Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

31 Ιανουαρίου 2007

Η 2η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται Είναι η επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης Ramsar το 1971 για την Προστασία των Υγροτόπων. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είναι αφιερωμένη στην Αλιεία, καθώς η επιβίωση, διατροφή και οικονομία περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων σε όλο τον κόσμο εξαρτάται από την αλιεία και τα προϊόντα της σε ποτάμια, λίμνες και λιμνοθάλασσες.

Η Πρωτοβουλία για τους Μεσογειακούς Υγροτόπους – MedWet, σε συνεργασία με τo Γαλλικό Ινστιτούτο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου – Ecofilms και το Χώρο Τέχνης Μαυρομιχάλη 55 προγραμματίζουν σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2007:

Προβολή στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου των ταινιών για το Νερό και τους Υγροτόπους που τιμήθηκαν με το με το βραβείο Ramsar/MedWet στο Φεστιβάλ Ecofilms της Ρόδου. 10 Φεβρουαρίου, 3-7μμ.

Αμφιθέατρο Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31, Αθήνα.Είσοδος δωρεάν

Έκθεση φωτογραφίες στο Χώρο Τέχνης Μαυρομιχάλη 55.Γιάννης Μπεχράκης – Οι ψαράδες του Μεσολογγίου, Στεφανία Μιζάρα – Το Νερό στον Κόσμο, Ηλίας Κοσίντας – Μέσα από το Νερό. Φωτογραφίες για το Νερό, τους Υγρότοπους και την Αλιεία.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλονται σε

συνεχή ροή ταινίες που συμμετείχαν στην κατηγορία Ramsar/MedWet στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου – Ecofilms.

Εγκαίνια Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, ώρα 8μμ.

Διάρκεια της έκθεσης 3-11 Φεβρουάριου, Καθημερινά 6-9μμ. Μαυρομιχάλη 55, Εξάρχεια. Είσοδος δωρεάν.

Έργα παιδιών δευτεροβάθμιας και προσχολικής ηλικίας πάνω στο θέμα του νερού, των υγροτόπων και της αλιείας.

Τα έργα θα δημιουργηθούν ειδικά για τη φετινή επέτειο μέσα από εργαστήρια ευαισθητοποίησης και δημιουργικής τέχνης σε συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης – πρόγραμμα MEDIES και τον παιδικό σταθμό Ηλιαχτίδα.

Διάρκεια 7-11 Φεβρουαρίου, 6-9μμ. Καθημερινά. Μαυρομιχάλη 55, Εξάρχεια. Είσοδος δωρεάν.

Η έκθεση φωτογραφίας / παιδικών έργων στη Μαυρομιχάλη 55 είναι επισκέψιμη για σχολεία και εκτός των παραπάνω ωρών ύστερα από συνεννόηση ( Γραμματεία MedWet). Είσοδος δωρεάν.

Πληροφορίες: Υπεύθυνη Επικοινωνίας MedWet. 210-8089270,

Η πρωτοβουλία Medwet αποτελεί τμήμα της Συνθήκης Ramsar. Ιδρύθηκε το 1991 και η Συντονιστική Μονάδα του MedWet φιλοξενείται στην Αθήνα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

Αποστολή του MedWet είναι να παρέχει υπηρεσίες που συμβάλουν στην ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας ανάμεσα σε 25 Μεσογειακές Χώρες, τον επιστημονικό χώρο καθώς και διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις για την προστασία και συνετή χρήση των υγροτόπων.

Οι φωτογράφοι της έκθεσης για τη δουλειά τους: Γιάννης Μπεχράκης – Οι Ψαράδες του Μεσολογγίου: Οι ψαράδες χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους όπως, τα παραγάδια, το καμάκι, το σταφνοκάρι. Μια ομάδα περίπου 10 ψαράδων ζουν για έξι μήνες στο νησάκι Προκοπάνιστος, το μεγαλύτερο νησί στη λιμνοθάλασσα, σε υποτυπώδεις συνθήκες. Κάνουν βάρδιες δουλεύοντας και ζώντας στα σπιτάκια πάνω στο νησί 6 μέρες τη βδομάδα και για μια μέρα επιστρέφουν στις οικογένειες τους στο χωριό. Δουλεύουν περισσότερο από 18 ώρες τη μέρα για μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Στεφανία Μιζάρα – Το Νερό στον Κόσμο:

Ανάμεσα σ’ όλους τους φυσικούς πόρους στον κόσμο, υπάρχει ένας χωρίς τον οποίο η ζωή είναι αδιανόητη. Πάνω από την ενέργεια, τα εδάφη, τα ορυκτά, τους δασικούς πόρους, το νερό είναι το πιο κρίσιμο. Σε κάθε γωνία της γης, όσο διαφορετικές κι αν είναι οι συνθήκες και οι οικονομικές δραστηριότητες, δε θα χρειαστεί κανείς να ψάξει πολύ για να δει ότι οι περισσότερες από αυτές είναι δεμένες, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, με το νερό. Ηλίας Κοσίντας – Μέσα από το Νερό. Μέσα από το νερό βλέπεις ένα διαφορετικό κόσμο. Οι φόρμες, τα σχήματα και τα χρώματα είναι σαν να σου μιλάνε για τη ζωή εκεί. Που έχει τη δική της ισορροπία. Που επηρεάζεται από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Ένα κοπάδι ψάρια κόντρα στο φως της επιφάνειας, τα ύφαλα μιας ψαρόβαρκας, ένα πεταμένο λάστιχο στο βυθό, το παιχνίδι ενός παιδιού που κολυμπάει, όλα αφηγούνται αυτό το μοναδικό κόσμο και τη σχέση μας μαζί του.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο και θα παίζονται σε συνεχή ροή στη Μαυρομιχάλη 55: Rain is Falling – Holger Ernst Cyanide Blues – Zoltan Torok Water First – Amy Hart A Flood in Baath country – Omar Amiralay. Οι εκβολές του Δενδροπόταμου – Πένυ Σεφεριάδου Ρόδος και η λειψυδρία στα νησια – Νίκος Κούτσικας Greetings from the Death Valley – Joanna Wright Freshwater lands – Ana Cristina Henriquez

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των: Institut Français d’Athènes Χώρος Τέχνης Μαυρομιχάλη 55 Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών Ρόδου – Ecofilms Γιάννης Μπεχράκης

– Φωτογράφος Στεφανία Μιζάρα

– Φωτογράφος Ηλίας Κοσίντας

– Φωτογράφος ΤΡΑΜ ΑΕ Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (ΜΙΟ)

– Πρόγραμμα MEDIES Παιδικός Σταθμός Ηλιαχτίδα Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

.