Παναγιώτης Ραφαηλίδης

30 Απριλίου 2006

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςστην Ραδιοφωνική εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον Νίκο Βάνη στον Ράδιο Σπορ 98,7 M. Ένας νέος ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης. Καλωσορίζω τον ταλαντούχο  φίλο μου  Παναγιώτη, ο οποίος εμφανίζεται στο σχήμα του Γιάννη Πλούταρχου στο “FIX” της Θεσ/νίκης.  

Π. Ραφαηλίδης: Καλησπέρα Νίκο. και σε όλους τους ακροατές σου. Σήμερα τελειώνουμε τις εμφανίσεις μας (30/04/2006) ανηγυρικά μετά από έναν φοβερό μήνα με τον Γιάννη Πλούταρχο στο FIX. Λυπούμαστε όλοι που αναγκαζόμαστε να φύγουμε από την όμορφη αυτή πόλη. Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα, εσύ άλλωστε το γνωρίζεις καλά, γιατί ήσουνα συνέχεια μαζί μας.

Ν. Βάνης: Όντως βρισκόμουν καθημερινά μαζί σας.

Π. Ραφαηλίδης: Είμαι επίσης χαρούμενος γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία όντας εδώ στην Θεσ/νίκη να γυρίσω όλη την Βόρεια Ελλάδα για να παρουσιάσω την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Θέλω να μάθω” και κυκλοφορεί από την ΜΙΝΟΣ – ΕΜΙ.

Ν. Βάνης: Το “Θέλω να μάθω” είναι ένα πολύ ωραίο τραγούδι.

Π. Ραφαηλίδης: Είναι ένα τραγούδι του Λάκη Παπαδόπουλου με τα ψηλά ρεβέρ, που τον γνωρίζουν όλοι στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ν. Βάνης: Ο Λάκης Παπαδόπουλος είναι ένας διαχρονικός καλλιτέχνης και συνθέτης.

Π. Ραφαηλίδης: Ποιος δεν τον ξέρει, είναι ο καλύτερος ροκάς.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πεις, ποιοι είναι οι συντελεστές του δίσκου σου;;

Π. Ραφαηλίδης: Είναι η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά όπως είπα.

Ν. Βάνης: Μια δουλειά πάρα πολλή προσεγμένη.

Π. Ραφαηλίδης: Ευτυχώς έπεσα σε πάρα πολύ καλούς συνεργάτες, επίσης και οι δημιουργοί είναι όλοι σπουδαίοι. Το ομώνυμο τραγούδι μου το έχει χαρίσει όπως είπαμε ο Λάκης Παπαδόπουλος, από εκεί και πέρα υπάρχουν τραγούδια σε στίχους της Τασούλας Θωμαΐδου, του Κώστα Ναδιώτη. Ο Θοδωρής Λαχανάς με τον Θεσσαλονικιό Θάνο Παπανικολάου μου έχουν δώσει πολύ ωραία τραγούδια, ο Σόλωνας Αποστολάκης, Ο Τάσος Βογιατζής, ο Νίκος Τζίμας, ο Γιώργος Μίχας, επίσης υπάρχει και μια διασκευή τα “Μαύρα μάτια σου” του Μανώλη Αγγελόπουλου, ένα διαχρονικό τραγούδι.

Ν. Βάνης: Η διασκευή αυτή Παναγιώτη είναι φοβερή, και συγχρόνως πολύ έξυπνη ιδέα να συμπεριληφθεί στο δίσκο.

Π. Ραφαηλίδης Σου άρεσε, χαίρομαι γι΄ αυτό. Αυτό το τραγούδι έχει μια δύναμη από μόνο του ούτως ή άλλως. Είναι ένα τραγούδι που είναι μέσα στην συνείδηση μας πολλά χρόνια, το αγαπάμε και είπαμε να το φρεσκάρουμε.

Ν. Βάνης: Είσαι πολύ καλός καλλιτέχνης, σε βλέπω στην πίστα του FIX που εμφανίζεσαι με τον Γ. Πλούταρχο ότι έχει κερδίσει τον κόσμο, αμέσως σε αγάπησαν οι Θεσσαλονικείς.

Π. Ραφαηλίδης: Στην Θεσ/νίκη είχα έλθει ξανά πέρυσι τέτοια εποχή.

Ν. Βάνης: Εγώ σου μιλώ για φέτος Παναγιώτη.

Π. Ραφαηλίδης: Τα κοινό της Θεσ/νίκης είναι φοβερό, πολύ ζεστό. Ξέρεις όταν κάνεις το πρώτο βήμα και έχεις αυτήν την ασφάλεια, θα αρέσει, δεν θα αρέσει, ένας τέτοιος κόσμος σου δίνει φοβερή δύναμη, και λες αξίζει και προχωρώ.

Ν. Βάνης: Πάμε να ακούσουμε μια πολύ ωραία μπαλάντα που συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο σου.

Π. Ραφαηλίδης: Λες για το “Ένα σ΄ αγαπώ” σε μουσική του Θοδωρή Λαχανά και στίχους του Θάνου Παπανικολάου, και εμένα μου αρέσει.

Ν. Βάνης: Παναγιώτης Ραφαηλίδης εδώ στο Ελληνικό Φαινόμενο, με τον πρώτο του προσωπικό δίσκο. Ποιος είναι ο τίτλος του CD;;

Π. Ραφαηλίδης: Ο τίτλος είναι “Θέλω να μάθω”.

Ν. Βάνης: Ένα φοβερό τραγούδι, μου αρέσει πάρα πολύ.

Π. Ραφαηλίδης: Εγώ το αγάπησε, πιστεύω να το αγαπήσουν και οι υπόλοιποι.

Ν. Βάνης: Τώρα που εμφανίζεσαι εδώ στην Θεσ/νίκη νομίζω ότι και εσύ έχεις γίνει κατεστημένο.

Π. Ραφαηλίδης: Όχι κατεστημένο αλλά έγινα θεσμός.

Ν. Βάνης: Ο δίσκος σου περιλαμβάνει 13 τραγούδια και μια διασκευή τα “Μαύρα μάτια σου”. Όλα τα τραγούδια τα έχουν γράψει καταξιωμένοι δημιουργοί, θα πρέπει να αναφερόμαστε πάντοτε στους συνθέτες και τους στιχουργούς.

Π. Ραφαηλίδης: Πάντοτε θα πρέπει να γίνεται αναφορά στους δημιουργούς γιατί χωρίς αυτούς εμείς οι καλλιτέχνες δεν θα υπήρχαμε. Ένας δίσκος δεν γίνεται για την φωνή, μόνο φωνές υπάρχουν πάρα πολλές. Ο λόγος ύπαρξης ενός δίσκου είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί, που βγάζουν πρώτα απ΄ όλα την ψυχή τους μετά εγώ καλούμε να ερμηνεύσω τα τραγούδια και να τα αποδώσω όπως τα έχω φανταστεί.

Ν. Βάνης: Όταν είχα έλθει στο “Αρίων” για να παρακολουθήσω το πρόγραμμα και συναντηθήκαμε μου ανάφερες ότι ετοιμάζεις μια πολύ καλή δουλειά. Χωρίς λοιπόν να θέλω να σε κολακεύσω πραγματικά το CD σου μου άρεσε.

Π. Ραφαηλίδης: Νάσαι καλά Νίκο μου.

Ν. Βάνης: Εμείς θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να σε στηρίξουμε, αρκεί εσείς οι καλλιτέχνες να μην καβαλάτε το καλάμι.

Π. Ραφαηλίδης: Εγώ έχω αμάξι, τα καλάμια τ΄ αποφεύγω, γιατί μπορεί να τρακάρεις εύκολα.

Ν. Βάνης: Ποιος έχει κάνει την επιμέλεια του εξώφυλλου;;;

Π. Ραφαηλίδης: Είναι μια φωτογραφία του Τάσου Βρεττού, από τους καλύτερους φωτογράφους. Χάρηκα πολύ που συνεργάστηκα μαζί του.

Ν. Βάνης: Βλέπω ότι έχεις κάνει και ένα ωραίο Site.

Π. Ραφαηλίδης: Ναι, υπάρχει μια διεύθυνση που την έκαναν κάποιοι φίλοι. Κάπως έτσι ξεκίνησε και έχουμε καταλήξει να οργανωθεί τόσο καλά, που είναι ένα από τα πολύ όμορφα Site που υπάρχουν.

Ν. Βάνης: Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, δεν το ήξερα, εάν δεν μου το έλεγες εσύ. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το Ίντερνετ είναι το μέλλον.

Π. Ραφαηλίδης: Το Ίντερνετ καταγράφει την σύγχρονη ιστορία.

Ν. Βάνης: Στην τηλεφημερίδα μας “ Ελληνικό Φαινόμενο” Παναγιώτη τον προηγούμενο μήνα είχαμε 200.000 επισκέψεις, ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει.

Π. Ραφαηλίδης: Μα είναι άμεσο και αξιόπιστο μέσο. Αλλά ξέρεις κάτι, ψηφιακός είναι και ο τρόπος που τώρα τελευταία κανείς προσεγγίζει την μουσική, και καμιά φορά γίνεται άσχημα αυτό, αναφέρομαι στην πειρατεία. Εγώ σαν ακροατής πάτα απολάμβανα να παίρνω στα χέρια μου ένα CD, να το ανοίγω, να διαβάζω τους στίχους, να βλέπω τις φωτογραφίες.

Ν. Βάνης: Αυτό που κάνω εγώ.

Π. Ραφαηλίδης: Δεν είναι πιο ρομαντικό;; Δεν είναι πιο αληθινό;;

Ν. Βάνης: Εγώ Παναγιώτη δεν παίζω ποτέ λίστα.

Π. Ραφαηλίδης: Μα υπάρχει άλλη ζεστασιά, άλλη επαφή να το κρατάς στα χέρια σου το CD. Καλή η τεχνολογία, αλλά σε κάποια πράγματα ας μείνουμε λίγο πίσω.

Ν. Βάνης: Παναγιώτης Ραφαηλίδης εδώ στον Ράδιο Σπορ 98,7 FM πάντοτε με τον Νίκο Βάνη και φυσικά ακούτε Ελληνικό Φαινόμενο. Ένας καλλιτέχνης με μια καταπληκτική δουλειά στο ενεργητικό του. Ο κόσμος της Θες/νίκης τον έχει αγαπήσει και αυτό είναι η πραγματικότητα.

Π. Ραφαηλίδης: Αυτό είναι αμφίδρομο.

Ν. Βάνης: Τώρα κατεβαίνεις κάτω στην Αθήνα, όπου θα εμφανίζεσαι στο Ποσειδώνιο, του φίλου μου Β. Κοντόπουλου.

Π. Ραφαηλίδης: Από τα τέλη Μαΐου θα εμφανίζομαι στο Ποσειδώνιο με τον Νίκο Βέρτη.

Ν. Βάνης: θέλω να δώσεις τους χαιρετισμούς μου και στους δύο.

Π. Ραφαηλίδης: Πολύ ευχαρίστως θα το κάνω.

Ν. Βάνης: Ο Νίκος Βέρτης είναι δικό μου παιδί, τον έχω μεγαλώσει μουσικά. Έχει καταξιωθεί στον καλλιτεχνικό στερέωμα. Το ίδιο πιστεύω και για σένα, όποτε θα δέσει το γλυκό.

Π. Ραφαηλίδης: Θα περάσουμε το πιο ωραίο καλοκαίρι.

Ν. Βάνης: Ως συνήθως ο Β. Κοντόπουλος το τραβάει και μέχρι τον Δεκέμβριο.

Π. Ραφαηλίδης: Δεν είναι μόνο ο ίδιος, αλλά η ζήτηση που υπάρχει, ο κόσμος που συρρέει εκεί.

Ν. Βάνης: Πάντως Παναγιώτη πας σε έναν πολύ οργανωμένο επιχειρηματία.

Π. Ραφαηλίδης: Έχω συνεργαστεί ξανά με τον κύριο Β. Κοντόπουλο, είναι από τις πολύ καλές συνεργασίες μου. Είχα την τύχη να ξεκινήσω από το Ποσειδώνιο.

Ν. Βάνης: Πάμε να ακούσουμε το τρία, να μας πεις εσύ τον τίτλο.

Π. Ραφαηλίδης: Το τρία είναι το “Αυτή είναι συνάντηση ή αλλιώς φαντασία”, είναι ένα τραγούδι που από την πρώτη στιγμή το αγαπήσαμε, και είπαμε, αυτό είναι δικό μας, δεν πάει πουθενά. Το αφιερώνω εξαιρετικά σε όσους μας ακούν.

Ν. Βάνης: Παναγιώτη θέλω να σου κάνω μια πρόταση και τον επόμενο χειμώνα να εμφανίζεσαι εδώ στην Θεσ/νίκη.

Π. Ραφαηλίδης: Μακάρι να προκύψει κάτι, και εγώ θα το ήθελα πολύ.

Ν. Βάνης: Αυτήν την στιγμή μας ακούν όλοι οι επιχειρηματίες της Θεσ/νίκης, οπότε να μια ωραία πρόταση, για να έλθεις στην πόλη.

Π. Ραφαηλίδης: Πολύ θα το χαιρόμουνα, αλήθεια σου λέω. Είμαι και Βορειοελλαδίτης, μπορεί να έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα, αλλά και Πόντιος είμαι και ο πατέρας μου έχει γεννηθεί στην Καβάλα.

Ν. Βάνης: Οπότε είσαι από δω, άσχετα εάν μένεις στην Αθήνα.

Π. Ραφαηλίδης: Δικό μας παιδί είμαι και εγώ. Επειδή όμως είναι Σάββατο βράδυ και πρέπει λίγο να ανέβουν τα κέφια, πάμε να ακούσουμε την διασκευή τα “Μαύρα μάτια σου”.

Ν. Βάνης: Πως είναι η συνεργασία σου με τον Γιάννη Πλούταρχο;;

Π. Ραφαηλίδης: Σπουδαία εμπειρία, και ο πιο κακοπροαίρετος δεν μπορεί να του βρει ελάττωμα. Είναι σπουδαίος καλλιτέχνης.

Ν. Βάνης: Και με τα υπόλοιπα κορίτσια δένετε καλά.

Π. Ραφαηλίδης: Μια χαρά. Έχεις δει πιο ωραίο σχήμα;;;

Ν. Βάνης: Έχεις και τον φίλο μου τον Λάζαρο εκεί.

Π. Ραφαηλίδης: Όλο και ανανεώνεται ο Λάζαρος.

Ν. Βάνης: Έχει γράψει και ένα ωραίο τραγούδι στο Γιάννη.

Π. Ραφαηλίδης: Πολλά ωραία τραγούδια έχει γράψει για τον Γιάννη. Είναι σπουδαίος στιχουργός ο Λάζαρος και πολύ καλός συνεργάτης. Ο Γιάννης μας φέρεται σαν να είμαστε ίσοι, όχι μικρότεροι του.

Ν. Βάνης: Είναι μεγάλη υπόθεση αυτό.

Π. Ραφαηλίδης: Είναι πολύ σπουδαίο, δύσκολα το συναντάς αυτό, έτσι μας αντιμετωπίζει και ο κόσμος καλύτερα, δεν μας υποτιμά,  η παρουσία μας στο πρόγραμμα είναι αξιοπρεπέστατη.

Ν. Βάνης: Παράπονο δεν θα πρέπει να έχεις από την Θεσ/νίκη, ο κόσμος σε τίμησε με την παρουσία του.

Π. Ραφαηλίδης: Παράπονο δεν έχω, το αντίθετο μάλιστα.

Ν. Βάνης: Είναι και μεγάλος ο χώρος του FIX.

Π. Ραφαηλίδης: Είναι πολύ ωραίο το μαγαζί και όλη η συνεργασία.

Ν. Βάνης: Και τα αφεντικά είναι εξαιρετικά ο κύριος Τσακουμάκος και ο κύριος Φουρναράκης, οπότε και εσείς περάσατε καλά, αλλά και εμείς.

Π. Ραφαηλίδης: Όντως είναι εξαιρετικοί άνθρωποι οι επιχειρηματίες.

Ν. Βάνης: Και μια τελευταία ερώτηση γιατί βιάζεσαι να πας στο μαγαζί, άλλωστε είναι η τελευταία σας ημέρα. Πόσο καιρό ήταν στα σκαριά αυτή η δουλειά;;

Π. Ραφαηλίδης: Είναι σχεδόν δύο χρόνια, από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με το τραγούδι επαγγελματικά. Ξεκίνησα με τον Γιάννη το Πάσχα του 2004, κάτω συνεργάστηκα με την Χ. Αλεξίου και την Ε. Αρβανιτάκη, ξανά με τον Γιάννη, και πάνω στον ενάμιση χρόνο ήταν έτοιμη αυτή η δουλειά, που κυκλοφόρησε πριν 20 ημέρες περίπου. Ψάχναμε τραγούδια μέσα στον ενάμιση χρόνο, πολύ προσεκτικά, γιατί θέλαμε να βγάλουμε κάτι που να έχει λόγο ύπαρξης, και όχι κάτι που να αξίζει την προσοχή.

Ν. Βάνης: Πότε θα γίνει η επόμενη δισκογραφική δουλειά;;

Π. Ραφαηλίδης: Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Τώρα προσπαθώ να συστήσω στον κόσμο αυτήν την πρώτη δισκογραφία μου, τον εαυτό μου επίσης, γιατί είμαι νέος καλλιτέχνης. Ελπίζω να πάνε όλα καλά, ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές, και από την άποψη το πόσο παίζει στα Ραδιόφωνα. Γενικώς έχω πάρα πολύ καλά δείγματα και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Ν. Βάνης: Πόσο κοστίζει το CD σου;;;

Π. Ραφαηλίδης: Δεν ξέρω ακριβώς να σου πω, αλλά δεν είναι από τα πολύ ακριβά. Γενικά τα CD δεν είναι ακριβά, σε σχέση με αυτό που σου προσφέρουν. Η μουσική είναι κάτι το ανεκτίμητο, δεν μπορείς να την κοστολογείς 5 Ευρώ, και να σου φαίνονται ακριβά τα 15 Ευρώ. Χαλάμε τόσα λεφτά για τόσα ανούσια πράγματα, την μουσική που την αγαπάμε και δεν θέλουμε να την σκοτώσουμε, καλύτερα να την παίρνουμε αυθεντική.

Ν. Βάνης: Ένα δημοσίευμα του Επενδυτή αναφερόταν στο ότι οι Έλληνες ακούν περισσότερο τα μουσικά Ραδιόφωνα, δηλαδή ο μέσος Έλληνας ακούει τουλάχιστον για 5 λεπτά την ημέρα Ραδιόφωνο, και ειδικά τα Ελληνικά τραγούδια. Την δημοσκόπηση έκανε γνωστή εταιρεία.

Π. Ραφαηλίδης: Ο Έλληνας ακούει 5 λεπτά το λιγότερο. Μα η μουσική υπάρχει στην ζωή μας, δεν μπορείς να την υποτιμάς. Πολλές φορές ξέρεις είναι καλή η πρόθεση ενός ανθρώπου που παίρνει ένα πειρατικό CD. Λέει μ΄ αρέσει αυτός ο καλλιτέχνης, θα πάρω το CD του. Είναι πολύ αντιφατικό αυτό, λες μ΄ αρέσει και ταυτόχρονα τον σκοτώνεις. Πρέπει να το ισορροπήσουμε αυτό, μ΄ αρέσει και το υποστηρίζω με τον σωστό τρόπο.

Ν. Βάνης: Παναγιώτη τι γνώμη έχεις γι΄ αυτούς που πουλούν στο δρόμο τα πειρατικά CD;;

Π. Ραφαηλίδης: Έχει γίνει πια ένδειξη επιτυχίας αυτό. Άμα σ΄ έχουν οι πειρατές, πας καλά. Αυτός όμως δεν είναι ο σωστός τρόπος, δεν μπορώ να τον αποδεχθώ. Μπορεί να είναι ένα πολύ καλό δείγμα, ένα CD μπαίνει στο σπίτι ενός ανθρώπου, το όνομα σου μαθαίνεται από κάποιους, αλλά δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει δεύτερη φορά.

Ν. Βάνης: Εδώ Παναγιώτη θα ήθελα να σ΄ ευχαριστήσω που ήσουν σήμερα μαζί μας, και σου εύχομαι τα καλύτερα.

Π. Ραφαηλίδης: Εγώ σε υπέρ ευχαριστώ, Να πω ότι περιμένουμε απόψε τον κόσμο, να τον αποχαιρετήσουμε στο FIX.

Ν. Βάνης: Ναι, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα των εμφανίσεων σας στο FIX, με τον Γ. Πλούταρχο. Εύχομαι να ξανάρθεις σύντομα στην πόλη μας.

Π. Ραφαηλίδης: Και εγώ τα εύχομαι. Σας περιμένουμε απόψε όλους. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

.