Θάνος Θανόπουλος-Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών

25 Ιανουαρίου 2007

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΣτην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα”(20 Ιανουαρίου 2006) στο radiosport Fm/98.7,με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη ,με θέματα όπως :“Τειρεσίας Α.Ε”, τράπεζες, δάνεια, μηνύσεις-αγωγές ,προσωπικά δεδομένα ,κπλ.

Νίκος Βάνης: Καλημέρα κύριε Θανόπουλε, τι κάνουμε, είμαστε καλά;;

Θάνος Θανόπουλος: Είμαστε καλά, δόξα τον θεό. Εδώ αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε για το καλό όλων των συμπατριωτών μας.

Νίκος Βάνης: Τι θα γίνει κύριε πρόεδρε με την ανώνυμη εταιρεία “Τειρεσίας Α.Ε”, που έχει δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα στους συνανθρώπους μας.

Θ. Θανόπουλος: Κοιτάξτε, ο Τειρεσίας είναι μια εταιρεία, μια μεγάλη απάτη που κατέστρεψε την Ελληνική κοινωνία, τις επιχειρήσεις, και δυστυχώς δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο. Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα που δεν ξέρω πώς να την χαρακτηρίσω, να φακελώνει, να επεξεργάζεται, να πουλά τα προσωπικά μας δεδομένα, και να έχει βγάλει εκτός αγοράς επί ολόκληρες δεκαετίες τους συνανθρώπους μας, αυτό είναι απαράδεκτο.

Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε, πόσα εκατομμύρια Έλληνες είναι φακελωμένοι στον Τειρεσία Α.Ε ;;;

Θ. Θανόπουλος: Είναι περισσότεροι από 5.000.000 Έλληνες γραμμένοι στα βρώμικα αρχεία αυτών των ανθρώπων. Θέλω να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα ότι ο Τειρεσίας δεν ξέρω μπορεί να εξυπηρετεί και ξένα συμφέροντα. Γιατί τα έβαλε και προσπάθησε να βρει τρόπους να κλείσει όλες τις επιχειρήσεις και η Ελλάδα να γίνει κρανίου τόπος.

Αυτά είναι απαράδεκτα, και πρέπει όλοι οι Έλληνες να γκρεμίσουμε αυτό το οικοδόμημα, που είναι η καταστροφή μας. Δεν έχουμε κανένα άλλο εχθρό εδώ στην Ελλάδα, παρά μόνο τις τράπεζες και όλα τα παρακλάδια αυτών, και ένα απ΄ αυτά είναι και ο Τειρεσίας. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια άκρη και γι΄ αυτά.

Δεν μπορώ να πω τίποτα για την Ελληνική δικαιοσύνη, την ευχαριστώ πάρα πολύ. Όσες προσφυγές έγιναν, καταδίκασαν σε όλες τις περιπτώσεις την εταιρεία αυτή, και τώρα με τις χιλιάδες μηνύσεις που θα κάνουμε μαζεμένες, πιστεύω ότι θα έλθει η ώρα της εταιρείας.

Ν. Βάνης: Εκτός από τις μηνύσεις, έχουν κατατεθεί και αγωγές εναντίον της εταιρείας Τειρεσία Α.Ε για αποζημιώσεις;;

Θ. Θανόπουλος: Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, υπάρχουν μεγάλες ποινικές ευθύνες εις βάρος της, γιατί δεν μπορεί ο καθένας να φακελώνει ένα άνθρωπο, να τον βγάζει εκτός αγοράς, οι ποινές λοιπόν είναι μεγάλες. Ο νόμος 452 προβλέπει, να ζητήσουν όλα τα θύματα της μεγάλες ηθικές και οικονομικές βλάβες .

Οπωσδήποτε θα δοθούν πάρα πολλά δισεκατομμύρια σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, και ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα που έχουν κλείσει επιχειρήσεις, εξαιτίας αυτής της παράνομης εταιρείας, και πιστεύω ότι ήλθε η ώρα να πάρουμε όλοι τηλέφωνο στον σύλλογο, που ήδη έχουμε αιτήσεις και αναφορές έτοιμες.

Πρώτα – πρώτα ζητούμε να μας διαγράψουν από τα αρχεία της και να μην μεταδίδουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Αυτοί απαντούν με χίλιες δυό αηδίες, με τις οποίες βάσει αυτών εμείς θα στραφούμε εναντίον τους. Γιατί είναι τόσο θρασείς και τόσο ελεεινοί που τι κάνουν;;; Λένε μια και δεν μου ζήτησαν να τους διαγράψω και δεν τους διέγραψα . Καταλάβατε;;;

Τόσα χρόνια έχουν καταστρέψει την Ελληνική κοινωνία, την αγορά, και τώρα μας βγαίνουμε από πάνω ότι δεν τους το ζητήσαμε. Γιατί να το ζητήσουμε;;; Τους έχουμε καμιά ανάγκη;; Τους είχαμε καλέσει εμείς να μας φακελώνουν;; Και κάτι ακόμα, λένε ότι για να μας διαγράψουν, να μας φέρετε παραστατικά, στοιχεία και εγώ λέω σε κανέναν να μην πάτε παραστατικά, στοιχεία, να τους νομιμοποιήσουμε γιατί;;;

Έχουμε υποχρέωση όλα αυτά τα χρόνια, να κρατάμε τα γραμμάτια και τις επιταγές;;; Τα πληρώνουμε και τα καταστρέφουμε, δεν ξέραμε ότι μας είχαν φακελώσει, και θα μας χρειαστούν. Έτσι δεν είναι;;

Ν. Βάνης: Στο εξωτερικό μια επιταγή που σφραγίζεται και πληρώνεται με καθυστέρηση , αυτομάτως δεν διαγράφεται;;;

Θ. Θανόπουλος: Ακούστε στο εξωτερικό συμβαίνει κάτι άλλο. Βγάζουμε λοιπόν και ένα βιβλίο που θα αφήσει εποχή αυτόν τον καιρό. Στο βιβλίο αυτό τα λέμε έξω από τα δόντια, για τον Τειρεσία και γα όλα τα άλλα. Θα γίνει η παρουσίαση και θα το δείτε και στην Θεσ/νίκη. Στην Αμερική π.χ όταν κάποιος δεν πληρώνει μια υποχρέωση του, η τράπεζα τον καλεί, τον βοηθά, προσπαθεί να τον κάνει να σταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει την δουλειά του. 

Εδώ τι γίνεται!!! Εδώ εάν κάποιος δεν πληρώσει εγκαίρως αρχίζουν στα πανωτόκια, οι πλειστηριασμοί, και τον καταστρέφουν. Εδώ δηλαδή συμβαίνει το αντίθετο, η απανθρωπιά σε όλο το μεγαλείο της. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι, είναι τέρατα. Εγώ είπα προχθές σε μια εκπομπή στην οποία παραβρισκόταν και ένας ο οποίος όταν με είδε τον πόνεσε το στομάχι του, γιατί δεν μπορούσε να απαντήσει, και έφυγε στο μέσον της εκπομπής. Του λέω στην γειτονιά σας έχετε φαρμακείο;; Και εκείνος μου απαντά, έχουμε γιατί;; Και εγώ του λέω, για σας μπορεί να μην χρειάζονται τα φαρμακεία, για μας όμως χρειάζονται. Όταν αρρωστήσουμε πρέπει να πάρουμε φάρμακα, για να γίνουμε καλά. Εσείς δεν αφήνετε κανέναν να ορθοποδήσει, όταν πάθουμε κάτι, έτσι δεν είναι;;

Ν. Βάνης: Οι τράπεζες όμως, δεν εκτελούν τους νόμους της πολιτείας ως όφειλαν.

Θ. Θανόπουλος: Δεν θα κάνω πολιτική, αλλά είμαι υποχρεωμένος να πω την αλήθεια. Όλα αυτά τα χρόνια δυστυχώς ο Τειρεσίας και οι τράπεζες παραπλανούν τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τώρα ο κύριος Κώστας Καραμανλής προς τιμήν του έκανε ένα μεγάλο βήμα, να περιορίσει την αισχροκέρδεια των τραπεζών.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πείτε τι έκανε.

Θ. Θανόπουλος: Έβαλε ανώτατο πλαφόν, ότι για ένα δάνειο δεν μπορεί η τράπεζα να εισπράξει με τα έξοδα μαζί, περισσότερο από το τριπλάσιο του δανείου. Στην δε Αγροτική έγινε το εξής πολύ περίεργο. Οι αγρότες θα πληρώσουν το διπλάσιο του ποσού που πήραν.

Πράγματα που είναι φοβερά, γιατί όπως έχετε ακούσει και από έναν φίλο μας εκεί, που ασχολείται με μάρμαρα, αυτός είχε πάρει δάνειο 40.000.000 δραχμές, δεν θα πω το όνομα του, είχε να πληρώσει μια δόση 600.000 και η τράπεζα του ζήτησε να πληρώσει 3,500.000 δραχμές. Καταλαβαίνετε την εκμετάλλευση και την απάτη των τραπεζών.

Τώρα οι τράπεζες όπως πολύ σωστά είπατε, δεν εκτίμησαν σωστά τον νόμο, δεν τον εφάρμοσαν, και έχουμε αυτά που βλέπετε κάθε μέρα. Χιλιάδες εκβιασμούς.

Ξέρετε ότι σήμερα εκδίδονται 4.000 και πλέον προγράμματα πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα;; Βέβαια δεν γίνονται όλοι, γιατί εάν γίνονταν, θα είχαμε βάλει μια ταμπέλα που θα έγραφε πωλείται. Ευτυχώς όμως ο καθένας κόβει τον λαιμό του, μετά από απειλές και εκβιασμούς, πάει πληρώνει, χρεώνεται και σιγά – σιγά αρχίζει να ξεχρεώνει αυτά που χρωστά.

Ν. Βάνης: Έχω ακούσει κύριε πρόεδρε, ότι κάποιος πήρε δάνειο 5.000.000, πλήρωσε 14.000.000 δραχμές και ακόμα χρωστά.

Θ. Θανόπουλος: Δεν ακούσατε τίποτα ακόμη. Από δάνειο 200.000 δραχμές ζητούν 56.000.000 εκατομμύρια.

Ν. Βάνης: Η όλη υπόθεση είναι ντροπή, το Ελληνικό κράτος με το κατεστημένο των τραπεζών να μην κάνει τίποτα. Σε καμιά χώρα δεν γίνεται αυτό. Εγώ τους τραπεζίτες τους αποκαλώ λήσταρχους Νταβέληδες.

Θ. Θανόπουλος: Διαφωνώ και ξέρετε γιατί;; Ο λήσταρχος Νταβέλης έπαιρνε ότι έβρισκε και έφευγε. Αυτοί παίρνουν ότι βρίσκουν, την περιουσία , και την ζωή μας ακόμα. Ξέρετε ότι έχουν κατασχέσει και τάφο;; Μέχρι εκεί έχουν φτάσει, είναι αισχροί άνθρωποι.

Ν. Βάνης: Δηλαδή πήγαν και κατέσχισαν τον οικογενειακό τάφο;;

Θ. Θανόπουλος: Ναι, μέχρι εκεί έφτασαν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τόσο ξετσιπωθεί, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Ήλθε κάποιος από το Καστέλι της Κρήτης, τον φιλοξενώ στο σπίτι μου, γιατί δεν έχει που να μείνει. Ο άνθρωπος έχει πάρει δάνειο 2.500.000 δραχμές, του έχουν πάρει δύο χωράφια, τρία μαγαζιά, δηλαδή τα 2.500.000 τα έχει πληρώσει 15.000.000, και ακόμα χρωστά. Καταλαβαίνετε τι γίνεται;;

Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε, δεν έχετε καταφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, για να καταδικαστούν οι τράπεζες, και το κράτος, και ίσως έτσι βάλουν μυαλό;;

Θ. Θανόπουλος: Ευτυχώς να είναι καλά αυτοί, οι οικογένειες τους. Και αναφέρομαι στους δικαστές οι οποίοι απονέμουν δικαιοσύνη. Εάν χαθεί κανένα δικαστήριο, χάνεται από τον δικηγόρο ο οποίος δεν γνωρίζει το θέμα αυτό. Πρέπει να κατέχει καλά το θέμα των τραπεζών, και να περάσεις δια πυρός και σιδήρου από εκεί.

Εγώ έχω γίνει καθηγητής, γιατί οκτώ χρόνια διδάσκω τις τραπεζικές απάτες, και την αναλγησία. Ξέρω ότι όταν πιάσω ένα χαρτί στα χέρια μου, τι απάτη του έχουν κάνει του ανθρώπου, έχω τόσο μεγάλη πείρα. Γι΄ αυτό με βλέπετε να βγαίνω στην τηλεόραση, και δεν τολμά κανείς να βγει για να με αντιμετωπίσει, γιατί εγώ έχω στοιχεία.

Όπως κάποτε πήγα στον ΑΝΤ1 και βγήκε ένας διευθυντής μια τράπεζας και είπε ότι εμείς σεβόμαστε τον κόσμο, τους πελάτες μας, και δεν κάνουμε πλειστηριασμούς. Εκεί ήταν και ένας βουλευτής το ΠΑΣΟΚ ο κύριος Κ. Κουλούρης. Τότε εγώ σηκώνομαι από την θέση και του λέω. Μα είσαστε σοβαρός;;

Πήγατε να εξαπατήσετε τον κόσμο, γι΄ αυτό μιλάτε;; Μπορείτε να μου πείτε ότι κάποιον από την Κέρκυρα για 5.000.000 δραχμές του πήρατε ένα πενταόροφο;; Και εκείνος μου απάντησε , ότι η οφειλή δεν ήταν 5.000.000 αλλά 5.650.000 δραχμές, αυτό είναι αίσχος.

Ν. Βάνης: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν γνωρίζετε από τους πλειστηριασμούς που κάνουν οι τράπεζες, τα ακίνητα αυτά που καταλήγουν;; Σε κάποια λαμόγια του κατεστημένου;;

Θ. Θανόπουλος: Είναι πασίγνωστο ότι τα ακίνητα οι τράπεζες τα φωτογραφίζουν, και τα λανσάρουν. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν συνεργασίες με διάφορες εταιρείες που τα παίρνουν γα τίποτα και τα πουλούν όπου θέλουν.

Δυστυχώς εδώ έπρεπε να είναι προ πολλού σε όλους τους πλειστηριασμούς υπάλληλος μέσα, και όχι τώρα που ήλθε το ΣΔΟΕ για να ελέγχει, να μην γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Δεν μπορεί ένα ακίνητο που κοστίζει 100.000.000 δραχμές να το παίρνουν γα 15.000.000 και να το πωλούν μετά 70.000.000, αυτή η διαφορά που πάει;; Δεν είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος;;

Εγώ όταν έκανα αναφορά στο ΣΔΟΕ τους είπα: Ένα θέλετε να καλύψουμε Ελληνικό προϋπολογισμό, να πάτε να χτυπήσετε τους πλειστηριασμούς. Εκεί θα δείτε τα δις την εβδομάδα αλλάζουν χέρια, χωρίς να το ξέρει κανένας.

Ν. Βάνης: Έχουμε πολλά κατεσχημένα εργοστάσια;;;

Θ. Θανόπουλος: Χιλιάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις βγήκαν εξαιτίας του Τειρεσία. Ένα κάνετε μια βόλτα θα δείτε ότι δεν δουλεύει τίποτα, τελείωσαν όλοι.

Ν. Βάνης: Έχουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα το εργοστάσιο του κυρίου Βουλινού που κλείνει, γιατί δεν τον χρηματοδοτεί η Εμπορική τράπεζα.

Θ. Θανόπουλος: Θέλω να σας πω ότι εδώ μήπως συμβαίνει τίποτα άλλο;; Μήπως η οποιαδήποτε τράπεζα έχει καμιά εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος;; Γιατί εδώ έχει γίνει και το άλλο, ότι μπήκαν τράπεζες σε κάπου 680 εταιρείες και προσπάθησαν να κλείσουν όλες τις μικρές για να έχουν υπερκέρδη αυτές. Μήπως είναι καμιά εταιρεία με ομοειδή προϊόντα στην Βόρεια Ελλάδα που συμμετέχει και η τράπεζα, και γι΄ αυτό θέλει να τον κλείσει. Αυτός είναι ένας σπουδαίος ρόλος και θα πρέπει να ελεγχθεί.

Ευτυχώς όμως για καλή μας τύχη, το λέω χωρίς να με παρεξηγείτε, ο συμπατριώτης σας ο Κώστας Καραμανλής έχει κεφάλι, εγώ το λέω αγύριστο, που τι σημαίνει αυτό;; Δεν χωρούν κομπίνες, είναι ο τιμιότερος που έχει περάσει μέχρι σήμερα. Γιατί τον ακούσατε εσείς ποτέ να λέει στην έκθεση της Θεσ/νίκης, τελείωσαν τα πανωτόκια. Δεν το είπε, ξέρετε γιατί;; Εγώ του πήγα ένα πακέτο με πλειστηριασμούς σε μια επιστολή, λέγοντας του ότι οι τράπεζες έκαναν αυτά που ήθελαν, δεν πειθάρχησαν και γι΄ αυτό συνεχίζουν οι πλειστηριασμοί.

Ο άνθρωπος αμέσως το έλαβε υπόψιν του και είπε ότι θα διορθώσουμε τον νόμο, γιατί είμαι έξω φρενών μ΄ αυτό το θέμα. Δεν μπορεί να το διανοηθεί κανείς να λέει ο Πρωθυπουργός ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, και οι τράπεζες να μην τον εφαρμόζουν, είναι παράλογα αυτά.

Ξεχάσαμε να μιλήσουμε για την Αγροτική, επειδή εγώ είμαι μέσα στα πράγματα και έχω όλους τους αγρότες κοντά μου, έχει αλλάξει νοοτροπία, πολιτική, πολλά αρπαχτικά έχουν φύγει από μέσα και όσοι έχουν απομείνει, και αυτοί δεν ξέρω για πού θα πάνε.

Ν. Βάνης: Δηλαδή κύριε πρόεδρε ,στην Αγροτική υπήρχαν πολλά λαμόγια.

Θ. Θανόπουλος: Πάρα πολλοί απατεώνες και κλέφτες το τονίζω αυτό. Αντιμετωπίζουν τους αγρότες σαν ανθρώπους τρίτης κατηγορίας και τριτοκοσμικούς, τους έβριζαν, τους απειλούσαν, τους έδιωχναν και το λέω αυτό δημόσια. Ας βρεθεί κάποιος που θα βρίσει, ή θα μιλήσει άσχημα σε δανειολήπτη, και θα πάρει τηλέφωνο στον σύλλογο, την άλλη ημέρα όχι μόνο εκεί δεν θα είναι, αλλά να πάει σπίτι του.

Επίσης μεγάλη τύχη είχαν οι αγρότες, γιατί υπήρχε στην τράπεζα ο κύριος Μηλιάκος, ο οποίος γνωρίζει τα προβλήματα τους, και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αλλάξει το κατεστημένο, να μπουν όλα σε μια σειρά και μάλιστα τώρα κάνει καμπάνια στο να γίνονται ρυθμίσεις, να ακούει αυτούς που έχουν παράπονα και αμέσως παίρνει τηλέφωνο στον σύλλογο, ή τον δικηγόρο του, θα κάνει αναγνωριστική αγωγή και οι κατεργάρηδες θα βγουν εκτεθειμένοι. Δεν θα πρέπει να φοβάται κανένας. Οι αγρότες περιμένουν να πάρουν καλλιεργητικό δάνειο, θέλουν μια υποστήριξη, μηχανήματα.

Ξέρετε από συζητήσεις που έγιναν, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν καθόλου, άλλοι χρωστούν λιγότερα. Ας τρέξουν όλοι να κάνουν ρυθμίσεις και μετά αναλαμβάνω και προσωπικά να τους στηρίξω όλους, γιατί εγώ γυρίζω όλη την Ελλάδα, δεν κάθομαι στην Αθήνα, έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο. Στον σύλλογο έχουμε περίπου 1.000.000 μέλη. Για να έχεις 1.000.000 μέλη, ελέγχεις τα πάντα στην Ελληνική επικράτεια, είτε το θέλουν, είτε όχι.

Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που μας είπατε. Να ξέρετε δε ότι πάντοτε θα είμαστε στο πλευρό σας.

Θ. Θανόπουλος: Και εγώ χάρηκα πολύ γιατί είστε ένας δημοσιογράφος ο οποίος έπιασε σωστά το θέμα, έκανε σωστές ερωτήσεις, και εμένα μου δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσω σε θέματα που ίσως να μην έχω απαντήσει ποτέ. Σας ευχαριστώ που φιλοξενήσατε τις απόψεις μου, και ακόμα η τράπεζα είναι για να εξυπηρετεί τον κόσμο, δεν είναι να τον κλέβει.

.