Άννα Στεφανίδου

26 Μαρτίου 2006

Anna_Stefanidou_02στην Ραδιοφωνική εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον Ν. Βάνη, μια ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη καλλιτέχνιδα. Βαδίζει με αργά και σταθερά βήματα στον καλλιτεχνικό Χώρα και εμφανίζεται στο σχήμα του Π. Κιάμου στην “Πύλη Αξιού”. Άννα καλώς μας ήλθες.

Α. Στεφανίδου: Καλησπέρα Νίκο.  

Ν. Βάνης: Εμφανιζόσουν στην Αθήνα με τον Π. Κιάμο και τώρα είσαι μαζί του στην “Πύλη Αξιού”. Βλέπω ότι έχεις ομορφύνει, και έχεις ωριμάσει πολύ.

Α. Στεφανίδου: Αυτό να το πάρω ως κοπλιμέντο.

Ν. Βάνης: Η φωνή σου έχει μεστώσει γιατί να μην ξεχνάς ότι σε γνωρίζω πολλά χρόνια στο πάλκο και πιστεύω ότι ήλθε πλέον η ώρα σου.

Α. Στεφανίδου: Κοίταξε ούτε ή άλλως ωριμάζεις μεγαλώνοντας, αλλά η εμπειρία είναι αυτή που μας κάνει καλύτερους, καθώς επίσης οι καλές δουλειές κα οι καλές συνεργασίες.

Ν. Βάνης: Η προηγούμενη δουλειά σου για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, δεν είχε κάτι το δυνατό, αντιθέτως με την καινούργια σου που όλα τα κομμάτια είναι πολύ προσεγμένα.

Α. Στεφανίδου: Στην τελευταία δισκογραφία ψάξαμε να βρούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τραγούδια. Στην προηγούμενη που αναφέρθηκες όλα είχαν γίνει λίγο πιο γρήγορα και αυτός ήταν ο λόγος, που δεν βγήκε αυτή η δουλειά προς τα έξω. Γιατί κάποιες φορές πρέπει και οι ίδιοι άνθρωποι που θέλουν να βγάλουν μια δουλειά, να την αγαπούν και οι ίδιοι, όχι μόνον εγώ που τραγουδώ κάποια τραγούδια, που ψάχνω να βρω συνθέτες και στιχουργούς. Όταν οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν πιστεύουν την δουλειά τους, δεν μπορεί να έλθει η επιτυχία, δεν μπορεί να γίνει τίποτα σωστό και να βγει προς τα έξω.

Ν. Βάνης: Με τα τραγούδια που λες στην “Πύλη Αξιού”, βλέπω ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται.

Α. Στεφανίδου: Ναι, είναι έτσι ακριβώς όπως το λες. Από την προηγούμενη δουλειά είχε ξεχωρίσει το “Φτάνει” το οποίο ενώ δεν βγήκε ποτέ προς τα έξω, ούτε ακούστηκε από τα Ραδιόφωνα, ο κόσμος το έχει κάνει επιτυχία.

Ν. Βάνης: Πρέπει δε να σου πω ότι μας ακούν στην Αθήνα από το Ράδιο Paradise και από τα Ραδιοκύματα της Βοστόνης.

Α. Στεφανίδου: Να στείλουμε τους χαιρετισμούς σε όλους.

Ν. Βάνης: Την φωνή σου την έχεις καλλιεργήσει και ξεχωρίζει από τις φωνές ορισμένων άλλων κυριών της πίστας, ένα θέλεις μπορώ να πω και ονόματα.

Α. Στεφανίδου: Σ΄ αυτήν την δουλειά έδωσα όλη την ψυχή μου, αλλά ορισμένα τραγούδια τα αγαπάμε περισσότερο, σίγουρα μας αρέσουν όλα όσα επιλέξαμε, αλλά σε κάποια έχουμε περισσότερη αδυναμία.

Ν. Βάνης: Ο Πάνος Κιάμος όταν ήταν καλεσμένος μου εδώ, μου είπε τα καλύτερα γι΄ αυτήν την δουλειά σου, την έχει ξεχωρίσει.

Α. Στεφανίδου: Τι να πω για τον Πάνο, ότι και να πω θα είναι λίγο γι΄ αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος με έχει βοηθήσει πέραν του δέοντος, και τον ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ν. Βάνης: Για τον Πάνο έχουν ακουστεί πάρα πολλά, αλλά αποδεικνύεται ότι γι΄ αυτά που τον κατηγορούν, τα κάνουν και οι άλλοι νεότεροι καλλιτέχνες.

Α. Στεφανίδου: Ο Πάνος είναι ένας άξιος άνθρωπος που δούλεψε σκληρά και με σταθερά βήματα ανέβηκε στο σκαλί της επιτυχίας. Του εύχομαι να φτάσει ακόμα πιο ψηλά.

Ν. Βάνης: Εσύ βρισκόσουν από την πρώτη στιγμή δίπλα του στο σχήμα όταν ήλθε για πρώτη φορά στην Θεσ/νίκη.

Α. Στεφανίδου: Συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια, έχω πάρει πάρα πολλά από τον Πάνο, βέβαια με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, δεν το συζητάμε αυτό. Όταν δε του έδειξα κάποια τραγούδια από την καινούργια μου δισκογραφία, αυτό που μου είπε για το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ότι είναι πάρα πολύ καλό και σου εύχομαι τα καλύτερα.

Ν. Βάνης: Πόσος χρόνος απαιτήθηκε για να γίνει αυτή η δουλειά;;;

Α. Στεφανίδου: Αυτή η δουλειά ξεκίνησε το καλοκαίρι αρχές Ιουνίου, όταν κατέβηκα με τον Πάνο στα “Αστέρια” των Αθηνών και ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου. Κυκλοφόρησε πριν δέκα ημέρες και βγήκε μετά από πολύ κόπο και δουλειά, δεν είναι εύκολα τα πράγματα σήμερα στην δισκογραφία.

Ν. Βάνης: Όντως είναι πολύ δύσκολα. Κάποια κυρία μεγάλης δισκογραφική εταιρείας όταν ήλθε για να ακούσει το πρόγραμμα στην “ Πύλη Αξιού”, είπε ότι αυτή η κοπέλα αξίζει. Η Άννα Στεφανίδου φίλοι μου και από επίπεδο φωνής, αλλά και παρουσίας μπορεί πλέον να συγκριθεί με άλλες καταξιωμένες τραγουδίστριες. Η παρουσία της στην πίστα τα λέει όλα. Νομίζω Άννα ότι πήρες πολλά πράγματα από τον Πάνο.

Α. Στεφανίδου: Έχω πάρει πάρα πολλά. Ο Πάνος έχει τόση μεγάλη επικοινωνία με τον κόσμο που κάποιες φορές τον κοιτάζω και λέω δεν είναι δυνατόν, να μπορεί να βλέπει όλο το μαγαζί, τον κάθε έναν ξεχωριστά, και να ξέρει ο καθένας, τι θέλει να του πει. Είναι φοβερό πράγμα, είναι έμφυτο, πρέπει να το έχεις, και εάν δεν το έχεις θα πρέπει να το δουλέψεις. Εγώ το δούλεψα, δεν είναι εύκολο, και δεν το έχει ο κάθε καλλιτέχνης. Είναι πολύ δύσκολο. Πολλές φορές έβλεπα τον Πάνο και έλεγα, μα πως καταφέρνει να το κάνει αυτό;; Την ώρα που τραγουδά μπορεί α του μιλούν δέκα άνθρωποι, να του λένε διαφορετικά πράγματα και αυτός να τους ακούει και τους δέκα, είναι φοβερό.

Ν. Βάνης: Αυτή η αμεσότητα με τον κόσμο έφερε την επιτυχία στον Πάνο, δεν είναι τυχαίο άλλωστε.

Α. Στεφανίδου: Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτό δεν που πιστεύω, είναι ότι ένας καλλιτέχνης που είναι καλός στην δουλειά του και αγαπά πολύ αυτό που κάνει, κάποια στιγμή ο κόσμος το βλέπει και έτσι έρχεται η επιτυχία.

Ν. Βάνης: Έχεις κάνει ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα στην “Πύλη Αξιού”.

Α. Στεφανίδου: Όντως είναι ωραίο το πρόγραμμα, ο μαέστρος είναι φίλος, τόσα χρόνια σ΄ αυτήν την δουλειά, έκανε καταπληκτική πρόγραμμα. Θεωρώ ότι είναι το πιο ωραίο φέτος, μ΄ αρέσει όλη η δουλειά, όλο το πρόγραμμα μας, ο χώρος, τα φώτα, ο ήχος, είναι πραγματικά όλα πολύ όμορφα.

Ν. Βάνης: Πρέπει δε εδώ να πούμε ότι έγινε μια σημαντική δουλειά από τους επιχειρηματίες, αλλά για τον ήχο συντέλεσε και ο πατέρας του Πάνου Κιάμου. Γενικά μου κάνει εντύπωση Άννα η παρουσία σου στην πίστα. Επίσης κάτι άλλο που έχω προσέξει είναι ότι προσέχεις τα ρούχα σου, και ξέρεις να τονίζεις την θηλυκότητα, αυτό είναι μεγάλο προτέρημα.

Α. Στεφανίδου: Προσπαθώ, δεν έχω στυλίστα, το κάνω μόνη μου, ίσως η εμπειρία ή με τα χρόνια γίνεσαι καλύτερη, βλέπεις περισσότερα πράγματα, ωριμάζεις, θα πρέπει όμως να έχεις και γούστο, είναι βασικό. Προσπαθώ ειλικρινά πάρα πολύ με την εμφάνιση μου στην πίστα, γιατί θεωρώ ότι είναι και αυτός ένας λόγος που μπορεί να μας πάει μπροστά, εκτός απ΄ όλα τα άλλα. Προσπαθώ όσο μπορώ να ντύνομαι καλύτερα, να αλλάζω το λουκ μου, να μην βαριέται ο κόσμος.

Ν. Βάνης: Το άλλο που παρατήρησα Άννα είναι ότι ο κόσμος διασκεδάζει, ανεβαίνει μαζί σου στην πίστα. Έτσι δείχνει την εκτίμηση του προς το πρόσωπο σου, είναι μεγάλο προτέρημα αυτό.

Α. Στεφανίδου: Αυτό είναι όλη η δουλειά μας, είναι η επικοινωνία με τον κόσμο, διασκεδάζεις τον κόσμο, αλλά και εσύ μαζί του. Εάν δεν έχεις επικοινωνία, χάνεις το παιχνίδι. Απλά κάποιες φορές δεν ξέρουμε να το κάνουμε σωστά, έτσι ώστε ο κόσμος να έλθει πιο κοντά μας και εμείς να είμαστε πιο ευχάριστοι. Τώρα νομίζω ότι έχω καταφέρει να το κάνω καλά αυτό, δηλαδή να έχω καλή επικοινωνία με τον κόσμο. Είναι πραγματικά προτέρημα και ειδικά αυτό που χαίρομαι πολύ, είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο επιφυλακτικές προς την γυναίκα τραγουδίστρια. Εγώ δεν έχω αυτό το πρόβλημα και χαίρομαι πάρα πολύ που κερδίζω τις γυναίκες, νοιώθουν άνετα, δεν νοιώθουν ότι απειλούνται, είναι προσεκτικές οι κινήσεις μου, δεν είναι προσβλητικές για καμιά παρέα.

Ν. Βάνης: Φέτος ο Πάνος τάραξε τα νερά στην Θες/νίκη, η διαφορά από τα άλλα μαγαζιά είναι μεγάλη.

Α. Στεφανίδου: Εγώ χαίρομαι ο κόσμος να διασκεδάζει και να περνά όμορφα. Να λέει ότι πήγαμε στον Πάνο Κιάμο και εκεί ήταν η τραγουδίστρια Άννα Στεφανίδου η οποία τραγουδούσε ωραία κα πέρασε καλά. Να έλθει να μου μιλήσει, να πάρει ένα αυτόγραφο, να πούμε δυό κουβέντες και να νοιώσει όμορφα.

Ν. Βάνης: Ποιοι είναι οι δημιουργοί του τραγουδιού “Ότι θέλει το μωρό μου”;;;

Α. Στεφανίδου: Αυτό το τραγούδι είναι του Στέλιου Χρόνη μουσική και στίχο και τον ευχαριστώ πολύ.

Ν. Βάνης: Να πούμε λίγο για τους συντελεστές του δίσκου σου.

Α. Στεφανίδου: Ο Γιάννης Μαλλιάς μου έχει δώσει δύο τραγούδια το “Φτάνει” και το “Αρκετά” σε μουσική του Ιορδάνη Παύλου. Υπάρχει το “Σαν καταιγίδα” που φέρει και τον τίτλο του CD σε στίχους του Κοσμά και μουσική του Σάββα Ηλιάδη και το Ζεμπέκικο είναι σε στίχους του Γιώργου Καφετζόπουλου.

Ν. Βάνης: θέλω να μου πεις για την συνεργασία σου με τον μαέστρο του κέντρου.

Α. Στεφανίδου: Η συνεργασία μου με τον μαέστρο είναι από τότε που εμφανιζόμουν στις “Γοργόνες και Μάγκες”. Με τον Θεόφιλο Αναστασιάδη συνεργάστηκα για πρώτη φορά μαζί με τον Πάνο Κιάμο ο οποίος είχε έλθει στην Θεσ/νίκη. Η συνεργασία μας μέχρι σήμερα είναι άψογη. Είναι ένας άνθρωπος που τον εκτιμώ και με εκτιμά, το ένα συμπληρώνει το άλλο και εγώ τον έχω βοηθήσει, αλλά και εκείνος πάρα πολύ. Δεν υπάρχει δόλος στην συνεργασία μας, είναι καθαρή. Είμαστε περίπου τέσσερα χρόνια. Μετά από τόσο καιρό υπάρχει εκτίμηση και σεβασμός.

Ν. Βάνης: Πως πέρασες στην Αθήνα;;

Α. Στεφανίδου: Πάρα πολύ ωραία. Τα “Αστέρια” είναι φοβερό μαγαζί.

Ν. Βάνης: Όλοι έλεγαν πριν ακόμα κατεβεί ο Πάνος στην Αθήνα ότι θα πατώσει.

Α. Στεφανίδου: Όταν ξεκινήσαμε ακούστηκαν πολλά.

Ν. Βάνης: Ο Πάνος έσπασε τα δεσμά της Αθήνας, εκεί ήταν αποκλεισμένος και από τα Ραδιόφωνα.

Α. Στεφανίδου: Σε πληροφορώ στην Αθήνα η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, καθημερινά γινόταν πανικός. Εγώ είχα ζήσει την επιτυχία του FIX μαζί με τον Πάνο, η Θεσ/νίκη τον αγάπησε πάρα πολύ. Όντως στην Αθήνα έσπασε το φράγμα και ο κόσμος τον αγαπά και τον υποστηρίζει.

Ν. Βάνης: Με ποιόν άλλον συνάδελφο σου έχεις συνεργαστεί παλαιότερα;;

Α. Στεφανίδου: Εγώ είμαι σ΄ αυτήν την δουλειά επτά χρόνια και τα πέντε περίπου είμαι με τον Πάνο. Δεν έχω δουλέψει με άλλα ονόματα. Ξεκίνησα από τις Σέρρες, μετά πήγα Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και μετά Θεσ/νίκη με τον Πάνο.

Ν. Βάνης: Το Πάσχα θα εμφανίζεσαι στην Αθήνα με τον Πάνο;;

Α. Στεφανίδου: Ξεκινάμε μεγάλο Σάββατο, είμαι πολύ ευχαριστημένη.

Ν. Βάνης : Στο σχήμα θα έχετε πολλά νέα παιδιά.

Α. Στεφανίδου: Είναι ένα μεγάλο σχήμα με πολλά νέα και καλές φωνές, αξιοπρεπέστατο το πρόγραμμα μας.

Ν. Βάνης: Υπάρχει Άννα σήμερα μεγάλη κρίση και στα νυχτερινά κέντρα.

Α. Στεφανίδου: Φυσικά υπάρχει και σήμερα το φαινόμενο Πάνος Κιάμος είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Το χαίρονται στο μαγαζί όλοι από τους επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, σερβιτόρους, όλοι όσοι συνεργάζονται. Είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρεις ότι θα πας στην δουλειά σου και θα συναντήσεις παντού χαμόγελα. 

Ν. Βάνης: Μετά το Single θα ακολουθήσει ο ολοκληρωμένος δίσκος;;

Α. Στεφανίδου: Σκεφτήκαμε να κάνουμε πρώτα ένα Single, για να δούμε πως θα πάει, γιατί όπως σου είπα και πριν είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μια δισκογραφία, να είναι επιτυχημένη, να προωθηθεί και να βγει προς τα έξω. Το να κάνεις μια δουλειά είναι εύκολο, να βγει προς τα έξω είναι δύσκολο. Φυσικά έχουμε στο μυαλό μας και τον ολοκληρωμένο, αλλά περιμένουμε πρώτα πως θα πάει το Single, το οποίο ευτυχώς ο κόσμος άρχισε να το ζητά και αυτό που μου λένε όλοι, όσοι πηγαίνουν να το πάρουν, μπορεί να συναντούν δυσκολία γιατί σε πολλά δισκοπωλεία τους λένε ότι δεν υπάρχει, θα το παραγγείλουμε, γιατί η τοποθέτηση είναι μικρή 2-3 CD. Τελευταία πάει καλά λόγω και του μαγαζιού που έρχεται ο κόσμος και ακούει τα τραγούδια. Με λίγα λόγια αρχίζει και ακούγεται.

Ν. Βάνης: Το μεγαλύτερο κακό για σας τους καλλιτέχνες είναι η πειρατεία.

Α. Στεφανίδου: Η πειρατεία είναι μεγάλο πλήγμα για όλους, όσους έχουν σχέση με την μουσική.

Ν. Βάνης: Μέσα στα άμεσα σχέδια σου είναι και ο γάμος;;

Α. Στεφανίδου: προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι να πάει καλά η δουλειά μου. Έχω προσπαθήσει πολύ, έχω κουραστεί σ΄ αυτήν την δουλειά και θα πρέπει να δώσουμε προσοχή και βαρύτητα. Ο γάμος δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου. Όταν θελήσω να κάνω οικογένεια θα το κάνω, προς το παρών είμαι προσηλωμένη στην καριέρα μου. Πρέπει να πω ότι μ΄ αρέσει η οικογένεια.

Ν. Βάνης: Τι λέει η οικογένεια για την μέχρι τώρα πορεία σου στον καλλιτεχνικό χώρο;;;

Α. Στεφανίδου: Μου λένε χαράς το κουράγιο σου, γιατί είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα, τα έχουν ζήσει από κοντά. Τους αρέσει πάρα πολύ η καινούργια μου δουλειά και η ευχή τους είναι να έχω δύναμη σ΄ αυτό που κάνω και να καταφέρω να κάνω γρήγορα οικογένεια, αυτό μου λέει η μαμά μου.

Ν. Βάνης: Ξέρεις τι μου κάνει εντύπωση σε σένα Άννα, είναι ότι βαδίζεις με αργά και σταθερά βήματα. Στον χώρο σας υπάρχουν καλλιτέχνες που έκαναν ένα σουξέ και μετά εξαφανίστηκαν.

Α. Στεφανίδου: Μου είχε πει κάποτε ένας φίλος στιχουργός ότι εάν θέλει δέκα φορές προσπάθεια για να ανέβεις, θέλεις εκατό για να κρατηθείς και ένα εκατομμύριο δύναμη για να μην πέσεις. Εύκολα ανεβαίνεις δύσκολο όμως είναι να κρατηθείς.

Ν. Βάνης: Άννα θέλω να σ΄ ευχαριστήσω που ήσουν στην εκπομπή Ελληνικό Φαινόμενο, να σου ευχηθώ καλή επιτυχία στην νέα σου δουλειά και να πραγματοποιηθούν τα σχέδια σου.

Α. Στεφανίδου: Και εγώ με την σειρά μου να σ΄ ευχαριστήσω που με κάλεσες, είναι τιμή για μένα, είσαι ο πιο γλυκός άνθρωπος του Ραδιοφώνου και ο πιο μάγκας. Μ΄ αρέσει που αγαπάς και υποστηρίζεις τους ανθρώπους που πραγματικά είναι αξιόλογοι και χρήζουν εκτίμησης και σεβασμού.

.