Τα Ελληνικά είναι περιζήτητα

20 Ιουνίου 2005

Η Ελληνική γλώσσα περιζήτητη σε όλες τις Βαλκανικές χώρες. Ποιος είπε ότι τα Ελληνικά είναι μια ξεχωριστή ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που μιλιέται μόνο σε μια εσχατιά της Ευρώπης;; Τα Ελληνικά σήμερα για άλλη μια φορά στην ιστορία, γίνονται η γλώσσα – βασίλισσα των Βαλκανίων.  Διδάσκονται με ενθουσιασμό σε ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια σε όλη την Βαλκανική χερσόνησο, μιλιούνται από όλο και περισσότερους νέους, ενώ κι άλλοι, κι άλλοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι απόφοιτοι του λυκείου αγωνίζονται να καταλάβουν μια θέση σε κάποιο τμήμα Ελληνικής φιλολογίας ή διερμηνείας….

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου της Σόφιας, κάθε χρόνο 2.500 υποψήφιοι διαγωνίζονται για 25 θέσεις. Γιατί αυτοί οι νέοι επιθυμούν διακαώς να μάθουν Ελληνικά;; Κυρίως για να βρουν μια καλά αμειβόμενη θέση εργασίας σε μια από τις 3.500 Ελληνικές επιχειρήσεις, ή σε ένα από τα 700 καταστήματα τραπεζών, Ελληνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές.

“Τα καλά Ελληνικά είναι περιζήτητα. “Κανένας φοιτητής μας δεν μένει άνεργος”, λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, κατά την επίσκεψη της “Κ” στη Σόφια, η κ. Στόινα Πορομάνσκα, καθηγήτρια Ελληνικής φιλολογίας στο εκεί πανεπιστήμιο.

Η Ελλάδα εδώ και καιρό είναι η ηγέτιδα χώρα των Βαλκανίων. Είναι η χώρα – μέλος της Ε. Ε που έχει “ρίξει” στη νευραλγική αυτή περιοχή στέρεες γέφυρες συναλλαγών και επικοινωνίας.

Εύλογο, λοιπόν, η Ελληνική κουλτούρα η Ελληνική γλώσσα εκεί να κυριαρχεί, να προσελκύει… Είναι μια ευτυχής συγκυρία την οποία το Ελληνικό κράτος θα όφειλε να αξιοποιήσει στο μέγιστο.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

.