μεγάλη εντύπωση η φωνή σου.

Κ. Τσάκαλος: Σ΄ ευχαριστώ πολύ, μ΄ ενδιαφέρει πολύ γνώμη σου. Ένας είναι ο σκοπός του καλλιτέχνη να πάρει την ψυχή αυτού που τον ακούει, να τον κερδίσει, εκεί είναι όλο το θέμα. Κάποιοι μου έχουν δώσει μια συμβουλή και αυτήν  τηρώ. Με τα χρόνια μου είπαν πρόσεξε μην γίνεις επαγγελματίας, αλλά να παραμείνεις ερασιτέχνης, δηλαδή να είσαι ερωτευμένος με την τέχνη . 

Ν. Βάνης: Αυτό το τραγούδι που ακούμε τα “Παλιά Σκαριά “, ποιος το έχει γράψει;;

Κ. Τσάκαλος: Την μουσική έγραψε ο Βαγγέλης Πιλάτος και τον στίχο ο Γιώργος Βλαχάκης. Αυτοί είναι σχετικά νέοι δημιουργοί.

Ν. Βάνης: Θα πρέπει οι νέοι δημιουργοί να μελετήσουν καλά τους παλιούς, για να μπορέσει να πάει μπροστά η Ελληνική μουσική.

Κ. Τσάκαλος: Εάν δεν γυρίσουν προς το καλό λαϊκό τραγούδι, δεν βλέπω να πηγαίνει καλά η δισκογραφία και η Ελληνική μουσική.  

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πεις την γνώμη σου για την Άντζελα Δημητρίου.

Κ. Τσάκαλος: Μεγάλη φωνή αλλά παρεξηγημένη.

Ν. Βάνης: Τα παλιά τραγούδια είχαν νόημα και ο τραγουδιστής όταν τα ερμήνευε έβαζε όλη την ψυχή, εκτός της φωνής. Αναφέρομαι στον μεγάλο μας Στέλιο Καζαντζίδη, που είναι το Α της Ελλάδος όπως τον αποκάλεσε ο Σταμάτης Σπανουδάκης.

Κ. Τσάκαλος: Σήμερα όμως Νίκο δεν ισχύει αυτό πια, έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα τα τραγούδια έγιναν εμπορικά, μόνο το κέρδος τους ενδιαφέρει, αρκεί να πουλήσουν και μην βγάζεις κανένα νόημα.

Ν. Βάνης: Όπως λέει και το τραγούδι του Στέλιου “Εγώ είμαι ένας τραγουδιστής”. “Εγώ με τα τραγούδια μου τον κόσμο αγκαλιάζω”. Σήμερα ποιος αγκαλιάζει τον κόσμο;;

Κ. Τσάκαλος: Αυτό το τραγούδι είναι του Θ. Πολυκανδριώτη και αντιπροσωπεύει τον Στέλιο

Ν. Βάνης: Θα πρέπει εσείς οι καλλιτέχνες Κώστα να μην καβαλάτε το καλάμι.

Κ. Τσάκαλος: Δεν υπάρχουν καλάμια πλέον.

Ν. Βάνης: Κώστα θέλω να σ΄ ευχαριστήσω που ήσουν εδώ στο “Ελληνικό Φαινόμενο”, ήταν χαρά μου, μια και είσαι καλός καλλιτέχνης. Σου εύχομαι να πάει καλά το CD σου και να φτάσεις πολύ ψηλά.

Κ. Τσάκαλος: Δική μου είναι η χαρά Νίκο που με κάλεσες, σ΄ ευχαριστώ. Σου εύχομαι καλές ακροάσεις.

.