Νίκος Χελιδάκης δημοσιογράφος

17 Οκτωβρίου 2005

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςστην πρωϊνή Ραδιοφωνική εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη στο Ράδιο Σπορ 98,7 FM , για να συζητήσουμε για τα Ελληνοτουρκικά μια και είναι άριστος γνώστης του θέματος αυτού, καθώς και σε ότι αφορά την ένταξη της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλημέρα σας κύριε Χελιδάκη, τι κάνετε;;

Ν. Χελιδάκης: Καλημέρα σε όλους σας. Σημαντική είναι η εξέλιξη για την αναφορά της Ευρωπαϊκής ένωσης για την Τουρκία, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ουσιαστικά δίνετε το πράσινο φως της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για τις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει μια διαφοροποίηση απ΄ ότι γινόταν μέχρι τώρα απ΄ όλες τις χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει ένας όρος που λέει πως θα διακόπτονται αυτές οι διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που διαπιστώνεται, και αυτό προϋποθέτει συνεχούς ελέγχους, παραβίασης στοιχειωδώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ένα στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση στο κατά πόσο θα μπορέσει η Τουρκία να συνεχίσει αυτήν την πορεία προς την Ευρώπη. Αυτό είναι και το ζητούμενο, βέβαια διότι όλα τα στοιχεία που έρχονται από την γειτονική χώρα, δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα προχωρήσει αυτός ο δρόμος , αυτή η πορεία την οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να υλοποιηθεί.

Όλα αυτά γίνονται ουσιαστικά από έξωθεν εντολές. Είναι ένας δρόμος που αφενός μεν έχει ανοίξει, αφετέρου είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει, και να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει. Από τώρα και στο εξής θα υπάρχει αυτό το πλαίσιο των σχέσεων Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα καθιερώσει και την πορεία της Τουρκίας στην Ε. Ε. Ας μην ξεχνάμε ότι  θα επηρεάσει και τις σχέσεις μας με την γειτονική χώρα. Εδώ παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι.

Μέχρι στιγμής εμείς είμαστε απόντες απ΄όλα αυτά, δεν συμμετέχουμε σε καμιά ουσιαστική διαδικασία για την διαμόρθωση όλων των εξελίξεων. Αυτό βέβαια είναι μια επιλογή που έχουμε κάνει, έτσι ώστε να μην μπούμε στο μάτι του κυκλώνα, όπως αναφέρουν πολλοί. Χωρίς όμως αυτό να  απαλλάξει από τις ευθύνες αυτής τις εξέλιξεις, το κυριότερο δε χωρίς να υπάρχει κανένα φως για την επίλυση των Ελληνοτουρικών προβλημάτων, τα οποία παραμένουν όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια.

Ας μην ξεχνάμε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει αντίδραση από Κυπριακής πλευράς, καθώς η Κύπρος σε αντίθεση με μας ενδιαφέρεται άμεσα στο τι θα γίνει. Εμείς έχουμε πάψει να ενδιαφέρομαστε. Είναι μια επιλογή που επιβάλλεται από τα κόμματα, ειδικά από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα. Στην Κύπρο αντιθέτως ενδιαφέρονται άμεσα, διότι το θέμα σχετίζεται με την ύπαρξη της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θέλουν να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα υπάρξει μεταξύ Ε. Ε και Τουρκίας, αν η Τουρκία θα τηρήσει τα δεδομένα που τηρούν όλα τα κράτη μέλη.

Όσον δε αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι ήδη μέλος και ισότιμο της Ε. Ε, αν δηλαδή θα προχωρήσει στην πλήρη αναγνώριση της Κύπρου και αν ανοίξει πραγματική αντιπροσωπεία στην Λευκωσία, κάτι που δεν το έκανε μέχρι σήμερα.

Ν. Βάνης: Είχαμε αρκετές παραβιάσεις στο Fir της Λευκωσίας, και ήδη ετοιμάζεται η Κύπρος δια του Υπουργού Εξωτερικών να κάνει διαβήματα προς την Τουρκία και το Ισραήλ, που αφορούν τις παραβιάσεις του Fir. Δεν ξέρω εάν έχετε ενημερωθεί για το δημοσίευμα της εφημερίδας “ Επενδυτής” με τίτλο “Φίλοι – φίλοι, αλλά το Αιγαίο – Αιγαίο” και αναφέρεται στο πως η Άγκυρα κάθε φορά καταφέρνει με το πρόσχημα των ασκήσεων για πολλούς μήνες να παραβιάζει το Fir Αθηνών.

Εδώ μάλλον έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το Αιγαίο. Η κυβέρνηση αυτή, αλλά και η προηγούμενες σφυρίζουν αδιάφορα, όσον αφορά το θέμα αυτό. Οι Τούρκοι όμως δεν κάνουν πίσω. Θέλω να μας πείτε την γνώμη σας πάνω στο θέμα αυτό, μια και το κατέχετε καλά.

Ν. Χελιδάκης: Οι Τούρκοι φυσικά και δεν κάνουν πίσω, συνεχίζουν να διεκδικούν θα λέγαμε τον επιχειρησιακό έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος του Αιγαίου. Είναι ένα πρόβλημα που συνεχίζεται εδώ και 30 χρόνια, και δεν έγινε κανένα βήμα για τη επίλυση του. Ούτε τώρα υπάρχει κάποιο φως, παρά του ότι εμείς έχουμε ανοίξει τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία.

Συνεχίζεται αυτός όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς “ ακήρυχτος πόλεμος, πάνω από το Αιγαίο”, με συνεχείς παραβιάσεις, εμπλοκές κα αναχαιτίσεις. Τα πράγματα βέβαια έχουν δυσκολέψει τα τελευταία χρόνια. Οι Τούρκοι πιλότοι έχουν αποκτήσει την εκπαίδευση που δεν είχαν τα πρώτα χρόνια. Βέβαια υπάρχει και μια άνιση θα λέγαμε διάταξη των δυνάμεων μας, διότι η Τουρκική αεροπορία διαθέτει πολύ μεγαλύτερο στόλο, καθώς έχει προχωρήσει σε μεγάλες αγορές τα τελευταία χρόνια.

Τελευταία έχει γίνει κάποια κίνηση από την δική μας πλευρά με την αγορά των 35 μαχητικών αεροσκαφών. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, υπάρχει μεγάλη κατανόηση των Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών και πιλότων μας, οι οποίοι αναγκάζονται όλο το 24ωρο να βρίσκονται σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή, όποτε σημαίνει συναγερμός για την αναχαίτιση των Τουρκικών μαχητικών, τα οποία εισέρχονται σε χώρο που δεν δικαιούνται, δηλαδή στον εναέριο χώρο της Ελλάδος. Όσον δε αφορά την Κύπρο που είχε ένα παρόμοιο παιχνίδι, το οποίο θα έλεγα ήταν πιο περίπλοκο, διότι η Κύπρος είναι κοντά σε ευαίσθητες περιοχές, όπου έχουμε πολλά προβλήματα, και είχαμε πολλές γεωστρατηγικές εξελίξεις οι οποίες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε στο που θα μας οδηγήσουν. Είναι το σημαντικό ζήτημα στην Παλαιστίνη και φυσικά στο Ιράκ , όπου επηρεάζει και την ευρύτερη περιοχή.

Δυστυχώς όμως αυτό το οποίο διαπιστώνουμε, είναι ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία από πολιτικής πλευράς για τα Ελληνικά θέματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα για την επίλυση τους. Το πρόβλημα του Αιγαίου είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα , καθώς είναι ένας χώρος ο οποίος έχει και την γεωστρατηγική σημασία, αλλά έχει και τεράστια από οικονομική άποψη, διότι ο γεωπολιτικός και γωοφυσικός πλούτος του Αιγαίου είναι τεράστιος, που αν μπορούσαμε να τον εκμεταλλευτούμε, καθόσον το δικαιούμαστε,θα είχαμε λύσει όπως υποστηρίζουν και  πολλοί αναλυτές πολλά οικονομικά προβλήματα.

Παρ΄ όλα αυτά παραμένει ο πλούτος αυτός χωρίς να μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε. Είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο δεν έχει συνειδητοποιήσει ο Ελληνικός λαός που άγεται και φέρεται από την κατευθυνόμενη πληροφόρηση χωρίς να γνωρίζει το τι ακριβώς συμβαίνει.

Ν. Βάνης: Νίκο να σε ρωτήσω και κάτι άλλο όσον αφορά μια και τα τελευταία δημοσιεύματα, αλλά και της εκπομπής μου “Ραδιοξυπνήματα” που κάναμε στον Ράδιο Σπορ, για τα τελευταία όπλα που έχουν πάρει οι γείτονες μας για τον ηλεκτρονικό πόλεμο, χθες υπήρχε ένα δημοσίευμα, δεν ξέρω εάν το παρατήρησες, που η Ελλάδα έχει δηλώσει το ενδιαφέρον για την αγορά και έχει κάνει την σύμβαση, αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχει παραλάβει, τα λεγόμενα όπλα του ηλεκτρονικού πολέμου, μια και στο Αιγαίο γίνονται οι μάχες από τους αεροπόρους μας. Οι Τούρκοι υπερτερούν στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Ν. Χελιδάκης: Αυτό είναι ένα μεγάλο πολύ σημαντικό θέμα Νίκο, διότι η Τουρκία έχει προχωρήσει όσον αφορά τον εξοπλισμό της, για την χρονική θα λέγαμε αντιμετώπισης της αντιθέσεως του Αιγαίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όπου είχαν γίνει οι πρώτες κινήσεις για να εγκατασταθούν συστήματα ηλεκτρονικής εξουδετέρωσης του αντιπάλου.

Εδώ λέγονται πάρα πολλά τα οποία δεν έχουν εξακριβωθεί όσον αφορά τις ηλεκτρονικές παρεμβολές. Μιλούν για διάφορα ατυχήματα τα οποία έχουν εξακριβωθεί τα οποία έχουν γίνει σε εισαγωγικά ατυχήματα που δεν ήταν στην ουσία ατυχήματα εξ αιτίας ηλεκτρονικών παρεμβολών.

Μιλάμε γα συστήματα τα οποία έχουν εξοπλίσει τα F16 σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και με το Ισραήλ με κύριο σκοπό το να μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν την δυνατότητα να μπλοκάρουν ηλεκτρονικά τον αντίπαλο αεροπορικό στόλο, ούτως ώστε να μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση. Από την άλλη μεριά υπάρχουν και συστήματα εξουδετέρωσης των συστημάτων μπλοκαρίσματος, είναι ένα θα λέγαμε πολύ μεγάλο παιχνίδι το οποίο μπορεί να παιχθεί.

Εμείς έχουμε καθυστερήσει κατά κάποιο τρόπο, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να αναπληρωθούν αυτά τα κενά, ακόμα δεν ξέρουμε ποιες είναι οι δυνατότητες μας αντιμετώπισης των παρεμβολών οι οποίες επιχειρούνται και θα επιχειρούνται από την άλλη πλευρά. Εδώ να τονίσουμε ότι η άλλη πλευρά έχει προμηθευτεί τα ραντάρ, τα οποία λένε ότι είναι τα καλύτερα αυτή την στιγμή στην Μεσόγειο, και αυτό όμως δεν είναι εξακριβωμένο. Πάντως έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή όλο το Αιγαίο, είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Δεν γνωρίζουμε εμείς εάν μπορούμε να εξουδετερώσουμε την δύναμη των Τουρκικών ραντάρ.

Είναι ένα παιχνίδι πολύ μεγάλο για το οποίο δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση στο ευρύ κοινό θα λέγαμε ίσως κατά σκόπιμο τρόπο όλα αυτά τα ζητήματα κρατούνται στο σκοτάδι για να μην υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργείται κάποια άποψη, κάποια γνώμη από την κοινή γνώμη ουσιαστικά και να υπάρχουν κάποιες θα λέγαμε παρεμβάσεις, σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την Ελληνική παρουσία στο Αιγαίο, και τον έλεγχο του Αιγαίου, που όπως είπα και πριν είναι πολύ σημαντικός και εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης, αλλά και του τεραστίου γεωγραφικού πλούτου που έχει ένα πέλαγος , και που ήταν ανέκαθεν ιστορικά και πολιτιστικά Ελληνικό.

Ν. Βάνης: Δεν ξέρω Νίκο εάν έχεις παρατηρήσει τελευταία την αναδίπλωση  της Τουρκίας σε ότι αφορά το θέμα της μοιχείας.

Ν. Χελιδάκης: Αυτό ήταν ένα παιχνίδι πολύ πονηρό από τα συνηθισμένα Τουρκικά. Έβγαλαν το θέμα μπροστά για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι είναι ανένδοτοι σε ορισμένα ζητήματα και στη συνέχεια για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι εμείς θυσιάζουμε αυτά τα θέματα τα οποία για μας είναι πρώτης προτεραιότητας για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την ενταξιακή μας πορεία.

Είναι καθαρά Τουρκικός ελιγμός, δυστυχώς αυτά τα παιχνίδια δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις από την δικιά μας τουλάχιστον διπλωματική πλευρά. Είναι τέτοια τα παιχνίδια που παίζει η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια για να μπορέσει να πετυχαίνει τους στόχους της. Το Παιχνίδι του ρίχνουμε άδεια, για να πάρουμε γεμάτα, δηλαδή βάζουμε όσα μπορούμε περισσότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, και στην συνέχεια αφού υποχωρήσουμε, αυτό το παιχνίδι εξασκείται επί χρόνια και απέναντι της δικής μας πλευράς. Όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα όπου συνεχώς η Τουρκία εγείρει όλο και νέες αξιώσεις, όλο και νέες διεκδικήσεις για να παγιώσει τις προηγούμενες με την προοπτική, εάν υποχωρήσουμε από τα πέντε στα δύο, θα κερδίσουμε τα τρία, τα οποία είχαμε εγείρει ούτως, ή άλλως εκ του μηδενός, άρα είμαστε πάλι εμείς κερδισμένοι.

Είναι πολύ έξυπνος ο διπλωματικός ελιγμός τον οποίο χρησιμοποιεί η Τουρκική διπλωματία. Άρα θα πρέπει αυτό το πράγμα να γίνει συνειδητό από δικής μας πλευράς τουλάχιστον όσον αφορά τα διμερή θέματα, να αντιμετωπίζεται ανάλογα, και δεν πρέπει να πέφτουμε συνεχώς σ΄ αυτήν την παγίδα, στην οποία πολύ έξυπνα χειρίστηκαν και οι Τούρκοι, όσον αφορά το ζήτημα της μοιχείας που το έθεσαν σε πρώτη προτεραιότητα, και στην συνέχεια υποχωρώντας δημιούργησαν την εντύπωση ότι πράγματι έχουν την θέληση να υποχωρήσουν σε σημαντικά θέματα, ενώ ήταν ένα θέμα που δεν είχε τεθεί καθόλου στην Τουρκία. Το έθεσαν, υποχώρησαν και κέρδισαν θα λέγαμε κάποιες πολύ καλές εντυπώσεις από Ευρωπαϊκής πλευράς.

Ν. Βάνης: Νίκο με το θέμα της Χάλκης υπάρχει κάποια πληροφόρηση, από τα Τουρκικά μέσα εάν θα ανοίξει η Θεολογική σχολή;;

Ν. Χελιδάκης: Η σχολή της Χάλκης δεν θα ανοίξει, παρ΄ όλο που γίνεται και μια αναφορά από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εδώ δημιουργήθηκαν φοβερές εντυπώσεις πάλι από Ελληνικής πλευράς ότι η Τουρκία προχωρεί, κάνει σημαντικά βήματα, θα προχωρήσει στην επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης . Ένα παραμύθι, που έμεινε παραμύθι.

Ν. Βάνης: Τελικά Νίκο είναι ένα πυροτέχνημα αυτό για την Χάλκη.

Ν. Χελιδάκης: Ακριβώς πολύ σωστά το διατύπωσες Νίκο, ήταν ένα πυροτέχνημα, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφήνοντας την δυσαρέσκεια στους κύκλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που προσπαθούν με κάποιες δηλώσεις που έρχονται στην επιφάνεια, στην Τουρκική επικαιρότητα να πουν ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα, να επαναλειτουργήσει η Θεολογική σχολή της Χάλκης.

Γίνανε όλο το καλοκαίρι μεγάλες προετοιμασίες και στις υποδομές της σχολής να είναι έτοιμη να υποδεχθεί σπουδαστές, και όλα αυτά παρέμειναν μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις οι οποίες εξυπηρετούν την Τουρκική πολιτική. Η σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, και εδώ ας κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες διπλωμάτες τι κατάφεραν γι΄ αυτό το ζήτημα, σ΄ όλο αυτό το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ν. Βάνης: Νομίζω Νίκο Χελιδάκη όσον αφορά το θέμα της σχολής της Χάλκης, δεν έχουν να μας που τίποτα οι Έλληνες διπλωμάτες, αλλά ούτε και το Υπουργείο εξωτερικών, εδώ και αρκετά χρόνια που δεν κατάφεραν τίποτα, και φυσικά και οι Έλληνες του εξωτερικού μια και είναι ένα ισχυρό λόμπι στις ΗΠΑ, πως μέχρι τώρα δεν πιέζουν ούτε τον σημερινό πρόεδρο, αλλά ούτε και τον προηγούμενο, μια και το ελληνικό λόμπι των ΗΠΑ Νίκο Χελιδάκη είναι το πιο ισχυρό μαζί με το Ευρωπαϊκό.

Ν. Χελιδάκης: Στις ΗΠΑ αυτόν τον καιρό έχουμε προεκλογική περίοδο. Δυστυχώς δεν επετεύχθει τίποτα, διότι θα λέγαμε ότι οι Τούρκοι έχουν αυτιά ντουβάρια, και δεν ακούν τίποτα, για να πετύχουν τους σκοπούς. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.

Ν. Βάνης: Νίκο έχω πληροφορηθεί ότι ετοιμάζεις την τηλεοπτική σου εκπομπή, πότε θα ξεκινήσει;;

Ν. Χελιδάκης: Ελπίζω την ερχόμενη εβδομάδα να αρχίσουμε τις εκπομπές. Θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα στο κανάλι “EURO”. Θα είναι άκρως αποκαλυπτικές εκπομπές, και καλούμε τον κόσμο που μας παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια να είναι μαζί μας.

Ν. Βάνης:  Ετοιμάζεις ένα πολύ καλό θέμα, αλλά δεν θα το πούμε, για να έχει την πρωτιά από την εκπομπή σου.

Ν. Χελιδάκης: Έχουμε πάρα πολύ καλά θέματα, μεταξύ αυτών και σ΄αυτό το συγκεκριμένο στο οποίο αναφέρεσαι Νίκο, και ελπίζουμε να καλύψουμε το τεράστιο κενό της ενημέρωσης που υπάρχει σήμερα από την κατευθυνόμενη πληροφόρηση της Αθήνας.

Ν. Βάνης: Θλεω να σ΄ ευχαριστήσω Νίκο Χελιδάκη που ήσουν μαζί μας το πρωί στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα” και στον Ράδιο Σπορ,. Νάσαι καλά και να ενημερώνεις πάντα τους Έλληνες πολίτες εδώ της ευρύτερης περιοχής της Θεσ/νίκης, και όχι μόνο.

Ν. Χελιδάκης: Και εγώ σ΄ ευχαριστώ για την φιλοξενία, και για τα καλά σου λόγια.

.