Νίκος Παναγιωτίδης

18 Ιουνίου 2005

panagiotidis.jpgστην Ραδιοφωνική εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη. Ο Νίκος ήταν μέλος των Αντίκ μαζί με την Έλενα Παπαρίζου. Παιδί μεταναστών γεννήθηκε κα μεγάλωσε στην Σουηδία. Από μικρός αγαπούσε την Ελληνική μουσική γιατί μ΄ αυτήν γαλουχήθηκε και μεγάλωσε. Η μεγάλη αγάπη του ήταν το μπουζούκι, ένα όργανο καθαρά Ελληνικό, το οποίο έμαθε να παίζει από μικρός. Θέλω να μου πεις Νίκο μια και είναι επίκαιρο το θέμα της Eurovision, πως είδες την Έλενα;;;

Νίκος Παναγιωτίδης: Όπως την είδαν και όλοι οι άλλοι, ήταν τέλεια. Δηλαδή δεν μπορούσε να πάει καλύτερος εκτός από την Έλενα, με μια εμπειρία από πριν και από την πίστα.

Ν. Βάνης: Εγώ εκείνη την βραδιά είχα απ΄ ευθείας σύνδεση από το Κίεβο με τον Γιώργο Οικονόμου της Alpha Records που μου είπε ποια είναι τα φαβορί μέσα την δεκάδα. Εγώ προέβλεψα ότι θα είμαστε μέσα στην πεντάδα. Μπορεί να έπεσα έξω, το παραδέχομαι, μπράβο μας όμως που πήραμε την πρωτιά.

Έπαιξε δε πρωταρχικό ρόλο αυτό που είχα γράψει τον Ιανουάριο όταν άκουσα το τραγούδι για πρώτη φορά, με την Ποντιακή και Κρητική λύρα. Μας άκουσαν λοιπόν οι άνθρωποι της ΕΡΤ και αυτό που έκανε ο Χ. Δάντης ήταν κάτι πρωτότυπο. Πάντρεψε την έθνικ μουσική μας με τον Αγγλικό στίχο. Άλλωστε Νίκο Εσύ τα ξέρεις καλύτερα γιατί συμμετείχες με την Έλενα στην Eurovision.

Ν. Παναγιωτίδης: Εγώ πέρασα απ΄ αυτό και τότε με την Έλενα τραγουδήσαμε το μισό τραγούδι στα Ελληνικά και το μισό στα Αγγλικά, πάλι μας έκραζαν. Έπρεπε να δείξουμε κάτι Ελληνικό, είχαμε το μπουζούκι τότε, τον στίχο, αλλά κατά κάποιο τρόπο αυτός που σε βλέπει, εκτός από την σκηνική σου παρουσία, πρέπει να καταλάβει κα τι λες. Δυστυχώς έτσι είναι.

Η λύρα έπαιξε πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί είναι ήχος υπέροχος, που δεν τον έχουν ξανακούσει έξω, και έπαθαν πλάκα, καθώς επίσης και η χορογραφία του Φ. Ευαγγελινού ήταν άψογη. Η Έλενα έχει μια υπέροχη φωνή για την ηλικία της, έχει τέλεια παρουσία και όλο μαζί αυτό το πακέτο έδεσα. Ο χορός ήταν σοβαρός και πάρα πολύ ωραίος.

Ν. Βάνης: Η ΕΡΤ έδωσε και πάρα πολλά χρήματα φέτος για την Eurovision.

Ν. Παναγιωτίδης: Όντως έπεσαν πάρα πολλά λεφτά.

Ν. Βάνης: Νομίζω δε ότι και με την συμμετοχή την δική σας αν έπεφταν και τότε χρήματα, μπορεί να παίρνατε την πρωτιά.

Ν. Παναγιωτίδης: Σίγουρα θα είχαμε την πρωτιά.

Ν. Βάνης: Γιατί τότε είχατε περάσει στην Ευρώπη το μπουζούκι. Εμένα ξέρεις  μου άρεσε τότε  η εισαγωγή που έκανες με το μπουζούκι, το Εθνικό μας όργανο.

Ν. Παναγιωτίδης: Ναι τότε έπαιξε σημαντικό ρόλο το μπουζούκι και τώρα η λύρα, το άκουσμα ήταν τέλειο, άσχετα εάν δεν υπήρχε το όργανο ζωντανό. Έχω δει χώρες που είχαν το μπουζούκι χωρίς να έχουν σχέση με την Ελλάδα. Έχουμε ένα υπέροχο όργανο και φοβόμαστε να το δείξουμε.

Εάν θέλουμε εμείς οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, όπως με το ποδόσφαιρο και την Eurovision, που πήραμε τις πρωτιές. Δυστυχώς όμως βγαίνουν ορισμένοι και εκφέρουν αρνητικές απόψεις.

Ν. Βάνης: Εγώ έχω γράψει πολλές φορές για την Ποντιακή και την Κρητική λύρα.

Ν. Παναγιωτίδης: Χωρίς κριτική και δεν εννοώ την λύρα, αλλά το να μας κριτικάρουν ως καλλιτέχνες είναι καλό. Όλος ο κόσμος πρέπει να πει την δική του άποψη, καλή ή κακή, για να γίνω και εγώ καλύτερος άνθρωπος και τραγουδιστής.

Αλλά όταν βγαίνεις και κριτικάρεις κάτι άσχετο θα πρέπει να μου προτείνεις και εσύ κάτι καλύτερο, για να το κάνω. Δεν θα πρέπει να λες κάτι όταν δεν έχεις σχέση με την μουσική.

Ν. Βάνης: Χαίρομαι Νίκο Παναγιωτίδη που έχουμε σύμπνοια απόψεων, και είναι έτσι όπως τα λες τα πράγματα. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε ιδίως όλοι εμείς που είμαστε στο χώρο να συμβάλλουμε έτσι ώστε το Ελληνικό τραγούδι να γίνει καλύτερο.

Ν. Παναγιωτίδης: Υπάρχουν μεγάλοι καλλιτέχνες σε όλες τις δισκογραφικές, που έχουν μεγάλη εύνοια από την εταιρεία τους, που κάποια στιγμή καταντά αηδία. Θα πρέπει οι δισκογραφικές να δώσουν πιο μεγάλη σημασία και στους νέους καλλιτέχνες, που έχουν κάνει μια καλή δουλειά, για να μπορέσουν και αυτοί να ξεκινήσουν. Έχουμε κολλήσει σε πέντε ονόματα εδώ και μια δεκαετία, που μόνο αυτούς βλέπεις και κανέναν άλλο.

Ν. Βάνης: Για μένα όλο το μάρκετινγκ των εταιρειών είναι λάθος.

Ν. Παναγιωτίδης: Σίγουρα θα πρέπει η εταιρεία να βγάλει λεφτά, σίγουρα θα πρέπει να επιβιώσει.

Ν. Βάνης: Η δουλειά σου και με την συμπαράσταση της εταιρείας θα πάει καλά. Ν. Παναγιωτίδης: Είναι πάρα πολλοί καλλιτέχνες που με το που κάνουν ένα μεγάλο όνομα και πιστεύουν ότι μπορούν να πουλήσουν ότι νάναι, μπλέκονται σε δουλειές που δεν έχουν ιδέα. Δηλαδή θέλουν οι ίδιοι να κάνουν μουσική, στίχο. Ο συνθέτης και ο στιχουργός τι θα κάνει;;; Ν. Βάνης: Νίκο βοηθάς τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους;; Ν. Παναγιωτίδης: Αν και δεν έχω φτάσει σ΄ αυτό το σημείο το να μπορώ να κάνω κουμάντο, πιστεύω σαν καλλιτέχνης έχω ακόμα δρόμο, όσο μπορώ όμως βοηθώ. Ν. Βάνης: Δηλαδή εννοώ ότι περνά ο λόγος σου σε κάποιον επιχειρηματία. Ν. Παναγιωτίδης: Είναι πολύ φίλος μου ο Βασίλης Μπατής που είμαστε στην ίδια εταιρεία και θα κάνουμε και μαζί ντουέτο, γιατί διαθέτει μι εκπληκτική φωνή, είναι καλός τραγουδιστής, έπεσε δύο φορές κάτω, δεν υπάρχει όρεξη να ανεβεί, το παιδί κάνει προσπάθεια. Ν. Βάνης: Έκανε λάθη ο Βασίλης. Ν. Παναγιωτίδης: Όταν πάει ένας καινούργιος σε μια εταιρεία, δεν έχει λόγο, η εταιρεία κάνει ότι θέλει, γι΄ αυτό δεν φταίει ο Βασίλης, ούτε ο κάθε Βασίλης. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ευτυχώς προσωπικά για μένα και την Έλενα τότε μας έδωσε μεγάλη ευθύνη η Eurovision, και δεν πέρασα από το στάδιο το να τρέχω από μαγαζί, σε μαγαζί, γιατί ακούω και βλέπω ιστορίες και λέω πως αντέχουν.Ν. Βάνης: Βλέπουμε πολλές φορές ότι όλα τα μεγάλα ονόματα δεν έχουν και τις ανάλογες πωλήσεις που θα έπρεπε, και ειδικά αναφέρομαι σε όλες τις Live δουλειές που έκαναν εκτός από τον Π. Κιάμο και τον Ζ. Μελά που είχαν τις ανάλογες πωλήσεις.

Ν. Παναγιωτίδης: Δεν είναι μόνο η προσεγμένη δουλειά, αλλά όταν έκανε κάποιος ένα Live με επιτυχία τον ακολούθησαν και οι άλλοι, χωρίς να σκεφτούν ότι και αυτοί θα έχουν την ανάλογη επιτυχία.

Ν. Βάνης: Δυστυχώς το τμήμα μάρκετινγκ όλων των δισκογραφικών εταιρειών έχουν άτομα άσχετα με το αντικείμενο.

Ν. Παναγιωτίδης: Η δισκογραφία από την αρχή άρχισε με ρίσκο. Όλες οι δουλειές ραδιόφωνα, εστιατόρια, χρηματιστήριο είναι ρίσκο. Παίζεις κάποια λεφτά και προσπαθείς να κάνεις καλλιτέχνες στην συγκεκριμένη δουλειά και όχι να έχεις μόνο ένα καλλιτέχνη. Πχ λένε δεν έχουμε μπάτσεντ για ένα μεγάλο όνομα, ας διώξουμε πέντε – έξι.

Ν. Βάνης: Μπράβο στην προσπάθεια σου, πήγες σε μια εταιρεία που νομίζω ότι θα σε προσέξει.

Ν. Παναγιωτίδης: Δεν είναι ότι θα με προσέξει η εταιρεία, θα προσέξω και εγώ την εταιρεία. 

Ν. Βάνης: Η δουλειά σου και με την συμπαράσταση της εταιρείας θα πάει καλά.

Ν. Παναγιωτίδης: Είναι πάρα πολλοί καλλιτέχνες που με το που κάνουν ένα μεγάλο όνομα και πιστεύουν ότι μπορούν να πουλήσουν ότι νάναι, μπλέκονται σε δουλειές που δεν έχουν ιδέα. Δηλαδή θέλουν οι ίδιοι να κάνουν μουσική, στίχο. Ο συνθέτης και ο στιχουργός τι θα κάνει;;;

Ν. Βάνης: Νίκο βοηθάς τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους;;

Ν. Παναγιωτίδης: Αν και δεν έχω φτάσει σ΄ αυτό το σημείο το να μπορώ να κάνω κουμάντο, πιστεύω σαν καλλιτέχνης έχω ακόμα δρόμο, όσο μπορώ όμως βοηθώ.

Ν. Βάνης: Δηλαδή εννοώ ότι περνά ο λόγος σου σε κάποιον επιχειρηματία.

Ν. Παναγιωτίδης: Είναι πολύ φίλος μου ο Βασίλης Μπατής που είμαστε στην ίδια εταιρεία και θα κάνουμε και μαζί ντουέτο, γιατί διαθέτει μι εκπληκτική φωνή, είναι καλός τραγουδιστής, έπεσε δύο φορές κάτω, δεν υπάρχει όρεξη να ανεβεί, το παιδί κάνει προσπάθεια.

Ν. Βάνης: Έκανε λάθη ο Βασίλης.

Ν. Παναγιωτίδης: Όταν πάει ένας καινούργιος σε μια εταιρεία, δεν έχει λόγο, η εταιρεία κάνει ότι θέλει, γι΄ αυτό δεν φταίει ο Βασίλης, ούτε ο κάθε Βασίλης. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ευτυχώς προσωπικά για μένα και την Έλενα τότε μας έδωσε μεγάλη ευθύνη η Eurovision, και δεν πέρασα από το στάδιο το να τρέχω από μαγαζί, σε μαγαζί, γιατί ακούω και βλέπω ιστορίες και λέω πως αντέχουν.   

Επίσης θέλω να πω γιατί τα παιδιά που βγαίνουν από τα ριάλιτι, όταν ακούω μερικούς που λένε ότι βγαίνουν και μας παίρνουν τις δουλειές, εγώ δεν έχω να πω τίποτα, αλλά αυτά τα παιδιά βασανίζονται 12 και 15 χρόνια στα να κάνουν μια δισκογραφική δουλειά, τους καταλαβαίνω γιατί το λένε.

Ν. Βάνης: Εγώ νομίζω Νίκο ότι τα παιδιά από τα ριάλιτι έχουν καταστρέψει τα μαγαζιά. Γιατί ένα τέτοιο παιδί θα πρέπει να κάνει πολλά βήματα για να φέρει τον ανάλογο κόσμο στο μαγαζί.

Ν. Παναγιωτίδης: Εντάξει θέλουν πολύ δουλειά.

Ν. Βάνης: Δεν ήξερα ότι ο Γιάννης Σταμπουλίδης γράφει και Pop μουσική.

Ν. Παναγιωτίδης: Γράφει τα πάντα, δεν έχει γράψει πολλά Pop ο Γιάννης, ίσως είναι και το πρώτο.

Ν. Βάνης: Έχεις κυκλοφορήσει τον πρώτο σου προσωπικό δίσκο, με τίτλο “Δύο βροχές”. Πιστεύω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά.

Ν. Παναγιωτίδης: Ναι είναι η πρώτη μου προσωπική δισκογραφική δουλειά. Περιλαμβάνει από Pop μέχρι και λαϊκά, ζεϊμπέκικα κα ένα ντουέτο. Είναι μια προσεγμένη δουλειά, που πιστεύω ότι θα έχει απήχηση στον κόσμο.

Ν. Βάνης: Θέλω να σ΄ ευχαριστήσω Νίκο Παναγιωτίδη που διάλεξες την εκπομπή μου για να παρουσιάσεις την νέα σου δουλειά. Να σου ευχηθώ καλή επιτυχία και στο πάλκο.

Ν. Παναγιωτίδης: Εγώ ευχαριστώ, τιμή μου που με καλέσατε.

.