Γιάννης Τάσσιος

25 Δεκεμβρίου 2005

Tassios_1Ένας καλλιτέχνης της νεότερης γενιάς με λαϊκές καταβολές. Τα καλλιτεχνικά του βήματα είναι αργά και σταθερά. Πολλά από τα τραγούδια του έγιναν σουξέ και συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα προγράμματα των μαγαζιών.

Τον διακρίνει το ήθος και το χαμηλό προφίλ, γι΄ αυτό και είναι αγαπητός στην νεολαία. Γιάννη καλοσώρισες στην εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” του Ραδιοσπορ 98,7 fm Πιστεύω δε ο ερχομός σου εδώ στην Θες/νίκη να σου βγήκε σε καλό.

Γιάννης Τάσσιος: Χρόνια πολλά σε όλους, όσους μας ακούν, νάνε καλά.. Είμαι χαρούμενος που σε βρίσκω Νίκο, παρ΄ όλο που είμαι κρυωμένος και άρρωστος. Όλα πάνε καλά. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Θεσ/νίκη.

Ν. Βάνης: Εδώ παίζω συνεχώς από το δίσκο σου το τραγούδι “Ούτε στον εχθρό σου”.

Γ. Τάσσιος: Το τραγούδι αυτό το άκουσες πρώτος εσύ, προτού καν κυκλοφορήσει.

Ν. Βάνης: Ακούσαμε τον στίχο και την μουσική, και σου είπα εάν θυμάσαι τότε, ότι το τραγούδι θα γίνει μεγάλο σουξέ, μετά το “Εδώ σε θέλω”, άλλο ένα πολύ ωραίο το οποίο όπου ακούγεται γίνεται χαμός.

Γ. Τάσσιος: Τραγουδάρα, μακάρι να πάει καλά.

Ν. Βάνης: Χθες ήμουν στο μαγαζί, όλος ο κόσμος ήταν επάνω στην πίστα μ΄ αυτό το τραγούδι. Διαπιστώνω δε ότι έχει αγγίξει τους Θεσσαλονικείς.

Γ. Τάσσιος: Μα είναι δυνατό, χορευτικό τραγούδι. Σαν την Θεσ/νίκη δεν υπάρχει καμιά.

Ν. Βάνης: Βλέπω ότι κάθε βράδυ γίνεται χαμός στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεσαι.

Γ. Τάσσιος: Δόξα το θεό, πάμε καλά.

Ν. Βάνης: Στους μήνες αυτούς που εμφανίζεσαι στην Θεσ/νίκη πήγες πολύ καλά.

Γ. Τάσσιος: Ναι, όντως εάν και υπήρχε μεγάλη κρίση, ιδιαιτέρως στην Αθήνα που τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα.

Ν. Βάνης: Η Αθήνα όντως δεν πάει καλά. Μιλούσα με τον Π. Φαλάρα ο οποίος μου είπε ότι τα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.

Γ. Τάσσιος: Όντως έτσι είναι. Η Θεσ/νίκη είμαι μία και μοναδική, αλλά φέτος είδα πολλά σχήματα στην Θεσ/νίκη, ενώ παλαιότερα δεν ήταν έτσι.

Ν. Βάνης: Έχουμε 17 σχήματα.

Γ. Τάσσιος: Δηλαδή παλαιότερα πριν ένα – δύο χρόνια ήταν δέκα ή οκτώ σχήματα, ήταν πιο χαλαρά τα πράγματα. Τώρα βλέπω ότι πολλοί έρχονται προς τα επάνω.

Ν. Βάνης: Εδώ μέχρι πότε θα εμφανίζεσαι;;

Γ. Τάσσιος: Η συμφωνία μας είναι να κάτσω μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τώρα εάν συνεχίσει το μαγαζί να πηγαίνει καλά, μπορεί να πάρουμε παράταση, να πάμε μέχρι 15 Φεβρουαρίου, ή 15 Μαρτίου, ο κόσμος θα το δείξει με την αγάπη του.

Ν. Βάνης: Ο επιχειρηματίας Γιώργος Φουρναράκης πιστεύω ότι είναι ευχαριστημένος από σένα.

Γ. Τάσσιος: Και εγώ είμαι ευχαριστημένος από την επιχείρηση το νυχτερινού κέντρου. Ερχόμενος εδώ στο Ραδιόφωνο άκουγα το τραγούδι του Θ. Αδαμαντίδη “Φίλε μου λες και φεύγεις”, είναι πολύ μεγάλο τραγούδι.

Ν. Βάνης: Όντως είναι τραγουδάρα. Ας επανέλθουμε όμως στο “Ούτε στον εχθρό σου” το οποίο έγινε πανελλαδικά σουξέ.

Γ. Τάσσιος: Δόξα το θεό πήγε καλά. Είδα δε ότι δεν κάνει κοιλιά, τώρα που πέρασε ο καιρός αντί να πέφτει, το τραγούδι ανεβαίνει.

Ν. Βάνης: Παίζονται όμως και οι δύο μπαλάντες σου.

Γ. Τάσσιος: Το “Ανησυχώ” και το “Που θα με βρεις”.

Ν. Βάνης: Δηλαδή οι εμφανίσεις σου στο FIX Live πήραν παράταση.

Γ. Τάσσιος: Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει, στις 15 Ιανουαρίου θα τελειώσουμε.

Ν. Βάνης: Έχω μάθει ότι θα πας μέχρι το Πάσχα.

Γ. Τάσσιος: Μακάρι, εγώ δεν θέλω να φύγω από την Θεσ/νίκη. Εδώ θέλω να σου πω μια αλήθεια, δεν ήθελα να έλθω στην Θες/νίκη καθόλου, και τώρα δεν θέλω να φύγω. Δηλαδή την Τρίτη πρέπει να κατέβω στην Αθήνα για κάποιες δουλειές και το βλέπω βουνό, δεν θέλω να πάω. Εδώ όποιος έρχεται δεν φεύγει εύκολα.

Ν. Βάνης: Μένει στην Θεσσαλονίκη.

Γ. Τάσσιος: Τελείωσε η Θεσ/νίκη είναι μία, δεν υπάρχει άλλη.

Ν. Βάνης: Ο στόχος με τον δίσκο σου έχει επιτευχθεί. Απ΄ ότι έμαθα από εσένα και από τον διευθυντή της εταιρείας σου κύριο Γερμενίτη, που τον είδα προχθές στην Sony, αλλά και από τον κύριο Φουρναράκη ετοιμάζεις ένα Live.

Γ. Τάσσιος: Ναι, αυτό είναι να το κάνουμε εδώ στο πανέμορφο FIX, το οποίο θεωρώ εγώ πολύ γουρλίδικο. Να τελειώσουν οι γιορτές, να φύγει το πολύ άγχος, και από το Γενάρη να ξεκινήσουμε να κάνουμε την επιλογή των τραγουδιών, να πάμε κάτω στην εταιρεία, να μιλήσουμε με τον κύριο Φιλίππου για να γίνει το Live CD.

Ν. Βάνης: Γιάννη ποιος είναι ο παραγωγός σου;;;

Γ. Τάσσιος: Ο Ηλίας Φιλίππου ο οποίος έχει γράψει όλα τα τραγούδια από το “Ένα φιλί” και την μουσική ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, τους στέλνω τα φιλιά μου. Τους αγαπώ και τους δύο κα είναι τιμή και χαρά για μένα που μου έχουν δώσει τραγούδια.

Ν. Βάνης: Έχεις κάνει πολλές συνεργασίες μ΄ αυτούς τους δημιουργούς.

Γ. Τάσσιος: Ναι βέβαια, και μου έγραψαν πολύ ωραία τραγούδια όπως: “Όλα μου τα πήρε όλα”, “Ουράνιο τόξο”, “Ένα σε θυμηθώ τρελαίνομαι”, “Ακόμα σ΄ αγαπάω”, “ Ένα φιλί” και πολλά άλλα τα οποία έγιναν επιτυχίες, αλλά και κόσμος δεν ήξερε ότι τα τραγουδώ εγώ. Σ΄ αυτό φταίει λίγο και η εταιρεία. Αυτά πρέπει να τα λες εσύ, όχι εγώ.

Ν. Βάνης: Καλά τα λες, φταίει η εταιρεία. Εγώ το λέω σε καθημερινή βάση για τις δισκογραφικές εταιρείες.

Γ. Τάσσιος: Όταν τα τραγούδια ενός καλλιτέχνη παίζονται, γιατί αρέσουν στον κόσμο, και δεν ξέρει τον καλλιτέχνη είναι κακή παραπληροφόρηση. Σ΄ αυτό δεν μπορεί να φταίει ο καλλιτέχνης.

Ν. Βάνης: Πως βλέπεις Γιάννη την Ελληνική δισκογραφία;; Τείνει προς το λαϊκό;; Ναι, ή όχι;;

Γ. Τάσσιος: Θεωρώ ότι η δισκογραφία είναι στην δύση της πλέον, λόγω του παραεμπορίου γενικώς σε όλα τα πράγματα Νίκο, είτε είναι παπούτσια, είτε είναι ρούχα. Σε όλα τα πράγματα υπάρχουν πλέον μαϊμού, τα οποία είναι φθηνά. Το ίδιο γίνεται και στους δίσκους. Σου λέει ο άλλος γιατί να πληρώσω ένα CD 15 Ευρώ και να μην το πάρω με 5 Ευρώ.

Ν. Βάνης: Αυτή είναι η όλη διαφορά που βλέπεις εσύ;;

Γ. Τάσσιος: Ο δικός μου δίσκος έπρεπε να γίνει 15 φορές πλατινένιος, αφού οι Μαύροι έχουν θησαυρίσει. Ποιος θα πάει να το αγοράσει από το δισκοπωλείο. 

Ν. Βάνης: Πάντως εσύ κάνεις πωλήσεις.

Γ. Τάσσιος: Δεν έχει σημασία Νίκο, όμως δεν έχω πάρει χρυσό δίσκο που τόσα χρόνια περιμένω.

Ν. Βάνης: Δηλαδή ο χρυσός δίσκος Γιάννη είναι η ανταμοιβή για τον καλλιτέχνη.

Γ. Τάσσιος: Ο χρυσός δίσκος είναι ένα μπράβο, κάνεις πολύ καλά την δουλειά σου, μας αρέσει αυτό που κάνεις, μας αρέσουν τα τραγούδια σου, τα αγαπάμε, συνέχισε να το κάνεις, τίποτα περισσότερο. Είναι μια επιβράβευση Νίκο μου. Νομίζεις ότι εμείς παίρνουμε λεφτά απ΄ αυτό. Εμείς λεφτά παίρνουμε από το μεροκάματο. Μόλις δεν έχει δουλειά το μαγαζί σου λέει ο άλλος, δεν βγαίνω, κόψε.

Ν. Βάνης: Εκτός του ότι εμφανίζεσαι φέτος στο Fix Live, έχεις κάνει και αρκετά έξτρα και πήγε πολύ καλά.

Γ. Τάσσιος: Μόνο στην Πάτρα πήγα, είχε πάρα πολύ κόσμο, έπαθα πλάκα, δεν το πίστευα και εγώ. Ήταν Τρίτη βράδυ και εκεί βρισκόταν σε άλλο μαγαζί και ο Πάνος Κιάμος ο οποίος και αυτός ήταν γεμάτος. Στο μαγαζί έγινε ένας χαμός, είχε 500 άτομα έξω, ήξεραν όλα τα τραγούδια μου, γιατί εδώ στην Θεσ/νίκη δυστυχώς δεν τα ήξεραν, τώρα τα μαθαίνουν. Από την Λαμία και κάτω είμαι γνωστός γιατί δουλεύω πολλά χρόνια στην Αθήνα και με ξέρουν. Στην Πάτρα το κοινό μου ήξερε τα τραγούδια μου και αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Ν. Βάνης: Νομίζω ότι έχεις πάει Ξάνθη και Κομοτινή.

Γ. Τάσσιος: Αυτές είναι για μένα οι δυνατές πόλεις μου, όπως και οι Σέρρες. Γενικά στην Βόρεια Ελλάδα είμαι αρχηγός, μ΄ αγαπούν πολύ το ίδιο και εγώ. Το δυσκολότερο κοινό είναι αυτό της Θεσ/νίκης και της Πάτρας.

Ν. Βάνης: Εσύ λοιπόν πιστεύεις ότι το κοινό της Θες/νίκης ξέρει να διασκεδάζει, ακούει πολλούς καλλιτέχνες, έχει εμπειρία στα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Γ. Τάσσιος: Στην Θεσ/νίκη εάν καταφέρεις και κερδίσεις το κοινό, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Εμένα μ΄ αγκάλιασαν από την αρχή, τους ευχαριστώ όλους μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Είναι εντάξει απέναντι μου και εγώ τους αγαπώ όλους. Δύσκολα φεύγεις απ΄ αυτό το κοινό, δηλαδή πας στην Αθήνα και μπορεί να μην μου αρέσει μετά. Όταν συνηθίσεις το κοινό της Θεσ/νίκης, έχεις πρόβλημα μετά.

Ν. Βάνης: Όταν δε περάσουν τα τραγούδια σου στον κόσμο, αυτομάτως φεύγεις μπροστά.

Γ. Τάσσιος: Αυτό αληθεύει.

Ν. Βάνης: Πολλοί όμως από τους μεγάλους καλλιτέχνες που ήλθαν εδώ δεν πήγαν καλά, γιατί το κοινό θέλει να πάει να διασκεδάσει και να περάσει καλά.

Γ. Τάσσιος: Οι τιμές στην Θες/νίκη είναι προσιτές. Μπορεί ο άλλος να βγει πιο εύκολα. Εκεί που θα πάνε σε μια καφετερία τέσσερα άτομα, γιατί να μην δώσουν 130 Ευρώ για να πάνε να διασκεδάσουν σε ένα νυχτερινό κέντρο παίρνοντας ένα μπουκάλι, είναι πολύ πιο φθηνά. Αν ίσχυε και στην Αθήνα το ίδιο, τα μαγαζιά θα ήταν γεμάτα, εκεί η τιμή της φιάλης αρχίζει από τα 150 Ευρώ το λιγότερο.

Ν. Βάνης: Ο Π. Φαλάρας μου είπε ότι στις “Μούσες” των Αθηνών η τιμή της φιάλης εν συγκρίσει με άλλα πολιτιστικά κέντρα είναι προσιτή, όπως επίσης και στο “Caramela”.

Γ. Τάσσιος: Μπράβο στον Μπάμπη και τον Στέλιο που έχουν φθηνές τιμές. Πολύ χαίρομαι, γιατί με έχουν βοηθήσει και οι δύο πάρα πολύ.

Ν. Βάνης: Γιάννη μετά από εδώ πας Αθήνα για 40 ημέρες;;;

Γ. Τάσσιος: Το δικό μου το πρόγραμμα λέει να κάνουμε 40 εμφανίσεις, δεν ξέρω εάν θα συμβαδίσουμε ολοκληρωτικά με τον Γιώργο . Είναι τιμή κα χαρά για μένα να ξαναδουλέψω πάλι με τον Γιώργο, είναι πολύ έντιμος άνθρωπος, πολύ καλός επιχειρηματίας, είναι από τους καλύτερους που έχω δουλέψει μέχρι τώρα, έχει σύνεση σ΄ αυτό που λέει και κάνει, έχει τεράστια διαφορά απ΄ όλους τους άλλους. Στο πρόγραμμα είναι να κάνουμε 40 εμφανίσεις στην Αθήνα και μετά να ξαναγυρίσουμε πάλι εδώ. Τώρα δεν μπορώ να πω πράγματα από τώρα. Εγώ θα ήθελα να είμαι μια χρονιά ακόμα στην Θεσ/νίκη.

Ν. Βάνης: Πότε έχετε ρεπό;;

Γ. Τάσσιος: Κάθε Τρίτη κα Τετάρτη. Δυστυχώς με τα ρεπό μου δεν προλαβαίνω να πάω εδώ στην Θες/νίκη να δω κάποιους φίλους που έχω. Κάθε Τρίτη και Τετάρτη κατεβαίνω στην Αθήνα. Πήγα στην Ε. Μενεγάκη, στην Ε. Μελέτη, πήγα στο ΣΤΑΡ, στην ΝΕΤ, δεν προλαβαίνω, και δεν γίνονται όλα μαζί. Μερικοί με λένε σε βλέπουμε σε όλα τα κανάλια , πως προλαβαίνεις;; Αυτό η καρδιά μου το ξέρει.

Ν. Βάνης: Γιάννη πόσες δισκογραφικές δουλειές έχεις κάνει μέχρι τώρα, γιατί μπορεί ο πολύς κόσμος να μην το γνωρίζει.

Γ. Τάσσιος: Ένα Live έχω κάνει με τον Χ. Πάζη, η πρώτη δισκογραφική μου δουλειά ήταν στην ΜΙΝΟΣ με τον Γιώργο Θεοφάνους και την Εύη Δρούτσα. Εκείνη την εποχή ήταν και ο Γ. Πλούταρχος που και εκείνος τότε δεν πήγε καλά. Ήταν δύσκολα στην ΜΙΝΟΣ τότε τα πράγματα.

Μετά με πήγε ο Ηλίας Φιλίππου στην Sony έκανα ένα single το “Δύσκολα, εύκολα”, μετά το “Για σένα εγώ πεθαίνω” με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον Ηλία Φιλίππου, μετά έκανα το “Ένα φιλί”, και μετά το “Ανησυχώ για σένα”. Στο σύνολο είναι 6 CD, τα τρία τελευταία πήγαν πολύ καλά.

Ήθελα δε να πω ότι τώρα τελευταία έχουν βγει κάτι κάρτες στο Ίντερνετ που μπορείς να καταβάσεις τραγούδια. Αυτό θα κάνει κακό στα δισκοπωλεία και κατ΄ επέκταση στην δισκογραφία και στους καλλιτέχνες, θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Κανένας καλλιτέχνης με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να πουλήσει πάνω από 8.000 CD, εννοώ πραγματικές πωλήσεις, όχι τις παρακαταθήκες, διότι στο τέλος επιστρέφονται.

Ν. Βάνης: Γιάννη προς τα πού πάει σήμερα το τραγούδι;;;

Γ. Τάσσιος: Βλέπω ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να περάσει καλά, και να ξεχάσει τα προβλήματα. Ο τροχός έχει γυρίσει, ο κόσμος θέλει λαϊκά τραγούδια. Βλέπεις τα μεγάλα σχήματα δεν γεμίζουν γιατί δεν μπορούν να τον διασκεδάσουν. Αυτοί που είναι διασκεδαστές, όπως αναφέρω ένα τυχαίο παράδειγμα τον Π. Κιάμο πάει καλά, γιατί διασκεδάζει τον κόσμο. Οι λαϊκοί τραγουδιστές που διασκεδάζουν τον κόσμο και τον κάνουν να περνά καλά, έχοντας και προσιτές τιμές, όλοι ανεξαιρέτως πάνε καλά

Ν. Βάνης: Σήμερα ο κόσμος πάει προς τον διασκεδαστή καλλιτέχνη, δεν τον ενδιαφέρει να πάει να παρακολουθήσει Show και μπαλέτα.

Γ. Τάσσιος: Ο κόσμος Νίκο σήμερα έχει πολλά προβλήματα, αλλά δεν έχει και χρήματα, και του φταίνε όλα. Εάν είχε χρήματα δεν θα τον ένοιαζε,. Θα έλεγε θα πάω στον Γ. Πάριο, στην Α. Βίσση, στον Γ. Τάσσιο, τον Γ. Πλούταρχο, και τον Π. Κιάμο. Τώρα δεν έχει την ευχέρεια ούτε τα CD τους να αγοράσει, αλλά ούτε και να πάει να τους ακούσει. Γι΄ αυτό σου λέω Νίκο μου ότι τα πράγματα είναι δύσκολα πλέον για μας.

Επειδή πλέον υπάρχει και πληθώρα καλλιτεχνών που βγαίνουν από τα ριάλιτι, όλοι θέλουν να γίνουν τραγουδιστές, νομίζουν ότι είναι το εύκολο χρήμα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα.

Ν. Βάνης: Αυτό θα πρέπει να το ακούσουν τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα να κάνουν καριέρα στο τραγούδι.

Γ. Τάσσιος: Εγώ γνωρίζεις τι έχω τραβήξει, έχω φτύσει αίμα για να φτάσω ως εδώ. Έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε που ξεκίνησα για να καταφέρω κάτι, με μεγάλο αγώνα και πολύ ταλαιπωρία. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που έδειξε ότι με αγαπά και με στηρίζει, παρ΄ όλο που τότε η εταιρεία μου δεν με στήριξε όσο έπρεπε.

Σε μια συζήτηση που είχα με τον πολυαγαπημένο μου Βασίλη Καρρά μου είπε, εσύ να μην μιλάς καθόλου, γιατί εγώ είχα κάνει 13 δίσκους και στον 14ο έκανα επιτυχία. Απ΄ αυτό που μου είπε ο Βασίλης παίρνω δύναμη και κουράγιο, επίσης το ίδιο μου είπε και ο Πασχάλης Τερζής, μετρά πολύ η γνώμη  δύο μεγάλων καλλιτέχνων που έχουν φτύσει πού αίμα για να φτάσουν εδώ που είναι σήμερα. Όπως και εγώ έχω περάσει μεγάλη ταλαιπωρία, δηλαδή δεν έκανα ένα δίσκο και μου πήγαν όλα ρόδινα.

Ν. Βάνης: Εγώ Γιάννη κάνω κριτική σε όλους, επιχειρηματίες, και καλλιτέχνες, οφείλω να τους κάνω κριτική, για να μπορούν να γίνουν πιο καλοί στην δουλειά τους.

Γ. Τάσσιος: Η κριτική θα πρέπει να γίνεται για όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Δια μέσου της κριτικής νομίζω ότι γινόμαστε καλύτεροι.

Ν. Βάνης: Θέλω φίλοι μου να ευχαριστήσω τον Γιάννη Τάσσιο που μας έκανε την τιμή να είναι μαζί μας στην εκπομπή Ελληνικό Φαινόμενο, και να του ευχηθώ καλές γιορτές και πάντα επιτυχίες.

Γ. Τάσσιος: Καμιά τιμή, είναι χαρά μεγάλη που ήλθα. Πολλά φιλιά σε όλους, να είμαστε καλά, χρόνια πολλά, καλή χρονιά, σας αγαπώ πολύ, υγεία σε όλους.

.