Δεν… τρέχει το γρήγορο Ιντερνετ

29 Μαΐου 2007

ote.bmpΜε ρυθμό χελώνας εξαπλώνονται οι νέες τεχνολογίες. Γρήγορο Internet και ευρυζωνικές υπηρεσίες προσφέρουν σε λίγους και… Αθηναίους οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Οι νέες πολλά υποσχόμενες δυνατότητες, που επιτρέπουν στους καταναλωτές να επιλέγουν ένα μοναδικό πάροχο ή συνδυάζουν Ιντερνετ και υπηρεσίες φωνής (double play) και εικόνας (triple play), έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου, τα οποία ωστόσο δεν είναι ακόμη ικανά να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στις διαδικασίες μεταφοράς της τηλεφωνικής σύνδεσης από τον ΟΤΕ προς ιδιωτικές εταιρίες και την ενεργοποίηση συνδέσεων ADSL. Για να ενεργοποιηθεί μια γραμμή ADSL απαιτούνται περίπου 15 ημέρες, ενώ περίπου 20.000 συνδρομητές βρίσκονται σε αναμονή για να «κόψουν» τον ΟΤΕ και να μεταφερθούν σε άλλη εταιρία.

 Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στην Αθήνα και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ADSL έχουν πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως μέσα από το δίκτυο του ΟΤΕ, ο οποίος διαθέτει 1.100 κέντρα. Οι περισσότεροι εναλλακτικοί πάροχοι τώρα ξεκινούν να δημιουργούν υποδομές στην περιφέρεια, ενώ μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες στα νησιά, όπου το κόστος για την ανάπτυξη κέντρων θεωρείται τεράστιο και άρα ασύμφορο.

Οι κάτοικοι πολλών νησιών διαμαρτύρονται για τον «αποκλεισμό» τους από την ευρυζωνικότητα και τονίζουν ότι γι’ αυτούς το γρήγορο Internet είναι ανάγκη, όχι πολυτέλεια. Μάλιστα, φέρουν ως παράδειγμα χώρες με διασκορπισμένους πληθυσμούς, όπως η Νορβηγία και η Φινλανδία, οι οποίες είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη σε συνδέσεις και το Διαδίκτυο έχει γίνει βασικό μέσο για να έρθει η ύπαιθρος πιο «κοντά».

Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, αναφέρει ότι το δίκτυό του αναπτύσσεται και καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό την Ελλάδα. Πηγές του Οργανισμού σημείωναν ότι μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του δορυφορικού Internet και να έχουν γρήγορη πρόσβαση μέσω του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat.

Το γεγονός είναι ότι ακόμη η διείσδυση του ADSL στη χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση και τους παρόχους. Και αυτό γιατί το γρήγορο Internet δεν είναι ακριβότερο από την Ευρώπη, απλώς προσφέρει λιγότερα σε ταχύτητες και υπηρεσίες. Με 30 ευρώ το μήνα στην Ελλάδα, οι καταναλωτές μπορούν να έχουν ταχύτητα 1 Mbps. Με τα ίδια χρήματα στην Ευρώπη, η ταχύτητα που απολαμβάνουν είναι 4 Mbps.

πηγή: Ρόη Χάικου Ελεύθερος Τύπος

.