Με παράσημο του “Ταξιάρχη της Λεγεώνας” ο Μίκης Θεοδωράκης

27 Μαρτίου 2007

Το μουσικοσυνθέτη Μ.Θεοδωράκη τίμησε την Τρίτη με το παράσημο του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής  ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ εκ μέρους του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, σε εκδήλωση στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα. Ο κ. Ντονεντιέ χαρακτήρισε «εθνικό μας συνθέτη» τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως δήλωσε, «ενσαρκώνει στα μάτια του κόσμου τη μακρά πορεία της Ελλάδας του Μεταπολέμου προς την κατάκτηση της ελευθερίας της και της αξιοπρέπειάς της».

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στους αγώνες του Μ.Θεοδωράκη ενάντια στη Χούντα στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία που στάθηκε στο πλευρό του σε όλες τις μεγάλες δοκιμασίες. «Εορτάζουμε απόψε τη δύναμη του πολιτισμού και μάλιστα τα ‘όπλα’ του πολιτισμού: ο πολιτισμός ως δύναμη, ο πολιτισμός ως όπλο.

Διότι είναι μέσω του πολιτισμού που περάσατε στην ιστορία», είπε ο Γάλλος υπουργός απευθυνόμενος στον Μίκη Θεοδωράκη, συμπληρώνοντας πως «είναι μέσω του πολιτισμού που καλλιεργήσατε το δεσμό σας με τη Γαλλία και εκφράσατε την πίστη σας για το μέλλον μιας ενωμένης και δυνατής Ευρώπης.

 Ο πολιτισμός υπήρξε πάντα για σας ένας αγώνας κατά των δικτατοριών, κατά της αλλοτρίωσης του ανθρώπου, κατά του κονφορμισμού. Ο πολιτισμός είναι μια αντίσταση, της οποίας συμβολίζετε τη δύναμη. Τα τραγούδια σας έγιναν ύμνοι για όλους τους εραστές της ελευθερίας».

Απευθυνόμενος στο Μίκη Θεοδωράκη ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι η μουσική δεν είναι μόνο για σας η οικουμενική γλώσσα της ελευθερίας, αλλά και ένα βασικό στοιχείο της γαλλοφιλίας σας. Σήμερα η φωνή σας συναντά συχνά τη φωνή της Γαλλίας ως φωνή διαμαρτυρίας κατά όλων των μορφών πολιτιστικής υποδούλωσης και βαρβαρότητας.

 Ο Μίκης Θεοδωράκης, από την πλευρά του, εξέφρασε τη βαθύτατη συγκίνησή του και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ για την τιμή που του έγινε. «Η τιμή αυτή είναι πολύ μεγάλη -είπε- όπως άλλωστε είναι πολύ μεγάλη και η αγάπη και ο θαυμασμός μου προς το γαλλικό λαό. Και ακόμα μεγαλύτερη είναι η ευγνωμοσύνη η δική μου και ολόκληρης της οικογένειάς μου για τη φιλοξενία που μας προσφέρατε στις δύσκολες ώρες της στρατιωτικής δικτατορίας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη φιλία του με τον Φρανσουά Μιτεράν, με τον οποίο η συζήτηση, εκτός από συναισθηματική ικανοποίηση που του προσέφερε, όπως δήλωσε, ήταν ένα σχολείο φιλοσοφικής, αισθητικής και πολιτικής σοφίας. Η Ευρώπη ήταν, επίσης, στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους. Ο Μιτεράν, είπε ο κ. Θεοδωράκης, ήταν ένας βαθύτατα μορφωμένος άνθρωπος, ο οποίος έθετε τον πήχη του πολιτισμού πολύ ψηλά.

 Ο Μίκης Θεοδωράκης προτείνει σήμερα ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και του πολιτισμού. Εκφράζει τους φόβους του ότι «η πρωτοφανής και διαρκώς ογκούμενη εισβολή της αμερικανικής υποκουλτούρας δεν γίνεται απλώς για οικονομικούς λόγους, αλλά υπάρχει πίσω της η ιδεολογία της πολιτικής επικράτησης με στόχο τη συμμόρφωση των λαών της Ευρώπης» στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της αμερικανικής πολιτικής.

Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Πολιτισμού Γ.Βουλγαράκης, η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη, ο υπουργός Αιγαίου Αρ.Παυλίδης, η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, ο Γ.Λιάνης, η Ελ.Ανουσάκη, ο Χρ.Ροκόφυλλος, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο Αλ.Λουκουρέζος, ο Α.Πεπελάσης, η κα Λαμπράκη-Πλάκα, η Ν.Βενετσάνου, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Μίκη Θεοδωράκη συγχαρητήρια επιστολή για τη βράβευσή του από τη γαλλική λυβέρνηση. «Θέλω να σε συγχαρώ για μια ακόμη διάκριση, της επίδοσης των διακριτικών του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Κυβέρνηση, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από περγαμηνές για τη μουσική και το έργο σου που παραμένουν διαχρονικά και παγκόσμια», γράφει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Μίκη Θεοδωράκη και προσθέτει πως «η αγάπη και η ευγνωμοσύνη όλων μας για τη μεγάλη προσφορά σου στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό είναι δεδομένες».

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και ο Γάλλος ομόλογός του, Ρενό Ντονεντιέ Ντε Βαμπρ, υπέγραψαν μνημόνιο για την παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών θησαυρών.

πηγή:in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

.