Άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δημοσιογράφων

28 Νοεμβρίου 2006

new_york-times.jpgΤο Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε χθες στην αμερικανική Κυβέρνηση να ερευνήσει τα τηλεφωνικά αρχεία δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας New York Times, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος κρύβεται πίσω από τη διαρροή για τις έρευνες γύρω από την πιθανή χρηματοδότηση τρομοκρατών μέσω ισλαμικών φιλανθρωπικών ταμείων. Οι δικαστικές Αρχές απέρριψαν την ένσταση της εφημερίδας για να μην εφαρμοσθεί η απόφαση εφετείου της Νέας Υόρκης ενώ προετοιμάζει την προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξετασθεί η υπόθεση που θίγει τα συνταγματικά δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου.

Λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι δημοσιογράφοι Φίλιπ Σένον και Τζούντιθ Μίλερ ενημερώθηκαν από άγνωστη πηγή πως η Κυβέρνηση σκόπευε να “παγώσει” τα περιουσιακά στοιχεία δύο υπόπτων μουσουλμανικών φιλανθρωπικών οργανώσεων και κάλεσαν τις δύο αυτές οργανώσεις να σχολιάσουν.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εκτιμώντας πως οι τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες μπορούσαν να παρακωλύσουν τις έρευνες, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, αξιώνοντας να αποκαλυφθεί ποια είναι η πηγή αυτών των πληροφοριών. Τον Αύγουστο Εφετείο της Νέας Υόρκης έκρινε πως ο εισαγγελέας Πάτρικ Φιτζέραλντ μπορεί να ερευνήσει τα τηλεφωνικά αρχεία των δύο δημοσιογράφων. πηγή:ert

.