Ολυμπιακή Φλόγα 1896- 2008

28 Απριλίου 2007

Η Οργανωτική Επιτροπή «Πεκίνο 2008» ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας το οποίο θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα μετά την τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία στις πέντε ηπείρων του πλανήτη μας για να καταλήξει στο Ολυμπιακό Στάδιο της κινεζικής πρωτεύουσας. Τα δεδομένα που προκύπτουν από το πρόγραμμα, είναι ότι η Λαμπαδηδρομία εντός Ελλάδας θα έχει πολύ μικρότερη διάρκεια από αυτή που επιθυμούσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ η Φλόγα θα περάσει τόσο από το Έβερεστ – κάτι για το οποίο αντιδρούν κυρίως οργανώσεις για την ανεξαρτησία του Θιβέτ – όσο και από την Ταϊβάν – μετά την συμβιβαστική πρόταση η είσοδος να μη γίνει απευθείας από την Κίνα, αλλά ίσως μέσω Χονγκ Κονγκ ή Μακάο.

Σύμφωνα με την Ολυμπιακή παράδοση, η Αφή της Φλόγας θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία στις 25 Μαρτίου 2008 και αφού ταξιδέψει σε διάφορα σημεία της χώρας μας θα καταλήξει, όπως συνηθίζεται, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το οποίο φιλοξένησε το 1896 τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά την επίσημη υποδοχή και την επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο στις 31 Μαρτίου, η Ιερή Φλόγα θα ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι για το Πεκίνο.

 Η Φλόγα θα μεταφερθεί σε δεκάδες πόλεις και των πέντε ηπείρων, ενώ με ειδικά κατασκευασμένη δάδα θα φθάσει τον Μάιο στο όρος Εβερεστ και σε ύψος 8.844 μέτρων. Οι κυριότερες πόλεις που θα φθάσει εκτός Κίνας, είναι το Αλμάτι, η Κωνσταντινούπολη, η Αγία Πετρούπολη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Σαν Φραντσίσκο, το Μπουένος Αϊρες, το Νταρ Ελ Σαλάαμ, το Μουσκάτ, το Ισλαμαμπάντ, η Μπανγκόκ, η Κουάλα Λαμπούρ, η Τζακάρτα, η Καμπέρα, το Ναγκάνο, η Σεούλ, η Πιονγκγιανγκ (Βόρεια Κορέα), το Χο Τσι Μινχ, η Ταϊπέι, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Εντός συνόρων θα πραγματοποιηθεί Λαμπαδηδρομία για να φθάσει η Φλόγα σε εκαντάδες κινεζικές πόλεις, ενώ θα επισκεφθεί και όλες τις επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε η Οργανωτική του Πεκίνου. Στο Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου θα φθάσει για τελετή έναρξης στις 8 Αυγούστου 2008, με τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο να αποτελεί – ως είθισται – ένα από τα πιο καλά κρυμένα μυστικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

πηγή;in.gr με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.