Σπύρος Παπασπύρου

8 Σεπτεμβρίου 2005

στην Ραδιοφωνική εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ . Κύριε πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων που δεχθήκατε να κάνουμε μια εποικοδομητική συζήτηση σε θέματα που αφορούν τους εργαζομένους και γενικότερα της κοινωνίας μας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποιες θα είναι οι κινήσεις σας στα πλαίσια της διεθνούς εκθέσεως Θες/νίκης, και εάν θα υπάρξει κάποια συνάντηση σας με τον πρωθυπουργό;;

Σ. Παπασπύρου: Κοιτάξτε εκείνο το οποίο θα γίνει σήμερα και αύριο, μέχρι την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου, είναι όλη αυτή η προσπάθεια προετοιμασίας μέσα από την ενημέρωση όσο γίνεται περισσοτέρων εργαζομένων και παράλληλα θα συνεχίσει η ενημέρωση και η κινητοποίηση όλων των φορέων που με τον άλφα, ή βήτα τρόπο να υποστηρίζουν τα αιτήματα που θέτουν και τα οποία είναι χρήσιμα και για τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Θεωρούμε ότι και με τον συμβολή την δική μας θα παρουσιάσουμε τα πράγματα για να παρθούν αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα για την ζωή των εργαζομένων.

Ν. Βάνης: Θα υπάρξουν αλλαγές στο εργασιακό, διότι μαθαίνουμε ότι υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση;;;

Σ. Παπασπύρου: Οι πιέσεις κάθε φορά παραπέμπουν σε μονόδρομο. Π.χ η πίεση η οποία υπάρχει για τα όρια ηλικίας, δεν παραπέμπει στο να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, γιατί έχουν μόνο οι γυναίκες πρόωρη συνταξιοδότηση και δεν έχουν και οι άνδρες. Άρα λοιπόν είναι πολύ σχετικό πότε και πως λέγεται αυτό προς τον κόσμο και τι υποκρύπτει στην περίπτωση που αγοράζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε έσοδα. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι το ασφαλιστικό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο μας απασχολεί και έχουμε τις απόψεις, αλλά και ζωντανές παρεμβάσεις στην περίπτωση που και αυτό το ζήτημα θα παραγκωνιστεί.

Ν. Βάνης: Υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από τα συνδικάτα ότι οι εργαζόμενοι έχασαν 1 δις Ευρώ, αληθεύουν όλα αυτά;;;

Σ. Παπασπύρου: Δεν θέλω να μιλήσω εγώ γι΄ αυτά. Εκείνο το οποίο έχω υπ΄ όψιν μου είναι στο ζήτημα των υπερωριών, έχει οδηγήσει σε αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών. Η έκταση αυτού του θέματος είναι προφανώς μεγαλύτερη και δεν μιλάω μόνο γι΄ αυτά που μπορεί να πληρώσει μέσα από μια φιλική επιχειρηματική σχέση του όποιου εργαζόμενου. Μιλάω για δυνάμεις όπως είναι το ΠΑΜΕ το οποίο αν εννοεί στην πράξη το ενιαίο, την ανάγκη για μαζικούς δυναμικούς αγώνες των εργαζομένων, πρέπει κατά την άποψη μου να επιστρέψει στο τόπο των συνομιλιών, αποδεικνύοντας την κοίτη του πολιτισμού του μεσαίου χώρου.

Ν. Βάνης: Μήπως κύριε Παπασπύρου η κυβέρνηση συντελεί στο να έχουν αποθρασυνθεί οι βιομήχανοι για να δίνουν όλο και λιγότερα;;

Σ. Παπασπύρου: Αυτό είναι μια μεταβολή που την επισημάναμε. Είπαμε ότι ή ανέχεται, ή υποθάλπει, ή παρατηρεί αυτές τις καταστάσεις, πράγμα που ότι και να συμβαίνει, καταλήγει σε σοβαρά προβλήματα για τους εργαζόμενους.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πείτε την γνώμη σας για την άρση της μονιμότητας για τις ΔΕΚΟ που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός εδώ στην ΔΕΘ.

Σ. Παπασπύρου: Το θέμα της νομιμότητας στο στενό δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το όριο των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το όριο των απολύσεων του 2% αποτελεί ένα κριτήριο, ένα πλαφόν το οποίο παραπέμπει στην σταθερή απασχόληση. Οι αναφορές που γίνονται σήμερα για τις ΔΕΚΟ, ή η συκοφάντηση αυτής της αρχής και το θεσμού στο δημόσιο δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να επιλυθούν τα δικαιώματα κάποιων εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα. Ποτέ εξάλλου δεν εξυπηρετήθηκε και δεν υποστηρίχθηκε ένας εργαζόμενος με το ροκάνισμα των δικαιωμάτων και τις θέσεις κάποιου άλλου. Η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη, ότι επιθυμούν μια κατάσταση η οποία να μην έχει συλλογικό τρόπο, δηλαδή συλλογικές συμβάσεις, συλλογικό δίκαιο που να προστατεύει τους εργαζόμενους. Αυτό είναι το διακήρυγμα αυτών των πολιτικών και πρέπει να σταθούμε πιο αποτελεσματικοί.

Ν. Βάνης: Βλέπουμε κύριε πρόεδρε ότι η ανεργία μαστίζει ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Βόρεια Ελλάδα που μέρα με την ημέρα κλείνουν εργοστάσια. Μια και εσείς συζητάτε με τους πολιτικούς, πως βλέπετε την όλη κατάσταση;;; Θα ξανανοίξουν νέες επιχειρήσεις, ή θα πάμε σε μαρασμό;;;

Σ. Παπασπύρου: Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων απαιτεί κατά την γνώμη μας και το τονίσαμε χθες, μια άλλη οικονομική πολιτική κα μια άλλη κυβερνητική κα κρατική στάση απέναντι στους ιδιώτες. Εάν συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε και να διαθέτουμε δημόσιους πόρους , είτε μέσα από κυβερνητικά προγράμματα, είτε μέσα από την φορολογία με οποιονδήποτε τρόπο σε επιχειρηματίες οι οποίοι παραμένουν στην λογική να κερδίσουν , δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, να τονίσουν, και να ανοίξουν με τα προϊόντα τους δυνατότητες στην αγορά. Σε επιχειρηματίες που φοβούνται, είναι οπισθοδρομικοί οι οποίοι διαβλέπουν ότι μειώνεται η εισροή κερδών, αρχίζουν και μπαίνουν στην λογική του πως θα καταρρεύσει η επιχείρηση και στο τέλος αφήνουν τα χρέη προς διαχείριση στο κράτος, τους πολιτικούς, και τους πολίτες, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.

Απ΄ αυτήν την άποψη για να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις δεν αρκούν κατά την γνώμη μας μόνο οι αναπτυξιακοί επενδυτικοί νόμοι, και αυτοί είναι αναγκαίοι, αλλά πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική δυναμική σήμερα, που η προϋπόθεση συνάδει σε όλα τα προηγούμενα που είπαμε, της κυβερνητικής πολιτικής με τους κοινωνικούς φορείς, είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε σε μια τέτοια αλλαγή σελίδας η οποία δεν διαφαίνεται.

Ν. Βάνης: Βλέπουμε ότι το Ελληνικό κράτος αφήνει τις επιχειρήσεις να φύγουν στο εξωτερικό, που πολλές φορές τις πριμοδοτεί. Στις Ηνωμένες πολιτείες υπάρχει ένας καινούργιος νόμος που απαγορεύει τα Αμερικανικά κεφάλαια να εξαχθούν στο εξωτερικό.

Σ. Παπασπύρου: Αυτό θα πρέπει να ανατραπεί, όλη αυτή η αντίληψη ότι πηγαίνουμε στην διπλανή χώρα με χαμηλά μεροκάματα πρέπει να σπάσει. Αν σήμερα επιχειρήσεις μπορούν να σταθούν δίνοντας και την μάχη της ποιότητας στα προϊόντα του, και το μόνο ζήτημα είναι να αναζητήσουν φτηνό εργασιακό κόστος και όχι να αναπτυχθούν με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που συμμετέχουν σε χαμηλό βαθμό στην παραγωγή προϊόντων στην χώρα μας, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ν. Βάνης: Κύριε Παπασπύρου και πάλι σας ευχαριστώ, σας εύχομαι καλή φιλοξενία εδώ στην πόλη μας, μια και την αγαπάτε απ΄ ότι πληροφορούμαι, Να είστε καλά.

Σ. Παπασπύρου: Και εγώ σας ευχαριστώ.

.