Γεώργιος Βήτας

12 Φεβρουαρίου 2006

nomos.jpgδικηγόρος και μέλος του δικηγορικού συλλόγου, στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα”, με τον Νίκο Βάνη, με κύριο θέμα τις θέσεις πάρκιγκ VIP, που ορισμένοι παρανόμως καταλαμβάνουν, και αυτοί είναι άνθρωποι από δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, δημοσίους οργανισμούς, Δήμους και Κοινότητες.

Καλημέρα κύριε Βήτα τις κάνετε;;;

Γεώργιος Βήτας: Δόξα το θεό είμαι καλά, καλημέρα σε όλους.

Ν. Βάνης: Εάν και ψιλοχιονίζει σήμερα.

Γ. Βήτας: Νομίζω ότι χθες ήταν χειρότερα τα πράγματα. Εγώ βίωσα την διαδρομή Γιάννενα – Θεσ/νίκη, την Κυριακή το βράδυ, έκανα 9 ώρες. Τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα.

Ν. Βάνης: Είχατε κάποια υπόθεση στα Γιάννενα;;;

Γ. Βήτας: Όχι πήγα στην Άρτα, γιατί είμαι αντιπρόεδρος της Αναγέννησης Άρτας, και πήγα να δω το παιχνίδι με τον Θερμαϊκό. Στην αρχή ταλαιπωρήθηκα πολύ. 

Ν. Βάνης: Πως βλέπετε το θέμα που αφορά στις θέσεις πάρκινγκ VIP. Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει ότι μετά τις 2,30 μ.μ, που κλείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες, θα πρέπει να μένουν ελεύθερες για τους πολίτες. Απ΄ ότι όμως φαίνεται κανείς δεν τηρεί την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Γ. Βήτας: Πόσες τέτοιες θέσεις πάρκινγκ υπάρχουν στην Θεσ/νίκη, κύριε Βάνη;;;

Ν. Βάνης: Υπάρχουν πάρα πολλές. Εάν πάρουμε όλους τους δρόμους, θα δούμε ότι υπάρχουν τρεις, με τέσσερις θέσεις. Στην Ίωνος Δραγούμη υπάρχουν επτά θέσεις.

Γ. Βήτας: Δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι δραματικά στην ζωή μας. Μια απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία θα είχε ορισμένους χαρακτηρισμούς, γι΄ αυτό το οποίο κάνει η αστυνομία να βγαίνει με μπλόκα και ραντάρ. Στην Εγνατία οδό για παράδειγμα όπου όταν πηγαίνουν με 140 χιλιόμετρα, ή με 150, εκεί θα πρέπει να τους γράψουμε για υπέρβαση ορίου;;

Γιατί είναι δήθεν επικίνδυνος ένας τέτοιος δρόμος, με ένα καλό αυτοκίνητο, σε μια απόλυτη ευθεία, με διαφορετική μπάρα και με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, ανά κατεύθυνση, ποιος είναι ο κίνδυνος , για να είναι στημένοι οι αστυνομικοί εκεί, ώστε να σε γράφουν με το ραντάρ;;

Ν. Βάνης: Γι΄ αυτό που μας λέτε, νομίζω ότι έχει βγει κάποια απόφαση που αναφέρει ότι είναι παράνομο, ή όχι.

Γ. Βήτας: Δεν υπήρξε απόφαση που αναφέρει ότι είναι παράνομο.

Ν. Βάνης: Εάν δεν κάνω λάθος, έχει γίνε κάποιο δικαστήριο για φωτογράφιση κάποιων αυτοκινήτων που συμπεριελάμβανε και τους πολίτες μέσα. Έγινε ολόκληρη φασαρία εάν θυμάμαι καλά.

Γ. Βήτας: Είχαμε βγάλει παράνομο το γεγονός ότι ήταν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, το ποιος θα κινείται. Αλλά το θέμα είναι πως πέρασε την ευθεία του αυτοκινήτου, και εάν αμφισβητείς ότι ήσουν εκεί, τότε μπορεί να προχωρήσει περισσότερο, να βγάλει φωτογραφία, και το πρόσωπο σου, για παράδειγμα. Αυτό έχει βγει μόνο.

Ν. Βάνης: Τώρα ας έλθουμε στο θέμα μας για τα VIP πάρκινγκ. Υπάρχει ένα δημοσίευμα που αναφέρεται στο ότι σε όλη την χώρα τίθενται σε αμφισβήτηση, καθώς οι επιστημονική ομάδα που διερεύνησε νομοθετικά το πλαίσιο, οι αρμόδιοι φορείς επικαλούνται το κενό γράμμα του νόμου, για την καθιέρωση τους.

Συγκεκριμένα η βοηθός του συνηγόρου του πολίτη κυρία Γιαννακούρου, αρμόδια για θέματα κύκλου ποιότητας ζωής, αναφέρεται στις διατάξεις του νόμου, βάσει του οποίου εκδόθηκαν οι κοινές Υπουργικές αποφάσεις, για την παραχώρηση αποκλειστικών χώρων στάθμευσης. Το θέμα είναι καραμπινάτο. Εφόσον η ίδια η πολιτεία, οι δημόσιες υπηρεσίες καταπατούν τον νόμο του κράτους, φανταστείτε τι θα γίνει με τους πολίτες της χώρας.

Γ. Βήτας: Είναι το μοναδικό πράγμα που καταπατά το κράτος, και μαζί μ΄ αυτό όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί;;;

Ν. Βάνης: Κύριε Βήτα εάν το ίδιο το κράτος δεν εφαρμόζει τους νόμους, γιατί θα πρέπει να το κάνουν μόνο οι πολίτες.

Γ. Βήτας: Αυτό είναι γνωστό κύριε Βάνη, δηλαδή το κράτος σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζει τους νόμους. Να σας πω κάτι που διάβασα χθες και μου έκανε εντύπωση, δεν το ήξερα ειλικρινά. Το ξέρετε ότι απαγορεύεται στις προτομές να μπαίνει η Ελληνική σημαία, πριν την αποκάλυψη τους;;;

Ν. Βάνης: Από εσάς το ακούω.

Γ. Βήτας: Έχει τρεις μήνες φυλάκιση, όταν τοποθετείται η Ελληνική σημαία στην προτομή, πριν τα αποκαλυπτήρια. Δεν πηγαίνουν οι επίσημοι και τραβούν την Ελληνική σημαία και εμφανίζεται η προτομή;;;

Ν. Βάνης: Αυτός ο νόμος πότε πέρασε;;

Γ. Βήτας: Δεν πέρασε τώρα, είναι πολύ παλιός. Προχθές βγήκε το θέμα εντελώς συμπτωματικά. Θέλω να μου πείτε σε πόσες προτομές έχετε δει την Ελληνική σημαία να τις σκεπάζει, πριν γίνουν τα αποκαλυπτήρια;;;

Ν. Βάνης: Τα βλέπουμε συνέχεια.

Γ. Βήτας: Έτσι γίνεται ακριβώς.

Ν. Βάνης: Άρα μας λέτε ότι για τους χώρους στάθμευσης η ίδια η πολιτεία δεν εφαρμόζει τον νόμο. Να πάρουμε τον Δήμο Θεσ/νίκης, είναι εδώ δίπλα στην Αγίας Σοφίας το Μακεδονικό μουσείο. Κάποιος δε κύριος έβαλε κλειδαριά και αλυσίδες στο πάρκινγκ, και χθες είδα και κάποιον κύριε Βήτα να κάνει τον τροχονόμο, για να παρκάρουν οι συνάδελφοι του το απόγευμα γύρω στις 6,30 μ.μ. Και εγώ διερωτώμαι, μήπως ορισμένες φορές γίνεται και επινοικίαση του χώρου;;

Γ. Βήτας: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά να είστε σίγουρος ότι μπορούμε να το μάθουμε.

Ν. Βάνης: Όταν ο πολίτης κατεβαίνει το απόγευμα στο κέντρο της πόλης, δεν βρίσκει πάρκινγκ, ενώ υπάρχουν χώροι που μπορεί να σταθμεύσει, αλλά είναι κλειδωμένοι. Αυτό το Ελληνικό Φαινόμενο δεν μπορώ να το συνηθίσω.

Γ. Βήτας: Να σας πω και ποιο Ελληνικό Φαινόμενο δεν έχετε συνηθίσει επίσης. Δεν μπορεί να καταλάβει αυτόν που κατεβαίνει με το αυτοκίνητο κάτω και κάνει μιάμιση ώρα βόλτες, για να παρκάρει, ενώ δίπλα του υπάρχει πάρκινγκ.

Αυτό το Ελληνικό Φαινόμενο πως το βλέπετε;; Ψάχνει μιάμιση ώρα, σπάνε τα νεύρα του και δεν το βάζει σε ένα πάρκινγκ. Αυτό πάλι πως το βλέπετε;;;

Ν. Βάνης: Τελικά μήπως ζούμε σε μια πόλη που τίποτα δεν εφαρμόζεται.

Γ. Βήτας: Κοιτάξτε, μήπως ζείτε σε μια πόλη που είναι εξαιρετικά εχθρική προς τον πολίτη, γιατί δεν τον επιτρέπει ούτε να μετακινηθεί, του απαγορεύει να έχει ποιότητα ζωής. Είναι και η Ελληνική νοοτροπία η οποία εν πάσει περιπτώσει είναι προβληματική. Για τους Ευρωπαίους η Θεσ/νίκη είναι η πιο ερωτική πόλη.

Ν. Βάνης: Αυτή η καραμέλα μου αρέσει πάρα πολύ.

Γ. Βήτας: Αυτή είναι καραμέλα της ερωτικής πόλης, που όμως σου προκαλεί ασφυξία, και το μοναδικό πράγμα που θα κάνει κανείς ενδεχομένως για να την απολαύσει είναι μια βόλτα στην παραλία, δεν σου δίνε τίποτα άλλο.

Ν. Βάνης: Μια και είστε μέλος του δικηγορικού συλλόγου της Θεσ/νίκης, νομίζω ότι παίχτηκαν πολλά για την προεδρία.

Γ. Βήτας: Τι εννοείτε πολλά παίχτηκαν;;

Ν. Βάνης: Θέλω να πω ότι είπαν πολλά οι υποψήφιοι, και δεν γνωρίζω εάν τα τήρησαν. Π.χ για το δικαστικό μέγαρο, την μηχανογράφηση, τις φυλακές. Προχωρούν όλα αυτά;;;

Γ. Βήτας: Κάποια πράγματα προχωρούν, όλοι θα θέλαμε περισσότερα. Εμείς θέλουμε να προχωρούν εκείνα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα μας. Υπάρχουν διάφορα κολλήματα νομικής φύσεως τα οποία πραγματικά είναι παράλογα.

Τώρα για παράδειγμα προχώρησε μια έγκριση κονδυλίου για την μηχανογράφηση του Υποθηκοφυλακείου, αλλά για να λειτουργήσει θέλει 3-4 χρόνια, λόγω των γραφειοκρατικών κολλημάτων. Κανείς δεν είναι μάγος από τον δικηγορικό σύλλογο, για να περιμένει να αλλάξουν τα πράγματα από την μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν γενικότερα προβλήματα δυσλειτουργίας του Ελληνικού κράτος.

Να σας πω μια νοοτροπία που επικρατεί, την προηγούμενη φορά που χιόνισε στην Αθήνα, έκλεισαν όλα τα δικαστήρια στην Ελλάδα.  

Ν. Βάνης: Αυτό είναι τραγικό.

Γ. Βήτας: Εξωφρενικό θα έλεγα.

Ν. Βάνης: Χιονίζει στην Αθήνα και κλείνει όλη η Ελλάδα.

Γ. Βήτας: Ακριβώς, προχθές είχε πραγματικά πρόβλημα. Σε Κοζάνη και Γρεβενά δεν ξέρω εάν έκλεισαν τα δικαστήρια. Μπορεί να βγήκε μια απόφαση που πέντε πόλεις της Ελλάδος που έχουν πραγματικό πρόβλημα μετακίνησης , για να μην δυσκολευτούν οι άνθρωποι στις μετακινήσεις τους, να κλείσουν τα δικαστήρια.

Εάν και πάλι δεν το καταλαβαίνω, διότι στην Γερμανία, Αυστρία θα έπρεπε τον μισό χρόνο να είναι κλειστά τα πάντα. Μιλάμε για μια χώρα κύριε Βάνη όπου λειτουργεί μεταξύ 22-28 βαθμούς και από εκεί και πέρα όλα θεωρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ν. Βάνης: Ο δικηγορικός σύλλογος δίδει βοήθεια στους νέους δικηγόρους;; Γιατί σήμερα είναι δύσκολα να ξεκινήσει κάποιος χωρίς ηθική και χρηματική βοήθεια.

Γ. Βήτας: Τι θα μπορούσε να κάνει ο σύλλογος;; Εντάξει εάν έχουμε 500 καινούργιους δικηγόρους, πείτε πώς να τους βοηθήσουμε. Πως θα μπορούσε ο σύλλογος να μπει σ΄ αυτήν την διαδικασία.

Ν. Βάνης: Ο σύλλογος απ΄ ότι γνωρίζω έχει ακίνητα και ευρωστία χρημάτων.

Γ. Βήτας: Εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει ευρωστία, και τα ακίνητα προφανώς αξιοποιούνται, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αξιοποιούμε και μετά τα μισά τα παίρνουμε οι δύο μας. Ούτε από την άλλη εγώ θα μπω στην διαδικασία να μιλώ για κοινωνική πολιτική, μέσω του δικηγορικού συλλόγου. Και με όλα αυτά εν πάσει περιπτώσει δεν είμαι από την μεριά που ψήφισε τον νυν πρόεδρο, τον οποίον βέβαια στηρίζω και τιμώ.

Ν. Βάνης: Ο πρόεδρο όταν εξελέγεται θα πρέπει όλοι να τον στηρίζουν.

Γ. Βήτας: Σαφώς, εάν και εγώ ήμουνα με το ψηφοδέλτιο άλλου υποψηφίου. Τι να πει ο σύλλογος για τους νέους δικηγόρους;; Από τα 500 άτομα ενδεχομένως που ορκίζονται κάθε χρόνο, οι μισοί και πλέον δεν ξέρουν σε ποιο επάγγελμα βρίσκονται. Δεν ξέρουν ότι έχουν τελειώσει την νομική και δεν ξέρουν γιατί γίνονται δικηγόροι. Τι να κάνει λοιπόν ο σύλλογος, να τους κόψει βοήθεια.

Ν. Βάνης: Κύριε Βήτα σε συζητήσεις που είχα με δικαστικούς λειτουργούς, μου είπαν ότι οι νέοι δικηγόροι δεν κατέχουν τα νομικά, δεν είναι καταρτισμένοι. Και εγώ ερωτώ, είναι δυνατόν να τελειώνουν την νομική και να μην γνωρίζουν τα ουσιώδη πράγματα;;;

Γ. Βήτας: Να σας πω κάτι κύριε Βάνη, όταν έχεις τελειώσει την νομική, επισήμως δεν έχεις δει ποτέ επιταγή. Τελειώνεις την νομική και δεν σου έχει δείξει κάποιος μια επιταγή. Θεωρητικά στα βιβλία περιγράφεται, αλλά πάρτε μια επιταγή οποιασδήποτε τράπεζας, δεν την έχουν δείξει ποτέ. Δεν έχει δει ποτέ κανένας τελειόφοιτος φοιτητής της νομικής δικόγραφο, δηλαδή το έγγραφο που καταθέτει κάποιος στα δικαστήρια.

Ν. Βάνης: Με την άσκηση που κάνουν δίπλα σε δικηγόρους δεν τα μαθαίνουν αυτά.

Γ. Βήτας: Είναι θέμα αφενός αυτού που έχει τον ασκούμενο, το πόσο θέλει να τον καθοδηγήσει, αλλά να ξέρετε ότι είναι και θέμα που ασκουμένου.

Να πούμε κάτι κύριε Βάνη, ένας δικηγόρος έχει πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντι στον πελάτη του, διότι εκείνη την στιγμή μπορεί να διαπραγματεύεται την ελευθερία του, ή την περιουσία. Είναι λοιπόν κατ΄ αρχήν θέμα προσωπικό του δικηγόρου, να είναι καταρτισμένος, να μπορεί να είναι σωστός επαγγελματίας και να υποστηρίζει τον πελάτη του. Όπως σε όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί.

Ν. Βάνης: Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λέτε.

Γ. Βήτας: Υπάρχουν βεβαίως και στις δημόσιες υπηρεσίες καλοί και κακοί, υπάρχουν άνθρωποι ευσυνείδητοι, υπάρχουν δε και υπάλληλοι που εκτός από μια σφραγίδα που έχουν στο χέρι τους, δεν έχουν ιδία από τίποτα άλλο. Είτε διότι κανείς δεν τους έχει ενημερώσει, είτε ότι τους ενημέρωσε και αυτοί αδιαφορούν, είτε διότι και οι ίδιοι ποτέ δεν προσπάθησαν να μάθουν κάτι παραπάνω.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τους δικηγόρους. Εγώ μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν ορισμένοι συνάδελφοι οι οποίοι δεν διαβάζουν. Σας πληροφορώ όμως ότι εάν κυκλοφορήσετε το βράδυ στις περιοχές που είναι τα δικηγορικά γραφεία, θα δείτε ότι είναι οι μοναδικές περιοχές της Θες/νίκης που έχουν φώτα.

Διότι είναι πάρα πολύ σκληρό επάγγελμα, ο ανταγωνισμός είναι πολύ δύσκολος. Οι περισσότεροι δικηγόροι εργάζονται πολύ αργά το βράδυ, πριν πάνε στο σπίτι τους. Μετά τις 9 μ.μ αυτοί οι οποίοι αποχωρούν από τα γραφεία τους είναι οι δικηγόροι. Εάν κάποιος κυκλοφορεί στην Βενιζέλου, Μητροπόλεως, ή την Φράγκων, εκεί που βρίσκονται τα περισσότερα δικηγορικά γραφεία, θα δείτε να βγαίνουν δικηγόροι.

Βεβαίως υπάρχει πληθώρα συναδέλφων, για παράδειγμα υπάρχουν 5.000 άνεργοι δικηγόροι. Ενδεχομένως στην Θεσνίκη θα υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι είναι γερασμένοι. Οι δικαστικοί όμως οφείλω να πω ότι στην πλειοψηφία είναι διαβασμένοι, υπάρχουν και αυτοί που δεν είναι. Υπάρχουν και δικαστικοί οι οποίοι μπορεί να ρίξουν ισόβια στον πελάτη σου και λες μπράβο του και δίκιο έχουν και ξέρουν νομικά. Αυτό να το ξέρουμε, δηλαδή πάντα θα υπάρχουν οι καλύτεροι και οι λιγότερο καλοί.

Ν. Βάνης: Λέτε ότι οι περισσότεροι δικηγόροι είναι καταρτισμένοι, έχουν την στήριξη του δικηγορικού συλλόγου, και δεν αναφέρεστε στα νέα παιδιά.

Γ. Βήτας: Ο δικηγόρος της μιας ημέρας δεν μπορεί να είναι καταρτισμένος, όπως ο δικηγόρος των 20 ετών. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο δικηγόρος ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση σου, να έχει την διάθεση να ασχοληθεί, να ενημερωθεί από τα βιβλία, εφόσον δεν γνωρίζει το θέμα, αλλοίμονο εάν γνωρίζεις το οτιδήποτε, είναι αδύνατον, επίσης να έχει τον επαγγελματισμό μέσα του και για την δική του προσωπική καριέρα.

Κάθε δικηγόρος ακολουθεί τον δικό του μοναχικό δρόμο μέσα στην αγορά. Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι είναι ελεύθερο επάγγελμα, η αγορά είναι αυτή που σε ανεβάζει και σε κατεβάζει. Όσο περισσότερα προσόντα έχεις και όσο πιο ικανός είσαι, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να αναδειχθείς. Εάν λοιπόν δεν είσαι ικανός θα σε αποβάλλει το σύστημα.

Ν. Βάνης: Κύριε Βήτα να μην μιλάτε πολύ στο κινητό, γιατί γίνονται υποκλοπές.

Γ. Βήτας: Ξεχάσαμε κύριε Βάνη εκτός από την καλημέρα σε εσάς, να καλημερίσουμε κα τα παιδιά που μας ακούν παράλληλα.

Ν. Βάνης: Εσείς τι πιστεύετε ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν παρακολουθούνται τα κινητά τηλέφωνα;;;

Γ. Βήτας: Παρακολουθούνται, όχι μόνο από την συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά απ΄ όλες τις εταιρείες. Όποιος πιστεύει ότι το λογισμικό υπήρχε μόνο στην συγκεκριμένη εταιρεία είναι αφελής.

Ν. Βάνης: Χθες δε άκουσα και το εξής εξωφρενικό ότι ακόμα και στην ΕΥΠ παίρνουν εργολαβία κατά επιχειρηματιών.

Γ. Βήτας: Αναμενόμενο δεν είναι;; Τώρα ανακαλύψαμε τον θεσμό;; Μάλιστα από τότε που ανακαλύφθηκε, εξαφανίστηκαν και τα στοιχεία, να μην βρεθεί τίποτα.

Ν. Βάνης: Ξέρετε τι μου έκανε εντύπωση ο κύριος Βουλγαράκης και ο κύριος Παπαληγούρας σε κάποιο πάνελ είπαν ότι εμείς δεν γνωρίζουμε ένα τα τηλέφωνα παρακολουθούνται.

Τον Μάιο του 2004 δεν ξέρω εάν το ξέρετε, έγινε ένα τεστ κοπώσεως σε πόσα δευτερόλεπτα μπορούν να παρακολουθούν κάποιον, σε ποιο σημείο, με ποιο τηλέφωνο μιλά, ακόμα υπήρχαν και φωτογραφίες ε 17 δευτερόλεπτα. Άρα οι αρμόδιοι το γνώριζαν.

Γ. Βήτας: Κύριε Βάνη δεν υπάρχει άνθρωπος τον οποίον θέλει να βρει η αστυνομία και να μην τον βρίσκει. Τον βρίσκει ακόμα και στα βουνά πάνω στην Κατάρα, όταν έχει σκοτώσει συναδέλφους της και τον εντοπίζει μέσα στο πουθενά. 

Ν. Βάνης: Κύριε Βήτα η υπόθεση με το παραδικαστικό κύκλωμα προχωρά κανονικά;;

Γ. Βήτας: Πώς να προχωρήσει, όταν βγαίνει από τους δημοσιογράφους , γιατί έτσι ξεκίνησε η κάθαρση. Η οποία βέβαια δεν θα την ονομάσω έτσι. Εν πάσει περιπτώσει υπάρχουν και ορισμένοι επίορκοι δικαστές και δικηγόροι. Βγήκε ο δημοσιογράφος και τους είπε παιδιά εάν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνω εγώ, μετά προχώρησαν με την πίεση της κοινής γνώμης.

Ν. Βάνης: Κύριε Βήτα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας είπατε τι απόψεις σας δε τόσο κατατοπιστικά θέματα.

Γ. Βήτας: Και εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, καλή σας

 

.