Σαράντης Σαλέας

15 Μαΐου 2006

Saleas-Vrettosστην εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον Νίκο Βάνη. Καταξιωμένος εδώ και χρόνια στο καλλιτεχνικό στερέωμα, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Η μουσική των δύο αδελφών έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδος. Μόλις επέστεψαν από μια τουρνέ στην Γερμανία. Γεια σου Σαράντη, τι κάνεις. Σαράντης Σαλέας: Είμαι πολύ καλά Νίκο μου.  

Ν. Βάνης: Πως περάσατε στην Γερμανία με τον Βασίλη;; Έμαθα ότι η περιοδεία σας είχε μεγάλη επιτυχία.

Σ. Σαλέας: Ήταν πάρα πολύ ωραία.

Ν. Βάνης: Ο Ελληνισμός εκεί επιμένει.

Σ. Σαλέας: Δεν είχαμε μόνο Έλληνες, αλλά και Γιουγκοσλάβους, Γερμανούς, Τούρκους, Ιταλούς, χαμός έγινε.

Ν. Βάνης: Είστε δύο καλλιτέχνες κόσμημα της μουσικής. Ο δε αδελφός σου Βασίλης ο μεγαλύτερος δεξιοτέχνης του κλαρίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν πάει στην Κωνσταντινούπολη γεμίζει στάδια.

Σ. Σαλέας: Όπου και να πάμε Κωνσταντινούπολη, Αυστραλία, Ευρώπη, Αμερική, η αγάπη του κόσμου είναι μεγάλη, όχι μόνον από τον Ελληνισμό, αλλά και από τους ξένους.

Ν. Βάνης: Εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς το τραγούδι το έχουμε υποτιμήσει.

Σ. Σαλέας: Θα πρέπει να εκτιμούμε κάθε τι Ελληνικό, όχι μόνο το τραγούδι, γιατί πολύ σοφά ο λαός μας λέει “ουδείς αγίασε στον τόπο του”. Είμαι χαρούμενος που μιλώ μαζί σου. Πριν από λίγο ήμασταν για φαγητό εδώ στην Γλυφάδα σε μια ωραία ταβέρνα με δύο φίλους που ήλθαν από Θες/νίκη, για να μας δουν.

Ν. Βάνης: Αυτήν την εποχή γράφεις το νέο σου CD;;

Σ. Σαλέας: Είμαι στο στούντιο, γράφω τραγούδια, είναι μια πάρα πολύ καλή δουλειά, μοντέρνα, σύντομα θα φτάσει στα αυτιά του κόσμου και θα είσαι από τους πρώτους που θα την ακούσεις.

Ν. Βάνης: Γνωρίζεις πολύ καλά ότι εγώ τους αδελφούς Σαλέα τους εκτιμώ, τους αγαπώ, και τους στηρίζω, γιατί είστε σεμνοί και ταπεινοί, όχι μόνο ως άνθρωποι, αλλά και ως καλλιτέχνες.

Σ. Σαλέας: Και εμείς σ΄ αγαπάμε. Να ξέρεις ότι θα σου στείλω το νέο μου CD πριν ακόμα κυκλοφορήσει.

Ν. Βάνης: Η οικογένεια σου είναι καλά;;

Σ. Σαλέας: Όλοι είναι καλά.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πεις την γνώμη σου για τα τέσσερα τραγούδια, εκ των οποίων ένα θα μας εκπροσωπήσει στην Eurovision, Τα έχεις ακούσει;;

Σ. Σαλέας: Δεν τα άκουσα καθόλου, γι΄ αυτό και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.

Ν. Βάνης: Σε μια δημοσκόπηση που έγινε τα 1200 άτομα είπαν ότι τα κομμάτια δεν είναι καθόλου καλά. Η μουσική τους είναι από υπολογιστή, χωρίς να υπάρχει καν το Ελληνικό στοιχείο.

Σ. Σαλέας: Το Ελληνικό στοιχείο θα έπρεπε να υπάρχει.

Ν. Βάνης: Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα.

Σ. Σαλέας: Χάθηκε να βάλουν λίγο κλαρίνο μέσα;;

Ν. Βάνης: Περίμενα από τον Μίμη Πλέσσα που ήταν πρόεδρος της επιτροπής, αλλά και από την ΕΡΤ να επιμένουν στο να υπάρχει κάποιο μουσικό όργανο, όπως πέρυσι υπήρχε η Ποντιακή και Κρητική λύρα.

Σ. Σαλέας: Αυτό είναι μέγα λάθος. Μήπως δεν είναι η τελική ενορχήστρωση αυτή;;

Ν. Βάνης: Τα κομμάτια τα έχει ακούσει το Ελληνικό κοινό, δεν γνωρίζω εάν μπορούν να αλλάξουν κάτι.

Σ. Σαλέας: Δεν έχω άποψη, γιατί δεν τα έχω ακούσει, αλλά απ΄ ότι μου λες δεν νομίζω να υπάρχει περιθώριο να κάνουν κάτι. Καλό είναι να δουν σοβαρά το θέμα και να επιλέξουν ότι καλύτερο υπάρχει. Να μυρίζει και λίγο Ελλάδα. Πρωτιά πήραμε, καλή εμφάνιση είχαμε με την Ε. Παπαρίζου και τον Σ. Ρουβά. Η Α. Βίσση είναι μια έμπειρη και μεγάλη τραγουδίστρια, είναι πολύ καλή, θα τραγουδήσει καλά, αλλά το μήνυμα σ΄ αυτήν την διοργάνωση, στην θέση που βρισκόμαστε, να δώσουμε ένα Ελληνικό χρώμα, και όχι να προσπαθούμε μόνο για πρωτιά.  

Ν. Βάνης:  Το είπα και σε άλλον καλεσμένο μου, προβλέπω ότι θα φάμε παλτό φέτος στην Eurovision.

Σ. Σαλέας: Όταν πολλές φορές που παρακολουθώ την Eurovision και ακούω Σουηδία, Ουκρανία, Γερμανία, μου θυμίζουν την χώρα τους.

Ν. Βάνης: Εμείς φέτος δεν έχουμε ούτε ένα Ελληνικό όργανο, λύρα, μπουζούκι, κλαρίνο, βιολί.

Σ. Σαλέας: Με το τραγούδι της Ε. Παπαρίζου που είχε την λύρα, είχαμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ν. Βάνης: Το μεγαλύτερο ρόλο πέρυσι έπαιξε η λύρα.

Σ. Σαλέας: Εμένα δεν μ΄ ενδιαφέρει ποια θέση θα πάρουμε, μ΄ ενδιαφέρει το τραγούδι να μυρίζει λίγο Ελλάδα.

Ν. Βάνης: Όλοι μας γι΄ αυτό ενδιαφερόμαστε.

Σ. Σαλέας: Τουλάχιστον θα δώσουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, οι θέσεις αλλάζουν. Και στο ποδόσφαιρο ενώ πήραμε το πρωτάθλημα Ευρώπης, στην συνέχεια αποκλειστήκαμε για το παγκόσμιο κύπελλο.

Ν. Βάνης: Έτσι ακριβώς είναι, όπως τα λες Σαράντη.

Σ. Σαλέας: Σου λέει, πήρατε με την Ε. Παπαρίζου το πρώτο, τώρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Ν. Βάνης: Ας μην ξεχνάμε ότι επειδή διοργανώνουμε φέτος την Eurovision, θα πρέπει να ξοδέψουμε αρκετά εκατομμύρια Ευρώ.

Σ. Σαλέας: Γι΄ αυτό και εγώ λέω, επειδή ακριβώς η Eurovision θα διεξαχθεί στο, τόπο μας, το τραγούδι οπωσδήποτε πρέπει να μυρίζει Ελλάδα. Πρέπει να υπάρχει μπουζούκι και κλαρίνο μέσα, έστω για λίγο. Εμείς οι Έλληνες δεν θέλουμε να αλλάξουμε. Τι πάει να πει Ευρωπαίοι, είμαστε Έλληνες. Εμείς έχουμε γυρίσει όλον τον κόσμο, αλλά σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει.

Ν. Βάνης: Μεγάλη εντύπωση μου έκανε Σαράντη αυτό που μου είπες, ότι στην Γερμανία στην συναυλία ήλθαν εκτός από Έλληνες ήλθαν και Τούρκοι, Σέρβοι, Γερμανοί.

Σ. Σαλέας: Στην Κωνσταντινούπολη και στα Σκόπια που κάναμε τελευταία δύο συναυλίες, επίσης στην Νέα Υόρκη και στην Αυστραλία είχαμε κόσμο απ΄ όλες τις Εθνότητες, αυτό είναι το καλύτερο.

Ν. Βάνης: Με άλλα λόγια ο ξένος γνωρίζει την μουσική του Σαλέα.

Σ. Σαλέας: Πιο πολύ του Βασίλη, γιατί η ορχηστρική μουσική δεν έχει σύνορα. Η μουσική είναι δημιουργία, μεράκι. Θα χαρώ πολύ να ανέβω στην Θεσ/νίκη ένα διήμερο.

Ν. Βάνης: Θα πρέπει να έλθεις να μας δεις.

Σ. Σαλέας: Σιγά – σιγά μπορεί να ανέβουμε και για δουλειά επάνω.

Ν. Βάνης: Όλα θα γίνουν.

Σ. Σαλέας: Κάπου θα καταλήξουμε.

Ν. Βάνης: Υπάρχουν ωραία τραγούδια και στον παλιό σου δίσκο.

Σ. Σαλέας: Πολύ καλά πάει το τραγούδι του Ορφέα Περίδη “ Για πού τόβαλες καρδιά μου”. Μιλάμε ότι αγγίζει ψυχές αυτό το τραγούδι. Στην Τουρκία και την Γερμανία που το είπα έγινε χαμός. Είναι πολύ καλός δημιουργός ο Ορφέας Περίδης. Επίσης περιλαμβάνει τραγούδια σπουδαίων συνθετών, Μ. Πλέσσα, Α. Καλδάρα, Τ. Βοσκόπουλου και πολλών άλλων.

Ν. Βάνης: Σιγά – σιγά κλείνουν τα χειμερινά νυχτερινά κέντρα Σαράντη και ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή σεζόν.

Σ. Σαλέας: Τα πιο πολλά έχουν κλείσει, άλλα κλείνουν πιο μετά.

Ν. Βάνης: Πάντως Σαράντη θα πρέπει να γίνει κάτι με τις τιμές στην Αθήνα, οι καλλιτέχνες έχουν ξεφύγει κάτω, ζητούν ότι θέλουν.

Σ. Σαλέας: Δεν φταίνε μόνο οι καλλιτέχνες, αλλά και οι επιχειρηματίες. Δεν έχει σημασία τι ζητώ εγώ, εάν μου τα δίνεις, θα τα πάρω, έτσι πάει. Όταν ένας καλλιτέχνης συζητά με δέκα επιχειρηματίες και ο καθένας του δίνει περισσότερα, το χρήμα δεν το αρνείται κανένας. Ο επιχειρηματίας είναι εκείνος που έχει τον συντονισμό, να βάλει χαμηλές τιμές, για να μπορεί ο κόσμος να πάει να διασκεδάσει. Αντί λοιπόν να έχουν δύο μήνες σεζόν, θα έχουν επτά, έτσι βλέπω τα πράγματα. Εγώ δεν είμαι ούτε του ακριβού μεροκάματου, ούτε στο να υπάρχουν ακριβές τιμές στα μαγαζιά, για να μπορεί ο κόσμος να έλθει.

Ν. Βάνης: Είναι βασικό το κοινό να δει τον καλλιτέχνη από κοντά.

Σ. Σαλέας: Χωρίς βέβαια την άλλη μέρα να μετανιώσει που πήγε. Να πας να διασκεδάσεις, αλλά την άλλη μέρα να νοιώσεις καλά. Εγώ νομίζω ότι το να πας να ακούσεις ένα πρόγραμμα, ένα καλλιτέχνη, δεν θα πρέπει να ξοδεύεις πολλά, γιατί αυτό είναι μεράκι.

Ν. Βάνης: Τελευταία διαπιστώνω ότι ο κόσμος γύρισε στα μπαράκια. Τι φταίει και δεν πάει πια στα μπουζούκια;; Φταίνε οι καλλιτέχνες, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι στα πολιτιστικά κέντρα;;

Σ. Σαλέας: Όλοι φταίνε. Θα πρέπει να το βλέπουν σαν μεράκι εδώ κάνουμε κέφι, περνάμε καλά. Δεν θα πρέπει να το βλέπεις καθαρά σαν εργοστάσιο. Εμένα δεν μου αρέσει αυτό, αυτήν την δουλειά την κάνω γιατί είναι το χόμπι μου, και όχι στο να βγάλω μόνο χρήματα, διότι απ΄ αυτήν την δουλειά ζω.

Ν. Βάνης: Βλέπω ορισμένους μουσικούς επάνω στο πάλκο κατά την διάρκεια της εργασίας να καπνίζουν, αυτό απαγορεύεται δια ροπάλου.

Σ. Σαλέας: Απαγορεύεται αυστηρώς, γιατί είναι σαν στο να πηγαίνεις στο θέατρο και να βλέπεις τον ηθοποιό να καπνίζει τσιγάρο την ώρα που παίζει. Αυτό δεν γίνεται, αφού είσαι το επίκεντρο του κόσμου, ο οποίος έρχεται για σένα. Εγώ διαφωνώ με όλη αυτήν την εμφάνιση ορισμένων καλλιτεχνών επάνω στην πίστα. Ο καλλιτέχνης πρέπει να σέβεται τον κόσμο, όχι να βγαίνει να τραγουδά σαν να πάει στο περίπτερο για να πάρει τσιγάρα. Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να στολιστεί και να βγει στην πίστα, για να τιμήσει τον κόσμο. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τον κόσμο, αλλιώς δεν σέβεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό.

Ν. Βάνης: Συμφωνώ απολύτως με όλα αυτά που λες. Και κάτι άλλο θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι επάνω στο πατάρι οι μουσικοί κάθονται και κάτω να παίζει το CD, θέλω την άποψη σου.

Σ. Σαλέας: Είναι ότι χειρότερο. Δεν νομίζω ότι φταίνε οι μουσικοί, αλλά ο μαέστρος και ο τραγουδιστής. Θα πρέπει να κάνουν πρόβες, γιατί η δουλειά δεν βγαίνει ξεκούραστα.

Ν. Βάνης: Σαράντη θέλω να σ΄ ευχαριστήσω που ήσουν μαζί μας, και πιστεύω ότι τα πούμε σύντομα.

Σ. Σαλέας: Χάρηκα πολύ Νίκο μου, καλό βράδυ και την αγάπη μου σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.

.