92η Επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

24 Απριλίου 2007

Στις σφαγές του 1894-1896, με διαταγή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ Β’ σφάζονται πάνω από 300.000 Αρμένιοι.

Δεύτερη φάση: εκτόπιση και σφαγή το 1915 ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) Αρμενίων, κάθε ηλικίας και φύλου.

Μία από τις αρχαιότερες φυλές της περιοχής της Κασπίας θάλασσας, ανάμεσα σ’ αυτήν και τη Μαύρη θάλασσα, είναι η αρμενική,

Οι Αρμένιοι κατοικούσαν σ’ αυτά τα μέρη πολύ πριν έρθουν οι ταρταρομογγόλοι Τούρκοι, ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, και είχαν αναπτύξει πολύ αξιόλογο πολιτισμό.

Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό φυλλάδιο της Ιστορική περίληψη πάνω στο αρμενικό ζήτημα η κεντρική επιτροπή για την υπεράσπιση του αρμενικού ζητήματος, “οι αιώνες που πέρασαν έκαναν τους Αρμένιους να γνωρίσουν την ανεξαρτησία, αλλά και να ζήσουν κάτω από ξένη κατοχή.

Xάρη στον πηγαίο εθνικό πολιτισμό τους, που εύρισκε την επιβεβαίωση του σε όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής δημιουργίας, αυτός ο λαός ποτέ δεν έπαψε να προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό”

Μετά την πτώση του αρμενικού βασιλείου της Κιλικίας το 1375 και έπειτα, με τους διάφορους ρωσοτουρκικούς, ρωσοπερσικούς και τουρκοπερσικούς πολέμους στο πέρασμα των αιώνων, η Αρμενία βρέθηκε μοιρασμένη ανάμεσα στην οθωμανική αυτοκρατορία και στη Ρωσία.

Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των αρμενικών εδαφών ενσωματώθηκε στην οθωμανική αυτοκρατορία και άρχισε ο γολγοθάς των Αρμενίων. Η ανικανότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας να οργανωθεί σε σύγχρονο πολυεθνικό κράτος – μήπως τώρα η στάση των Τούρκων στους Κούρδους και στους Έλληνες δεν έχει μια από τις αίτιες της στην ίδια ανικανότητα -, ο σοβινισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός σπρώχνουν το επίσημο κράτος στην τελική Χύση του αρμενικού ζητήματος. Λίστα φωτογραφιων και δείγμα Τουρκικού Πολιτισμού ….

Σήμερα  ο πρόεδρος Τζορτζ.Ο.Μπους θα αναγκαστεί να μιλήσει για την γενοκτονία των Αρμενίων και αυτό που αναρωτιούνται πολλοί είναι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει τελικά τη λέξη γενοκτονία.

Από το 1994, κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους προβαίνει σε μια δημόσια διακήρυξη που αναφέρεται σε αυτούς που το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει χαρακτηρίσει ως «τα θύματα της γενοκτονίας, κυρίως το ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους αρμενικής καταγωγής που υπήρξαν θύματα γενοκτονίας που διαπράχθηκε στην Τουρκία ανάμεσα στο 1915 και το 1923».

Μόνο που, σύμφωνα με τους LA Times, καταφέρνει και το κάνει αυτό κάθε χρόνο χωρίς να αναφέρει τη λέξη γενοκτονία. Σε μία εποχή που οι φωνές πληθαίνουν για την αναγνώριση της γενοκτονίας, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να αποφύγει τον σκόπελο της λέξης -και μάλλον θα τα καταφέρει.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που το Αμερικανικό Κογκρέσο προωθεί την υιοθέτηση ψηφίσματος για το Αρμενικό.

Η ψηφοφορία για το θέμα θα αναβληθεί για μετά τις 24 Απριλίου, μιας και η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς κατόρθωσαν να πείσουν την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η τελευταία πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της στο Κογκρέσο για να μην ψηφιστεί το ψήφισμα.

Παρ’ όλα αυτά οι αντιδράσεις πληθαίνουν και το θέμα έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία στην Κωνσταντινούπολη του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Σύμφωνα με τους LA Times Τούρκοι υπουργοί μετέβησαν στην Ουάσινγκτον τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να προειδοποιήσουν ότι το ψήφισμα στο Κογκρέσο θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει στο κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ.

Παρ’ όλο που ο πρόεδρος Μπους δεν έχει διστάσει κατά το παρελθόν να χρησιμοποιήσει τη λέξη γενοκτονία, είτε για ενέργειες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν, είτε για το Νταρφούρ, η εφημερίδα θεωρεί πως και αυτή τη φορά θα αποφύγει να μιλήσει για αρμενική γενοκτονία.

Αλλωστε η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι Τούρκοι και οι Αρμένιοι θα πρέπει να «ξεπεράσουν το παρελθόν τους» χωρίς αμερικανική βοήθεια. /in.gr

Η Ελλάδα, η Γαλλία και ο Καναδάς είναι τρείς από τις ελάχιστες χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία.

“ Επιτέλους τους ξεριζώσαμε” Χάρης Τσιρκινίδης

.