Σώζος Λυμπερόπουλος

20 Σεπτεμβρίου 2005

Lymperopoulos_1στην Ραδιοφωνική εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη. Ο Σώζος είναι ο μόνος νέος Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης που λαμβάνει μέρος στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσ/νίκης, μας κάνει την τιμή να είναι σήμερα μαζί μας.

Σώζος Λυμπερόπουλος: Εγώ και ο συνθέτης είμαστε οι μόνοι Θεσσαλονικείς στο φεστιβάλ, και μάλιστα αυτό με αγχώνει πάρα πολύ, γιατί αγαπώ την πόλη μου και θέλω να προσφέρω όσο το δυνατόν περισσότερα, με την συμμετοχή μου αυτή.

Ν. Βάνης: Πιστεύω ότι θα πας καλά, γιατί είσαι ένας καλλιτέχνης χαμηλού επιπέδου. Θέλω να σου δώσω μια συμβουλή, να παραμείνεις έτσι και όταν θα ανέβεις στον καλλιτεχνικό χώρο, όπως συμβαίνει με πολλούς συναδέλφους σου.

Σ. Λυμπερόπουλος: Ευτυχώς έχω την οικογένεια μου που με στηρίζει κα με κρατά στην γη, δεν ανησυχώ.

Ν. Βάνης: Αυτό είναι καλό που λες. Εγώ όμως σου μιλώ για αργότερα, όταν θα ακούγεται το όνομα σου από τα Μ.Μ.Ε και την τηλεόραση.

Σ. Λυμπερόπουλος: Εγώ θα τιμήσω τις αξίες. Είχα καλούς δασκάλους στην Θεσ/νίκη.

Ν. Βάνης: Αυτά που σου έλεγα τόσα χρόνια, δεν έχω δίκιο.

Σ. Λυμπερόπουλος: Έχεις απόλυτο δίκιο.

Ν. Βάνης: Ο καθένας πρέπει να έχει και το ανάλογο τάιμιγκ.

Σ. Λυμπερόπουλος: Νομίζω όσον αφορά το τάιμιγκ εγώ είμαι και από τους τυχερούς, νωρίς ήλθε, είμαι ακόμα 20 χρονών.

Ν. Βάνης: Για πες μου τώρα για το τραγούδι σου που νομίζω ότι είναι φαβορί, ποιος έχει γράψει τους στίχους.

Σ. Λυμπερόπουλος: Τους στίχους έγραψε ο Δημήτρης Λασκαρίδης. Του χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ που μου τους εμπιστεύθηκε. Είναι ένας συνθέτης που εργάζεται εδώ και χρόνια στην Θεσ/νίκη, ανώνυμα βέβαια, αλλά τώρα ήλθε η ώρα του να καταξιωθεί.

Ν. Βάνης: Και θα πρέπει να καταξιωθεί.

Σ. Λυμπερόπουλος: Η αλήθεια είναι όμως ότι το αξίζει πραγματικά και φάνηκε βέβαια από την στιγμή που πέρασε το κομμάτι , γιατί στην επιτροπή όπως ξέρεις ήταν μεγάλα ονόματα, πως ο Γιώργος Κατσαρός, Δήμητρα Γαλάνη, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός και άλλοι.

Ν. Βάνης: Παρακολουθώ την πορεία σου πολλά χρόνια.

Σ. Λυμπερόπουλος: Σου χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ και δημοσίως.

Ν. Βάνης: Έγινε μια επιλογή από πόσα τραγούδια;;;

Σ. Λυμπερόπουλος: Η τελική φάση έγινε από 400 κομμάτια και επιλέχθηκαν τα 12 από δύο ενεαμελείς επιτροπές.

Ν. Βάνης: Να πούμε και τα ονόματα που ήταν στις επιτροπές.

Σ. Λυμπερόπουλος: Ήταν πολλοί, ήταν 18 συνολικά άτομα, ο Λ. Κογκαλίδης, Μ. Μυτιληναίου, Σ. Κραουνάκης, Λ. Νικολακοπούλου, πολλά τρανταχτά ονόματα κα άνθρωποι που έχουν δώσει το στίγμα τους , είναι και στάση ζωής τους, ο Κ. Λειβαδάς, ο Γ. Σπανός, ο Γ. Κατσαρός. Με τιμά το γεγονός ότι επέλεξαν εμένα και τον Δημήτρη Λασκαρίδη τον συνθέτη κα μας έβαλαν να διαγωνιστούμε με τους υπόλοιπους.

Ν. Βάνης: Που σημαίνει ότι η επιτροπή έκανε σωστή αξιολόγηση.

Σ. Λυμπερόπουλος: Επειδή ακούγονται πάρα πολλά, στην επιτροπή υπήρχαν ονόματα με μεγάλο καλλιτεχνικό όγκο, έχουν δώσει το στίγμα τους, αποκλείεται αυτοί να προώθησαν κάποια δικά τους παιδιά, όπως λέγεται απ΄ αυτούς που δεν πέρασαν στην δωδεκάδα, απλά έπρεπε να επιλεγούν 12 κομμάτια.

Ν. Βάνης: Στα 12 τραγούδια που επελέγησαν υπάρχει όλο το φάσμα της μουσικής.

Σ. Λυμπερόπουλος: Μπορώ να σου πω ότι εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα. Πραγματικά όλα τα παιδιά έγραψαν καταπληκτικά κομμάτια. Όλα είναι πολύ ωραία τραγούδια, υπάρχει συναδελφικότητα κα μου αρέσουν πάρα πολύ αυτά που άκουσα.

Ν. Βάνης: Από πότε ξεκίνησες την καριέρα σου;;

Σ. Λυμπερόπουλος: Σε νυχτερινά κέντρα δεν έχω τόση μεγάλη εμπειρία. Ξεκίνησα από 4 χρονών μαθήματα σε ωδείο πάνω στην κιθάρα που είναι το βασικό μου όργανο και όσο περνούσαν τα χρόνια άρχισα να ασχολούμαι όλο και περισσότερο με την μουσική. Πήρα μέρος σε μια συναυλία προς τιμήν του αείμνηστου Σταύρου Κουγιουμτζή, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Νότη Μαυρουδή. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που έφτασα σε ηλικία 15 ετών όπου και ξεκίνησα στα νυχτερινά κέντρα της Θες/νίκης και συνεχίζω όσο μπορώ καλύτερα.  

Ν. Βάνης: Ξέρω ότι τραγουδάς σωστά, πατάς επάνω στον στίχο. Νομίζω ότι υπήρχαν κάποιες αδικίες ως προς το άτομο σου από ορισμένα νυχτερινά κέντρα.

Σ. Λυμπερόπουλος: Δυσκολίες υπάρχουν σε όλες τις δουλειές, ότι μπορώ κάνω, προσπαθώ να ανταπεξέλθω και να τις ξεπεράσω.

Ν. Βάνης: Ποιοι είναι οι μουσικοί που έπαιξαν στο τραγούδι σου;;;

Σ. Λυμπερόπουλος: Στην Αθήνα εννοείς, είναι ο Μπασλάμ στο ακουστικό μπάσο, ο Μανώλης Καραντίνης στο μπουζούκι, και μπορώ να πω ότι έδωσε ένα καταπληκτικό ηχόχρωμα.

Ν. Βάνης: Είναι μεγάλος μπουζουξής ο Μ. Καραντίνης.

Σ. Λυμπερόπουλος: Πραγματικά είναι μεγάλος δεξιοτέχνης απ΄ ότι ακούγεται, ή απ΄ ότι λένε, είναι χαμογελαστός, απλός, κάνει μουσική, δηλαδή δεν το βλέπει ψυχρά επαγγελματικά, ούτε με την έννοια του πως θα πάρει χρήματα. Σε κάθε κομμάτι που παίζε βάζει την ψυχή του.

Ν. Βάνης: Τώρα ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο;;

Σ. Λυμπερόπουλος: τώρα αυτήν την περίοδο ασχολούμαι μόνο με το φεστιβάλ, δηλαδή κοιτάζω εκεί να δώσω όλες μου τις δυνάμεις.

Ν. Βάνης: Έχω μάθει ότι έχεις κάποιες καλές προτάσεις για να δουλέψεις και στην Αθήνα, αλλά και οι δισκογραφικές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί για σένα.

Σ. Λυμπερόπουλος: Ακόμα δεν είναι τίποτα σίγουρο, βρίσκομαι στο στάδιο των συζητήσεων.

Ν. Βάνης: Θέλει σοβαρή συζήτηση και προσοχή, χωρίς να πάρουν αέρα τα μυαλά σου, εάν θέλεις να πας μπροστά.

Σ. Λυμπερόπουλος: Τα μυαλά στην θέση τους, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ν. Βάνης: Πως βλέπεις τα πράγματα στην μουσική, μια και είσαι νέο παιδί και έχεις όρεξη.

Σ. Λυμπερόπουλος: Όταν λες στην μουσική, δηλαδή σε ποιόν τομέα εννοείς, στο δισκογραφικό, ή στα νυχτερινά κέντρα.

Ν. Βάνης: Εννοώ το τραγούδι.

Σ. Λυμπερόπουλος Εγώ ακόμα δεν έχω κάποια εμπειρία για να μιλήσω ως ειδήμονας. Μπορώ να πω ότι υπάρχουν πάρα πολλά καλά τραγούδια , καλές φωνές, από εκεί και πέρα ο καθένας θα πρέπει να κάνει τις επιλογές του όσο το δυνατόν καλύτερα, έτσι δεν είναι;; Το να φτάσει κάποιος στην κορυφή είναι κάτι εύκολο, το να μείνει όμως εκεί, να αναγνωριστεί από τον κόσμο και να κάνει μια πορεία με αξιοπρέπεια και ήθος είναι δύσκολο, και πιστεύω ότι είναι το ζητούμενο εν τέλει. Θαυμάζω κάποιους καλλιτέχνες, όπως είναι ο Γ. Πλούταρχος, η Π. Ζήνα, ο Α. Ρέμος, όλα τα μεγάλα ονόματα τα οποία σέβομαι πάρα πολύ.

Ν. Βάνης: Εσύ καλά κάνεις και τους σέβεσαι, το θέμα όμως είναι οι καλλιτέχνες αυτού του βεληνεκούς να σέβονται αυτοί τους εαυτούς τους.

Σ. Λυμπερόπουλος: Έτσι ακριβώς θα πρέπει είναι, οι καλλιτέχνες να τιμούν τον κόσμο. Πρέπει να σέβεται ο καλλιτέχνης ο γεγονός ότι κάποιος πάει και δίνει τα λεφτά του για να ακούσει κάποια τραγούδια.

Ν. Βάνης: Σε είδα στον Θ. Αδαμαντίδη, φαίνεται ότι είναι η αδυναμία σου ο Θέμης.

Σ. Λυμπερόπουλος: Είναι από τις πολύ αγαπημένες μου φωνές.

Ν. Βάνης: Και ο Θέμης έτσι πρωτοξεκίνησε.

Σ. Λυμπερόπουλος: Από το “Να η ευκαιρία”, μου το είχε διηγηθεί κιόλας.

Ν. Βάνης: Ο Θέμης πήρε το Demo αυτό που του είχες δώσει παλιά, το άκουσε και μου είπε αυτός Βάνη είναι φωνάρα.

Σ. Λυμπερόπουλος: Αυτό με τιμά πάρα πολύ, γιατί μιλάμε πραγματικά για μια πολύ σπουδαία φωνή.

Ν. Βάνης: Να σου πει τόσο καλά λόγια ένας τέτοιος καλλιτέχνης, μια τέτοια φωνάρα, είναι μεγάλο πράγμα.

Σ. Λυμπερόπουλος: Εγώ τον ευχαριστώ πολύ, γιατί με συμβούλεψε καλλιτεχνικά και επαγγελματικά. Μου στάθηκε άκουσε αυτό που του έδωσα και μου έδωσε κάποιες πολύτιμες συμβουλές. Πήγαινα στο μαγαζί για να τον ακούσω, να πάρω τα καλά στοιχεία του. Ασχολήθηκε μαζί μου και τον ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ν. Βάνης: Σώζος Λυμπερόπουλος ένα νέο ταλέντο, μια πολύ καλή φωνή, με καλά καλλιτεχνικά στοιχεία. Μια λοιπόν παίζεις και κιθάρα μήπως έχεις υπόψη σου να γράψεις κάποιο τραγούδι;;

Σ. Λυμπερόπουλος: Όλα τα όργανα παίζω, αλλά το βασικό μου είναι η κιθάρα. Ξέρεις δειλά – δειλά έχω αρχίσει να προσπαθώ, αλλά θέλω πολύ δουλειά ακόμα, δεν με ευχαριστεί το αποτέλεσμα.

Ν. Βάνης: Δηλαδή δεν θα σε ευχαριστούσε στο να καθίσεις και να γράψεις μουσική.

Σ. Λυμπερόπουλος: Μπορώ να πω ότι όχι μόνο με ελκύει, αλλά με γοητεύει κιόλας. Απλώς πιστεύω ότι θέλει πολύ δουλειά για να κάτσεις να γράψεις ένα κομμάτι. Συνθέτης είναι ο Δημήτρης Λασκαρίδης ο άνθρωπος που έγραψε το κομμάτι, την δουλειά αυτή την κάνει χρόνια. Μου είπε δε ότι ξεκινάς, γράφεις κάποια κομμάτια, αλλά δεν σου αρέσουν, αλλά στοιχεία τα κρατάς και συνεχίζεις, και προσπαθείς να γράψεις όσο καλύτερα γίνεται.

Ν. Βάνης: Που θα γίνει το φεστιβάλ τραγουδιού Θεσ/νίκης;;

Σ. Λυμπερόπουλος: Θα γίνει στο “παλατάκι”, στο γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Εγώ νομίζω ότι είναι πολύ καλό που θα γίνει στην Θες/νίκη, γιατί είναι η πατρίδα του φεστιβάλ.

Ν. Βάνης: Επιτέλους να ξοδευτούν τα ανάλογα χρήματα και για την Θεσ/νίκη, όχι μόνο στην Αθήνα που γίνεται η Eurovision να ξοδεύονται 8.000.000 Ευρώ.

Σ. Λυμπερόπουλος: Νομίζω ότι η Θες/νίκη χρειάζεται έναν τέτοιο θεσμό, γιατί έχουμε πολιτιστική ιστορία εδώ, έχουμε βγάλει μεγάλες φωνές.

Ν. Βάνης: Κακά τα ψέματα όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ξεκίνησαν από εδώ.

Σ. Λυμπερόπουλος: Είναι δύσκολο γήπεδο η Θεσ/νίκη. Πιστεύω ότι η μία χρειάζεται την άλλη και η Αθήνα, αλλά και η Θεσ/νίκη.

Ν. Βάνης: Σώζο σου εύχομαι να έχεις επιτυχία στο φεστιβάλ Θες/νίκης, και να πάρεις την πρωτιά.

Σ. Λυμπερόπουλος: Σ΄ ευχαριστώ πάρα πολύ. Μακάρι θα προσπαθήσω όσο μπορώ. Και μόνο που συμμετέχω εμένα μου είναι αρκετό, από εκεί και πέρα ίση υψηλότερη θέση καταλάβω τόσο το καλύτερο. Ο κόσμος θα το αποφασίσει, γιατί είναι αυτός που σε ψηφίζει. Στο τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Κούση, είναι ο άνθρωπος που έκανε την γνωριμία με τον συνθέτη, είναι και ο μπουζουξής, τώρα θα είναι Θ. Πολυκανδριώτης.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πεις τον τίτλο του τραγουδιού.

Σ. Λυμπερόπουλος: “Κομμάτια για σένα” του Δημήτρη Λασκαρίδη.

.