Για τους Έλληνες της Ουγγαρίας

25 Οκτωβρίου 2006

είναι Αφιερωμένο το μνημείο στην κεντρική πλατεία ”Πέτoφι” ( Petőfi )της Βουδαπέστης .Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το οποίο βρίσκεται μπροστά στον ιστορικό ελληνοορθόδοξο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,  έγιναν την Κυριακή 22 Οκτ/2006 από κοινού με την, Ελληνίδα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου, τον Κύπριο υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδης και την υφυπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Ουγγαρίας Κάταλιν Μπογκιάι,

ενώ είχε προηγηθεί τρισάγιο χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ. Στην κατασκευή του μνημείου, της οποίας η αρχική ιδέα ανήκει στην ελληνική πρεσβεία Βουδαπέστης και στο Σύλλογο Φιλίας Ελλάδας-Κύπρου-Ουγγαρίας, συνέβαλαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων – με ιδιαίτερη συμβολή του Νομάρχη Λάρισας – Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία καθώς και ο Σύλλογος Φιλίας.

Το Μνημείο του Ελληνισμού έρχεται να καλύψει ένα κενό σε μια πόλη και μια χώρα όπου ακόμη υπάρχουν τα κληροδοτήματα μεγάλων Ελλήνων εθνικών ευεργετών, οι οποίοι έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση της εικόνας της ουγγρικής πρωτεύουσας, ενώ οι νεότερες γενιές των Ελλήνων της Ουγγαρίας – που βρέθηκαν εκεί σε μια δύσκολη περίοδο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας – συμμετείχαν ενεργά στην ανάπτυξη της δεύτερης πατρίδας τους.

 Μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων και σε δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βουδαπέστης ο Σύλλογος Φιλίας Ελλάδας-Κύπρου-Ουγγαρίας απένειμε τιμητικές πλακέτες σε όλους του συντελεστές κατασκευής του Μνημείου, χορηγούς, καλλιτέχνες αλλά και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Βουδαπέστης.

Η Ελληνίδα υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου επρόκειτο να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 50 η επέτειο της εξέγερσης του 1956 στην Ουγγαρία που πραγματοποιήθηκαν στη Βουδαπέστη, στις οποίες παραβρέθηκαν δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.ερτ

Η πλατεία Petőfi Sándor (1823—1849,το πραγματικό του επίθετο “Petrovics”)  έχει το όνομα ενός πολύ δημοκρατικού, διανοούμενου δημοσιογράφου και εθνικού ποιητή της Ουγγαρίας. Έζησε μόνο 26 χρόνια και πέθανε μαχόμενος κοντά στην επαρχιακή Ουγγρική πόλη “Segesvár ” κατά την Ουγγρική επανάσταση . 

.