Απών ο βραβευθείς του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου στην Θεσ/νίκη

28 Απριλίου 2007

Παρουσία ορισμένων από τα σημαντικότερα ονόματα της ευρωπαϊκής θεατρικής σκηνής, δεκάδων Ελλήνων ανθρώπων του θεάτρου (σκηνοθετών, ηθοποιών, κριτικών κ.α) ξεκίνησαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου, της σημαντικότερης θεατρικής διοργάνωσης στην Ευρώπη. Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης κήρυξε  στο Βασιλικό Θέατρο ο γγ του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος.

 Κορυφαία διοργάνωση για την τέχνη του θεάτρου χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου. Στο ιστορικό της διοργάνωσης αναφέρθηκε ο γγ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου Αλ.Μαρτίνεζ, υπενθυμίζοντας πως πρόεδρος στην πρώτη διοργάνωση του 1987 ήταν η Ειρήνη Παπά.

 «Οι πολιτικοί λένε ψέματα, όταν δηλώνουν πως δεν έχουν χρήματα για το θέατρο και τον πολιτισμό» τόνισε στην εισήγησή του ο διευθυντής της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης Ελίε Μάλκα, φέροντας ως παράδειγμα το δήμο του Τορίνου στην Ιταλία, που διαθέτει το 3,5% του προϋπολογισμού του στον πολιτισμό.

Λίγο πριν από την έναρξη του εναρκτήριου συμποσίου της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου με θέμα «Βραβεία – Ποιος τα χρειάζεται;» και συντονιστή του τον πρόεδρο της Ενωσης Ιαν Χέρμπερτ, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν με λύπη ότι ο εκ των βραβευθέντων Βερολινέζος σκηνοθέτης Πέτερ Ζάντεκ δεν θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραλάβει το βραβείο του. Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Ζάντεκ (η παράσταση του οποίου με το έργο του Ιψεν «Πέερ Γκιντ» από το Μπερλίνερ Ανσάμπλ δίνεται το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής ) προτίμησε να μείνει στη Γερμανία, προκειμένου να συνεχίσει τις πρόβες του επόμενου έργου του.

 Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου που βραβευθείς δεν θα παραλάβει το βραβείο του. Το βραβείο (συνοδεύεται από 60.000 ευρώ) απονέμεται σε προσωπικότητες ή θεατρικούς θεσμούς, των οποίων το πολιτιστικό έργο έχει συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των λαών.

πηγή;in.gr

Ευρωπαϊκή κουλτούρα χτυπά φέτος την Θεσ/νίκη 

.