“…Προτείνω να ηρεμήσουν όλοι….”

27 Μαρτίου 2007

Αλλαγές στο βιβλίο της ιστορίας της Στ΄ δημοτικού, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, βγαίνοντας από την κυβερνητική επιτροπή και επανέλαβε ότι θα διορθωθεί εγκαίρως για την επανέκδοσή του. Απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές έχουν διδαχθεί στρεβλά την ιστορία, η κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι “τα παιδιά δεν έχουν μάθει ξαφνικά την ιστορία από το βιβλίο της ΣΤ’ δημοτικού” και πρόσθεσε ότι “κανείς δεν πρόκειται να μεταπείσει την κυβέρνηση να μετακινηθεί από τον τρόπο που προβλέπουν οι θεσμοί σε εξωθεσμικές, προσωπικές παρεμβάσεις και άλλου χαρακτήρα παρεμβάσεις. Προτείνω να ηρεμήσουν όλοι.

 Η Ακαδημία Αθηνών είναι Ανώτατο πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, έχει κάνει παρατηρήσεις, η συγγραφική ομάδα θα κάνει τις διορθώσεις και θα πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή και να ηρεμήσουμε” τόνισε η κ Γιαννάκου.

“Εγώ σαν πρόσωπο σε πολλά σημεία διαφωνώ, αλλά είναι δυνατόν στην εποχή μας, στον 21ο αιώνα τέτοια επιστημονικά ζητήματα να κρίνονται μη επιστημονικά και χωρίς διαδικασίες;”, συμπλήρωσε.

 Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Εκκλησιάς, η οποία κάνει λόγο πλέον για αντισυνταγματικότητα του βιβλίου. Η Ιερά Σύνοδος κρίνοντας ότι στο σχολικό βιβλίο ιστορίας της ΣΤ δημοτικού παρασιωπάται η συμβολή της Εκκλησίας τόσο στους απελευθερωτικούς όσο και στους κοινωνικούς αγώνες του λαού, αποφάσισε να εκδώσει επίσημο κείμενο, όπου με βάση μελέτες της Ειδικής Επιτροπής Ιστορικών Επιστημόνων, θα αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο βιβλίο απάδει προς το Ελληνικό Σύνταγμα. Η Εκκλησία παράλληλα θεωρεί ότι το συγκεκριμένο βιβλίο λειτουργεί ως μηχανισμός χειραγωγήσεως για να ελέγξει τις συνειδήσεις των Νεοελλήνων μαθητών

πηγή:ert

.