Μετοχική αλλαγή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

26 Απριλίου 2007

Μορφή επιδημίας παίρνουν πλέον οι μετοχικές αλλαγές στις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, αφού η μια αλλαγή διαδέχεται την άλλη στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών. Πρόκειται για κινήσεις οι οποίες σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναδιάταξης και ανακατανομής των μεριδίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα για νέες εξαγορές και επεκτάσεις σε άλλα Μέσα μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα ΜΜΕ.

Μια ακόμη είσοδος στο μ/κ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ αυτή τη φορά, στην οποία ο εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης απέκτησε το 25% των μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαρινάκης, ήταν μεταξύ των «μνηστήρων» της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, πριν από ένα περίπου χρόνο και δραστηριοποιείται διεθνώς στο χώρο της ναυτιλίας.

Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης είναι πρόεδρος της Capital Product Partners που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Nasdaq [.IXIC] στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια νέα συμμετοχή, η οποία δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία και την πορεία του καναλιού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία «πρόθεση των κυρίων Ιωάννη Α. Αλαφούζου και Ευάγγελου Μαρινάκη είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας η οποία θα κινηθεί στο πλαίσιο των ποιοτικών στόχων που έχει θέσει και εφαρμόζει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ».

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω είσοδος, η οποία θα επηρεάσει τις όποιες μελλοντικές κινήσεις του Ομίλου, ήταν επιβεβλημένη, από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις το ποσοστό συμμετοχής φυσικού ή νομικού προσώπου στο μετοχικό κεφάλαιο τηλεοπτικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25%.

Τους προσεχείς μήνες πάντως και όσον αφορά το ευρύτερο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, αναμένονται να κλιμακωθούν οι αγοραπωλησίες εταιρικών μεριδίων, αφού το θεσμικό πλαίσιο που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση επιτρέπει την παράλληλη συμμετοχή σε ενημερωτικά και μη ενημερωτικά μέσα όλων των ειδών. Θετικά στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η στάση που κρατά στην παρούσα φάση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης όσον αφορά τις συμμετοχές στα ΜΜΕ, αφού είναι ελαστικό στην εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων και στις υποθέσεις που εξετάζει, όταν διαπιστωθεί συμμετοχή σε διάφορα Μέσα, συνυπολογίζει -σιωπηρά- το γεγονός των επικείμενων αλλαγών.

 Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα καθυστερήσει για κάποιο διάστημα ακόμα, αφού θεωρούν ότι δύσκολα η κυβέρνηση θα καταθέσει ένα τέτοιο σχέδιο εν όψει εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου που αφορά τη συγκέντρωση και τις αδειοδοτήσεις των ΜΜΕ, εκτός από τις ρυθμίσεις που εισαγάγει για τα Μέσα του κέντρου, προωθεί και την κατάργηση των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, ρύθμιση που έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στους σταθμούς της περιφέρειας.

πηγή;naftemporiki 

.